Běh. Začít ve 21 letech, ANO či NE?
Remby
13.06.2010 19:16:01
Dobrý den, proč zakládám toto, téma. Je tu dost příspěvků na podobné téma jestli je vhodné začít s atletikou v pozdějším věku. Ale chtěl bych znát názor zkušenějších přímo na můj případ. Je mi 21, za půl roku 22. předtím než jsem šel na vysokou školu jsem od 6 do 18 hrál aktivně fotbal. Teď už dva a půl roku nic moc nedělám a sport mi hrozně chybí. Běh mám nejraději, ale je tu ta otázka, je mi 21, vypracované tělo vážně už nemám a fyzička se za tu dobu celkem vytratila. Při škole je to celkem těžké se sám přemluvit k takovým aktivitám:) Ale hodlám s tím něco udělat. Proto mě zajímá názor zkušenějších:) Mám takovou povahu, že závod mi do žil vhání adrenalin, který mi chybí od té doby co jsem zkončil s fotbalem. Ale právě potřebuji vědět jestli v mém věku a při mé momentální „formě“ je reálné tréninkem docílit nějakých vysledků, nebo jestli mám začít běhat jen pro své potěšení:)
Děkuji za odpovědi.
Brno
hugo
13.06.2010 19:22:52
Určitě ano. Já jsem začal běhat v 25, před tím nic. Běh je super, protože ze začátku jsou pokroky pěkně patrné.
Co se týče závodů, tak myslím, že pokud budeš trénovat poctivě a najdeš si nějaké informace, tak máš šanci na pěkné výsledky.
pavlicek
13.06.2010 20:24:27
Na to se ani neptej. Začni hned! Hlavně to ze začátku nepřepal. Hodně štěstí.
Remby
13.06.2010 20:29:42
>> pavlicek, 13. 06. 2010 20:24:27
ptám se proto, že mi chybí ten adrenalin ze závodu. Proto chci začít se sportem kde bych mohl těch soutěží, závodů dosáhnout. A běh jsem vždy miloval. Jen nevím jestli je to to pravé. Jestli není pozdě na to abych mohl třeba navštěvovat nějaký atletický klub.
pavlicek
13.06.2010 20:42:15
Zda je pro tebe běh to pravé, na to si musíš odpovědět sám. Myslím, že zde se dozvíš, že pro nás je to to pravé. 21 není žádný věk, pokud chceš mít výsledky, mohou se brzy dostavit. Pokud si chceš jen dobře vyčistit hlavu, posílit sebevědomí, tak je to také to pravé. Pokud o tom takto přemýšlíš, zkus to, vem si tepláky a vyraž do přírody. Ze začátku tak dvakrát, třikrát týdně půlhoďky až hoďku lehkým tempem. Za měsic pak uvidíš. Třeba si koupíš lepší boty, zrychlíš. Později zkusíš závody. Nebo se dáš na něco jiného. Možností je mnoho. Důležité je NĚCO dělat.
Liberec
Rybka77
13.06.2010 20:46:05
>> Remby, 13. 06. 2010 20:29:42
tak já začala letos a táhne mi na 33 let. jsem po 3 porodech, nikdy jsem nesportovala…a jak mi to běhá!:-D
myslím, že máš úplně zbytečné obavy, když si budeš pomalu přidávat km a pomalu zvyšovat tempo, nemáš se čeho bát!
hlavně si nehrát na superatleta a něběhat hned rychle, aby sis nezpůsobil nějaký úraz.....ale v klidu, s citem a rozumem.
já se ještě budu muset pochlubit v chlubícím vlákně.....dnes jsem těch 10 km dala těsně kolem 60 min. fakt jsem nadšená.
Remby
13.06.2010 20:49:03
Děkuju za rady:) možná kdyby byl někdo tak hodný tak v kontaktech je na mě kontakt:) byl bych vděčný za každeho běžeckěho přítele:)
vosice
14.06.2010 08:55:14
>> Rybka77, 13. 06. 2010 20:46:05
Fakt?? To jsi dobrááá… Budu muset víc trénovat ![]()
martin76
14.06.2010 09:26:06
covece, ty si delas srandu:). ve 21 letech resis jestli neni pozde:). jasne ze neni, pokud do toho vletis, s nejakym vedenim, systemem, tak muzes dosahovat velice slusnych vysledku, hlavne na kratsich tratich (myslim tim 5–10 km), kde ti rychlost pujde lip nez nam „starsim“. a za 2–3 roky si muzes strelit rychly maraton, nebo prejit na triatlon, clovek nevi, co ho chytne a kde skonci. takze drzim palce, makej! at si ve 40 nerikas „taky jsem to chtel zkusit, kdyz jsem byl mladsi..“. a to je ctyricitka houby vek:).
Liberec
Rybka77
14.06.2010 09:41:41
>> vosice, 14. 06. 2010 08:55:14
díky…včera se mi fakt běželo dobře…nakonec mi manžel tu trasu stáhnul do pc…a měla jsem 10,36 km za 1h 6 min. a 43 sekund!
a když to člověku jde, hned ho to moc baví a těší se na další běh!
>> martin76, 14. 06. 2010 09:26:06
tos napsal hezky, jsem se trochu divila, jestli myslí dotaz vážně, kolikrát lidi začnou běhat i po čtyřicítce a starší.:-D
Benešov u Prahy
chuchvi
14.06.2010 10:14:07
Já začal v 25 letech.Před tím jsem nedělal vůbec,ale vůbec nic.Byl jsem klasickej hospodskej povaleč co kouřil 20 a více cigaret denně.Do jednoho roka jsem prošel X závodů na 5–10 km a vrcholem byl 1/2 maraton.Po roce a půl jsem zkusil letos maraton a super.Jsem spíše vytrvalec.Před 3 měsíci jsem koupil kolo,časem přihodim plavání a určitě jdu do krátkýho triatlonu.V 21 letech bych fakt neřešil jestli to má cenu nebo ne.Prostě začni a uvidíš jestli to půjde.
Zábřeh
pancha
20.07.2010 08:59:43
Nikdy není pozdě. Já jsem začal tento měsíc a to je mi 31. Loni jsem si koupil kolo a najezdil jsem za rok asi 2000km. K tomu jsem teď přidal běh. Chtěl bych časem zkusit půlmaraton i maraton. Jinak aktivně jsem předtím hrál hokej do cca 16 let, takže jsem začal po 15 letech flákacího hospodského života.
Pardubice
Verbir
20.07.2010 12:06:57
Když mi bylo 25 byl jsem krátce po ne zrovna moc vydařené plastice kotníku. Vážil jsem 100 kg. Řekl jsem si – tak takto to dál asi nejde. Prvního ledna jsem si dal v době, kdy jsem nedokázal v kuse uběhnout ani 3 km, novoroční předsevzetí, že začnu běhat. Po naběhání necelých 400 km (skoro první kilometry v životě) jsem běžel v obrovském horku pražský maraton za 3:40. Tady bylo rozcestí – kamarád, se kterým jsme dosud běhali se tímto uspokojil a skončil. Mě to naopak chytlo a během tří let jsem zaběhl 10 km za 36:10, 1500 za 4:35, 3 km za 9:51, kilometr za 2:52 atd. Nejsou to žádné superčasy, ale na to, že jsem běhal pouze 3 roky to šlo. Pak mě bohužel potkaly problémy s kolenem a chlamydiemi – takže jsem si prošel peklem. Po operaci kolene jsem přešel na chůzi – během 4 měsíců trenalu jsem zašel 10 km pod 49 a 5 km pod 23 a vyhrál jsem mistrovství Švýcarska. Resume: na otázku má-li cenu začít ve Tvém věku běhat – určitě ano. S čím počítat: skvělé pocity při běhu, ale též s bolestmi svalů a kloubů. To v tomto případě hrozí daleko více než u lidí, kteří se atletice rozumně věnují od dětství – ti mají své svaly, klouby atd. přizpůsobeny běžeckému pohybu.
Sluníčko
20.07.2010 14:59:02
jasně, že jde ![]()
Nina H.
20.07.2010 16:05:57
Ja som začala minulý rok a na rozdiel od Teba ako absolútny antitalent na šport, nešportovec najhrubšieho zrna :) keď som začala trénovať na polmaratón, moja rýchlosť išla hore z 8min/km na 5.20min/km, čo oproti ostatným borcom tu nie je nič moc, ale uvádzam to ako príklad, čo so sebou dokáže urobiť nešportovo založený človek. Ty máš oproti ľuďom, ktorí v detstve nešportovali obrovskú výhodu, že už máš dobrý základ, odolnejšiu kostru atď. A aj keby si neptril k absolútnej špičke pretekov, behať pre radosť je tiež úžasný pocit a pri polmaratóne či maratóne myslím snaha zvíťaziť nehrá až takú rolu…Tak nech Ti to dobre behá a hlavne to zo začiatku neprepáľ s tréningami a nabehanými km, aby si si neprivodil nejaké zranenie :) ako ja mesiac pred mojim 1. polmaratónom :(
Mladá Boleslav
karambol
20.07.2010 20:38:31
>> Rybka77, 14. 06. 2010 09:41:41
Tak to je skoro můj případ, i když jsem běhával i dřív, ale jen jako doplněk k tréninku na jiné sportovní aktivity. Letos jsem se do toho začal pouštět víc, v červnu první desítka v Olomouci a nyní jasný cíl – příští rok v Olomouci půlmaraton. Je mi jen 44, proč to nezkusit. I když je to někdy o ukecání se…
Liberec
Rybka77
20.07.2010 21:20:06
>> karambol, 20. 07. 2010 20:38:31
jj ukecávám se denně, ale zdá se mi, že už si tělo zvyklo a vyžaduje svou drogu když neběhám, docela mi to chybí.
v 21 letech má člověk život před sebou, tak proč nezačít s během nebo s jiným sportem, který fakt není nutno dělat pomalu od plenek, že.
baletka už asi nebudu nebo krasobruslařka…ale běhat se dá a bezvadně.:-P
rudo
20.07.2010 22:05:18
Remby, sa pytatrochu inu otazku : ci ma mysliet na moznost nejakych vysledkov (a mi nevieme aku uroven ma na mysly, mozno je to olympiada mozno len narodny rekord, mozno len behanie v prvej lige alebo maraton pod 2:20… ma niekde v sebe nejake bezecko-moralne hodnoty podla ktorych vie ze sa dosiahly „nejake“ vysledky alebo nie… druha varianta je behat „iba“ pre radost, pre zdravie. Presviedcatremby aby behal/a pre radosta pre zdravie netreba… Na rozdiel od zaciatocnikov a byvalych nesportovcom, ma pripad ako Remby je problem navyse – prestavka bola len kratka od aktivneho-vykonnostneho sportu, Dostdlaha na to abysa stratila vsetka kondicia, sila, vytrvalost anaerobna odolnostatd. Ale nestratila sa pamat, nielen pamatv mozgu ale ani pamat na bunkovej urovni a pamat celeho neurosvaloveho systemu. Svaly si pamatju ze boli schopne rychlo bezat vysoko vyskakovatatd, stale maju na to instrukcie a prohgramovy kod len uz na to nemaju hardware. Preto takyto znovuzacinajuci atlet ma problem ze nevie odhadnutrozumne zataz, nevie odhadnut dlzku a rychlost behu, frekvenciu treningu a dufa ze sa za partyzdnov dostane na nedavnu vykonost. To je situacia ked je v hlave viac ako vo svaloch. Poznam mnoho atletov ktori sa neustale vracaju po vypadku vzraneni a veria ze im stacia 3 prechodne tyzdne a mozu znovu vhupnuttam kde boli pred zranenim, nanestastie paradoxne ten navrat vydrzia niekolko dalsich tyzdnov kym znovu nieco rupne a cely cyklus sa opakuje. Rempy by sa mal na tento problem sustredit a naozaj napriek bunkovej pamati vysokej vykonnosti by mal postupovatako skutocny zaciatocnik a uplny nesportovec a nepredbiehatsam seba.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.