Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Nevolnost a jiné problémy při delším běhu

Nevolnost a jiné problémy při delším běhu

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Alex91 muž 20.08.2018 09:53:43

Ahoj,

na začátku bych chtěl říct, že už mám za sebou několik horských maratonů, ultramaratonů, šestihodinovku, stovku… Takže nejsem úplný začátečník. Ale minulou sobotu mě potkala taková nepříjemnost a já si s tím nevím rady.

Již na konci května jsem musel vzdát 60 kilometrový závod v horách, protože se mi udělalo hrozně zle. Do toho mě bolela hlava, ale to bylo způsobeno spíš nevyspáním. Zastavil mě žaludek. Tento problém ale do dvou hodin ustal a já byl zase v pořádku.

Teď se mi stal obdobný problém, ale bylo to mnohem horší. Do 35. kilometru jsem si běžel naprosto v pohodě, když najednou se mi udělalo hrozně zle, musel sem si sednout.. No asi po půl hodině jsem vyzvracel meloun a vodu. Podotýkám, že na meloun jsem toho odběhal už hodně a byla to pro mě ověřená klasika.

Udělalo se mi lépe, tak jsem pokračoval, ale asi po 3 kilometrech se mi udělalo ještě hůř. Ani ne tak žaludek, ale byl jsem takový malátný, jak kdyby opilost, brněly mi ruce, nohy, nemohl jsem mluvit, dýchat, nemohl jsem se ani napít, ani nic sníst.

Bohužel pro mě, skončilo to tím, že pro mě 2km před cílem jela HS. A já si říkám, co to se mnou je sakra špatně? Při stovce jsem neměl žádný problém a to jsem snědl za celých 17 hodin jenom dvě tyčinky. Při 6 hodinovce jsem neměl problém a to jsem vypil tak dvě piva.. Při jakýmkoli maratonu jsem jedl cokoli a kdykoli a vždy bylo vše v pořádku.

Jediné co mě napadá je, že za to můžou ta horka… Ale příjde mi to zvláštní :-/

Setkal jste se někdo s podobným problémem? Řešili jste to někdo? Připadám si zdravý, nic mě nebolí a netrápí. Ale tohle mě limituje ve věcech, co mě baví :-(

Díky za reakce.

avatar

10 km: 0:35:20 (2018)
půlmaraton: 1:18:52 (2018)
maraton: 2:44:09 (2019)

SirBasy muž 20.08.2018 13:55:49

Asi by bolo mudrejsie zajst na komplexne vysetrenie k sportovemu lekarovy + rozbor krv moc a pod na chybajuce latky a nasledne doplnit co telu chyba.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 20.08.2018 15:30:03

>> Alex91, 20. 08. 2018 09:53:43

No a nemoze to naozaj byt tym teplom? Skratka si mal uzeh/upal, pripadne si bol znacne dehydrovany. Podla Tebou opisanych priznakov to vsak najskôr vypada na uzeh/upal. V takých stavoch clovek v sebe neudrzi takmer nic, ma problem s koordináciou, recou, obchadzaju ho mrakoty, tunelove videnie, atd. Obycajne sa vsak z toho behom par hodin nedostane, skor tak den-dva. Ak Ta zachranovala HS, tak asi mas aj lekarsku spravu a na nej stalo co? To, ze zvladnes 6h, ci stovku v chlade este neznamena, ze zvladas horske traily v horku… Vela ludi zle znasa teplo a maju problem s prehrievanim, najmä ak nie su zrovna drobnej postavy (vacsia plocha pokozky, cez ktoru sa potia, vacsia masa, viac produkcie tepla). Niekto zas dobre znasa teplo, ale nevie fungovat vo vlhku, aj pri nizsej teplote (napr. ja, ale navadi mi ani tak 35 stupnov, ak je sucho).

Mozno je dobre si to odsledovat a akceptovat svoje limity. Podla toho si aj (ne)planovat ucast na podujatiach, kde (kedy) zvykne byt najteplejsie.

Navsteva lekara a absolovanie zatazoveho testu vsak urcite nebude na skodu.

avatar

Desert muž 20.08.2018 19:41:46

>> Alex91, 20. 08. 2018 09:53:43

v cem by mohl byt problem, aneb jak pise Mato opravdu to muze byt spatna adaptace na teplo ( spis vedro), jeste loni jsem pri podobnych teplotach do svych treninku zarazoval vybehy cca na 30km, s jarni/podzimni softshellkou, hodne casto jsem slysel at nezmrznu,,,, rikam to dle klasiku humoru " tenkrat se mu vsichni blbi smali",

princip bude v tom, ze timto zpusobem prejdes poust snadneji, nez v tricku a trenyrkach,,, triko je propocene a „chladi“, to co projde vnejsi vrstvoua odpari se je podstatne mensi ubytek tekutin, nez pres tzv. funkcni tricko, vykon nebude sice vynikajici, ale s hedvabim nemam zatim zkusenosti :-P

problemem tohoto treninku muze byt spis vybrat si dost dobrej klacek na vlka :-D

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.