Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

KUCHAŘKA: Krevní skupina 0

KUCHAŘKA: Krevní skupina 0

Pavlína Hanušová | 05.03.2008 | přečteno: 40545×

Pokud jste šťastnou „nulou“, vězte, že jste po předcích zdědili odolný trávicí systém, masožravost, nadměrně aktivní imunitní systém, špatnou snášenlivost na změny prostředí a novou skladbu stravy, tu nejlepší schopnost vyrovnávat se se stresem vyvolaným fyzickou aktivitou, potřebu stimulace metabolismu pro udržení štíhlé postavy a vitality.

Většina současných dietetických doporučení je založena na snížené konzumaci zejména tmavého masa. Pravda je taková, že velké množství chovů je znehodnoceno bezohledným používáním antibiotik a hormonů. Naštěstí pro svědomité můžeme dnes nakupovat maso z organických chovů. Úspěch vaší výživy spočívá právě ve správném výběru libového masa, drůbeže a ryb.

Čemu bychom se měli vyhnout a proč

- Veškerým produktům z pšenice a kukuřice, protože narušují účinnost inzulínu v organismu.
- Zelí, růžičkové kapustě, květáku a hořčici, protože potlačují tvorbu hormonů štítné žlázy.
- Čočce, protože narušuje správný chod metabolismu živin.
PROTOŽE: tyto potraviny přispívají k růstu vaší hmotnosti

A které potraviny nám pomohou udržovat štíhlou linii?

- Veškeré mořské plody a řasy, protože obsahují jód a podporují tvorbu hormonů štítné žlázy (stejně tak je vhodné používat kuchyňskou sůl s jódem).
- Játra, protože obsahují vitamíny řady B.
- Červené maso, špenát, brokolice a listová kapusta, protože podporují metabolismus.

Jak pracovat s doporučeními pro jednotlivé krevní skupiny?

Žádná teorie není univerzální. Ani teorie krevních skupin není pouze černobílá. Pokud se budete seriózně zabývat úpravou svých jídelníčků, zjistíte nesrovnalosti. Naleznete jistě potraviny, které přesně odpovídají „tabulkovému“ zařazení. Ale zjistíte rovněž, že např. výtečně snášíte nějaký druh pro vás nevhodných potravin, po kterých byste se měli podle všeho cítit hůř. Je to normální a odpověď naleznete ve své minulosti. Pokud máte tu možnost, zeptejte se, jakou krevní skupinu měli vaši rodiče a prarodiče. Pokud měli vaši nejbližší rozdílné krevní skupiny, nesete si část jejich genetické výbavy a s tím i vyšší snášenlivost potravinových zdrojů, které jsou pro vás primárně nevyhovující. Neobávejte se jíst je dál.

Výživové doplňky

Úlohou výživových doplňků je dodat potřebné živiny, které scházejí v přirozené stravě a poskytnou ochranu. U krevní skupiny 0 je hlavním cílem podpora metabolismu, podpora krevní srážlivosti, prevence zánětů a stabilizace funkce štítné žlázy.

Prospěšné jsou tedy

– vitamíny skupiny B (urychlovače metabolismu),
- vitamín K (úprava srážlivosti) a C,
- vápník (přirozená strava pro skupinu 0 je chudá na mléčné výrobky),
- jód (podpora štítné žlázy),
- mangan (je obsažen zejm. v obilných zrnech a luštěninách, většinou se nedoporučuje podávat ho bez asistence lékaře).

A s čím opatrněji?

Vitamíny A a E u vás prohlubují přirozený sklon k horší krevní srážlivosti. Raději si místo vitamínů dopřejte játra, ořechy, žlutou a oranžovou zeleninu a doporučené druhy listové zeleniny.

Jak se vyrovnat se zátěží a stresem?

Podle mně jsou běžci se skupinou 0 bohem vyvolení. V jejich dávné přirozenosti je zakódována reakce na stres formou intenzivní tělesné aktivity. Jejich organismus je k tomu disponován. A tato aktivita se transformuje v našem vnímání v pozitivní zážitek. Jejich přirozeností je pravidelná a silná tělesná zátěž. Jsou to lidé od přirozenosti podnikaví a prý mají silný pud sebezáchovy. Asi to bude pravda. Protože bez nich by tady nebyl nikdo z nás.


Pozn. red.: Klasická medicína se od spojení krevních skupin a  vhodnosti výživy distancuje.


V seriálu byly použity tyto informační zdroje:
Dr. Peter J. D´Adamo, Catherine Whitney: Výživa a krevní skupiny
Natálie Bogdanova: Hubneme podle krevních skupin
Pavlína Hanušová: moje sbírka kuchařských receptů a postupů

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Nový Jičín

Celkem 189 km
Minulý měsíc 0 km

nPu muž 05.03.2008 09:01:12

já mám to štěstí a jsem 0 ;-). na stravování podle krevního typu jsem narazil již před nějakou dobu v knize od Fořta (na přesný název si už nevzpomenu, bylo to ale spojeno s výživou pro kulturisty).

chvíli jsem se ty zásady snažil dodržovat, ale moc praktické to nebylo (největším neštěstím pro mě byly ty obiloviny – co pak člověk má snídat?). navíc, když jsem se vrátil k „normální“ stravě, v mém případě tedy vesměs racionálnímu jídelníčku, žádný markantní rozdíl jsem nezaznamenal…

Motto: ... dare to be different!
avatar

Stará Huť

Celkem 4847 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 4:07:24 (2005)

Pavlína žena 05.03.2008 11:01:32

Myslím, že tělo si samo řekne, co chce. Důležité je vypozorovat, po čem se dobře cítíš. Já jsem to takhle pozorovala dost dlouhou dobu a až potom jsem si poprvné přečetla o krevních skupinách a následně i o ajurvédě. Zjistila jsem, že to v mém případě překvapivě sedí. Nemyslím, že je potřeba se tím přísně řídit a také se tím neřídím. Nechci být otrokem jakýchkoliv teorií. Je to pro mně určité vodítko. Více dbám na jídelníček 1 – 2 týdny před závody. Ale jinak si dobré jídlo neumím odpustit ať je to co chce.

Motto: renesance
avatar

Stará Huť

Celkem 4847 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 4:07:24 (2005)

Pavlína žena 05.03.2008 11:06:57

>> nPu, 5. 3. 2008 09:01:12

Knih na toto téma je řada. K obilovinám: znám lidi s 0, kteří jsou vůči nim tolerantní. Ale znám i takové, kteří si tyhle věci musejí odpustit a jíst něco jiného. Nejsou schopni racionální stravu vůbec zpracovat, působí jim dost potíží (aniž by zkoumali nějaké teorie).

Motto: renesance

administrator 03.04.2010 13:32:23

Pokud jste šťastnou „nulou“, vězte, že jste po předcích zdědili odolný trávicí systém, masožravost, nadměrně aktivní imunitní systém, špatnou snášenlivost na změny prostředí a novou skladbu stravy, tu nejlepší schopnost vyrovnávat se se stresem vyvolaným fyzickou aktivitou, potřebu stimulace metabolismu pro udržení štíhlé postavy a vitality.


Odkaz na článek
avatar

Žilina u Kladna

Celkem 9586,35 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:55 (2015)
půlmaraton: 2:06:38 (2015)
maraton: 5:22:48 (2012)

Pohoda žena 28.12.2013 10:57:20

Máte někdo zkušenosti s tímto druhem stavování ? Jsem skupina O, ale mám pocit, že maso ke svému životu skoro nepotřebuju :-))

Motto: Jak pokračujeme v životě,poznáváme meze svých schopností. S.Freud
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.