Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mattoni 1/2Maraton Olomouc: na novou trať vyrazí atletické hvězdy

Mattoni 1/2Maraton Olomouc: na novou trať vyrazí atletické hvězdy
foto: Zdenek Krchák

Adam Fritscher | 08.06.2014 | přečteno: 3898×

Až tuto sobotu vyběhne pět tisíc účastníků na novou trať pátého ročníku Mattoni 1/2Maratonu Olomouc, budou jejich soupeři a souputníky také dvě z nejzářivějších hvězd současného atletického nebe. V hanácké metropoli se totiž představí držitel světového rekordu na maratonské trati Wilson Kipsang a dvojnásobná mistryně světa na této královské distanci Edna Kiplagatová.

Oba hvězdní Keňané svou účast na olomouckém mítinku potvrdili těsně před slavným londýnským maratonem, který pak oba shodně opanovali. Wilson Kipsang je díky zaběhnutému času 2:03:23 nejen aktuálně nejlepším maratoncem světa, zároveň umí i poloviční trať, na níž se tuto sobotu v Olomouci vydá, za skvělých 58:59. Sekundovat by mu měl především jeho krajan Dennis Kimetto (59:14).

Českou jedničkou by měl být podle papírových předpokladů Jiří Homoláč (1:05:41), pod hodinu deset z Čechů v minulosti běželi ještě Jan Kohut a Robert Míč.

Dosavadní půlmaratonské maximum Edny Kiplagatové činí 1:07:41. Na nové olomoucké trati však bude o prvenství usilovat ještě několik dalších závodnic s osobními rekordy kolem hodin a deseti minut – především skvělé Etiopanky Feyisaová, Alemayehuová, Mogesová a Gelanová. Fanoušky českých atletek bude asi nejvíce zajímat souboj nestárnoucího tria Petra Kamínková, Petra Pastorová a Ivana Sekyrová. Domácí příznivci budou přímo na trati pravděpodobně nejvíce povzbuzovat členku AK Olomouc Kamínkovou, která žije na nedalekém Svatém Kopečku a letos se také podílela na přípravě nové trati závodu.

Zajímavostí je, že mezi českou ženskou elitou je rovněž o sportovní generaci mladší Šárka Macháčková, jež sice žije v Brně, ale pochází z Tovéře, malé vesnice na úpatí právě Svatého Kopečku, kde také občas trénuje.

„Letošní ročník Mattoni 1/2Maratonu Olomouc se může pochlubit největší konkurencí mezi českými, ale i mezinárodními atlety. Na závod se těším, ale vím, že souboj s Ivanou Sekyrovou i s na poslední chvíli přihlášenou Petrou Pastorovou bude hodně těžký. Chci běžet dobře a na domácí půlmaraton jsem se připravovala. Osobní rekord z toho sice nebude, ale pokud poběžím lépe než vloni, kdy to bylo za 1:19, tak budu nadmíru spokojená. Snad mě domácí diváci poženou,“ přeje si Petra Kamínková.

Ta je zčásti podepsána i pod novou tratí závodu, která sice opět povede z Horního náměstí překrásným centrem historického města i do běžci oblíbených Smetanových sadů, letos však zcela vynechá rušnou čtyřproudovou Velkomoravskou ulici. Na ní se jednak půlmaratonci potkávali s kolonami aut odkloněnými do jednoho pruhu, navíc však její zařazení do trasy závodu značně komplikovalo dopravní situaci v Olomouci. Proto letos běžci zamíří z centra nikoliv na jih města, ale na jeho sever, takže se jim v jednu chvíli otevře i krásný výhled na již zmiňovanou hanáckou dominantu Svatého Kopečku s bazilikou. Trasa navíc vede kolem monumentální stavby Klášterního Hradiska, další z významných olomouckých barokních památek.

„Bude to podle mě hezké, daleko pěknější než v minulých letech. Skláním se před pořadateli, kteří o tuto trať bojovali, že se jim to povedlo,“ zmínila Kamínková, kterou jistě potěší i fakt, že na rozdíl od loňského ročníku nebudou muset nejrychlejší závodníci na nové trati ve druhém kole předbíhat pomalejší borce. „Technicky náročný bude pouze úsek na ulici 1. máje s dlažebními kostkami, jinak je to super,“ těší se čtyřicetinásobná mistryně republiky na sobotní start.

Na hlavní, 21,0975 kilometru dlouhou trať Mattoni 1/2Maratonu Olomouc se letos vydá pět tisíc běžců. Spolu s doprovodnými běhy – čtyř a dvoučlennou štafetou a rodinným během na tři kilometry – vyrazí do olomouckých ulic přes sedm tisíc závodníků. Start půlmaratonu bude opět v 19 hodin na Horním náměstí před renesanční budovou radnice.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Ambo muž 16.06.2014 08:03:33

Až tuto sobotu vyběhne pět tisíc účastníků na novou trať pátého ročníku Mattoni 1/2Maratonu Olomouc, budou jejich soupeři a souputníky také dvě z nejzářivějších hvězd současného atletického nebe. V hanácké metropoli se totiž představí držitel světového rekordu na maratonské trati Wilson Kipsang a dvojnásobná mistryně světa na této královské distanci Edna Kiplagatová.
Odkaz na článek

avatar

gabi82 žena 16.06.2014 12:58:45

Ahoj prodám dámské číslo na Olomoucký půlmaraton.Bohužel se nemohu účastnit. email: gabijic@gmail.com nebo tel: 777647924

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.