Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bílá v Beskydech o víkendu přilákala tisícovku závodníků

Bílá v Beskydech o víkendu přilákala tisícovku závodníků
foto: Raul, Běhej lesy

Běhej lesy | 14.08.2016 | přečteno: 2467×

Dvojnásobný počet běžců než před rokem, teploty o 20 stupňů nižší. Tak by se dala charakterizovat druhá návštěva Běhej lesy v Bílé v Beskydech. Přestože běžce přivítaly hory zatažené mraky, běžci rozhodně úsměvy nešetřili. Byl to skvělý závod se vším všudy – se svezením lanovkou, těžkými kopci i krásnou přírodou. VÝSLEDKY

Závod v Bílé odstartoval ve 13 hodin Dětskými závody Dr.Maxe, na jejichž start se postavilo přesně 150 dětí. Nejpve vyběhli ti starší, které hned ze začátku čekal těžký výběh do sjezdovky a vzápětí ještě náročnější seběh. Menší závodníci, často společně s rodiči za ruku, absolvovali kratší vzdálenost na 500 metrů.

O dvě hodiny později vystartovali dospělí závodníci a vyrazili na trasy o vzdálenostech 11 a 19 kilometrů. Oproti loňskému závodu Běhej lesy Bílá je čekalo několik změn na trati. Už se nemuseli trápit náročným výběhem na vrchol Bobek a mohli si užít ještě více přírody a lesních cest než při premiérovém ročníku. Závodníky čekalo na Bílé ještě něco navíc, co na jiných závodech běžně nezažijí. Start totiž probíhal intervalově a závodníci tak po výstřelu startovní pistole, o který se postaral obchodní ředitel Lesů České republiky pan Ing. Radovan Srba, vybíhali postupně po čtveřicích. Startovní páska se zvedala každých 10 sekund a trvalo téměř 40 minut, než se všichni dostali na trať. Po malém kolečku kolem zázemí nasedali závodníci na lanovku Zbojník, která je vyvezla na vrchol sjezdovky. Teprve po vysednutí z lanovky se závodníkům začal měřit čas.

Běžci si užili krásnou přírodu a výhledy na Lysou horu i jižní masív Smrku. Na několika místech probíhali i přímo po slovenské části hřebenů Beskyd. Specificky zvolený start si závodníci velmi pochvalovali. „Tohle jsme ještě nikdy nezažili, je to super zpestření. Navíc je i ta výhoda, že se startovní pole hezky natáhne,“ říkali závodníci ještě před startem.

První do cíle doběhl Martin Gogel. Vzhledem k intervalovému startu ale každý vybíhal v jiný čas a umístění se tak měnilo každou sekundu. To se týkalo právě i Martina. „Je to super pocit být v cíli první, ale na první pozice to nevidím. Vybíhal jsem z lanovky jako druhý, takže mě určitě ještě někdo předběhne. Závod to byl ale parádní. Běželo se mi krásně,“ řekl v cíli první závodník.

Několik sekund za ním doběhl Zbyšek Lhota, jehož cílový čas byl o více než 4 minuty lepší než Martinův. Čas 00:43:22 zařadl Zbyška Lhotu na průběžnou první pozici, kterou si udržel až do konce a mohl se tak radovat z již třetího vítězství v závodech na krátkých tratích v letošní sezoně Běhej lesy. Na druhém místě skončil Lukáš Švestka s časem 00:47:09 a bronzovou příčku si vybojoval osmnáctiletý Michal Kovalovský, který se mohl těšit zároveň z prvního místa ve své kategorii. Mezi ženami doběhla do cíle jako první Lada Jestříbková s časem 00:56:09, celkově to ale stačilo až na třetí příčku. První místo si vyběhla Lucie Vikartovská z SKP Hvězda Pardubice s krásným časem 00:52:24, která doběhla před druhou Markétou Majkusovou o tři minuty dřívě.

Na devatenáctiki­lometrové trase zvítězil s velkým náskokem pěti minut slovenský běžec Marek Hladík, který zdolal beskydské lesy v čase 1:13:38. „Jsem zvědavý, jestli mi tento čas bude stačit. Závod jsem si užil parádně. Trasa krásná, pořadatelé perfektně povzbuzovali. Organizátorům patří velký dík,“ řekl hned v cíli Martin. Druhé místo si vyběhl Tomáš Hudec s časem 1:18:45 a třetí příčku vybojoval Martin Fibrich. Ženskou vítězkou na dlouhé trase se stala Lucie Vaverová, která zvládla závod zaběhnout v čase 1:33:18. Na druhém místě se umístila Karolína Kohoutková a bronz brala Lenka Smutná Polachová.

Velmi těsně cílově časy měli závodníci v týmové soutěži Tandem, které se účastní dvojice žena-muž, kdy jeden běží krátkou a druhý dlouhou trasu. První místo brali Running Lions, druzí Mařáci skončili jen o 25 sekund za nimi a na třetím místě skončila dvojice Krustyho systém, jejíž cílový čas byl pouze o sedm sekund horší než týmu Mařáci. V týmové soutěži Slow Motion zvítězil už po čtvrté tým Rungo pro ženy.

Seriál Běhej lesy zakončí už 3. září poslední závod, ČEZ Jizerská 50 RUN. Běžecká varianta slavného závodu v běhu na lyžích nabídne trasy na 12, 23 a 50 kilometrů. Přihlašovat se můžete na www.behejlesy.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behejlesy muž 15.08.2016 09:32:33

Dvojnásobný počet běžců než před rokem, teploty o 20 stupňů nižší. Tak by se dala charakterizovat druhá návštěva Běhej lesy v Bílé v Beskydech. Přestože běžce přivítaly hory zatažené mraky, běžci rozhodně úsměvy nešetřili. Byl to skvělý závod se vším všudy – se svezením lanovkou, těžkými kopci i krásnou přírodou. VÝSLEDKY />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.