Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Atletický pohár pro děti se rozjíždí v okresech

Český atletický svaz | 04.05.2016 | přečteno: 5126×

Pohár rozhlasu s Českou spořitelnou, týmová soutěž pro žáky základních škol s půlstoletou tradicí, startuje v těchto dnech po okresech celé republiky. Pohár pokračuje 24. května krajskými koly a vyvrcholí 7. června v Kolíně za účasti patrona soutěže, dvojnásobného halového vicemistra světa Jakuba Holuši.

Již 48. ročník Poháru rozhlasu určený družstvům školáků druhého stupně ve věku od 12 do 16 let otevřel své brány. První okresní kola již proběhla, případně probíhají v tomto týdnu v Blansku, Znojmě, Hradci Králové, Plzni, Kladně, Karviné či Zlíně, naplno se však pohárové bitvy rozjedou v následujících dvou týdnech. Z toho plyne i to, že se školy stále mohou na řadě míst hlásit, stačí vyplnit jednoduchou přihlášku na www.poharrozhlasu.cz/prihlaska.

Nejúspěšnější školní týmy projdou do krajských kol, která se konají 24. května, z nich se pak rekrutují účastníci celostátního finále, jež hostí 7. června Kolín. A na ta úplně nejlepší družstva čekají poháry zasvěcené Marii Losové (starší žákyně), Miroslavu Tučkovi (mladší žákyně), Alfrédu Janeckému (starší žáci) a Františku Macákovi (mladší žáci).

Všichni finalisté se setkají s patronem poháru, jímž je od letoška běžec na střední tratě Jakub Holuša. Úspěšný reprezentant hlavně na halových šampionátech, dvakrát stříbrný z HMS a zlatý z HME v Praze se vyznal z blízkého vztahu k soutěži. „Děti by měly vědět, že já sám jsem vyrůstal na Poháru rozhlasu a dovedlo mě to až k velké atletice a světovým medailím. Přál bych si, abych byl vzorem pro mnohé mladé atlety, a budu šťastný, pokud si vybudují stejný vztah ke královně sportů jako já. Moc se těším na osobní setkání při finále v Kolíně,“ vyznal se hrdý patron soutěže.

A co žákyně a žáky 6. až 9. třídy (či gymnazisty odpovídajících ročníků) při poháru čeká? Děti jsou rozděleny do výše uvedených čtyř kategorií – podle věku na starší a mladší a podle pohlaví, přičemž tým tvoří dvanáct členů. Soutěží se ve sprintu na 60 m, běhu (600, 800, 1000 nebo 1500 metrů podle kategorie), ve výšce, dálce, kouli (starší) nebo míčku (mladší) a štafetě 4×60 m.

Výsledek družstva pak tvoří výkony jednotlivců ohodnocené podle bodovacích tabulek. Pohár rozhlasu vznikl v druhé polovině padesátých let 20. století původně jako utkání krajských družstev „na dálku“. Soutěžilo se současně na pěti stadionech a výsledky byly přenášeny prostřednictvím rádia nejen na ostatní sportoviště, ale také do éteru. V roce 1962 byl pohár přerušen, naštěstí se jej podařilo obnovit, přičemž se o jeho obrodu zasloužili zejména František Macák a Miroslav Tuček.

A tak soutěž započala s rokem 1969 slavnou etapu. Model soutěžení na dálku zůstal zachován, ale namísto krajských výběrů byla zapojena družstva z druhého stupně základních škol. A hned první roky poté nastaly zlaté časy, v roce 1975 už se účast vyšplhala přes 5000 škol s 54 000 žáčky. Určitý vývoj zaznamenaly kategorie, kde se vyhodnocovaly zvlášť například vesnické či sportovní školy, nyní jsou ve hře poháry zasvěcené čtyřem osobnostem.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

CAS muž 04.05.2016 16:02:59

Pohár rozhlasu s Českou spořitelnou, týmová soutěž pro žáky základních škol s půlstoletou tradicí, startuje v těchto dnech po okresech celé republiky. Pohár pokračuje 24. května krajskými koly a vyvrcholí 7. června v Kolíně za účasti patrona soutěže, dvojnásobného halového vicemistra světa Jakuba Holuši.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.