Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Orálek si pohlídal závěr Moravského ultramaratonu

Orálek si pohlídal závěr Moravského ultramaratonu
foto: Dan Orálek

behej.com | 04.07.2013 | přečteno: 6744×

S velkým náskokem a dle očekávání zvítězil Dan Orálek v sedmidenním moravském ultraklání. Jestliže ještě po páté etapě to vypadalo na pořádnou tahanici s Michalem Kovářem, poslední dvě etapy vyhrál brněnský borec s velkým přehledem. Součet jeho časů tak činí 23:34:18, zatímco u Kováře výsledky uvádějí 24:50:37. Všech sedmi etap se zúčastnilo 31 vytrvalců.

Závěrečná, Cimrmanova etapa vedoucí z Lomnice do Lomnice byla zařazena do hodnocení MiniMUM a současně i do hodnocení Oblastní Blanenské Ligy (OBL). Tato skutečnost se projevila hned dvakrát. Jednak kvantitativně množstvím příchozích startujících v této etapě mimo hodnocení MUM a MiniMUM, kterých bylo 30 (OBL) a jednak kvalitativně – pořadím a dosaženými časy „relativně odpočatých“ účastníků MiniMUM a „odpočatých účastníků“ OBL.

Start etapy proběhl od 9 hodin startem příchozích a nejpomalejších v celkovém hodnocení MUM v pětiminutových intervalech až do 12:35, kdy na trať vyběhl vedoucí Daniel Orálek. Místem startu i cíle byl prostor před budovou základní školy v Lomnici, která představovala zázemí po celou dobu konání Moravského ultramaratonu všem startujícím.

Výsledky etapy byly neuvěřitelně těsné: zvítězil Roman Chlup, startující pouze v této etapě, v čase 3:21:06 s třívteřinovým náskokem před Josefem Cackem, běžícím sérii tří maratonů MiniMUM, a Ivanem Šarlingerem, absolvujícím také třetí etapu, nicméně mimo hodnocení MiniMUM, v čase 3:22:07. Jako čtvrtý doběhl Daniel Orálek (3:22:18) a pátý Ondřej Husák (3:22:48), který startoval také pouze v jediné etapě. Z běžců první desítky Pavel Sedlák a Pavel Marek dosáhli v poslední etapě svého nejrychlejšího ča­su!

Také mezi ženami byly minimální rozdíly, zvítězila Milada Barešová (4:23:07 – MiniMUM), před Pavlou Všetečkovou (4:28:03 – jediná etapa), Zdeňkou Komárkovou (4:29:48 – MUM), Petrou Krejsovou (4:30:42 – jediná etapa) a Alenou Žákovskou (4:31:03 – MiniMUM). Zdeňka Komárková běžící všech sedm etap dosáhla v poslední etapě svého nejrychlejšího času! To stejné se podařilo také Sabine Heil a Eddě Bauer.

Z výsledků je zřejmé, jak kvalitní etapa to byla. Celkem 18 (!) běžců dosáhlo času pod 4 hodiny, což je nový rekord MUM. Z toho čtyři běžci byli z hodnocení MiniMUM a sedm příchozích.

S plným počtem 301 absolvovaných km dokončilo Moravský ultramaraton celkem 31 účastníků, což je další rekordní zápis. Nezdolným úsilím se o to zasloužila také paní Gunla Eberle z Německa, která navzdory potížím a zranění neukončila poslední etapu a po více než 11 hodinách od svého startu dorazila do cíle.

A do třetice počet všech účastníků ve všech etapách dosáhl rekordního čísla 115. Všichni běžci Moravského ultramaratonu letos po závěrečné sedmé etapě uběhli 15.251 km.


Na start předposlední, Bystřické etapy se postavilo 51 běžců a běžkyň. Počasí se umoudřilo, což se projevilo lehkým ochlazením na přijatelných 25 °C v době startu a lehce větrným počasím, přinášejícím osvěžení a zahánějícím doprovodná hejna mouch a ovádů, především na lučních a polních úsecích. Etapu odstartoval starosta města Bystřice nad Pernštejnem pan Karel Pačiska z náměstí, azyl všem startujícím poskytlo Městské muzeum.

Na výsledcích etapy se projevil fakt, že etapa byla zařazena do hodnocení MiniMUM, a proto se jí zúčastnili i ti, kteří běží pouze tříetapovou variantu MUM. Zvítězil Daniel Orálek v čase 3:13:10, před Josefem Cackem 3:19:28 a Martinem Bothem 3:28:32. Mezi Josefem a Martinem se v sobotu svede souboj o prvenství v MiniMUM. Z běžců absolvujících všechny etapy se dále umístili Michal Kovář (3:40:33) a Milan Adamec (3:43:45). Celkové pořadí je beze změny, Dan má náskok 45 minut na Michala a ten dalších 70 minut na Milana. Čtvrtý Pavel Sedlák ztrácí 37 minut na Milana a pátý Jaromír Vicari je 30 minut za Pavlem. Zdá se, že o titulu MČR je rozhodnuto.

Mezi ženami v etapě zvítězila Alena Žákovská (4:35:25 – MiniMUM) před Zdeňkou Komárkovou a Miladou Barešovou (MiniMUM), obě ve stejném čase 4:53:45. Alena a Milada jsou tak kandidátky na vítězství v hodnocení MiniMUM. Z běžkyň běžících všechny etapy dále doběhly Veronika Kleinová (5:39:12) a Sabine Heil (5:53:30). V celkovém pořadí vedoucí Zdeňka má suverénní náskok před Veronikou, třetí v pořadí je první zahraniční běžkyně Sabine.

Etapa opět patřila k těm rychlejším, deset účastníků dosáhlo času pod čtyři hodiny. Nejstarší účastnice Siegrid Eichner nejen že stále pokračuje, nýbrž v posledních dvou etapách dokonce zrychluje.

S plným počtem 258 absolvovaných km pokračuje 31 účastníků, počet všech účastníků ve všech etapách vzrostl na 84. Všichni běžci Moravského ultramaratonu letos po šesté etapě uběhli již 11.989 km.


Olešnická etapa je mezi ostatními etapami výjimečná největším podílem asfaltového povrchu a také zřejmě nejdelším nezapomenutelným stoupáním. Pohodový asfaltový úsek začíná na 12. km ve Víru a pokračuje kouzelným údolím podél řeky Svratky až ke třetí občerstvovací stanici situované na 18. km ve Švařci. Odtud začíná náročné, táhlé, více než tři kilometry dlouhé stoupání s převýšením cca 250 metrů přes Brťoví do Prosetína. Necelých celkových 800 m převýšení etapy doplňuje stoupání z Hodonína směrem na Černovice a poté z Brumova do Sýkořského lesa.

Na závěr etapa přináší táhlé klesání ze Sýkoře po rozbité kamenité polní a lesní cestě do Lomnice. Na této trase se odehrál další souboj mezi Danielem Orálkem a vyzyvatelem Michalem Kovářem, který vyústil ve strhující finiš v posledních kilometrech. Právě ve zmíněném rozbitém klesání ze Sýkoře Michal dostihl Dana a střemhlav se pustil cestou necestou a ujal se vedení v etapě.

Dan respektoval takřka vražedné tempo seběhu Michala a na oplátku nastoupil na asfaltovém úseku ca 1,5 km před cílem. Poslední kilometr terénního maratonu prolétl tempem 3:35 min a uhájil vítězství v etapě vynikajícím časem 3:12:38, s náskokem pouhých 29 s před Michalem.

Takový souboj po 215 kilometrech absolvovaných ve všech etapách zaslouží absolutorium pro oba dva borce! O tom, s jakým úsilím oba běžci absolvovali tuto etapu, svědčí fakt, že Dan se v této etapě zlepšil oproti loňsku o 33 minut. Michal, původem cyklista, aktivní triatlet, který se v poslední době začal specializovat na ultramaratonské distance a letos na MČR v ultramaratonu na Silva Nortica Run získal bronz, zřetelně míří vysoko.

Souboji předcházel ostrý start, tradičně ve dvou etapách od kulturního domu v Olešnici, zahájený výstřelem starostou města panem Zdeňkem Pešou. Za téměř tropického počasí s teplotou okolo 30 °C se na startu seřadilo 39 účastníků, mezi kterými se nově objevil také Jerzy Bednarz z Polska. V průběhu etapy nastalo mírné ochlazení a ti, kteří neaspirovali na dosažení rekordních časů, dobíhali za vcelku příjemného podvečerního počasí. Specialisté pověření vytýčením a značením etapy opět nezklamali a přispěli k bezproblémovému průběhu etapy.

První dva v hodnocení etapy v kategorii mužů doplnil na „bedně“ Milan Adamec (3:38:22). V celkovém hodnocení mistrovství republiky se pořadí opět nezměnilo. Rozdíl mezi Danem a Michalem mírně narostl, třetí Milan ztrácí již 1:25 hod.

Celkově čtvrtý zůstává Pavel Sedlák, na pátém místě je Jaromír Vicari, nejrychlejší zahraniční běžec Michael Kiene je šestý, na sedmém místě se usadil Petr Dostálek a osmý je Ondřej Strnad. Rozdíl mezi Michaelem a Ondrou je pouhých šest minut a zde tedy můžeme očekávat další dramatický vývoj. Na devátém místě se drží Jiří Bezrouk a desítku mužů uzavírá Pavel Marek.

Zdá se, že letošní účastníci se v předchozích etapách již rozběhli, Olešnická etapa byla letos nejrychlejší. Celkem osm běžců dosáhlo času pod čtyři hodiny a první žena měla tuto hranici na dohled.

V kategorii žen zvítězila vynikajícím výkonem 4:04:45 Tereza Procházková, absolvující letos druhou etapu. Druhá doběhla – v této etapě „domácí“ – Zdeňka Komárková v čase 4:42:00, na třetím místě skončila první zahraniční běžkyně Sabine Heil časem 5:38:48. Celkově suverénně vede Zdeňka před Veronikou Kleinovou, ke které se výrazně na dohled přiblížila ve čtvrtek skvěle běžící Sabine.

Nelze se nezmínit o celkovém umístění těch nejzkušenějších: na 19. místě je Rainer Schädlich (*1945), 26. Hanna Edda Bauer (*1944), 29. Jozef Teniak (*1947), 30. Andrász Maczó (*1949), 31. Sigrid Eichner (*1940). Na celkovém 35.místě se s 165 km absolvovanými ve všech etapách drží Stanislav Juránek.

S plným počtem 215 absolvovaných kilometrů pokračuje 33 účastníků, počet všech účastníků MUMu vzrostl na 78 a všichni běžci letos po páté etapě uběhli již 9.813 km v historii akce. Moravský Ultramaraton pokračuje páteční a předposlední Bystřickou etapou. Ta bude společně s první Olešnickou a poslední sobotní Cimrmanovou etapou započítána do hodnocení MiniMUM.


Čtvrtá etapa MUM se ukázala jako velmi náročná, časy většiny běžců byly ve srovnání s jinými etapami výrazně horší. A právě tato náročnost umožnila Danovi Orálkovi zvětšit svůj celkový náskok na druhého Kováře již na 18 minut. Jako druhý v pořadí přiběhl ve středu Ivan Šarlinger, následovaný právě Kovářem a Adamcem.

V kategorii žen doběhla na prvním místě Zdeňka Komárková a měla více než hodinu na dvojici německých závodnic Sabine Heil a Eddy Bauer. Komárkové náskok v celkovém hodnocení již činí pět a půl hodiny, protože druhé v celkovém pořadí, Veronice Kleinové, se v posledních dvou etapách kvůli problémům s pohybovým aparátem tolik nedařilo a na její pozici útočí obě zmíněné Němky. Škoda, že etapu nedokončila Vilma Podmelová.

Běželo se v teplém slunečném počasí, ale výhodou bylo, že ty nejteplejší chvíle strávili běžci ve stínu lesa, který se nachází mezi Tišnovem, Veverskou Bítýškou a Deblínem. Posléze přibylo mraků, takže běh po nekrytých silnicích již tolik nevadil. Pochopitelně zatěžkávací zkouškou pro běžce byla „prohlídka města Tišnova“, a to výběhem k rozhledně na Klucanině a posléze na úboční hory Květnice.

I tato etapa pokračovala rekordní účastí 40 startujících běžců, a to navzdory tomu, že celá řada brněnských běžců dala přednost účasti na středečním závodě Triexpertcupu (Anthropos). Počet běžců s plným počtem kilometrů, tedy se šancí zaběhnout nakonec plných 301 km, se snížil na 34, ale startovní pole celého ultramaratonu se rozrostlo na 75 těch, kdo startovali alespoň v jedné etapě.


Jestliže po druhé etapě ještě celkovému pořadí vévodil Michal Kovář s náskokem 10 sekund, po třetí etapě již vede Orálek o téměř 10 minut, když doběhl s patřičným náskokem právě před Kovářem i Milanem Adamcem. Prvně jmenovaný již na 30. km konstatoval: „Dnes mi to Dan natřel.“ Ale třetí etapa ještě pořád není sedmá…

V celkovém pořadí žen se již nic dramatického neudálo a zřejmě do konce MUM neudá, když zcela suverénně si čelní pozici s více než tříhodinovým náskokem drží Zdeňka Komárková, která doběhla před Vilmou Podmelovou a Eddou Bauer z Německa. O druhou až třetí pozici celkového pořadí zřejmě svedou souboj Vilma Podmelová a Veronika Kleinová.

Počasí již bylo o něco teplejší, než jak by si to běžci představovali až 27 °C ve stínu), a tak již hodně záleželo na správném doplňování tekutin a výživy.

Vranovská etapa v rámci Moravského ultramaratonu nahradila původní Veverskou etapu, čehož jsem zprvu litoval, protože jsem se nerad loučil se seběhem okolo hradu Veveří a s následným přeběhem nového mostu u hradu Veveří s impozantním pohledem na všechny strany, s ovčí ohradou u Zlobice u Kuřimi. Ale nová Vranovská etapa má zase svá kouzla. Višňová alej, sběr lesních jahod u Hořic…

Zmiňujeme-li se letos v reportážích o rekordech, tato etapa sice nepřinesla rekordy, co se týče dosaženého času, ale opět rekordní účast 47 startujících běžců (z nich 44 doběhlo do cíle), z nichž 39 má po třetí etapě plný počet kilometrů a 41 plný počet startů (dva běžci některou etapu nedoběhli celou). Startovní pole celého ultramaratonu se tak rozrostlo na 73 (těch, kdo startovali alespoň v jedné etapě).

Celé to ale není jen o číslech, ale také o prožitku, družných rozhovorech, žertech a o sledování vonící přírody.


Již od první etapy Moravského ultramaratonu (MUM) se dalo čekat, že letošní ročník bude ve znamení souboje Daniela Orálka a Michala Kováře. Jestliže první den získal převahu Michal Kovář (k čemuž přispěly křeče, které chytly Daniela Orálka právě v Lomnici), v pondělí tomu bylo opačně. V celkovém pořadí ale stále vede o 10 sekund Kovář.

Příznivé počasí umožnilo také vznik nových traťových rekordů v kategorii mužů i žen. Pochopitelně nutno podotknout, že rekordní byl i počet závodníků této etapy – 43 oproti 27 z loňského ročníku. Z těchto 43 závodníků pouze čtyři startovali jen v této etapě. Výsledková listina se takto rozrostla na 65 těch, kdo startovali alespoň v jedné z etap, zatímco těch, kdo dokončili úspěšně obě etapy, je zatím 39 (toto číslo se zřejmě bude postupně snižovat).

Z dosažených časů vedoucích běžců je zřejmé, že etapa nebyla tak náročná jako ta první. U většiny ostatních běžců ale došlo spíše ke zhoršení oproti prvnímu dni, ale to je nutno připočíst na vrub únavě. Trať byla celá nádherná, zejména úsek z Doubravice na Oboru a následně pak (pokud se strefíte dobře mezi Velký a Malý Chlum) v Lysicích stoupání podél potoka kolem zámecké obory.

Myšlenka Poco Loco Run vtělená do MUM je zřejmá i z toho, že dobrovolníci na občerstvovacích stanicích každého vítají s úsměvem a že tolerují i poslední dvě německé závodnice startovního pole, které zřejmě MUM absolvují spíše jako pochodové cvičení.

Někteří závodníci mají na tričkách nápis „Ultramaraton je více než maraton“. Je to velká pravda. Při ultramaratonu člověk musí jít hlouběji do svých mentálních sil. A to platí pro každého. Ono totiž to „více než“ není jen o dosaženém výkonu, snad měřitelném v minutách na km, v kW, nebo jako VO2 Max, jako spíš o hloubce onoho vnitřního prožitku.

Takže můžeme vyhlížet vstříc dalším výsledkům. V úterý se běží Vranovská etapa.


Poslední červnová neděle byla v Lomnici úvodní etapou 21. ročníku Moravského Ultramaratonu (MUM). Do cíle doběhl rekordní počet 61 závodníků a byl vytvořen nový traťový rekord v kategorii žen, který zaběhla Tereza Procházková. Otázkou pro všechny ale bylo, proč při téměř ideálním počasí nevznikl i mužský traťový rekord a proč velký favorit Dan Orálek nebyl ani mezi prvními třemi.

Odpověď je prostá – jednoduše seběhl z trasy několik kilometrů po startu mezi Štěpánovicemi a Předklášteřím, a tak si spolu s dalšími dvěma běžci z vedoucí skupinky přidal asi 3,4 km. Takže když následně tato trojice běžců postupně předbíhala úplně všechny běžce, byla tím nesmírně rozveselená Sigrid Eichner, ale samozřejmě i další si neušetřili poznámku, že jsou předbíháni o další kolo.

Ztráta byla natolik značná, že se této původně vedoucí trojici nepodařilo úplně všechny soupeře dohnat. Zvítězil tedy Josef Cacek před Ivanem Šalingerem a Michalem Kovářem, kterému se podařilo krátce před cílem předběhnout a utéci Danovi Orálkovi zhruba o minutu. V kategorii žen zvítězila Tereza Procházková v čase 4:17:19 před Zdeňkou Komárkovou a Alenou Žákovskou.

Na Moravském ultramaratonu je hezké to, že se nepořádá jen kvůli šesti nejlepším mužům a ženám, ale i pro ty ostatní, z nichž někteří strávili na trati téměř osm hodin (ale Sigrid Eichner běžela za 6:31:00), ve startovním poli nechyběl ani dlouhodobý účastník Moravského ultramaratonu Rainer Schädlich. A byli zde i ti, co si šli takový závod vyzkoušet poprvé. Pro některé z nich zcela nečekaný a silný zážitek.

Když se totiž vybíhalo z Lomnice do dlouhého stoupání do Veselí, slyšel jsem otázky typu: „Bude v této etapě ještě jeden takový stoupák?“ Odpovídal jsem, že jich tam bude nespočet, a některé budou mnohem strmější. Pro někoho nepředstavitelné. Ale odměnou za vynaloženou energii byla krásná příroda, tentokrát ve svém vývoji kvůli předchozím chladným týdnům trochu opožděná – ještě většinou nebyly zralé třešně a nebylo vidět borůvky.

K výsledkům lze jen doplnit, že prvá etapa samozřejmě nerozhoduje o výsledku celého MUMu ani MiniMUMu (tři etapy ze sedmi). Ale motivace je značná, protože MUM je zařazen do poháru České asociace ultramaratonců. V pondělí je na řadě Boskovická etapa.

Autory reportáží jsou Svatopluk Sedláček a Jiří Bezrouk

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

running-observer muž 24.06.2013 11:01:34

Konec právě probíhajícího týdne znamená pro zaregistrované běžce z Česka i z dalších zemí začátek 21. ročníku seriálu oblíbeného ultramaratonci – Moravského UltraMaratonu, zkráceně nazývaného prostě MUM. Je to sedm běhů delších než maraton. Každá z etap měří minimálně 43 kilometrů, a to v sedmi po sobě jdoucích dnech. Řeknete si možná: „Trochu šílené, ne?“ A máte pravdu. O tom to skutečně je.
Odkaz na článek

avatar

Brno

Celkem 39675 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:29:52 (1994)
půlmaraton: 1:04:33 (1994)
maraton: 2:26:58 (2011)

dao muž 01.07.2013 11:19:02

O té motivaci, tak MUM je MČR v etapovém ultramaratonu.

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 03.07.2013 15:15:51

u Dana na rajčeti přibyla už spousta fotek – tak se podívejte http://dao.rajce.idnes.cz/

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Ústí nad Labem

Celkem 30811 km
Minulý měsíc 217 km
10 km: 0:39:10 (2015)
půlmaraton: 1:28:27 (2011)
maraton: 3:13:01 (2015)

1bubo.bubo muž 09.07.2013 21:15:15

Krásný závod v úchvatné kopcovité přírodě ;-), výborná atmosféra a také organizace 8-). Díky pořadatelům i běžcům za skvělý zážitek. I když jsem běžel jen poslední etapu, tak závod mohu doporučit – myslím si, že všechny etapy stojí za to si je proběhnout. Snad si příští rok troufnu na víc :-)

Motto: There is no failure, only feedback. (Mark Allen)
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.