Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Bolesť "holená kosť"

Bolesť "holená kosť"

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

rbourne muž 13.04.2020 23:08:04

Dobrý deň prajem,

Niesom nejaký atlét, začal som behať pred 3 mi týždnami ale po behu má dosť intenzívne bolí v spodnej časťi nôh, holená kosť 1/3" myslím, že sa tak nazýva ta časť nohy.

Mál som pred 8 rokmi natahované operačne achilovky na nohách ( oboch nôh ) mesiace do zadu som stýmto nemál problém, ani keď som behál na páse 5 +km. Teraz behám po betóne.

Časť tela ktotá bolí, Časť

Vedel by mi niekto poradiť, či sa jedna o zápal holenej kosti? A je deje sa to z bežeckého terénu ( betón )?. Mám to nechať teda v kľude alebo zatažovať? A čo môžem robiť aby sa to do budúcna nedialo, posílniť tu časť tela?

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 15.04.2020 11:00:48

>> rbourne, 13. 04. 2020 23:08:04

A změnil jsi jen to, že ted' běháš po betoně? Nebo i boty? Klidně to může být jiným povrchem, něco mi napovídá, že máš běh ted' jako náhradu za vnitřní aktivity a přidal jsi na četnosti i intenzitě? Ta bolest může být z povrchu, únavy nebo jen příliš utažených či nových bot.

Určitě po běhu protahuj, ať nohy uvolníš. Další věc, co můžeš udělat, vem ledovací polštářek a chlad' to, nech působit třeba 10min. Nemáš li polštářek, sáhni do mrazáku pro mraženou zeleninu. Zápal (zánět) holeně si uženeš hned, tohle by mělo pomoci.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

rejca muž 15.04.2020 11:19:59

Začal jsi běhat před 3 měsíci, beton… Prostě to chce pauzu a začít jinak, přes bolest bych to neriskoval nebo se to zhorší…

Je možné, že máš špatný běžecký styl. Někdo se snaží běhat přes špičky jako sprinteři, protože to je cool a běhají tak Keňani a kdo ví kdo ještě, ale ve finále to může přinést přetížení a bolest (+zánět, únovovou zlomeninu atd.). Záleží na váze fyziologii těla…

Ze začátku spíš jogging nebo takové to cupitání a kilometry navyšovat pomalu.

Taky můžeš mít špatné boty… Povrch je lepší např. lesní cesta než beton.

Důvodů může být celá řada. Bolest je signál, něco je špatně – změň to!

Nikdo ti tu neřekne, co je u tebe špatně, těch důvodů může být celá řada.

Motto: Aktivně sportoval - skákal do řeči a vrhal stín.
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 15.04.2020 13:54:39

Posterior compartment syndrome (shin splints, po nasom zapal okostnice- ludovo, ak je bolest z vnutornej strany holennej kosti), klasika u zacinajucich bezcov, alebo pri velkych zmenach v tréningu – zvysenie objemu, intenzity a/alebo zmena na tvrdsi povrch. Prilis vela, prilis rychlo. Ladovat, pretahovat, polavit v behu. Ucinne je tejpovanie. Pauza casto nic nevyriesi a aj po polroku bez behania sa moze po par behoch bolest vratit. Tu len ukazka toho, o com pisem, na nete je vsak toho spusta: https://www.sportsinjuryclinic.net/…ent-syndrome

Vysvetlim ako pre laika, co je pricinou bolesti – sval namahanim pri behu sa zvacsi, je obaleny fasciou (ako kazdy sval) a stane sa privelky pre svoje prostredie. Fascia sa pritlaca na okolite tkanivo – ine svaly, najmä vsak o holennu kost. Tlakom po case vznikne zapal. Zapal moze byt tlmeny, moze ustupit, ak vsak trva pridlho, moze viest az k strukturalnym zmenam na kosti – vznikom kalcifikátov. V najhorsej variante moze sposobit aj unavovu zlomeninu – nie priamo tlakom, ale tym, ze bezec kvôli bolesti kompenzuje a pretazuje ine partie.

Treba hladat pricinu – ako uviedli ini uz vyssie – boty, povrch, nahle zmeny vo frekvencii behov, ci navysenie objemov. Pracuj na flexibilite, urcity diskomfort je na nejaku dobu OK – povedzme 2–3 mesiace. Nemal by Ti vsak sposobovat krivanie, lebo si sposobis aj ine zranenia kompenzáciou.

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.