Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Boty obecně » ZAČÁTEČNÍCI: V čem a s čím poprvé vyběhnout? [článek]

ZAČÁTEČNÍCI: V čem a s čím poprvé vyběhnout? [článek]

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

barborkas žena 19.06.2012 09:45:30

Slunečné počasí a dlouhé letní dny nabízejí ideální podmínky pro začínající běžce. Není potřeba mnoho vrstev speciálního oblečení a před prací i po práci je dostatek světla, a tak nic nebrání s chutí vyrazit. Potenciální budoucí běžci nalomení propagandou již běhajících přátel si často kladou otázku: Co na sebe a s sebou?
Odkaz na článek

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 19.06.2012 11:36:12

Článek je mířen na začátečníky a pouze opakuje už stokrát řečené. Všem s obavami o klouby bych místo tlumených bot doporučil, ať zkrátí délku kroku a udržují nějakou rozumnou kadenci, aspoň 170 kroků za minutu. Čím víc, tím lépe z hlediska zatížení kloubů, to jsou nezpochybnitelné fyzikální zákony. Nejeden běžec má na první pohled velice nízkou kadenci, dělá dlouhé kroky a dupe. Je to nejenom nešetrné, ale také neekonomické a únavné. Sám jsem se nedávno nachytal, když jsem z videozáznamu zjistil, že dokonce při závodě na 5km na dráze jsem to v únavě tahal silou a neohrabanými skoky kadencí pouhých 160 kroků za minutu při pro mě rychlém tempu 3:30 min/km. Zjistil jsem, že naboso naprosto přirozeně běžím kadencí přes 180 kroků za minutu už při rychlosti 4:30 min/km a i při vyloženě pomalém klusu tempem 5:30 je to pořád přes 170 kroků. Jakmile jsem si obul boty, kadence šla dolů. Musel jsem na tom zapracovat, zpočátku to bylo těžké a snaha o vysokou kadenci mě unavovala. Musel jsem pocitově až nepřirozeně zkracovat krok, ale po pár týdnech jsem si docela zvykl. Pomohla mi občasná snaha o přehnaně velkou kadenci při zachování tempa běhu, pumpování rukama, běh z kopce nebo představa, že nohy vykonávají krouživý pohyb jako při jízdě na kole a také samotná vysokofrekvenční jízda na kole na slabší převod. Mohu potvrdit, že je to šetrnější také na lýtka.

Jsou samozřejmě lidé, kteří s kadencí nemají žádný problém. Moje žena v životě neběžela naboso, běhá až posledních pár let, ale vždy jen pár týdnů před dovolenou, aby shodila do plavek. Má tlumený boty, uběhne max. 10 kilometrů šnečím tempem cca 7 min/km (je přesvědčena, že se při něm nejlíp pálí tuky) a přesto má kadenci 185 – 190 kroků za minutu. Ale naopak si často stěžuje, že ji po běhu bolí kyčle.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 19.06.2012 12:56:45

asi to myslite skutocne vazne ohladom tych rad k topankam :-) skoda, pretoze napriek upornej snahe o kompromisne odporucanie, vtomto pripade take neexistuje a s napisanym ja osobne kategoricky nesuhlasim.

kto ma biomechaniku „v norme“, nie je tucny a nema ploche nohy alebo iny hendikep, akekolvek tlmenie alebo opora prenho nema zmysel a je to len pritaz a riziko… … ostatni, ktori nejake „obmedzenia“ maju, by mali beh brat v tejto faze skor ako terapiu a topanky im v nej brania.

minusky sem :-)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 19.06.2012 15:05:30

  1. Začátečnické koleno daleko víc závisí na nezanedbaných odtahovačích kyčle než na botě. Je nutno pracovat na core.
  2. Dostat se ze stavu bez jakékoli kondice do stavu běžce pouhým běháním je hazard se zdravím. Nehledě na to, že to někomu vyjde.

Paradox:

Technicky správný běh je energeticky úsporný. Pokud chceš zhubnout, běhej špatně! To se zase brzo zraníš a zase nezhubneš.

Motto: No toto!
avatar

Ústí nad Labem

Kostěj muž 19.06.2012 18:11:42

Jinými slovy, milý zákazníku, my ti řeknem, co všechno potřebuješ, bez čeho nemůžeš bejt a taky ti prozradíme, kde si to máš koupit a oni nám za to ještě zaplatí.

Motto: kostejuv.blogspot.cz
avatar

Raduše muž 14.09.2013 17:05:10

Dobrý den, běhám teprve rok. Závodů se zatím nezůčastnuji, ještě si netroufám. Chtěla bych poradit, když běhám po slnici a vážím 60 kg, jsou tyto boty pro mne vhodné? http://www.newbalancestore.cz/…ance-W880WB2 Měla jsem adidasky, které mi poradily ve sportu, ale momentálně jsou v takovém stavu, že asi prodavači nevěděli o tom nic. Děkuji za radu

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.