Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Česnek: strážce našeho zdraví

Česnek: strážce našeho zdraví

Pavlína Hanušová | 16.01.2008 | přečteno: 24949×

Česnek je jednou z nejcennějších potravin na zemi. Bez česneku by možná nestály pyramidy, protože otroci na stavbách by pomřeli na infekce. Byl oblíbenou potravinou rovněž ve starém Řecku. Kromě výrazné silice obsahuje vysoké množství vitamínu A, B1, B2, C a E a celou řadu účinných látek, které z něho dělají skutečný všelék.

Česnek je účinným přírodním antibiotikem, chrání nás proti parazitům, vysokému krevnímu tlaku, snižuje hladinu cholesterolu. Výzkumy prováděné v posledních letech prokazují i jeho protinádorové účinky. Extrakty z česneku jsou využívány při léčbě sklerózy, cukrovky, astmatických potížích, akné atd. V minulosti byl používán rovněž pro dezinfekci pitné vody.

Domov česneku je ve střední Asii. Po tisíciletí je ceněn v přírodním léčitelství i v národních kuchyních a jeho význam pro naši výživu a zdraví neklesá ani v dnešní době. Ale stejně jako je jedněmi oslavován, druhými je zatracován pro svoje pronikavé aroma. Do chrámu Afrodity v Athénách byl osobám požívajícím česnek zakázán vstup. A ještě v minulém století neměli do „lepší společnosti“ přístup příslušníci těch národností, o nichž je známo, že česnek je součástí jejich každodenní stravy.

Dnešní doba si poradí se vším. V prodejnách zdravé výživy můžete koupit kapsle s česnekovým výtažkem. Je to řešení pro lidi, kteří nemají rádi pronikavé česnekové aroma nebo jim česnek působí zažívací obtíže.

Doporučení pro nákup: pokud máte možnost, nakupte si česnek z české produkce. Budete překvapeni jeho sílou.

Česnekový sirup – pradávný lék na kašel a zánět průdušek

60 g propasírovaného česneku přelijeme 0,5 l vroucí vody a necháme v uzavřené nádobě odstát. Pak přidáváme med a mícháme tak dlouho, dokud směs nedosáhne konzistence sirupu.

Stejně účinným prostředkem jsou rovněž česnekové kapky

Hlavičku česneku rozkrájíme nadrobno a zalijeme stejným váhovým množstvím alkoholu. V uzavřené nádobě necháme 8 dní odstát. Přefiltrujeme. (filtrujeme přes čisté plátýnko, které jsme předem namočili ve studené vodě a vyždímali) 1 díl filtrátu smísíme se 2 díly cukerného roztoku (2 lžíce cukru na ¼ l vody), důkladně protřepeme a uzavřeme do láhve. Užíváme 3× denně lžičku.

Omáčka na těstoviny s nivou a česnekem

Tohle expresní jídlo patří k mým oblíbeným. Na přípravu stačí 10 minut a výsledek stojí za to.

Na kousku másla nebo olivového oleje osmahneme do růžova cibuli. Na velmi mírném ohni vmícháme lahvičku sladké šlehačky a na kousky nalámanou nivu. Sýr se po chvíli ve směsi rozpustí. Do hotové omáčky nalisujeme česnek (co kdo snese) a okořeníme bazalkou. Podle chuti přisolíme. Pokud se nám omáčka zdá příliš řídká, zaprášíme ji troškou dětské krupičky. Hotovou omáčkou polijeme těstoviny a ihned podáváme.

Varianta pro uspěchané kuchaře: Do čerstvých, ještě horkých těstovin vmíchejte trošku oleje, nadrcený čerstvý česnek a na kousky nalámanou nebo nastrouhanou nivu. Díky absenci smetany tak získáte pokrm velmi výrazné chuti. Nikdo ve vašem okolí nebude na pochybách, co jste ten den měli k obědu…

Nemoci já nemám rád, česnek je můj kamarád!

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha / Hradec Králové

Petr M. muž 21.01.2008 18:13:01

Bohuzel dle meho nazoru cesnek z ceske produkce jiz u nas skoro neni k sehnani, teda pokud si ho clovek sam nevypestuje;-) Nebo mate nekdo jinou zkusenost?

avatar

Pardubice

Celkem 2586 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:18 (2008)
půlmaraton: 1:57:52 (2008)
maraton: 4:34:01 (2008)

Tomas_Pce muž 21.01.2008 19:40:12

Petře má rodina pochází z obce Bánov u Uherského Brodu a tato vesnička je proslavená bánovským česnekem takže určitě česnek bánovský. Jinak jak říkají budhističtí mniši česnek po setmění není zdravý myslím, že na tom něco je, co na to ostatní?

avatar

listopad muž 23.01.2008 14:24:50

S česnekem mám jen ty nejlepší zkušenosti. Od doby, kdy jej užívám (r.2000)se mně vyhýbají všechna onemocnění z nachlazení a neznám co je rýma. Česnek upravuje krevní tlak i hladinu cholesterolu. Pro jeho zpracování je velice důležité, že by neměl přijít do styku s kovem. Pro jeho drcení je třeba používat umělohmotný nůž, pro užívání plastovou lžičku, ne kovovou.
Také česnek z dovozu (čínský) není vhodný pro přípravu sirupu nebo kapek.

avatar

garlicman muž 28.01.2009 18:03:39

ceskeho cesneku je malo. i ja miluju cesnek. dokonce jsem si pro nej jezdil kdysi az na slovensko kdyz jsem jiz nemel cas na to pestovat vlastni nepalicak, ale dnes jist cesnek nemohu, bolel me zaludek a pak ve spolecnosti… mohu vsak doporucit allivictus. nejak to michaji s lihem ale to neni ze me ani z manzelky citit p pozizi a ucinkuje to snad jeste lip nez syrova forma. hlavne, je to cesky proukt. de facto take krome nachlazeni nevime co je chripka, vsechny ty epidemie se nam vyhybaji. opravdu to funguje v sirokem spektru.

administrator 03.04.2010 13:32:20

Česnek je jednou z nejcennějších potravin na zemi. Bez česneku by možná nestály pyramidy, protože otroci na stavbách by pomřeli na infekce. Byl oblíbenou potravinou rovněž ve starém Řecku. Kromě výrazné silice obsahuje vysoké množství vitamínu A, B1, B2, C a E a celou řadu účinných látek, které z něho dělají skutečný všelék.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.