Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MUM a TMMTR: Ultramaratonské letní slavnosti na Moravě

MUM a TMMTR: Ultramaratonské letní slavnosti na Moravě
foto: Dan Orálek

Sváťa Sedláček | 10.03.2014 | přečteno: 4854×

Už po 22. se bude letos v červnu a červenci konat Moravský ultramaraton – MUM a po 14. Transmoravský masochistický terénní běh – TMMTR. Dvě události, jimž dal před lety počátek mezinárodně uznávaný ultramaratonec Tomáš Rusek. V posledních letech se jejich organizace ujal Dan Orálek a akce zaznamenaly pozoruhodný vzestup.

Zatímco jubilejního 20. ročníku MUM (7krát 43 km v 7 dnech) se předloni zúčastnilo tehdy rekordních 69 běžců (z nich plných 301 km uběhlo 19), loni se zúčastnilo již 115 závodníků (a 301 km uběhlo 31 běžců)! A neméně zřetelný je vzestup TMMTR navzdory onomu varovnému slůvku v názvu (masochistický), vždyť předloni se zúčastnilo osm odvážlivců, z nichž čtyři dokončili oněch 100 mil, ale loni z devíti startujících dokončilo 100 mil sedm běžců (to se ještě v historii závodu nestalo) a v souběžném závodě MiniTMMTR na 100 km z dalších osmi borců a borkyň dokončilo celý závod sedm ultramaratonců. Jako kdyby obavy z těžkého ultramaratonu ustupovaly před touhou překonat sebe a dosáhnout nového cíle.

Při pohledu do termínovky sice TMMTR koliduje s Desítkou Moravským krasem, ale ona ta kolize může být docela příjemná, tak jak jsem ji loni prožil já: právě při průběhu Pustým žlebem jsem se na chvíli zamíchal do skupiny běžců účastnících se tohoto odlišného závodu, kteří ale běželi podstatně rychleji. Měl jsem možnost se s mnohými z nich pozdravit… Letošní MUM zaznamená jen jednu malou změnu: namísto etapy Vranovské bude etapa Blanenská. Trasa by se měla částečně podobat oné původní. Drobná změna se možná bude týkat trasy etapy Boskovické. Soutěž MiniMUM bude zahrnovat etapy 1, 4 a 7.

Pokud se chcete pokusit o účast na MUM a nejste si jisti, zda byste to celé zvládli, zkuste napoprvé jen dvě až tři etapy podle toho, jak budete úspěšně regenerovat. Pokud se rozhodnete pro všech sedm etap a nemáte ambice zvítězit, můžete každou z dalších etap (po té první) pojmout jako regenerační běh po té předchozí. Tímto jsem prošel i já na doporučení (a povzbuzení) Tomáše Ruska.

Pokud vás láká TMMTR, zvažte, zda nezvolit kratší variantu MiniTMMTR na 100 km. I toto je docela záběr, uvážíte-li výškový profil. Můžete s tím začít podobně jako já (opět na doporučení Tomáše Ruska): odstartovat běh na celý závod a nebát se odstoupit, když usoudíte, že tentokrát to ještě nejde. A abych nezapomněl, pokud chcete dokončit celý TMMTR (100 mil), snažte se doběhnout do cíle ještě za světla, abyste v závěru již nepotřebovali čelovku.

Po smrti legendárního ultramaratonce Micaha True (s přezdívkou Caballo Blanco čili Bílý kůň) byly tyto dvě akce (tedy jak MUM, tak TMMTR) přiřazeny k závodům „Poco loco runs“ („Trochu bláznivé běhy“), hlásícím se k jeho myšlence „Run free“, tedy nabytí volnosti a svobody při běhu, který není ničím ohraničen. Takže i 22. ročník MUM je memoriálem Caballa Blanca a spojuje nás s tarahumarskými indiány.

Samozřejmě, vzpomeneme si i na našeho kamaráda Honzu Kotoučka, který nás loni povzbuzoval na startu Lomnické etapy, ale pak běžel nádhernou Bystřickou etapu. Věděl, že je to jeho poslední ultramaraton? Osm dní poté již nebyl mezi námi (viz http://www.ultracau.cz/…mutna-zprava). Oba měli něco společného – arytmii srdce. Kdyby jim kvůli této srdeční vadě někdo zakázal běhat a kdyby byli poslechli, jisté je jedno (nebudu zde vytvářet teze o tom, zda by žili déle, nebo naopak): bylo by jim znemožněno prožít to, co oba prožili a co prožívají snad všichni ultramaratonci, tu radost z pohybu, z běhu krajinou, po náhorní plošině i roklemi, s překrásnými měnícími se výhledy, s nepopsatelným pocitem svobody – „Run Free!“

Asi se mnou budou souhlasit ti, co tyto akce již absolvovali. Jde o zážitek, který stojí za to prožít. Malebnost krajiny v oblasti Českomoravské vysočiny i Moravského krasu v době zrání třešní, lesních jahod, malin a borůvek každým rokem přivábí také zahraniční účastníky. Někteří z nich prostě vůbec nemají hory (Nizozemci), jiní právě ty naše smíšené lesy. Ano, počasí v tuto dobu dovede být mnohdy nevyzpytatelné, zažili jsme již nejednou tropická vedra (přes 36°C ve stínu), ale také lijáky, bouřky, průtrže mračen, náhlé ochlazení až o 15°C (dvakrát mě počasí připravilo o dokončení TMMTR).

K příjemnému prožitku patří také organizační tým, který každému závodníkovi fandí. Vytváří přátelskou rodinnou atmosféru, kterou oceníte při závodě, když vám docházejí síly a uslyšíte slova povzbuzení od pořadatelů na občerstvovacích stanicích.

Pro některé je také nevšedním zážitkem setkání s ostatními ultramaratonci, například s 74letou Sigrid Eichner (přes 1 000 naběhaných maratonů a ultramaratonů). A není vyloučeno, že se letos na startu objeví další legenda známá také z knihy Born to run – Scott Jurek. Takže nezapomeňte! Letos MUM začíná již v červnu (v neděli 29. 6. 2014).

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ssedlacek 10.03.2014 08:19:57

Už po 22. se bude letos v červnu a červenci konat Moravský ultramaraton – MUM a po 14. Transmoravský masochistický terénní běh – TMMTR. Dvě události, jimž dal před lety počátek mezinárodně uznávaný ultramaratonec Tomáš Rusek. V posledních letech se jejich organizace ujal Dan Orálek a akce zaznamenaly pozoruhodný vzestup.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 10.03.2014 15:33:41

Chci TMMTR zkusit potřetí. Poprvé jsem zabloudil, 15 km s Jedovnice do Račice mi trvalo skoro 5 hod, a závod byl stejně zastaven kvůli průtrži mračen. Po druhé, předloni jsem si asi na 70. km zvrtnul kotník, a pak ještě mnohokrát, co byl dobrý důvod, abych to na obrátce zabalil. Tak snad do třetice…

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.