Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Chondropatie čéšky

Chondropatie čéšky

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

Merveill muž 12.09.2014 18:28:22

Ahoj, chtěl bych vás požádat o radu. Byla mi diagnostikována chondropatie čéšky, dopřál jsem si chvíli klidu od běhu a zařadil lehce kolo, začal brát Condrosulf (kloubní výživa) a občas cvičit na balanční plošině. Bolest zmizela, začal jsem relativně normálně fungovat (chodit ze a do schodů, po města, …), ovšem po tří hodinovém sběru hub v lese se noha opět lehce ozvala. Za den jsem byl zase bez bolesti. Dnes ve škole v tělocviku se však koleno značně připomenulo… Rád bych začal opět běhat, vrátil se do hor, jenže koleno mě nepustí a šíleně mě to sužuje. Chtěl bych vás poprosit o vaše rady, zkušenosti, chci se toho hnusu zbavit.

Motto: DUM SPIRO SPERO
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 12.09.2014 20:05:45

Tyhle prázdniny na tom pracuji … Takže za prvé: je tu syndrom patelofemorální bolesti, což je svalová dysbalance, která vychyluje čéšku směrem ven. Při tom se poškozuje povrch kloubu, který se nepohybuje ve své správné dráze. Poškození povrchu kloubu se nazývá chondropatie.

Doktor mi provedl různé chvaty a pravil, že je porucha funkční – tedy vratná

Předepsal mi „postávání“ na BOSU a ultrazvuk na podkolenní jamku. Moc to nepomáhalo. Po hledání na netu a literatuře jsem dospěl k přesvědčení, že jde – určitě u mě – o projev Jandova dolního zkříženého syndromu:

  • nejbližší příčinou je oslabení vastus medialis = vnitřní část kvadricepsu („klasické“ příručky doporučují předkopávat, dnes se má za to, že sval nelze cvičením rozumně zasáhnout!); měl jsem levou nemocnou nohu „méně vyvinutou“, bylo to viditelné
  • přetížení hamstringu – to inhibuje kvadriceps
  • přetížení TFL – napínače stehenní povázky
  • oslabení gluteus medius (gluteální amnézie), jeho funkci pak přebírá hamstring, TFL a kvadratus lumborum; toto jsem rozpoznal jako bezprostřední příčinu

Takže moje terapie:

  • myostimulátor na uvolnění hamstringu, lýtka, TFL
  • myostimulátor na posílení vastus medialis
  • protahování výše uvedeného
  • PIR na čéšku směrem dovnitř
  • minidřepy na jedné noze na balanční plošině
  • „postávání“ na BOSU
  • Fit-sit do práce, aby se posílilo břicho a trup (jde o patologický řetězec)
  • cvičení s Kettlebellem na kolébce ( http://www.behej.com/…r-athletes/1#… )
  • pojídání vepřového kolene
  • asi by mi pomohly boty s podporou pronace, ale řekl jsem si, že by to jen zastřelo problém, že to prostě ucvičím

Byl jsem na kinesiologickém vyšetření – docela zklamání z průběhu, ale mám už nohy stejně vyvinuté. Koleno občas pocítím, ale ne při běhu. Vytvářím jandovský systém posilování.

Přeji hodně úspěchu v uzdravování.

Motto: No toto!
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

Merveill muž 12.09.2014 20:25:32

Děkuji za radu, jistě se na řadu z toho podívám. V prvé řadě si patrně nechám předepsat rehabilitace, kamarád je naštěstí fyzioterapeut. Věřím, že najdeme způsob, jak mě dát do pořádku. Domnívám se, že trpím nejlehčí možnou formou chondropatie, jelikož co jsem četl, tak ostatní mají daleko větší obtíže, než-li mám já. Doufám, že se připojí i další se svými zkušenostmi a radami. Já sám jistě přidám nějaké poznatky..

Motto: DUM SPIRO SPERO
avatar

Krivava žena 11.01.2015 11:20:43

>> Merveill, 12. 09. 2014 20:25:32

Zdravím. Mám s tímto problém přes 15 let.

Co pomáhá mně – pomohla dornova terapie, kdy došlo ke srovnání délky chodidel, používám ortézu (http://regeco.eu/index.php?…) a turistické hole.

Turistiky se vzdát nechci, ale některé jiné pohybové aktivity bohužel nejsou vhodné a bolestivost jen zvyšují.

Chtěla bych taky zjistit něco víc o tejpování, kdy by to mohlo občas před větší zátěží pomoct.

samozřejmě chondra a posilování 4hlavého stehenního svalu. V zimě horší, koleno nesmí prochladnout.

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 11.01.2015 20:00:23

>> Krivava, 11. 01. 2015 11:20:43 NW take praktikuji, ale ulejva se u toho zadek (abdultory).

Motto: No toto!
avatar

Krivava žena 15.01.2015 15:13:59

>> pam65, 11. 01. 2015 20:00:23

Úplně nechápu, u čeho přesně se ulejvá zadek? Při použití tejpu anebo při některých cvicích na 4hlavý sval? (ale zadek se zas dá posilovat jinak). Nejsem v tomto moc zběhlá, tak se omlouvám, jestli se ptám blbě.

avatar

kopretinka žena 28.02.2017 16:23:57

>> Merveill, 12. 09. 2014 18:28:22

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se vám chondropatie vyvíjí, jestli vám něco pomohlo a zbavil jste se bolesti?Už tři měsíce mě bolí koleno, bolí i při běžné chůzi z kopce a nijak se to nelepší.Už jsem z toho dost špatná, pohyb mi chybí:-(Děkuji Lenka

avatar

runner159 muž 01.03.2017 13:15:55

>> kopretinka, 28. 02. 2017 16:23:57

Vzhledem k tomu že mi diagnostikovali chondropatii čéšky zhruba ve stejné době jako zakladateli tohoto vlákna, tak se pokusím po té době shrnout svoje poznatky. Hned na úvod chci kohokoliv kdo si tím prochází a čte tenhle příspěvek povzbudit, že se to dá v pohodě řešit jenom s pomocí cvičení s velice dobrými výsledky jenom to chce mít trpělivost.

Sám jsem si s touto diagnózou dost užil a mohl bych tady o tom psát půl dne, ale pokusím se být stručný.

Potíže s koleny jsou hodně o svalech stehen, hýždí, chodidel, boků a všeho možnýho jenomže to ti na ortopedii neřeknou tam ti předepíšou klid, elektroléčbu, nebo ti poradí jezdit na kole. V nejhorším tě pošlou na operaci. Podle mě je spíše potřeba řešit příčinu obtíží, což jsou většinou nějaké svalové disbalance způsobené např. sezením u počítače. Mě hodně pomohly hlavně následující cvičení.

https://www.youtube.com/watch?…

Tohle video mi pomohlo asi nejvíc dělal jsem celou tu sérii 5–6 do tejdne, ale nezabere to zase tak moc času. Doteď to jednou tejdně sjedu např. před běháním.

www.fitnesstv.cz/…s-overballem

Hledal jsem nějaký cvičení na posílení vnitřní strany stehen pomocí overballu a tohle se mi docela osvědčilo i když je to myšlený pro ženský

http://www.fitnesstv.cz/…ceni-zadecek

Pak tady ta série na boky a zadek taky neni úplně špatná a neni to vůbec lehký nikdy jsem nevěděl že můžou boky tak šíleně bolet :D

Mě hodně pomohlo to první video a postupně jak to bylo lepší tak i další cvičení a aktivity např. bruslení na běžkách mi na koleno hodně pomohlo, protože tím hodně trénuješ rovnováhu a hlavně zapojuješ hodně ty vnitřní strany stehen.

Naopak mi nepomohlo se to snažit rozchodit, rozběhat, rozplavat a i na kole mi to koleno neustále jakoby přeskakovalo jak sem měl ty svalový disbalance a pak to bolelo.

Nejhorší je že to trvá relativně dlouho než začneš cítit zlepšení spíš očekávej zlepšení v řádu měsíců než tejdnů a za rok už můžeš udělat opravdu znatelnej pokrok, ale když neni jiná možnost tak to člověk dělá a pak jak cítíš že se to lepší tak je to motivace dál pokračovat.

Já jsem teď jsem po asi třech letech z nejhoršího stádia, kdy jsem neuběhl ani půl kilometru a byl jsem z toho i psychicky docela na dně nyní schopný uběhnout klidně 20 kilometrů ve svižném tempu bez potíží a je to skoro 100% i při ostatních aktivitách, ale musel jsem ty cvičení dělat skoro denně. Ale zase půl hodina denně/obden neni tak moc.

Jinak to taky nechce pořád jen běhat, ale taky protahovat a posilovat a dělat jiné aktivity, ale to člověk začne asi většinou řešit až když začne mít problémy.

Jo a ještě jeden potřeh dřív jsem měl za to, že je lepší běhat po rovném povrchu protože je to šetrnější na kolena, ale je to právě naopak lepší je běhat v lese přes kořeny po nerovných cestách kde jsou šutry apod. protože tě to všestraněji rozvíjí a posiluješ tím kotníky chodidla lejtka atd. i když to zpočátku nemusí být příjemné.

avatar

kopretinka žena 01.03.2017 16:11:55

>> runner159, 01. 03. 2017 13:15:55

Moc děkuji za sdílení rad a zkušeností s tím, dodalo mi to naději na zlepšení:-) Za dva dny jsem objednaná na fyzioterapii, tak čekám i tam, jaké cvičení mi poradí a tohle budu taky určitě zkoušet, jsem zvyklá cvičit pravidělně, tak to mi nevadí:-)Nejhorší je teď stav, kdy neujdu ani 100 m bez bolesti a ortoped mi poradí jen klid a prášky na bolest, později případně operaci…Děkuji a přeji, ať to máte stále dobré:-)

avatar

Ryba5 žena 12.06.2017 13:48:48

Ahoj,

Chtěla bych se zeptat, nemáte náhodou někdo Dyspalazii pately IV.? A nějakou zkušenost co s tím? Bylo mi zjištěno na MR. Běhala jsem, tančila, před rokem a půl jsem měla úraz, který nikdo úplně nepopsal, po půl roce to bylo trochu lepší, ač ne 100%, pak jsme lezli ve skalách, nějak mi tam prasklo a od té doby je to špatné, teď poměrně dost. Nejsem schopna chodit do schodů, i ze, skrz bolest. Tanec jen tak opatrně a jak kdy. Což je na nic. Ráda bych běhala a tančila. Nemáte s tím někdo náhodou zkušenost? Co se s tím dá dělat?

Jedla jsem vloni kloubní výživu, ale jen chvilku, teď zvažuji, ale nevím jestli to má smyl.

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.