Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sobotní půlmaraton ve Varech láká na změněnou trasu

Sobotní půlmaraton ve Varech láká na změněnou trasu
foto: RunCzech.com

tisková zpráva | 17.05.2014 | přečteno: 3769×

Dvojnásobek oproti loňsku, tedy 4 200 běžců, by se měl v sobotu postavit na start Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary. Pořadatelé pozměnili trasu a jsou zvědavi, zda ta nová pomůže nejen pohodlí početnějšího startovního pole, ale i k rychlejším časům. Do západočeského lázeňského města míří i obhájce loňského prvenství, Keňan Daniel Wanjiru.

„Změnili jsme trasu, abychom s dlouhodobým výhledem navýšili kapacitu,“ vysvětluje Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech běžecké ligy. Start a cíl zůstává na nábřeží Osvobození, ale poběží se až k dostihovému závodišti a tím pádem jen poslední čtyři kilometry na kratším druhém okruhu.

„Jsem šťastný, že tu můžu znovu běžet. Ale jak to bude vypadat, nemůžete nikdy předpovědět. Všichni přední běžci jsou tady ve špičkové formě a záleží, jak jim to sedne a vyrazí hned od začátku,“ uvažuje Daniel Wanjiru z Keni, obhájce prvenství a hlavní favorit. „A pokud bych měl stejně jako loni finišovat celých dvě stě metrů? Pokud to bude potřeba, poběžím ještě víc. Chci přece vyhrát.“

Nejlepší francouzská běžkyně, účastnice olympiády v maratonu v Pekingu 2008, Christelle Daunay běžela před týdnem desítku ve větrném Manchesteru jen 35 vteřin za svým nejlepším časem (31:35). Je tedy ve výborné formě. „Chystám se na maraton a tohle je můj test. Před dvěma lety jsem běžela v Praze, kde byla výborná organizace. Proto jsem si vybrala i Karlovy Vary,“ uvedla.

Také čeští běžci se těší na romantickou atmosféru lázeňského města. „Patří k vrcholům mé sezony,“ potvrdila olympionička Ivana Sekyrová, která žije v nedalekém Sokolově. Tentokrát ji čeká i zajímavý souboj s Petrou Pastorovou, vracející se po pauze, a věčnou soupeřkou Petrou Kamínkovou. Stejně jako loni by měl být nejlepším Čechem pravděpodobně Ondřej Fejfar, který se letos dosud na velkých závodech tolik neukázal. „Ale forma je dobrá a trať bude určitě rychlejší. Jen mě mrzí, že si to budu asi muset celé odtáhnout sám,“ předpokládá.

„Ten závod patří nejen městu, ale celému kraji a přinese nám víc než účast na leckterém veletrhu cestovního trhu,“ prohlásil Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje. Jeho úřad vyšle na startovní čáru 69 závodníků!

To primátor města Petr Kulhánek opět sám poběží a touží zaútočit na osobní rekord pod 1:30. „Jsem navždy vděčný za ten okamžik, kdy za mnou před dvěma lety přišel Carlo Capalbo s myšlenkou uspořádat tady půlmaraton. Ta dohoda byla rychlá a pak už nám zbývalo jen přesvědčit všechny ostatní,“ zavzpomínal.

„Loni to byl test, letos jsme rozšířili startovní pole v obou závodech – hlavním i rodinném běhu o sto procent. A kapacita nové trasy je určitě k pěti tisícům běžců. K tomu číslu se dostaneme brzy,“ dodal Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru RunCzech běžecké ligy.

Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary je jejím prozatím nejmladším členem, přesto se už uchází o stříbrnou známku pořadatelské kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Pokud se ji podaří získat, stanou se nejmenším městem na světě, které se jí může pyšnit. Na světové běžecké mapě však má pevné místo, vždyť letošního ročníku se účastní běžci 31 národností.

„Pro nás závod přímo zde znamená strašně moc,“ oceňuje Ondřej Postránský, marketingový ředitel Karlovarských minerálních vod, které dodávají i titulární značku Mattoni. Letos připravují spojení tradice filmového festivalu s půlmaratonem. V sobotu odpoledne se poběží po kolonádě závod v duchu scény z filmu Vrchní, prchni – s lahví Mattonky na podnose! Velké popularitě se těší také dm rodinný běh. „Připravujeme společnou rozcvičku pro účastníky a také všem nabídneme v našem stánku profesionální fotografii,“ říká Eva Vaněčková, PR manažerka dm drogerie markt.

1/2Maratonské Expo v hotelu Thermal otvírá v sobotu už v 10 hodin. V 16 hodin startuje dm rodinný minimaraton, v 18.00 hlavní závod. A už v 19.45 vypukne pozávodní běžecká párty v hotelu Thermal.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 23.05.2014 16:55:41

Dvojnásobek oproti loňsku, tedy 4 200 běžců, by se měl v sobotu postavit na start Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary. Pořadatelé pozměnili trasu a jsou zvědavi, zda ta nová pomůže nejen pohodlí početnějšího startovního pole, ale i k rychlejším časům. Do západočeského lázeňského města míří i obhájce loňského prvenství, Keňan Daniel Wanjiru.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.