Jak poznat natažený - natržený sval (lýtko)?
Jindrich
19.07.2009 23:11:16
Můžete mě někdo popsat jak poznat, zda mám sval jen namožený,
natažený nebo natržený? Chybí mě tady praktické zkušenosti
Nedávno jsem začal pomalu běhat. Začal jsem několikrát týdně pokaždé 2×3,5 mezitím 1,5 hodiny přestávky. 3,5km jsem běhal po 6– kouskách 500m běh, chůze zase běh. Když to šlo, intervaly jsem prodlužoval, max ale na 2 (2×1,7km).
Časem mě začalo bolet v pravé lýtku. Bylo to hodně málo a jednoduše se to rozběhalo, ale vím že jsem to pozoroval delší dobu (2–4 týdny). Pak jsem si při stěhování namohl obě lýtka. Po týdnu to odeznělo, ale bolest v pravém lýtku se zvětšila a zůstala dál. Bolí to někde uvnitř, v konkrétním místě, ne celé lýtko. Když začnu běhat tak prvních 10 minut na nohu kulhám, pak se to roběhá a dá se bez problémů bežet, ale je to cítit. Bolí to při dopadu-otřesu.
Doktor mě řekl (od pohledu) že je to namožené ať si dám 4 týdny klid a dal mě nějaké prášky na uvolnění svalů (Mydocalm). Takže neběhám, ale zase běžně přes den nachodím kolem 7km. V lýtku to stále bodavě bolí (ne neustále, ale občas tam ta bolest prostě je). Bolí to behěm celého dne, bez ohledu na namáhání, i když ráno vstanu třeba, během chůze, i při sezení. Teď co neběhám to přechází do takové divné křečovité bolesti. Vpdostatě mě v tom místě chytá křeč, která mě donutí se okamžitě zastavit a nohu natáhnout, ale nikdy křeč naplno (rozdíl vidím v tom že je to fakt jen v konkrétním místě, kdyžto běžná křeč chytne celé lýtko a vyloženě mě odrovná).
Už asi 2 týdny neběhám, u doktora jsem byl před týdnem. Nepozoruju podle mne nijak velké změny, mám z toho pocit že za ty 4 týdny to v lepším případě sice odezní, ale jak se rozběhnu tak to bude zpět. Takže váhám jestli s tím nic nemám a mám to skutečně nechat jen odpočívat, nebo to nějak řešit už teď a dojít za jiným doktorem.
remo
20.07.2009 10:07:52
Zdravím, natržený sval se dá dobře identifikovat ultrasonografickým vyšetřením. Upozorňuji na možnost tzv. únavové zlomeniny při námaze dolních končetin – doporučuji nepodcenit! U přetrvávajících potíží v oblasti bérce po námaze je tedy na místě pečlivé klinické, sonografické a RTG vyšetření a další léčba dle nálezu. www.revmacentrum.cz www.razovavlna.eu
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.