Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Běžecký trénink s Wattmetrem

Běžecký trénink s Wattmetrem

Nalezené položky: 98 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Hostivař

hudra muž 13.09.2017 15:13:29

Před další sezónou jsem přemýšlel co vylepšit a začal jsem uvažovat o trénování běhu podle Wattů. V současnosti existují dva výrobky: běžecké vložky do bot nebo „footpod“. Já jsem pokukoval po druhé variantě. Přečetl jsem nějaké recenze, asi nejzajímavější: http://fellrnr.com/wiki/Stryd https://www.dcrainmaker.com/…eter-v2.html

V jiném tématu na fóru jsem tuto problematiku otevřel, ale pro přehlednost to začínám zde.

Mato i Momo11 mají osobní zkušenosti se Strydem (footpod), ale nejsou prý dobré. Momo11 připravuje obsáhlou recenzi, na kterou se moc těším.

Kromě trénování podle Wattů mě zaujala také možnost mít mnohem přesnější informace o aktuální rychlosti a celkové uběhnuté vzdálenosti (testy na fellrnr ukazují na velice dobré výsledky). Asi všichni, co mají zkušenosti s dnešními sporttestery potvrdí, že údaje o aktuální rychlosti a vzdálenosti jsou hodně nepřesné. Když chci trénovat běžecké intervaly v určitém pásmu, mám nyní jen tyto možnosti (?): tepovka nebo aktuální rychlost. Akt. rychlost nepoužitelná, tepovka (hrudní pás) je přesná, ale zase je tam zpoždění.

Uvítám zkušenosti a rady ostatních. Díky

avatar

10 km: 0:45:04 (2017)

Zerocool muž 13.09.2017 15:41:47

>> hudra, 13. 09. 2017 15:13:29

Vše je nepřesné dle mého názoru je nejpřesnější přesně měřený úsek cca po 100 až 200 metrech značený a k tomu stopky respektive mezičasy a víš jak rychle běžíš. Nic dalšího ti to při krátkých intervalech neumožní… vše má opožděný náběh, jen čas běží stejně od začátku:)

avatar

Hostivař

hudra muž 15.09.2017 08:35:25

co se dá aktuálně pořídit: https://www.stryd.com/ http://shft.run/about https://www.rpm2.com/ https://runscribe.com/

Vše je na začátku jako před několika lety byly wattmetry na kola, zpočátku je hodně lidí zavrhovalo, dnes už je vše jinak. Při běhu se to samozřejmě měří mnohem hůře, ale věřím, že časem se vše zaběhne a optimalizuje

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 17.09.2017 11:00:20

>> hudra, 15. 09. 2017 08:35:25 …Vše je na začátku…

→ produkuji to vesmes „male/mlade firmy“

→ podpora/integra­ce/spoluprace s HW jinych vyrobcu (cti „s bezec. hodinkami“ ;-) ) je zatim spise jen omezena.

avatar

Hostivař

hudra muž 18.09.2017 12:20:06

>> jm1, 17. 09. 2017 11:00:20

jasně, tak to většinou bývá. Čekám kdy některou z nich spolkne nějaký žralok

já pokukuji po stryd a tam je integrace s garmin už docela dobrá

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 18.09.2017 13:42:10

>> hudra, 15. 09. 2017 08:35:25

Profesionalni cyklisti pouzivali wattmetry uz v skorých 90tych rokoch. Nie cele timy, ale vela pretekarov. Ti, co nechceli, mali skor zabehnute ine treningove parametre, nie preto, ze by im nedoverovali. Koniec koncov, je to celkom obycajna fyzika (bicykel je relativne jednoduchy stroj z mechanického hladiska) a s urcitymi upravami prevodidelna aj na vynakladanu pracu sportovca – ergo, da sa zmerat relativne konzistentne, pri aspon jednej (relativne) nemennej velicine – posun stroja vpred. Spolu s inými uz menej presnymi meraniami (srdcova frekvencia), sa da urcovat trening, ak berieme do uvahy profil, pocasie, unavu, atd.

Pri bezeckom „wattmetri“ ide o hruby odhad vypocitany zo statistickych parametrov INYCH bezcov v minulosti testovanych na behatkach (o strate energie pri protismernom pohybe pasu, ci odraze, naklone, nie ideálnom style, lahsej/tazsej obuvi, hrubsej/tensej podrazke, atd. nema ani zmysel polemizovat). Nemas tam ziaden relativne nemenny mechanicky komponenent (kluka, pedal, cely stred), ziadne prepocitavanie tahu a tlaku – len gyroskop a pocitadlo krokov a nejake vzorce, co odhadom vypocitavaju predpokladanu pracu (W).

Ak nevidis rozdiel medzi týmito dvoma meraniami (teda skor medzi jednym meranim a druhym odhadovanym vypoctom), tak asi Ti tie udaje stryd-u aj na nieco budu (zapni si detektor sarkazmu). Stryd by bol jedine dobry na to, aby sluzil ako protivaha GPS pri merani – vydava sice nejake udaje o vzdialenosti – ine ako GPS, ale tiez nie moc presne. Aktualne tempo je o nieco blizsie pravde ako GPS, stale vsak dost vzdialene na to, aby sa podla neho dal riadit trening.

Ludske telo – pokial nepohana nieco nezive- mechanicke – sa neda pomerat vo wattoch. Vsetky pokusy o nejake presne merania v reálnom bezeckeom prostredi su len hokus-pokusmi a pekne zaobalenými marketingovými slubmi. Ani keby si mal senzory na kazdom vacsom bezeckom svale (dolnych aj hornych koncatin, plus stabilizacne svaly chrbta a prednej casti trupu), tak odhad prace svalu bude tiez len odhadom. Pohanas totiz zivy organizmus, nie kus kovu/karbonu s vypocitatelnymi prevodmi.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 18.09.2017 13:45:51

>> hudra, 18. 09. 2017 12:20:06

Dobra, ako dobra. Da sa to po urcitych pokusoch a frustracii sparovat, ale mas bud meranie vzdialenosti a tempa z GPS, alebo zo strydu. Ich kombinacia a porovnavanie si vyzaduje celkom dost vrtania sa v zazname a zabijes tym viac casu, ako samotnym trenovanim. Toz nie zrovna user friendly, ak si chces nieco porovnavat. Ak Ti vsak stacia vypluvnute udaje a tabulecky, bez ohladu na to, ci aj nieco naozaj uzitocne a relevantnhe pomerali, tak to uz maju zmaknute pekne, farebne.

avatar

Bratislava

Brutto muž 18.09.2017 13:54:01

A naco je nam vlastne tak presne meranie tempa alebo vzdialenosti? Pokial mi ide o trening, tak mi v podstate ide o celkovy narast (pripadne pokles nedajboze) vykonnosti nie? A kedze vacsina z nas pravdepodobne pouziva pocas dlhsej doby (aspon jednu sezonu) stale ten isty sporttester, je uplne jedno, ako je ten sporttester presny v merani tempa, alebo vzdialenosti. Ked si vsetky treningy meriam tym istym pristrojom, sledujem postupny progres v treningu na tom konkretnom pristroji a je mi uplne jedno, ze je to kazdy trening o pol kilometra viac alebo menej ako to realne meralo. Tak je to aspon za mna.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 18.09.2017 13:59:40

>> Brutto, 18. 09. 2017 13:54:01

Ano, to by bola pravda, ak by bol sporttester konzistentny vo svojich trebárs aj nepresnych meraniach (co vonkoncom v terene nie je) a Ty si behal viac menej tie iste trasy dokola. Ak tieto dve premisy nie su splnene, tak je skor namieste si polozit otazku, naco potom vôbec merat? Jedina presna velicina je potom len cas a to sa da zmerat aj podstatne lacnejsimi hrackami ;-)

Zrovna stryd som testoval na dost behoch a konzistentost sa da od neho ocakavat len v tom, ze konzistentne ukazuje odchylne udaje.

Nuz a k vseobecnej otazke – ak sa chces zlepsovat, nejake merania musis vykonat, aby si vedel kde si. Nie vzdy a kazdy krok, ale niekedy to treba. A potom by som v takých pripadoch poprosil presne udaje. Tie dostanem asi len od stopiek a drahy. A ked sa mi nechce behat na drahe? K tomu mi mal pomoct GPS/Stryd. Nepomohli.

avatar

Bratislava

Brutto muž 18.09.2017 14:12:46

>> Mato, 18. 09. 2017 13:59:40

Jasne ja to chapem. Milionkrat za rok sa ocitnem v neznamom prostredi, kde si neviem odhadnut vzdialenost a na to je mi sporttester dobry, ze ten trening si viem ako-tak koncipovat aj tam. A prave o to mi ide. Ze podla mna 99 % bezeckej populacie predsa musi stacit ten trening koncipovat „ako-tak“. Nemoze ma predsta z progresu vyhodit to, ze som dva useky z desiatich neodbehol 1 km ale iba 960 m. A podobne. Toto moze vyhodit len takych co behaju desinu pod 30 minut a kolko je ich? Oproti tym masam, co denne riesia, ci im to ci ono meria presne na meter. Paradoxne – prave elita sa tych sporttesterov az tolko nedrzi, neriesi ich, skor pouzivaju stopky a osvedcene trasy :)

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 18.09.2017 14:50:01

>> Brutto, 18. 09. 2017 14:12:46

Keby to boli len taketo odchylky, tak to ani nespomeniem… Nie som sice elita, ani som nikdy nebol, ale GPS som v minulosti pouzival len velmi sporadicky, v dnesnej dobe, kedze sa castejsie mocem a menim si trasy, aby som sa vyhol nude, tak 2× do tyzdna. Viem si velmi dobre odhadnut tempo behu a level usilia, ale ked sa kuknem na to GPS, tak sa nestacim divit. Preto ma prekvapuje, kolko ludi dokaze prisahat na merania hodiniek.

Priklad minulého tyzdna – 3 behy s GPS, zvysok bez – 1 meranie plus minus 500m OK na 13km. Dve merania viac ako 10% odchylka. Zrovna jeden beh bol tempovejsi – 24km/95min a GPS to vyhodnotil na 22,12km a 4:19/km. 20s/km uz povazujem za sakra mylny udaj, ak by som sa pripravoval trebárs na maraton a toto by bolo moje MT (co nie je a nepripravujem sa, ale je to velmi zavadzajuce). Zaujimave, ze hodinky vyhodnotili nove VO2max z tohto behu a dalo mi odhad 2:31 na maraton. Ani omylom, ani blizko a uz vôbec neviem, ako to mozu tvrdit z nepresne zmeranej vzdialenosti.

No a ten treti beh – hodinky dali 23,4km a skutocnost bola 26,2km, toto vsak bol clenitejsi teren a bolo mi v podstate jedno, ako rychlo bezim. Z hladiska sledovania si progresu (ak nebehas stale tu istu trasu, ci pravidelne) je vsak celkom rozdiel pre priemerne skuseneho bezca, ak vie, ze dokaze dat relativne v pohode takyto clenity beh v tempe okolo 4:20, ci sa moce ledva pod 5min/km. To su dve vykonnostne triedy, ak nie viac.

Ako som povedal, ja by som mohol behat v podstate uplne bez hodiniek a na rovine Ti dam po 200m plus minus 1s presny medzicas a na kilaku do 5s (podla vetra a unavy, inak presnejsie). Momentalne mi GPS sluzilo na zabehanie sa a privyknutie si, ak ho chcem pouzivat na dlhych a velmi dlhych behoch, skor vsak pre orientaciu. Zatial vsak vo mne vzbudzuju skor velku nedoveru. Stale viac a viac si vsak kladiem otazku, ako s takymto niecim mozu bezci co i len semi seriozne trenovat? Asi som fakt z iného sveta, kde bolo bezcom vstepovane, ze jedine comu sa da doverovat su vlastne nohy a pluca :-)

avatar

Bratislava

Brutto muž 18.09.2017 15:03:22

>> Mato, 18. 09. 2017 14:50:01

Fu tak to fakt, 20 s/km je uz naozaj sialena odchylka aj pre co i len trosku vykonnostnejsieho hobika, to beriem. To je potom asi dost prekvapeny ked takto trenuje pol sezony a potom ide niekde na MMM a zisti, ze skutocnost je niekde uplne inde. Ja to fakt beriem asi z dost skresleneho pohladu (stale je pre mna vyhodnejsie minimalizovat cas straveny na obcerstvovackach, ako zrychlovat tempo hahaha). :)

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 18.09.2017 16:36:12

>> Mato, 18. 09. 2017 14:50:01

ahoj, jsem zpet z dovolene, a jak se vybabru z cekajici/ne­vyrizene „urgentni“ ;-) korespondence, napisu vedle par komentu k Tvym TCX datum

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 18.09.2017 18:29:54

>> Mato, 18. 09. 2017 14:50:01

Stale viac a viac si vsak kladiem otazku, ako s takymto niecim mozu bezci co i len semi seriozne trenovat?

A poznas niekoho kto takto s Fenixom 5 trenuje? ;-)

avatar

Celkem 1343,64 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:17 (2016)
půlmaraton: 1:26:10 (2017)
maraton: 3:13:13 (2016)

peco_slimak muž 18.09.2017 20:22:54

>> Mato, 18. 09. 2017 14:50:01

Tie behy boli aj v častiach kde vypadáva GPS signál? Ak beháš v husto zalesnenom teréne rozdieli nastať môžu. Som iba priemerný hobík a asi preto behám podľa GPS iba sem tam použijem dráhu na prekontrolovanie svojho tempa. Ja mám trochu iné merania maratón v Banskej Bystrici-42,24km a to som nestál na štarte medzi prvými,tento rok 1/2maratón-21,11km.
Sám určite vieš,pokiaľ je na trase dosť zákrut meranie je nepresné,pokiaľ bežíš intervaly, tie sú skor na rovnej ceste a tam tá odchylka určite nebude 10%.

avatar

Žďár nad Sázavou nebo Brno

Celkem 2784 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:07 (2011)
půlmaraton: 1:28:33 (2007)
maraton: 3:48:37 (2007)

Luckyboy muž 18.09.2017 21:45:25

>> Mato, 18. 09. 2017 14:50:01

(odlehčení) Mato, z toho, co tu o GPS hodinkách píšeš, mám pocit, že musíš probíhat tunely, běhat pod skalními převisy a neustále kličkovat mezi stromy :-D Jinak si ty nepřesnosti vysvětlit neumím ;-) (konec odlehčení)

Mně to nikdy takhle neustřelovalo. I když možná jo, jen jsem to moc nepozoroval. Ale obvykle pokud jsem běžel stejnou, nebo podobnou trasu, tak byly hodinky konzistentní (ať už dobře nebo špatně).

Motto: Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. http://luckyboyonthetrail.blogspot.cz/
avatar

praha

10 km: 0:50:52 (2018)

ptr. muž 19.09.2017 00:17:46

Mám Fénix 3 a když jsem běžel letos závod na 5 km v Braníku (certifikovaná trať), tak mi hodinky ukázaly 5,02 km a i v minulém roce mi na závodech ukazovaly přibližně hodnoty co pořadatelé uváděli. To mi přijde v pohodě.

Jinak běhám ve Hvězdě (Praha) pod stromy několik stejných koleček a když si je prohlížím na mapě v detailu, tak jsou tam relativně nevýznamné rozdíly. Samozřejmě aktuální rychlost je nepoužitelná.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 19.09.2017 08:23:14

>> SlavoK, 18. 09. 2017 18:29:54

Neviem, nejak po tom nepatram. Avsak dost bezcov, co behaju na vykonnostnej urovni (kedze u nas profikov nemame) gps pouziva. Drzia sa vsak skor ciest a v husto zalesnenom terene moc nebehaju, a ked, tak tie udaje asi az tak neriesia.

>> Luckyboy, 18. 09. 2017 21:45:25

Byvam v hlbsom udoli a ano, beham casto na klukatych singlacoch v hustom lese, resp. potme na klukatych cestách medzi domami. Na rovnejsie a otvorenejsie priestranstva sa dostanem len obcas – nebavi ma to na nich. Tam az take odchylky od realu nemam, ak nebeham useky hore-dole…

Prave na mapach s cestami a domami vidim, ze zaznam gps si seka na kazdej zakrute 20–60m skrz zahrady a budovy. AK tych zakrut mas pocas behu 30–60, co ja bezne mam, tak to kludne dva kilaky spravi aj bez straty signalu. Stara 310XT mala taketo skracovanie len obcas a jej zaznamy boli plus minus do 5% od realu.

avatar

SR, Reca

Celkem 15391,89 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2015)
půlmaraton: 1:30:36 (2017)

satch muž 19.09.2017 10:11:11

Na bicykli rýchlosť jazdy o intenzite veľa nepovie. Ale pri behu je v podstate tempo adekvátnou veličinou voči wattmetru pri bicykli. Platí samozrejme iba pri behu po rovine. Watmeter na biku umožní držať konštantnú intenzitu aj pri jazde do kopca.

avatar

Brno

Celkem 8372,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:13 (2015)
půlmaraton: 1:28:01 (2015)
maraton: 3:24:31 (2015)

kubba muž 19.09.2017 10:55:51

>> Luckyboy, 18. 09. 2017 21:45:25

Třeba máme v Brně lepší signál :-)

Třeba teď na Masakru – já na Suunto Ambit2 mám 62,7km, Erik (Brutto) na fénix3 62,8km (oboje dle Strava). A celkově většina Strava záznamů (podle flybys) Masakru má podobnou délku.

Čili pro moje účely naprosto OK … (s vědomím toho, že intervaly ani tempa cíleně a přesně neběhám a neřeším).

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 19.09.2017 11:09:34

>> kubba, 19. 09. 2017 10:55:51 …většina Strava záznamů … má podobnou délku…

Pozor, STRAVA zaznamy GPS dat interpretuje relativne volne (=interne si prepocitava/mo­difikuje nejen orig. delku behu, ale obcas i pozici/cas startu a cile :-) )

avatar

Brno

Celkem 8372,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:13 (2015)
půlmaraton: 1:28:01 (2015)
maraton: 3:24:31 (2015)

kubba muž 19.09.2017 12:04:33

>> jm1, 19. 09. 2017 11:09:34

Tak já budu i nadále spokojený s tím, jak to pěkně funguje :-) …

avatar

Bratislava

Brutto muž 19.09.2017 14:39:00

>> kubba, 19. 09. 2017 10:55:51

" já na Suunto Ambit2 mám 62,7km, Erik (Brutto) na fénix3 62,8km (oboje dle Strava)"

No ale to je úplne že presné. Ja mám tých 100 metrov navyše, lebo som zmätkoval pri Novom Hrade, kde boli protichodné šípky :))

avatar

Kosice

10 km: 0:35:10 (2018)
půlmaraton: 1:16:26 (2019)

snucho muž 19.09.2017 15:18:44

no ja neviem ja co mam GPS, nehovorim ze vzdy su na 100% ale certifikovane polmaratony mi pravidelne meria 21,1–21,3km takze sa na tempo celkom spolieham. urcite veelmi vela spravi clenitost,zakruty atd. ale az tak tragicky ako opisuje Mato (pri vsetkej ucte) by som to nevidel

avatar

Brno

Celkem 8372,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:13 (2015)
půlmaraton: 1:28:01 (2015)
maraton: 3:24:31 (2015)

kubba muž 19.09.2017 15:44:16

>> Brutto, 19. 09. 2017 14:39:00

No jo … to jsou vracečkové kontroly :-) … kdybych to neznal, tak mě to taky zmate. Letos mě potěšilo, že si konečně na rozhledně ten pán vylezl do patra … podle mě by měl být až nahoře :-)

avatar

Žďár nad Sázavou nebo Brno

Celkem 2784 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:07 (2011)
půlmaraton: 1:28:33 (2007)
maraton: 3:48:37 (2007)

Luckyboy muž 19.09.2017 17:41:33

>> jm1, 19. 09. 2017 11:09:34

>> kubba, 19. 09. 2017 12:04:33

Já bych právě taky spíš viděl to, že jim na historických i čerstvých „spárovaných“ datech běží nějaký algoritmus, který raw GPS data opravuje. Čili možná i ty moje Garminy budou mnohem víc mimo, než si myslím, protože na data samozřejmě koukám na Stravě (nebo Connectu).

Motto: Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. http://luckyboyonthetrail.blogspot.cz/
avatar

Bratislava

Brutto muž 20.09.2017 08:18:58

>> kubba, 19. 09. 2017 15:44:16

Presne toto som si pomyslel, že keby to organizoval napriklad taky Olaf, alebo u nas Slavo, talk by tie kontroly minimalne na tych rozhladnach boli uplne hore :)

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 20.09.2017 09:13:23

>> Luckyboy, 19. 09. 2017 17:41:33

Na Strave sa vsetko upravuje proti cislam, ktore su v hodinkach. Nemam cas a ani chut sa po kazdom behu s gps hrat so stravou a inými „socialnymi“ mediami. Chcem, aby to bolo v hodinkach spravne, nie algoritmom uhladzane a dopocitavane (najmä na známych trasách, kde su segmenty – hodinky ukazu 3,48km a v strave sa to objavi ako 4km segment, púripadne sa uz stalo aj naopak – 4,29 vs. 4km na strave).

>> Brutto, 19. 09. 2017 14:39:00

Udaj o vzdialenosti mas z hodiniek pred synchronizaciou, alebo po, či z Connectu/Stravy?

avatar

Bratislava

Brutto muž 20.09.2017 09:26:12

>> Mato, 20. 09. 2017 09:13:23

Údaj z hodiniek bol aj pred aj po synchronizácii 62,88 km, na Strave mi to svieti ako 62,8 km a na Endomonde 62,88 km. Takze vcelku presne. Ale mal som sekundovy zapis a zapnuty aj Glonass. Okrem toho, urcite zalezi aj od tempa, kedze tieto vzdialenosti beham v pomerne malom tempe (vysledne tempo aj s obcerstvovackami som mal 5:35), tak to asi stiha vcelku dobre zaznamenavat. Ine by bolo, keby to bolo cele odbehnute v trojkovom tempe samozrejme. Pred dvomi tyzdnami som napriklad behal v Podhajskej na takom kopceku v lese pod stromami. Nasiel som si tam 1 km dlhy kopec s 90 metrovym prevysenim a behal som ho hore – dolu. Hore mi to krasne ten kilometer zameralo, no dolu, ked som to pustil, tak uz GPS lietala vsetkymi smermi.

avatar

Brno

Celkem 8372,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:13 (2015)
půlmaraton: 1:28:01 (2015)
maraton: 3:24:31 (2015)

kubba muž 20.09.2017 09:34:29

>> Brutto, 20. 09. 2017 09:26:12

Schválně jsem to omrknul na hodinkách a taky mám 62,76km hodinky vs. 62,7 Strava. Zajímavější jsou nastoupané metry, kde hodinky ukazují 1963m asc, kdežto Strava 2073m asc.

Nalezené položky: 98 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.