Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Ostatní » Běháte pro zdraví nebo "jen" pro endorfiny a osobní rekordy ?

Běháte pro zdraví nebo "jen" pro endorfiny a osobní rekordy ?

Nalezené položky: 189 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Další Poslední
avatar

muflon muž 29.10.2011 16:25:00

Aby nedošlo k omylu – název vlákna je trochu provokativní, ale myslím že vše (zdraví, endorfiny i osobní rekordy a překonávání svých limitů) se navzájem nemusí vylučovat… ( :-| málokdo toho podle mne ale dosáhne pokud se nechá masírovat reklamou a bude bez naslouchání svému tělu jen kopírovat své vysněné vzory…).

DOTAZ NA VŠECHNY MÍSTNÍ:

Využíváte RYCHLOU chůzi cíleně jako regeneraci několikrát týdně, nebo jaká jiná „OPATŘENÍ“ pro předcházení zdr.problémům děláte ?

PODĚLTE SE PROSÍM, pomůžete tak možná dalším váhajícím (co mají strach ze zdr.následků běhání) zda mají začít běhat (nebo zda raději mají „bezpečněji“ plavat, jezdit na kole ap.)


NĚCO MÁLO O MNE A DŮVODU PROČ JSEM SE ODHODLAL běhat a založit toto téma:

Měl jsem strach začít běhat kvůli problémům s páteří …většina opravdu výkonných sportovců co znám má už nyní umělé klouby a různé operace menisků a kdečeho jiného…(navíc nikdy jsem nemiloval na škole 12min běhy…a propocená trička), …KUPODIVU ale TEĎ je to jiné…běhání se stalo perfektním doplňkem mého cca 1,5 roku chození Nordic walking, kdy jsem chodil na dovče 30km denně v horském terénu…

Začal jsem cca před 2 týdny běhat s minimalistickou obuví (stejnou službu a možná v něčem i lepší prý udělají obyčejné plátěnky s ohebnou špičkou a rovnou podrážkou bez tlumené paty … 8-O , a byl jsem překvapen jak perfektní pocity :-P může člověk běháním zažívat (jak říká Jan Tříska…bez běhání by se už nemohl dobře cítit a fungovat…).

Pojedu příští týden do Nových Hradů se svým letitým otcem za terapeutem Janem Veselým na srovnání kostry a dysbalancí, a na kurs dynamické chůze… jeho knihu, kde se rozepisuje o důležitosti a účincích svižné chůze, jsem si pořídil (prvky z této rychlé chůze lze použít i pro běh).

Zajímám se také o psychosomatickou Alexandrovu techniku (využitelnou jak svépomocí tak fyzioterapeuticky + i na běhání). U nás v ČR se s ní teprve začíná, ač na západě je to velmi uznávaná a přes 100let ověřená metoda uvolňování zbytečných tensí(napětí) v těle (šíje,ramena,hla­va,kolena,hlez­na ap.). Je to POSTOJ a vědomé propojení těla a mysli, kdy před a hlavně PŘI jakékoli činnosti vědomě myslíme na to JAK co děláme (zda nezapojujem zbytečné svaly, vědomě uvolňujem i během pohybu atd.)

Zatím jsem na základě svých zkušeností s chůzí a dalším bádáním došel k tomu, co říká jak terapeut Jan Veselý, tak třeba i léčitel Jaroslav Zajíček mnoho let:

Aby BĚHÁNÍ nemělo časem zdravotní následky, je naprosto nezbytný DOSTATEK (rychlé) CHŮZE BĚHEM DNE (v botách bez tlumení s ohebnou špičkou, rovnou podrážkou) – pro srovnání kloubů v těle a regeneraci těla a imun.systému ! (když ne denně, tak aspoň 3× týdně aspoň 30 minut rychlé svižné chůze, a často doma chodit bosky nebo v ponožkách…)

  • rychlou chůzi (třeba 10–15min. před během a 10–15min.po běhu) lze samozřejmě zařadit i jako součást tréninku…
Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 29.10.2011 21:29:55

Když jsem začínal, střídal jsem chůzi/svižnou chůzi/běh v různých kombinacích. Držení těla jsem si hlídal pomocí dantienů (viz tai-chi). Představivost je důležitá pro hlídání držení těla. I když by se to dalo suše podat jako hlídaní postavení pánve, hrudní a krčí páteře či ještě jinak. Ale představivost funguje lépe.

Na Amazonu jsem zahlíd i knížku „Master the Art of Runnig: Raising Your Performance with the Alexander Technique“. Klasikou na toto téma je Chi-Running (taky knížka).

Minimalistické boty či neboty do toho zapojí ještě více receptorů, takže pozornost je snažší.

Motto: No toto!
avatar

muflon muž 30.10.2011 21:28:25

>> pam65, 29. 10. 2011 21:29:55

Dík za tipy na knihy…ten chi-running (a s tím související chi-walking), vypadá dost dobře jako prevence zranění. Našel jsem i zajímavou zkušenost s chi-running u maratonce co rád běhá závody: http://blog.vicari.cz/…zeckou-zimou

Moje tipy na knihy v češtině:

" Tajemství Alexanderovy techniky " (vyšlo v r.2006, ale ještě sem ji na webu viděl) – ale není to určeno primárně jen pro běhání, je to způsobu jak používat své tělo…(bez zdr.následků), stačí zmínit špatné sezení, chození, držení těla, zapoj.zbytečných svalů, počítačové následky ( nemoc RSI) atd.

Užitečné odkazy k Alex.technice:

  • zkušenosti maratónce s Alex.technikou (vč.audiovideí):

http://lukeford.net/blog/?…

Učitel Malcolm Balk ukazuje efektivní běhání na běhu na ledě … :-)http://www.youtube.com/watch?…

Alexanderova technika naprosto uvolněného těla bez zbytečného zapojování svalů kde to není nutné, říká O BĚHU (v lecčem nic nového, ale v lecčem dost jiné – hlavně varování před zaměřeností prioritně na výkon během běhu – vyvolává zbytečné tense a zapojuje svaly které nemají být zapojeny…odtud časem mnohá zranění…) : (následuje shrnutí pouhých dvou stran o běhu z „Tajemství Alex.techniky“…- NÁSLEDUJÍCÍ POPIS JE JISTĚ NEÚPLNÝ A PROSÍM O DOPLNĚNÍ TY KDO O TOM VÍ VÍC, třeba z té knihy Master the Art of running, kterou jsem ještě nečetl )

  • CÍLEM JE ABY POHYB BYL POTĚŠENÍM A NIKOLI BOLESTIVOU NÁMAHOU
  • natažením hlavy dopředu a nahoru se prodlouží páteř (to uvolní klouby a sníží tlak na nohy, zaručí že při každém došlapu nedupnete o zem !)
  • při běhu vědomě snaha páteř prodloužit (směrem nahoru i dolu)
  • bez prodloužení trupu se vytváří zbytečné svalové napětí, které zkracuje tělo a ztěžuje pohyb
  • omezit práci nohou na minimum (neunavíte se pak tak rychle…)
  • uvolnění šíje zaručí vzájemné propojení rukou s protilehlou nohou přes záda (končetiny tak pracují jako spolu propojené pružiny)
  • udržet vyváženou hlavu (aby se neklinkala sem a tam), soustředit se na prodloužení trupu trochu dopředu a nahoru, oči sledují cestu vpřed
  • nechat koleno jít volně dopředu a došlap -chodidlo nechat odvalit přes prsty
  • nechat klouby volně pracovat, ať nás nesou vpřed…nedopustit aby pro (zbytečné) snahy prodloužit krok, jsme přestali běžet vzpřímeně
  • Lokty v pravém úhlu, zápěstí s prsty sevřené pevněji ale volně (ne křečovitě)
  • VNÍMAT NAPĚTÍ kdekoli v těle,NASLOUCHAT zpětným signálům těla (zda není napnutý dlouho a zbytečně nějaký sval, bolest = zastav)
  • podstatná je radost z pohybu -nemá jít hlavně zaměření mysli na výkon během běhu (to by častěji vedlo ke zraněním a nenaslouchání svému tělu !)
  • myslet během běhu spíš na to zda vědomě uvolňujeme potřebné části těla při běhu, než se fixovat v mysli na výkon či cílovou pásku nebo na pohled na vašeho Garmina (či jiný přístroj),…právě upnutí se na výkon je zdroj mnoha zranění. :-(
  • osobní (hlavně dlouhodobé) cíle by měly zapojit trpělivost a nelámání něčeho přes koleno za každou cenu…, výsledky by měly přijít jako odměna samy od sebe, jakoby mimoděk – „pouhým“ zaznamenáváním pokroků a ubíráním v případě zdr.potíží

**…ale má to háček – kdo by nechtěl (dřív než na to opravdu má)překonávat sám sebe a dosáhnout uznání od druhých…? ** 8-)

PS: máte někdo s fyzioterape­utickou Alexandrovou technikou nějaké zkušenosti (ať už při běhání nebo při jiné každodenní činnosti, nejen ve sportu) ?? – v ČR zatím pokud jsem dobře pátral, je tato metoda dost v plenkách a moc certifik.lektorů zde není, na rozdíl od západu.

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 30.10.2011 23:22:11

Jak říká Luboš Brabec – Představa, že existuje jeden ideální a všem vyhovující styl, je poněkud mimo…

Líbí se mi také názor od PeterFabok: „…verim, ze kazdy z nas pokial umozni mozgu dostat sa k signalom z rozhrania noha-teren a robit si svoju pracu, pride casom na svoj optimalny pohybovy vzorec…“ a taky jak píše: „…urcite mas pravdu, ze 5min/km je pre sportovca pomale. pre paleolitickeho cloveka boli prave taketo rychlosti sucastou strategie pre prezitie. kedze nie som „sportovec“, pre mna to staci, beh vnimam ako oslavu nasej prirodzenosti…...“

Vidím to tak: Stejně jako mi školitel nordic walkingu (kolega a přítel Lukáše Bauera, sídlo Boží Dar) řekl při zaškolování, že je někdy lépe nečíst protiřečící si knihy o „správném stylu“, je lépe nechat tělo ať si najde to své bez násilné manipulace, co nejpřirozeněji… – tělo si samo časem najde své optimum, pokud mu k tomu dáme šanci a vhodný prostor (čím víc za každou cenu chceme výkony nebo „správnost“, tím víc je riziko že styl pohybu při jakémkoli sportu bude nepřirozený, násilný a tudíž rizikový na zranění…)

Na závěr citát Pete Larsona: http://www.runfree.cz/…ama-na-zemi/

" Debata není o tom, jestli běhat naboso nebo v botách. Ve skutečnosti většina lidí bude stále nosit při běhu boty. Měli bychom se spíš zaměřit na to, jak běhat dobře, jak zesílit, vybudovat vnitřní stabilitu a přirozeně rozvíjet bežeckou formu, která přirozeně odpovídá našim tělesným dispozicím. Asi nebudeme běhat všichni stejně, ale věřím, že každý z nás má techniku, která pro něj bude fungovat nejlépe. Tahle “ideální technika”
může být to, jak běháte teď, nebo ne. A může to vyžadovat trochu experimentování, praxe a možná i pomoci, než ideál najdete.
 "

PS: o tu Alex.techniku běhu a dynamickou chůzi se zajímám pouze ze zdravotních důvodů…(jinak by mi „stačilo“ určitě chi running… nebo další podobné principy přirozené chůze)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 31.10.2011 08:24:39

…možná se mýlím, ale můj dojem z tohoto fóra je, že je příliš založeno na výkony a na (ne)přímou propagaci určitých značek bot… (přesto jsem některými příspěvky velmi inspirován:-P), zatímco lidé kteří chtějí běhat jen pro zábavu a zdravotní efekt, se na tomto fóru mohou cítit příliš tlačeni do nějaké atleticko-výkonnostní škatulky…a soutěžně porovnávacího náhledu na běh… 8-O (ač je pravda že prostor tady má (doufejme) každý, a názor ať si udělá každý čtenář a běžec sám…o tom fórum také má být – diskuse a prostor pro „druhou stranu“ mince… 8-)

Více mne zatím oslovil blog Jana Dufka http://www.runfree.cz/about/ a blog Tomáše Šponara http://secondwind.blog.cz/

Jan Dufek o svém blogu píše:

" … cítím, že je potřeba vyvažovat a cítím se zodpovědný za existenci “druhé strany”. Když jsem začal běhat a běhu propadl, narazil jsem na neuvěřitelný svět, který je na tuhle aktivitu nabalen. Komerčnímu systému se podařilo vytvořit kolem běhu tak silný svět “objektů” a “potřeb”, že samotný běh a to co přináší – radost a napojení na naše základní lidství – přestává být vidět. A přišlo mi líto, že každý běžecký web, který otevřu, na mě v první řadě křičí loga firem, které se mi snaží něco prodat. Proto jsem se rozhodl založit RunFree jako platformu pro názory své a názory jiných, kteří se snaží hledat cesty přirozené, neumělé, zábavné, experimentální, nesmyslné, slepé i objevné. zkrátka: tohle je místo pro poznámky o běhu, zážitcích z něho které tu budu psát já a další podobně postižení, které ukecám. To všechno bez reklam a snahy vytáhnout z návštěvníků škváru. Dneska, zítra, napořád. "

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 31.10.2011 10:13:51

RIZIKA LIDOVÝCH BĚHŮ a závodů:

Mnozí lidé začali pravidelně běhat až po velmi emocionálním zážitku nějaké veřejné akce běhání… případně sáhnutím si na své dno…v atmosféře kde bylo patrné velké bojovnické a euforické srdce…s vlídným zacházením, dětským koutkem, skvělou trasou, vynikající muzikou, obrovským fanděním, s Výborem dobré vůle, s pořádnými výkony, se skvělým cateringem i s osobními rekordy… (SNAD TO CHÁPU – komu by se nezvedlo sebevědomí a bojovný duch do každodenního marastu všedních dnů s jeho překážkami… s touhou posunovat své limity… proč ne, – otázkou je JAKOU DAŇ JE KDO PRO TO OCHOTEN PŘINÉST – neobdivuju vrcholové sportovce kteří po skončení kariéry musí navštěvovat lékaře kvůli „SPORTEM K TRVALÉ INVALIDITĚ“ (vím že to tak není vždy a trochu přeháním)… ale známý MUDr.Hnízdil co napsal pár knih, o tom ví své… jako terapeut vrcholových sportovců )

Kdo ještě nebyl na běžecké akci, a chce si udělat obrázek o „zdravosti“ velkých běžeckých akcí plných emocí, tak shlédněte krátké 2min. VIDEO na blogu novináře Tomáše Šponara: http://secondwind.blog.cz/…va-ale-prava …v jiném článku („Tak takhle ne…“) píše: „fotku Tobyho Tansera, běžce, vizionáře a trenéra New York Road Runners mám v kanceláři na nástěnce na čestném místě. Proč? I proto, že jednou řekl věc, na níž se celá čtyři léta běhání snažím fixovat : "Jediné na čem v cíli záleží je to, jak jste šťastní“. Toby nemluví ani o pozici ve startovním poli ani o výsledném čase. Naprosto záměrně. Mluví ale o ambicích a představách a o tom, že je potřeba brát věci tak, jak přicházejí.

Jak se připravovat na nějakou běžeckou akci (nejspíš asi znáte, je to spíše pro nové co sem jako já zavítají…) : http://www.bezeckaskola.cz/…9-tyden.html

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 31.10.2011 21:49:27

Proč tak málo běžců zná Alexandrovu techniku? :

http://translate.google.cz/translate?… (komu nevyhovuje internetový překlad, ať si dá zpět původní angl.text)

= interview s jedním z autorů knihy Master the Art of Running; Raising your performance with the Alexander Technique – by Malcolm Balk and Andrew Shields.

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Sloviensko

rudo muž 01.11.2011 08:03:50

predávaš tú alexnadrovovskú techniku alebo čo ?

mám pocit že je to reklama schovaná v diskusii

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

muflon muž 01.11.2011 08:45:12

Je fakt že občas dost mentoruju..je to nejspíš následek profesního „postižení“ – učím děti na škole…tak si musím připomínat (na fóru i doma k manželce…), že tady nemluvím k dětem… :-)

MÁTE NĚKDO ZKUŠENOST nebo jste četli třeba to „Master the Art of Running“ ??

(mám tu knihu objednanou, jak mě nasměroval na ní pam65…DÍKY mu!…pokud bude zájem, mohu se časem dělit o poznatky jak se budu snažit to uplatnit při svém běhání… je to o vzájem.inspiraci, nebo uznáváte jen toho kdo doběhne nejrychleji do cíle a uběhne nejdelší vzdálenost??…jsou tu přece i senioři a lidé co začínají s během při dlouhodobých velkých zdr.obtížích…tady by přeci měla být VÍTANÁ každá informace k diskusi ne ?)

Jde asi o nedorozumění… Neznám NIKOHO kdo by se zabýval Alex.technikou běhu v ČR, NAOPAK rád bych někoho poznal (pokud máš na mysli reklamu prodeji knihy tak je to úsměvné…, ale pokud na zdejším fóru nechcete přímé odkazy, tak se mohu o knihách co mne zaujali zmiňovat jen názvem…- opravdu to tak tady funguje??, mne na rozdíl od časopisu, reklama nezajímá a neživí…) :

Jak jsem psal v jednom z příspěvků tak opakuju – ZAJÍMÁM SE O NÍ ČISTĚ ZE ZDR.DŮVODŮ (měl sem značné zdr.potíže a proto to že sem začal běhat kromě nordic walkingu, je pro mne osobní zázrak – přesto chci být nohama na zemi a uvědomovat si že jsou i rizika běhání…, a jak čtu na tomto fóru zdr.potíže má mnoho běžců dřív či později… Forum je přece o tom sdílet a podělit se…zatím mne nikdo tady nepovzbuzuje kromě prospěšného nasměrování od pam65---:-? (chápu že sem asi neoslovil elitní běžce, ale jak jsem psal citát v předch.přísp.:

‚I will listen to any asshole talk about running, you never know when you might learn something new!‘.

Koupil jsem si nejnovější číslo časopisu Běhej, tak jsem zvědav co tam bude k veteránům a jak o sebe pečovat. :-)

Rád uvítám v tomto vláknu pro mne jakýkoli podnět jak o sebe kdo pečujete…

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.11.2011 09:27:24

>> muflon, 01. 11. 2011 08:45:12

Vypadas jak prvnacek, ktery v radiu slysel relaci o tom jak vznika duha a tak se rozhodl, ze to uciteli fyziky na druhem stupni vsechno pekne vysvetli. ;)

Drzim palce at ti nadseni vydrzi a preji hodne stastnych kilometru.

A mimochodem – Ten nadpis temy me fakt irituje.

avatar

muflon muž 01.11.2011 09:39:59

Jsem sice rád že to vzbuzuje emoce ale snad nikomu jeho emoce nezatemní logické střízlivé myšlení…na mínusech se klidně můžete vyřádit pokud to někomu ulevuje (mimochodem slišel se píše slyšel – pardon sliboval sem že se pokusím moc nementorovat.­.nakonec i já občas dělám chybky…

A VVVO TOM TO JE… pokud si každý připustí, že jeho ego a vysněné vzory z Born to run, z Keni a odkud jinde, mohou být pro něj někdy i škodlivé… (co je lepší – být napodobenonou někoho, nebo vlastním originálem…s techni­kou vytvořenou nasloucháním vlastnímu tělu, s RESPEKTOVÁNÍM svých omezení (pardon tady je to přece o překonávání sama sebe za KAŽDOU cenu… nebo se opět mýlím?…aby opět nedošlo k nedorozuměním – nikomu nechci brát jeho hračku, a závody a maratóny…klidně se časem nějakého zůčastním ale poběžím BEZ upnutí na cílovou pásku, BEZ touhy předehnat za každou cenu, prostě pro radost z atmosféry stejně nadšených jedinců a pro radost z fungování svého těla… a radost mi sice udělá vylepšení osobáku, ale NEVEZME MI RADOST pokud jej nevylepším… 8-)

PS: to přirovnání s prvňáčkem je trefné…opravdu se máme co učit od dětí jednajícím ještě narozdíl od dospělých intuitivně a instiktivně v lecčem správně (včetně přirozeně uvolněného pohybu a běhání!!!)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 01.11.2011 10:00:56

>> muflon, 01. 11. 2011 08:45:12

Vítám tě v klubu psychokondičních běžců (jsi druhým explicitním členem). No věci se mají takto:

  • Je dobré natrénovat i na nějaký ten závod. Nejde o to udělat rekord, ale stanovit si cíl, dodržet plán, společně s druhými zabrat, …
  • I posouvání osobních limitů má psycho-spirituální rozměr. Prakticky každá duchovní praxe (ať zenová či karmelitánská či jaká) spočívá na deprivaci a řádu. Ono to „posouvání“ obojí poskytuje. A běžec o tom nemusí vůbec vědět, třeba jen vnímá, že svět kolem nějak krásní, že je toho na druhých více pěkného, že má víc síly udělat i nepřjemné věci atd.
  • Agitací se nic nespraví a dokud nebudeš mít u hlavy zobrazený nějaký čas, asi tě jako rozdávače rad nebudou na fóru brát moc vážně, zvlášť když to bude na téma „podívejte, dělám to líp než vy“.
  • Někdo běhá s Buddhou, někdo s mexickými indiány, někdo s Alexandrem, někdo s Ježíšem – to je přece fajn, ne? Ne každý běh lze vyjádřit slovy, zvlášť když v něm uskutečňuješ to, čím doopravdy jsi. Nic na tom nemění, že si měříš tep a rychlost.

P.S. Omlouvám se pragmatikům, ale zvětšením horizontu jsem chtěl uvolnit názorové „těsno“.

Motto: No toto!
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.11.2011 10:09:06

>> muflon, 01. 11. 2011 09:39:59

Dik za slysel…

Ale jinak mentorujes porad a opravovani gramatickych chyb ted nemyslim. :)

Nevim za co ti lidi davaji minuska, ja je nedavam, ale kdyz uz jsem se rozhejbal tak ti radsi napisu svuj nazor.

Svoji snahou o podsouvani najakych nazoru a pristupu asi nekoho docela vytacis. Mne zatim ne, protoze se proste bavim. Asi presne tak jak by se bavil ten ucitel fyziky. :) Jenomze ty jsi dospely clovek a dokonce ucitel, tak by sis mel trochu uvedomit jak malo toho vis.

Takze nebudu se vracet k tem tvojim predchazejicim narazkam. Vemem si tuhle posledni.

To tvoje " A votom to je…"

Co ty vis o tom jak se treba vykonnostni bezec moji urovne zajima o spickove vytrvalce? O tom jakym zpusobem se inspiruje jejich treninkem? O tom jak nasloucha svemu telu a respektuje jeho limity? O tom jak se snazi prekonat vlastni limity? O tom jak si vypracuje svoji vlastni techniku?

Mylis se? Nevim mozna se mylis mozna ne, nic jsi vlasne nenapsal, jenom tu naznacujes, ze to delame vsechno spatne a ty se svoji Alexandrovou technikou nam to vsem vysvetlis.

Nebo se mylim ja? Myslel jsi to nejak jinak jenom jsem si to spatne vysvetlit? Tezko rict, nezname se a psane slovo postrada tech 80% informace, ktere ziskavame z mimiky a tonu hlasu.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.11.2011 10:19:50

>> pam65, 01. 11. 2011 10:00:56

Tohle je pekna podpasovka:

Agitací se nic nespraví a dokud nebudeš mít u hlavy zobrazený nějaký čas, asi tě jako rozdávače rad nebudou na fóru brát moc vážně, zvlášť když to bude na téma „podívejte, dělám to líp než vy“.

Kdysi jsem tady psal, ze se mi nelibi ta pitomost, ze rovnou u avatara se zobrazuji osobni rekordy a schvalne si je neuvadel. Pozdej jsem si je ale do profilu dal z ciste praktickych duvodu – radim se na tomhle forume to tom jak trenovat a kdyz chci po nekom aby mi rozumne poradil, tak je dobre kdyz vidi jakou mam vykonnost.

Neni to ale tak trochu i tak, ze kdyz napisu svuj nazor ktery zacatecnikovy pripada „radikalni nebo arogantni“ tak se podiva jake beahm casy a tim se jenom utvrdi ve svoji pravde ze mne nejde o nic jine nez o co vykony. Ze nevim co je to radost z volneho behu lesem? A ze jsem uplne mimo protoze ja vubec netusim o cem ten jeho bezecky svet je? Mozna by se takovy zacatecnik mel zamyslet nad tim, ze ja taky nekdy zacinal, taky jsem se prokousaval tim jake boty, jake tempo jake tepy…

Nebo to, ze ja dokazu zabehnout 10km tempem rychlejsim nez 3:30/km me vylucuje z rady lidi kteri naslouchaji svemu telu a respektuji jeho limity? Neni to nahodou spis tak, ze k takove vykonnosti jsem se dostal DIKY TOMU ZE NASLOUCHAM SVJE TELO A RESPEKTUJI JEHO LIMITY?

avatar

muflon muž 01.11.2011 10:25:45

to pam65 : Díky…za podporu i tvé rady a názory

to SlavoK : Dík že ses „rozhejbal“ k činu (proč bereš vše osobně, včetně té zmínky pam65 o času u avatara…???? , číst a reagovat tady může každý, a ty s pam65 jste první „odvážlivci co se nebojí trochu té "kritiky“ …já se snažím taky nebrat příliš osobně tvé vyloženě adresné trefy…, koneckonců možná jen říkám nahlas co si myslí více lidí ale bojí se to zde prezentovat aby je neukamenovali…) ;-)

…samozřejmě že podstatu člověka nepředěláš, taky sem nesliboval že nebudu vůbec mentorovat… mám taky právo na svůj názor na základě několika tisíc nachozených km ročně a na základě názorů lidí co léčí vrcholové sportovce (MUDr Hnízdil, J.Veselý, a částečně rady velmi osobitého léčitele Jaroslava Zajíčka a dalších kteří mne během mnoha let ovlivnili…)

TOTO VLÁKNO má být o tom co pomáhá udržet si své zdraví (viz 1.příspěvek)…pokud i ty se podělíš, budu jedině rád nejen já, ale i potencionální budoucí běžci…co třeba váhají kvůli svým zdr.problémům zda začít vůbec běhat…nebo raději třeba plavat…či jako já donedávna zda nezůstat u rychlé chůze nebo nordic walking …

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 01.11.2011 10:34:55

>> SlavoK, 01. 11. 2011 10:19:50

Ne podpásovka, ale prevence proti maraton3r-ismu.

Motto: No toto!
avatar

muflon muž 01.11.2011 10:57:00

to SlavoK:

možná že se od tebe mohu hodně naučit…neobviňuju že něco děláš špatně nebo neděláš, ani neříkám že Alexandrova technika je všespásná a jediná…jak jsem dříve psal – souhlas s Lubošem i PeterFabok ohledně toho že neexistuje jediná „ta správná“ technika…

Člověk se přece může a má učit celý život (trošku či víc mentornu), a líbí se mi názor Davida Thoreaua že na nikoho se nedívá svrchu, neboť od KAŽDÉHO se může něco přiučit… takže doufám že i já v něčem od tebe s tvýma dlouholetýma zkušenostma :-)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.11.2011 11:00:29

>> muflon, 01. 11. 2011 10:25:45

Samozrejme, ze mas pravo na svuj nazor. A mohl bys mi odpovedet na me prime otazky abych vedel jsetli jsem tvuj nazor pochopil?

Nevidim zadnou tvoji kritiku, jenom pichlave narazky na to, ze kdo se pri behu snazi dosahnout co nelepsi vykon to dela spatne. Tak se prosimte vymackni jak jsi to myslel.

>> pam65, 01. 11. 2011 10:34:55

Co tim chces rict? Snad ne, ze maraton3r tady rozdaval dobre rady, ale protoze nic poradne nezabehl tak sklidil jenom posmech?

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 01.11.2011 11:16:56

>> muflon, 01. 11. 2011 10:25:45

Těším se na Tvoje nabité poznatky a zkušenosti. Nové a neotřelé pohledy a názory jsou solí každé diskuze.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.11.2011 11:18:41

>> muflon, 01. 11. 2011 10:57:00

Jestli chces v necem poradit tak se zeptej. Je nas tady spousta bezcu, kteri se snazime poradit.

Zatim jsem videl jenom spustu prispevku kde citujes co se li libi. A pod rouskou tanemnych znalosti zaznavanych svetem zenoucim se po vykonu, tady vlasne pises veci, ktere akceptuji, vysvetluji a pouzivaji ti nejlepsi (rozumej nejrychlejsi) bezci a jejich treneri uz desitky let. Proto to pobaveni z prvnacka a jeho duhy. ;)

Taky se rad neco noveho priucim, ale v tomto vlakne viz predchzejici odstavec…

Co se tice behani a zdravi. Ja nezacal behat kuli nejakym konkretnim zdravotnim problemum. A ani ted nebeham kuli zdravi. A ani si behanim a kuli vyssim vykonum nechci zdravi znicit. Ono to totiz takhle nefunguje. Kdyz budu zdravy budu moct behat rychlej a kdyz budu behat rychlej budu zdravejsi. Jde to ruka v ruce.

Chtel bych te jeste poprosit abys prestal editovat svoje starsi prispevky. Kdyz tam dopisujes cele vety a myslenky, to aby se pak z toho dabel vyznal…

avatar

muflon muž 01.11.2011 12:10:04

>> SlavoK, 01. 11. 2011 11:18:41

Doplnil jsem jen v 1.příspěvku jen to co neměnilo smysl všech příspěvků…nic nepřekrucuji o 180stupňů…pouze těm co NEČTOU vše ale jen 1.přípspěvek a hned si člověka ZAŠKATULKUJÍ…a pak už dál nečtou natož aby se zamysleli zda něco nového nezazní…

ad tvůj dotaz „pichlavé narážky ze kdo se pri behu snazi dosahnout co nelepsi vykon to dela spatne“…to je opět nepochopení- nejsou to narážky ale konstatování jednoho z prvků Alex.techniky propojení těla a mysli, že výkony jsou pro některé neodmyslitelnou součástí sportu, ale přílišná zaměřenost na výkon škodí (hlavně během běhu) … ALE není to o tom nezaznamenávat si své výkony, JÁ SI TAKY ZAZNAMENÁVÁM SVÉ POKROKY !!, ALE psychika je složitá věc a Alex.metoda uvádí přímou spojitost mezi ZRANĚNÍMI těla i psýché když jsme dlouho v jakékoli tensi (a to je hlavně při stresu a co se týká běhu tak tense vzniká i zaměřením se PRIORITNĚ na výkon…!!-…jasně jsem popsal alespoň něco z přes 100 let ověřených myšlenek australana Alexandera, které jsou na západě velmi uznávané a používá je mnoho fyzioterapeutů (Alexandrova technika nebyla vyvinuta primárně pro běh, TÝKÁ SE NÁVODU JAK „POUŽÍVAT SVÉ TĚLO“ (sezení, chůze, běh, jakákoli každodenní činnost dělaná s vědomým uvolň.zbytečně nebo špatně zapojených svalů… !)

Dík že mi dáváš taky právo na svůj názor… Takže pro změnu dám já teď prostor pro tvůj:

OTÁZKA NA VŠECHNY: Co ti nejvíc pomohlo vyhýbat se zraněním, a co bys poradil (kromě obligátních rad typu začněte pomalu…a krátké trasy) těm, co měli nebo mají potíže s páteří (a že je takových hodně…) …? (najde se tady někdo kdo takovému člověku bude běhání rozmlouvat a doporučí mu třeba plavání apod.??) …ZAJÍMÁ mne hlavně jak předcházet už v zárodku nejen těm okamžitým zraněním, ale i těm následkům co se projeví až po letech…) :-P

PS: těmi přímými tvými otázkami myslíš nejspíš tyto: Co ty vis o tom jak se treba vykonnostni bezec moji urovne zajima o spickove vytrvalce? O tom jakym zpusobem se inspiruje jejich treninkem? O tom jak nasloucha svemu telu a respektuje jeho limity? O tom jak se snazi prekonat vlastni limity? O tom jak si vypracuje svoji vlastni techniku?

Jak se tedy inspiruješ od těch svých vzorů, a hlavně mne zajímá co ti pomáhá naslouchat svému tělu a jak brzy dáváš zpátečku když ti tělo říká NE…když posunuješ své limity, napiš prosím co tě nejvíc ovlivnilo při vypracování vlastní techniky…

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.11.2011 13:31:56

Ke vztahu behu a patere si netroufam nijak radit. Mam zkusenost u dvou blizkych osob, kteri si privodili velice vazne problemy s pateri. Videl jsem co to dokaze s clovekem udelat. Nikdy nebehali a ja bych si ted netroufal jim radit aby s tim zacali. Mozna kdybych s nima mohl absolvovat kazdy tyden alespon jeden beh, ale na dalku urcite ne.

Myslim ze velice dulezity je svalovy korzet. Tvrde jadro ze svalu. ;-) A kdyz uz svaly jsou unavene, tak ustoupit a dat si pauzu. A to plati jak pro svaly kolem patere tak i treba pro litkove svaly. Svaly se unavi a pretizi jako prvni ale taky se nejrychleji regeneruji. Kdyz je alenenechas dostatecne zregenerovat a opet zesilnet, zpusobis si chronicke pretizeni daneho mista.

Co mi pomohlo vyhybat se zranenim? Bohuzel nic, protoze si nepamatuji sezonu bez zraneni. I kdyz tohto roku to byl spis uraz – spatne doslapnuti a krup… Nez ze bych neco prepinal. Jindy to treba byly spatne boty a nez jsem na to prisel trvalo to par mesicu. Taky se stalo ze jsem v priprave na prvni maraton prilis skokove zvedl objem km a makal dokud to slo. Co na tohle vsechno poradit?

Chce to trpelivost, zkusenost, pokoru. Zadny zazracny navod nejestvuje. Ty obligatni rady jsou rady pravdive. Necekej ze nekde objevis skryte tajemstvi, o kterem nikdo nevi. Uc se a poznavej, od generaci bezcu a treneru, kteri tady byli pred nama. Od soucasniku, ktere potkas na forume ci na zavode. Od nejvecsich sampionu, kteri se stejne jako ty narodili s holym zadkem a dosahli veci o kterych prumerny bezec ani nesniva. A vsechno tohle aplikuj na sebe, na svoji individualni postavu, na svoje vlastni cile.

Porad se ucim, porad hledam a posouvam hranice svojich moznosti. Hledam cesty ktere funguji a narazim na cestach, ktere nefunguji. Neexistuje univerzalni a zazracna cesta pro kazdeho. Mame ruzne vychozi pozice, ruzne geneticke danosti i ruzne cile. Dulezite je mit ze sportu radost, at uz si meris kazdy 400m inteval, nebo bezis dokud nezapadne slunce. Delat to z ceho mas dobry pocit, inspirovat se jinyma a hledat v te inspiraci podnety pro svoji vlastni cestu.

Co se tyce toho nazoru z uvodu, kde rikas, ze aby behani nemelo negativni zdravotni nasledky je nutna kazdodenni chuze… To fakt netusim proc. S necim takovym jsem se jeste nesetkal. A sam nemam ten pocit, ze by na tom bylo neco pravdy.

PS: Vidim zes tam dopsal neco o Alexandove technice a zamereni se prioritne na vykon. Muzes to nejak rozepsat. Co to vlasne podle tebe, nebo podle Alexandra, znamena byt zamereny prioritne na vykon pri behu?

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 01.11.2011 17:22:38

>> SlavoK, 01. 11. 2011 13:31:56 Čtvrtý odstavec bych tesal do žuly.

>> muflon, 01. 11. 2011 10:57:00 Ty myšlenky mi přijdou fajn, přínosné, jenom je časově náročné je z toho kvanta textu vydolovat. Proto asi ty mínusy.

Ke každodenní chůzi: podle mě relativní, jako všechno. Začít běhat 2×10km týdně z ničeho a mezitím jenom sedět v autě, v kanclu a doma, to není moc výhra. Myslím, že když někdo běhá 25 km týdně, velmi pozitivně se projeví, když k tomu hodně nachodí. Ale: kdo běhá 100 km týdně, má tam nezbytnou porci výklusů s tím samým efektem. A na nic dalšího mu stejně nezbyde čas :-)

>> muflon, 01. 11. 2011 12:10:04 Při problémech s páteří radím objednat se do rehabilitačního centra. A hlavně po rhb pokračovat ve cvičeních, které fyzioterapeut ušil na míru. Na téma běh vs. páteř neexistuje univerzální rada. Já si na záda pochvaluju lezení, plavání a dnes i běhání, poté co jsem ale 2 roky najížděl na nový, bosoběhem inspirovaný způsob. Hodně mě potěšil nedávný běh 33 km, kdy mě bolelo všechno, jen ne záda (dříve bolest kolen a zad po 20 minutách).

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 01.11.2011 18:43:42

>> muflon, 01. 11. 2011 12:10:04

Začal jsem před lety běhat kvůli bolestem zad (sedavé zaměstnání), ale kvůli tomu tady na fóru nepíšu romány – kdo to má číst – zkus se naučit vyjadřovat stručně a přesně, pak tě ostatní pochopí.

Buď běháš a pak už ti moc času nezbývá na psaní a nebo píšeš a pak ti nezbývá moc času na běhání ;-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 01.11.2011 19:24:39

mne to pripadá, že toto vlákno bolo založené na príkaz ČAS, ako pomsta fóru, za kritiku maratonskych limitov a celkovú kritiku bafuňarizmu. už len čakám ktoý že to funkcionár sa premenoval za muflona.

alebo že by nie pomsta, ale odvedenie od limitovej témy ? nedajme sa popliesť a tnime do nich v správnom vlákne

;-)
Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21068,57 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 01.11.2011 19:26:18

>> muflon, 01. 11. 2011 08:45:12

Omlouvám se za ot, ale tohle mi fakt nedá držet pusu:

„Je fakt že občas dost mentoruju..je to nejspíš následek profesního „postižení“ – učím děti na škole…tak si musím připomínat (na fóru i doma k manželce…), že tady nemluvím k dětem… :-) “

To nechápu. K dětem ve škole se mluví jinak než k ostatním lidem? Doufám, že neučíš moje děti, a už vůbec ne zde předváděným stylem.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.11.2011 19:37:44

>> MartiNo, 01. 11. 2011 19:26:18

Snad si nemyslis, ze u tebe ta profesionalni deformace neni videt. ;)

avatar

Sloviensko

rudo muž 01.11.2011 19:56:56

>> MartiNo, 01. 11. 2011 19:26:18

MartiNo, škoda že môžem dať len jednu plusku

bohužial, tak blbých učiteľov je všade plno, po svete, v austrálii akoby sa liahli z divých vajec

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21068,57 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 01.11.2011 22:18:18

>> SlavoK, 01. 11. 2011 19:37:44

Ok ok ;-) (ale klasická úča jsem byla jen pár měsíců, pak pár let pedagog volného času, a posledních 13 let dělám něco jiného…)

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.11.2011 23:16:56

>> MartiNo, 01. 11. 2011 22:18:18

To je videt treba i na detskych doktorech. Kdyz pak jednaji s dospelim pacientem, tak se muzes popukat smichy.

Nalezené položky: 189 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.