Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TRÉNINK: Běháním na dráze zlepšíte techniku i rychlost

TRÉNINK: Běháním na dráze zlepšíte techniku i rychlost
foto: Zdenek Krchák

Daniela Havránková | 02.06.2014 | přečteno: 20771×

Připadá vám běh po stále stejných trasách stereotypní a chtěli byste jej něčím okořenit? Zkuste dráhu, která není zdaleka jen výsadou výkonnostních běžců a může vám pomoci překonat momentální stagnaci. Běhání na oválu je jednoduché a velmi přínosné a nepotřebujete k němu nic speciálního. Bohatě postačí hodinky se stopkami.

Důvodů, proč zařadit běh na dráze, je hned několik, seznamuje s nimi zkušený pražský kouč Jan Kervitcer: „Dráhový trénink by měl být součástí přípravy hobíků, na dráze se naučí správnou techniku, vyzkouší si speciální běžecká cvičení a rovinky a zejména získají cit pro konkrétní tempo.“ Takové běhání na dráze má i svůj řád. „Trénink na dráze má vždy průpravnou část, hlavní část a vyklusání se závěrečným cvičením,“ vysvětluje Kervitcer.

Navzdory daným předpokladům jako je postava, výška či délka končetin, se dá na běžecké technice skutečně pracovat. Výborně k tomu slouží běžecká abeceda (ABC) nebo tzv. speciální běžecká cvičení (SBC). Jde o dynamická cvičení, která pomáhají zesílit určité partie, rozvíjejí rychlost a také zlepšují koordinaci pohybu. K těm základním patří liftink, skipink, předkopávání, zakopávání, odrázky či poskočný klus stranou.

Právě na atletickém stadionu, kde je dokonale rovný povrch, a to jak na oválu, tak uvnitř dráhy na travnaté ploše, můžete cvičení vyzkoušet. Před jejich prováděním zařaďte asi desetiminutový rozklus, důkladné rozcvičení a protažení. Nakonec přidejte několik rovinek, tedy série asi pěti stometrových úseků buď na dráze nebo na trávě. Rovinky se dají běhat mnoha způsoby – například stupňovaně v rámci jednoho úseku či stupňovaně v rámci celé série. Běhejte je lehce a vždy při nich myslete na správnou techniku. Právě tato cvičení ji totiž zlepšují a také rozbíjejí obávaný stereotyp.

Nevíte, jaká je vaše současná forma? Velmi snadno to zjistíte na atletickém sportovišti. „Tréninky na dráze a kontrolní závody jsou nejspolehlivějším ukazatelem aktuální výkonnosti,“ upozorňuje Kervitcer. Nikde jinde si totiž nevyzkoušíte uběhnout naprosto přesný kilometr či jinou, kratší nebo i delší vzdálenost. Tu totiž na dráze nemusíte složitě vyměřovat, jedno kolo má přesně 400 metrů a na povrchu dráhy jsou vyznačené i další dílčí vzdálenosti.

„Na dráze je důležité soustředit se na tempo,“ dodává sportovní trenér Josef Smetana. „Běžec tu nepotřebuje žádný složitý sporttester, stačí mít hodinky se stopkami. Dobrou pomůckou je možnost nastavení časovače na jedno kolo. Podle pípnutí běžec pozná, zda drží plánované tempo,“ radí kouč Smetana.

Trénink na dráze je vhodné absolvovat v jarních a letních měsících jako přípravu na sezonu dráhových závodů. „Ideální je zařadit více temp v jedné tréninkové jednotce, například 2× 1000–800–600–400–200 m s 200m meziklusem, kdy se v druhé sérii mírně zrychlí. Nebo lze trénovat konkrétní závodní tempo na desítku formou 10× 1 km s meziklusem. A konečně je možné se na dráze věnovat i tréninku rychlosti v kratších úsecích např 2× 5× 300 m,“ vypočítává Kervitcer.

Na dráhu vyrazte v běžných tréninkových silničkách nebo v tempových botách. Vyhlédněte si v blízkosti svého bydliště atletický areál a zjistěte si podmínky jeho využívání. Pokud je hřiště ve správě sportovního klubu nebo oddílu, můžete se stát jeho členem a po zaplacení členského příspěvku budete mít přístup na dráhu neomezený. Nebo uhradíte poplatek za jednorázové návštěvy či si předplatíte sezónní vstup na několik měsíců.

Tajným tipem jsou dráhy u škol, které většinou může v odpoledních a večerních hodinách využívat bezplatně i veřejnost. Jejich nevýhodou však bývá často menší rozměr a nižší počet drah, jejich povrch také někdy bývá v horší kondici. Nebo se vám může stát, že se vám tu pod nohy připlete fotbalový míč, protože školní sportoviště jsou multifunkční.

Přípravu na dráze pak využijte v některém z dráhových závodů pro veřejnost, o kterých budeme informovat příště.

Komentáře (Celkem 39)

Nalezené položky: 40 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední

daniela82 žena 01.06.2014 16:37:14

Připadá vám běh po stále stejných trasách stereotypní a chtěli byste jej něčím okořenit? Zkuste dráhu, která není zdaleka jen výsadou výkonnostních běžců a může vám pomoci překonat momentální stagnaci. Běhání na oválu je jednoduché a velmi přínosné a nepotřebujete k němu nic speciálního. Bohatě postačí hodinky se stopkami.
Odkaz na článek

avatar

Stranná

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:07 (2011)
půlmaraton: 1:17:14 (2012)

DASK muž 01.06.2014 21:32:27

Je potřeba upozornit, že běh na tartanu a ovále přináší skrytá rizika. Tartan je v podstatě 2 cm měkká guma nalepená na betonu či asfaltu. Tím pádem na tomto nestabilním povrchu chodidlo ujíždí (při dopadu i odrazu) a hrozí zranění nebo zadělávání si na dlouhodobé potíže kloubů. Když k tomu přidáme neustálé běhání v zatáčkách (v jednom směru), pak je to o to horší. Myslím, že daleko lepší je, najít si někde pěknou pěšinu v lese nebo cyklostezku a tento trénink absolvovat tam (na zdravém vzduchu mimo město).

avatar

vdovin muž 02.06.2014 15:13:39

Zcela můj názor. Kdybych nedejbože byl nucen trénovat na dráze tak mi to běh spolehlivě zcela znechutí. Někomu to ale může vyhovovat. Já mám pro tyto účely dvě polní cesty.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 02.06.2014 17:16:50

Pesinky v lese jsou hezka vec, ale pokud je nekdo vykonnostni bezec a soustredi se na casy, je opravdu dobre sledovat pravidelne tempo. Tenhle clanek nerika, ze je to jedina spravna cesta.

Chce li atlet behat na presny cas, je draha de facto nutnost, kde se nauci vybudovat si cit pro dane tempo. Vsechny ty GPSky jsou sice hezka vec, ale ma to odchylky. Draha ma presnou znacku kazdych 100m.

Proste pro bezce pro radost to neni potreba a at beha jak chce, pro zavodaka je vsak draha nejen dobrym zpestrenim, ale predevsim presnym ukazatelem. Clanek ma v totmo velkou pravdu. Clanek nerika, ze mate odbehat kazdy trenink na tartanu. 1* tydne to cloveka nezabije a je jen skvelym doplnkem k lesnim, parkovym ci silnicnim trasam.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Ústí nad Labem

Celkem 10140,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:13 (2015)
půlmaraton: 1:40:37 (2012)

Verda1973 žena 02.06.2014 20:01:35

Mě dráha vrcholně nebaví, nikde jinde však nemám přesné srovnání. Nepoužívám ani sporttester, ani hrudní pas, jen obyčejné stopky. Požadované tempo už mám pod kůží. Podle vydaného úsilí odhadnu, jak na tom jsem. Sice se nikdy nedozvím, jakou dráha ve výkonu nakonec hrála roli, jistě však neuškodila. Stačí 1× týdně, jak to vyjde.

avatar

Celkem 932 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:40 (2014)

Tkuh muž 02.06.2014 21:12:17

A to já bych dráhu rád konečně zkusil, ale u nás na vesnici to není jednoduché. Nevím, jak to v Berouně přesně mají, ale z toho co jsem vyčetl je to zatraceně drahé. Další variantou je pro mě Praha 5 nebo 13. Tam to znám ale jen trochu. Trochu mi padl do oka ovál u ZŠ Travníčkova na Stodůlkách, ale neměl jsem zatím dostatek času to zkoumat. Takže kdybyste měl někdo nějaké info nebo alespoň radu, šup sem s ní:-)

avatar

Celkem 14642,6 km
Minulý měsíc 93,8 km
10 km: 0:47:20 (2018)
půlmaraton: 1:43:57 (2018)
maraton: 3:51:57 (2013)

tinaB žena 02.06.2014 21:21:59

Stoprocentně souhlasím s Verdou i se skřítkem, koneckonců běh jednou týdně na dráze nikoho na nohách ani na hlavě nepoškodí, ale to si musí každý srovnat sám dle svých priorit.

avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 02.06.2014 22:30:42

>> Tkuh, 02. 06. 2014 21:12:17

ZS Travnickovu obcas pouzivam, ma jen 250m, ale povrch mi prijde novy a kvalitni. V nocnich hodinach tam uz obvykle nikdo neni (chodim vetsinou po 20:00). Jinak brana je otevrena a nikdy mi nikdo nic nerikal a na webu nic nepisou, takze to povazuji za „volne pro verejnost“.

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 03.06.2014 10:51:06

Draha nie je nutnost, pre mna je dokonca neziaduca, kedze mi sposobuje problemy so slachami. Na druhu stranu, nabehal som na nej tisice kilometrov v mladsich rokoch, takze cit pre tempo a ine radoby nutnosti, som si uz hadam vybudoval. Ak ide o presnost, staci vziat stavbarske kolecko, v najhorsom aj pasmo a namerat si zo trikrát 1km usek po sto metroch, znacky spravit sprejom na kraji cesty, pripadne na stromoch a mate to iste, co chcete, aby Vam dala draha, avsak bez zakrut, betonu potiahnutom gumou, casto nepríjemného vetra, atd.

Ked clovek chce zavodit na drahe, tak aspon cast pripravy na nej musi absolvovat, ak chce dosiahnut porovnatelne vykony s cestou. Ak na drahe nezavodite, tak ju povazujem prinajlepsom za zbytocnu a to aj pre výkonnostných bezcov. Ano, pre trenera, co ma viac zverencov to je nevyhnutne k tomu, aby ich mohol sledovat vsetkych, ale inak, na co?

Aj v casoch, ked sme behavali predovsetkym drahove preteky, sme mavali maximalne tak 2 treningy tyzdenne na drahe (posledne 4 tyzdne pred vrcholom mozno 3, kvôli nutnosti behat aj v tretrach) a to sme behali 4–5 intenzivnejsich treningov do tyzdna. Na sústredeniach sme chodili iba 1 trening na drahe tydenne, aj ked usekov sa behalo pozehnane. Trener nosil so sebou stavbarske kolecko a v pripade pochybnosti o dlzke useku, co nam oznacil na ceste, ci v lese, ho premeral este 2×. Málokedy sa sekol o viac ako 1–2m na kilometer. V lete sme nebehali na drahe pocas sustredeni vôbec… Tempa sme behali zasadne na nezmeranych zvlnených cestách na asfalte, ale aj v lese. Posledne 1–3km z desiatky az 15ky sa dobiehalo na zmeranom useku a zvitazil ten, co najpresnejsie zahlasil bezane tempo. To ma naucilo velmi presnemu odhadu – dlzky aj bezaneho tempa.

avatar

Slaný

"Prašivý
klokan"
muž
03.06.2014 12:47:51

Tartanovou dráhu v nově vybudovaném sportovním areálu VSH Slaný, která byla otevřena pro veřejnost dne 23.5.2013 v těsné blízkosti Aquaparku, považuji za ideální prostor pro kondiční tréning. Rizika spojená s během po silnici za běžného provozu, či frekventovaných neudržovaných hliněných cestách, jež jsou bohatě kolorovány psími exkrementy, vyžadujícími maximální obratnost i pro běžného chodce? Určitou nestabilitu obuvi na tartanovém povrchu dráhy, zejména v deštivějším období řeším jednoduše tretrami s „tartanovými“ hřeby velikosti No.7 a využíváním převážně vnějšího sektoru tartanového oválu, s určitou eliminací poloměru zatáček. S pozdravem „Prašivý klokan“ Erik 57 r.

Motto: "Síla nepramení z tělesné zdatnosti. Vyplývá z nezkrotné vůle."
avatar

Praha

Celkem 5280 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:17 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2014)
maraton: 3:10:06 (2010)

Tommo muž 03.06.2014 15:20:03

Zajímalo by mě, jestli je tartanová dráha obecně rychlejší než asfaltová cyklostezka či betonový povrch?

Motto: When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to deceive
avatar

Púchov

Celkem 68326 km
Minulý měsíc 466 km
10 km: 0:36:39 (2010)
půlmaraton: 1:19:49 (2007)
maraton: 2:50:02 (2007)

Rosi muž 03.06.2014 16:47:23

>> Francis1981, 03. 06. 2014 15:20:03

Myslím žo to môže byt individualne, pre mňa osobne je tartanová dráha zo spomínaných možností najpomalšia.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 04.06.2014 08:57:06

>> Francis1981, 03. 06. 2014 15:20:03

Vo vseobecnosti plati, cim tvrdsi povrch, tym mensia strata energie pri odraze. Na druhu stranu, beh pozostava aj z dopadovej a opornej faze a cim je povrch tvrdsi, tym su otrasy do svalov a sliach znatelnejsie (teraz opomenme klby, stavce a platnicky, kedze to si vyzaduje dlhodobe pretazovanie, aby sa to prejavilo). Pri dlhom behu sa teda moze prejavit aj unava z otrasov, co bezca tiez spomali. Takze beh po asfalte by mal byt rychlejsi, ako po makkom tartane. Dnes uz vsak su tvrdsie povrchy, ako napr. Mondo, ktore je tvrde, ako kamen a okrem sprintov a stredných trati, vytrvalci uz ani klince v tretrách moc nepotrebuju (trendom su tak 4 a aj to velmi kratke). Tretry sa vsak stale pouzivaju kvôli tomu, ze su podstatne tvrdsie, ako akekolvek minimalisticke specialky. Prave kvôli minimalizacii straty energie a aby sa noha v zakrute nekrutila. Na drahe tiez posobia v zákrutách odstredive sily, ktore na rovine neexistuju, takze aj toto treba zobrat do uvahy, ked sa bavime o rychlosti.

Porovnavanie casov elitných bezcov na 5–10km na drahe a na ceste je klamlive, kedze ti najlepsi nechodia na cestu zabehnut rychle casy, ale zarobit si peniazky na konci sezony vitazstvom – v akomkolvek case. Na drahe sa hra na desatiny v kazdom kole, na ceste sa hra na „utec superovi, ak to dokazes, cas uvidis v cieli“.

avatar

Praha

Celkem 5280 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:17 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2014)
maraton: 3:10:06 (2010)

Tommo muž 04.06.2014 09:48:36

>> Mato, 04. 06. 2014 08:57:06

Díky, je pravdou, že odstředivé síly v zatáčkách mi trochu vadí, zejména při relativně vyšších rychlostech už mám pocit, že běh není tak komfortní jako na rovném úseku. Tvoje odpověď taky vysvětluje, proč mě po tréninku na dráze pobolívají achilovky. Faktorem ve prospěch dráhy je absolutní rovina, která je na silnici prakticky nedosažitelná.

Motto: When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to deceive
avatar

Cvéťa muž 05.06.2014 16:27:25

Pro běžce kteří se chtějí opravdu seriózně připravovat na závody na 5–10km je dráha v předzávodním a závodním období nezbytností. Běžci závodící na úrovni 16:00 a lépe na 5km běhají běžně v tréninku úseky rychlostí 14–15s/100m což je nejpřijatelnější odběhat na dráze. Mondo je pro trénink běžce špatné a nevhodné, běžný tartan je možný samozřejmě že ne 6× týdně. Pro představu tréninky běžců na dráze není jenom kroužení dokola, atletický-běžecký trénink na stadioně může být velmi pestrá a zábavná činnost a to díky možnostem opravdu ostrého běhu, běhu přes překážky, tréninku odrazové síly a využití různého vybavení stadionu – kombinace silového a běžeckého tréninku…

avatar

Slaný

"Prašivý
klokan"
muž
05.06.2014 18:30:37

Vážení kolegové, povrch běžecké dráhy ve Slaném typu POLYTAN WS je nanesen za vysoké teploty na válcovanou asfaltovou směs a má dvě vrstvy. Spodní má větší zrnitost a tvoří ji drcený separát z recyklovaných pneumatik v černé barvě. Vrchní dvě postupně natryskané vrstvy tvoří jemnější polyuretanový granulát se syntetickým pojidlem barvy antuky. Aktivní vrstva POLYTANU WS má dle normy výšku minimálně 13mm. Celý průběh rekonstrukce dráhy jsem měl možnost bezprostředně sledovat ve všech postupných krocích výstavby. Dráha je opravdu měkčí, používám tretry pro dlouhé tratě, nikoli tvrdý skelet na sprint. Běhat s uklidňujícím pocitem, že se nesmeknu na nějakém trusu, mne nesmírně motivuje. Erik *57

Motto: "Síla nepramení z tělesné zdatnosti. Vyplývá z nezkrotné vůle."
avatar

Sloviensko

rudo muž 05.06.2014 23:13:11

draha != tartan alebo syntetika

to nam len moderna doba takto klame ze draha musi byt syntetika podobne akoze pekne prsia musia byt len silikony.

kto nam kedysi ukradol vsetky tie skvarove drahy ?

ja si mapamatam este take casy (snad aj Mato) ked sa trenovalo na skvare na Mladej Garde a na Inter na tartan sa chodilo len 1× do tyzdna

Na Garde bol vnutri ovalu vlozeny medzi obrubnikom a travou specialny 1 pruh v sirke 1 drahy – pilinovka, chybal len v 1 zatacke a aj na Garde sme toho vela nabehali po trave.

casto sa typicky drahovy trenink, naprikald 300–500 useky behali okolo jazera na Zeleznej.

diskusia o tom ci behat na drahe by nemala znamenat ze sa diskutuje o tom ci behat na syntetike

a ked chceme kopirovat napriklad Emila – on si mohol dovolit jeho treninky na drahe prave preto ze tartan neexistoval a rozmocena draha v jarnych a jesennych dazdoch a topiaci sa sneh robil drahu makkou ale nie synteticky makkou a teda zaroven to davalo specificke posilovanie a ako sa blizila zavodna sezona, draha vysychala a tvrdla, vzdy sa ale dala popolievat ak bolo treba

este donedavna sme tu v MEL mali asfaltove drahy, boli popularne uz nam ich vzali vsetko sa povinne pokrylo silikonom

navyse tieto synteticke drahy strasne stale smrdia a tak clovek ked trenuje a zhlboka dycha dycha neustale vypary z drahy zrejme tie povrchove farebne postreky

na drahu uz radsej nechodim

a tak svet sa v prdel obratil, silikonove prsia, tartanova atletika, monsantove potraviny

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Steven 07 muž 05.06.2014 23:50:12

>> rudo, 05. 06. 2014 23:13:11

Za tu poslední větu hluboce smekám:-) teda nejen za tu poslední větu. Steven

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 09.06.2014 11:22:10

>> rudo, 05. 06. 2014 23:13:11

Hej na skvarovej Mladej Garde som pobehal stovky, ak nie tisícky treningov. Od kedy tam polozili tu hupajucu sa gumenu blbost, tak mozno zo desat. Na Interi som ich na syntetike odbehal tiez nespocet, ale vacsinu svojich zraneni pripisujem prave dlhodobemu jednostrannému zatazeniu z behu na syntetike, ktore som nikdy nemal zo skvary a z antuky. Uznavam, ze nie kazdy trening na skvare ci antuke bol slast (taka vytvrdnuta skvara v augustovom upeku so zamknutymi hadicami v sklade, kedze spravca dospava opicu, to je zazitok sam o sebe, pripadne pretlaceny klinec v tretre do podosvy z na beton vytvrdnutej skvary), ale clovek skratka musel respektovat prirodne podmienky a parkrat odbehat trening inde. Ak to nerespektoval, tak za blbost zaplatil. Na tartane sa dalo trenovat celorocne, az pokym telo nepovedalo DOST.

Z drahami a povrchmi doslova platilo: tazko na cvicisku, lahko na bojisku.

avatar

Bratislava, Ruzinov

Celkem 6727,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:25 (2012)
půlmaraton: 1:17:34 (2014)

PALOsvk muž 09.06.2014 11:41:34

Mne osobne sa najlepsie behalo a beha na dobre udrziavanej antuke. Ale to tiez asi len kvoli zvyku. No a potom preteky na tvrdom tartane… nie na tom makkom, co teraz davaju na tie skolske ihriska. Som tomu vsak radsej ako keby tam ostal asfalt. Momentalne behavam velku cast behov na tvrdsej ci maksej sotoline a tam je to potom ako Mato pise, ze su to sice tazsie treningy (najma ta makka sotolina), ale na bojisku (asfalt) o to lepsi vysledok.

Motto: http://connect.garmin.com/profile/palosvk
avatar

Celkem 932 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:40 (2014)

Tkuh muž 09.06.2014 22:13:50

>> ped7g, 02. 06. 2014 22:30:42 Děkuji, něco podobného jsem chtěl slyšet.:-) Jen bych se chtěl zeptat zda je to doopravdy 250m, něco jsem slyšel o 240m oválech a z takového bych měl trochu hrůzu. Jinak abych nikoho nemystifikoval, tak samozřejmě, že pár běhů na dráze jsem absolvoval. U nás ve škole na 200m tartanu a z Březnice, kde jsem běhal asi na skutečném 400m oválu (bylo to kolem fotbalového hřiště) neidentifikova­telného povrchu – vypadalo to jako bahno, ale bylo to po dešti, takže to klidně mohla být i škvára. Do vaší dizkuse o površích ale nemohu zasahovat, nikdy jsem toho neběžel na tom toho víc v kuse. Ale jako bývalý tenista bych antukový ovál bral.

avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 10.06.2014 03:11:51

>> Tkuh, 09. 06. 2014 22:13:50

pisal som 250m. (v pripade neistoty pri inych ovaloch doporucujem mapy.cz, satelitny pohlad a naklikat si rucnym meranim prvu drahu)

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Celkem 932 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:40 (2014)

Tkuh muž 10.06.2014 20:25:17

>> ped7g, 10. 06. 2014 03:11:51 OK. Věřím ti! Jen jsem chtěl jistotu. Na mapách jsem si to už dávno odměřil – naměřil jsem 245m :-)

avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 10.06.2014 21:59:41

>> Tkuh, 10. 06. 2014 20:25:17

Tak to netusim jak se ti povedlo… :-D

http://mapy.cz/s/a6r3

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Sloviensko

rudo muž 10.06.2014 22:32:28

dlzka prvej drahy sa meria 30 cm od obrubniku, dlzky dalsich drah sa meraju 20cm od ciary

obrubnik by teda mal byt o 2 X PI x 0.30 kratsi

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Pierrot muž 11.06.2014 00:18:43

>> Mato, 09. 06. 2014 11:22:10

Abyste tu škvárovku nepřechválili. Jednak se musela hodně udržovat, jinak se z ní stal za pár let popel (na to se významně podílely topoly, v dřívějších dobách s oblibou vysazované kolem stadionů), jednak trénink na ní hodně ovlivňovalo počasí. Stačila přeprška během tréninku a člověk byl uprasenej až za ušima (bez nadsázky). Při skupinovém běhání úseků ve „vláčku“ bylo ještě veseleji :-). Výrazné sucho zase dráhu vytvrdilo tak, že se do ní tretra pomalu nezabodla a nohy po tréninku pěkně bolely. Čas od času si z toho někdo uhnal zánět okostice na holeních..

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.06.2014 00:30:47

>> Pierrot, 11. 06. 2014 00:18:43

o tom betone v suchu Mato pisal

skvara v dazdi naozal mala svoje dosledky, stale spominam ako sa holky po zavode rozpravali ze mali skvaru az v nohavickach pod dresom a ze uz nikdy nebudu biele ale aj to patrilo k romantike

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava, Ruzinov

Celkem 6727,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:25 (2012)
půlmaraton: 1:17:34 (2014)

PALOsvk muž 11.06.2014 07:18:33

Vcera s bratom na stadione 20× 100m s 50m oddychom, vsetko tesne nad 14s. Takyto trening som sice dokazal odbehat na hlinenej ci sotolinovej cesticke „rovnako“, ale nikdy to nebude taky „uprch“ ako na stadione s dobrym tartanom. Je to uplne iny pocit…super sme si zatrenovali.

Motto: http://connect.garmin.com/profile/palosvk
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 11.06.2014 08:23:22

>> PALOsvk, 11. 06. 2014 07:18:33

Len ci to nebude skor tym, ze uprk bol sposobeny velkou sutazivostou s Tvojou dvojickou. To mozete behat aj po kolena v blate a budes behat rychlejsie, ako sam :)

Urcite, sprinty je lepsie behat na kontrolovatelnej ploche – stadione. Ak by si vsak namiesto 20×100m chcel bezat useky s jednou nulou navyse (napr. 20×1000m), tak uz by stalo viac ako za zvazenie, ci nepouzit tu sotolinu a obetovat par sekund na kilak (a skratit regeneraciu o dva dni).

avatar

Celkem 3327,3 km
Minulý měsíc 0 km

stepasite muž 11.06.2014 08:51:16

>> ped7g, 10. 06. 2014 21:59:41

FYI dalsi skolni okruh o delce 250 metru je hned kousek vedle

Na fotce je jeste skvara, nicmene draha je tartanova.

Nalezené položky: 40 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.