Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Má se Paula třást o svůj rekord? Sledujte nedělní maraton v Londýně

Má se Paula třást o svůj rekord? Sledujte nedělní maraton v Londýně
foto: RunCzech

Jan Bořil | 20.04.2018 | přečteno: 3573×

Také jste loni na jaře sledovali „laboratorní“ maraton v Monze, kde se tři špičkoví borci pokoušeli o prolomení hranice dvou hodin? Ač nešlo o oficiální rekordy, promo akce firmy Nike se možná stala událostí loňského roku v celém běžeckém světě. Nyní se oči fandů magické mety 42,2 km stočí do Londýna, kde se v neděli ambiciozní Keňanka Mary Keitanyová pokusí přepsat letitý zápis domácí legendy Pauly Radcliffeové.

Bude tomu už 15 let, co tato Britka vyhrála Londýnský maraton v dosud platném světovém rekordu. Její čas se zastavil na hodnotě 2:15:25, tehdejší světový – a zároveň svůj – rekord zlepšila o téměř dvě minuty. Druhá nejrychlejší žena historie, Keňanka Catherine Nderebová, měla v té době čas horší o více než tři minuty. Pro srovnání – z českých maratonců zaběhlo maraton v celé jeho historii rychleji než Paula jen 11 mužů!

Léta ubíhala, ale k rekordu famózní Britky – závodit přestala v roce 2015 – se nikdo ani náznakem nepřiblížil. Celých čtrnáct let trvalo, než se někdo vklínil mezi ní a Nderebovou. Bylo to loni, opět v Londýně, a podařilo se to hned dvěma závodnicím – Tirunesh Dibabaové z Etiopie časem 2:17:56 a hlavně Mary Jepkesgei Keitanyové časem 2:17:01.

IAAF však nyní odděluje dva druhy ženských maratonských rekordů – „women only“ a ostatní. Co je ono „women only“? Jsou to závody, kterých se účastní pouze ženy. Protože Radcliffeová zaběhla své dva nejrychlejší časy ve smíšených závodech, které se do této kategorie nezapočítávají, a její „women only“ čas je 2:17:42, vede v ryze ženských závodech už teď Keitanyová.

Loni v Londýně jí totiž dělaly vodiče ženy. Protože ale nečekaně brzo odpadly, prakticky v půlce, nejrychlejší čas historie zůstal nepřekonán. Proto si letos najme pro diktování tempa muže. Ti ji snad zaručí, že si druhou půlku nebude muset odtáhnout sama. Před rokem měla na „půlce“ o plnou minutu lepší čas než před lety Paula, jenže následně zvadla…

Keitanyová, trojnásobná vítězka z Londýna a mj. i vítězka půlmaratonu v Olomouci z roku 2015, je ale dostatečně ambiciózní a chce prolomit i čas 2:15:25. „Při každém světovém rekordu se samozřejmě musí všechno perfektně sejít. Britská metropole už ale ukázala, že její trať – pochopitelně stejná jako v onom roce 2003 – je dělaná k překonávání rekordů. Loni jsem se v tady cítila dobře, ale bylo příliš těžké běžet téměř půlku závodu sama na sebe. S mužskými vodiči budu mít podporu po celou dobu trati,“ říká matka dvou dětí, která v roce 2011 utvořila světový rekord v půlmaratonu, když zaběhla ve Spojených arabských emirátech trať za 1:05:50.

Velmi krásnou vzpomínku na ni má Jana Moberly, která se stará o elitní běžce v seriálu RunCzech. S Mary se setkala při své cestě do Keni. „Je to opravdu moc milá běžkyně, která si přes svoji sportovní „velikost" na nic nehraje. Mluví s vámi přímo. Miluje svoji rodinu a své dvě malé děti, které často bere s sebou i na závody po světě. Žádné hvězdné manýry nemá,“ vzpomíná Moberly.

„Pokud je v někoho silách překonat světový rekord Pauly, je to právě ona. Byla jsem i u jejího posledního fenomenálního maratonu v Londýně a jsem přesvědčená, že právě ona by to mohla dokázat. Opravdu moc bych jí to přála.“

Sama Keitanyová se vrací ke svému pokusu v Londýně: „Vím, že rekord Pauly je už z roku 2003 a že je tato žena velmi populární v celé Anglii, ale doufám, že fanoušci mě budou podporovat. Maratonský rekord je něčím, na čem jsem pracovala několik minulých let, a nyní se opravdu cítím na to rekordní čas atakovat,“ vysvětlovala novinářům. Na trati ale nebude sama, kdo se bude snažit vyhrát. Bude ji konkurovat Dibabaová, kterou loni porazila o necelou minutu, i Rose Chelimová, loňská mistryně světa.

Virgin Money London Marathon se běží v neděli 22. dubna (přímý přenos na Eurosport 2 začíná v 10 hodin) a celý atletický svět bude napjatě očekávat, jestli se 36leté drobné Keňance, se kterou se loni v listopadu v New Yorku poměřila i Eva Vrabcová, podaří vymazat z historických zápisů výjimečný čas legendární Pauly.

Možná si tuto vytáhlou a usměvavou blondýnku pamatujete z Prahy, kde v roce 2013 odstartovala a následně i uběhla silniční desítku We Run Prague organizovanou značkou Nike, jejíž je dlouholetou ambasadorkou. Pro zajímavost – pokud se loni Monza stala propagačním nástrojem americké „fajfky“, případný úspěch Mary Keitanyové v dubnu by naopak oslavil německý adidas, v jehož „barvách“ Keňanka závodí a v Itenu i trénuje.

No a pokud vás nezajímá ani duel dvou obchodních titánů, ani nevěříte malé Keňance, londýnský maraton může nabídnout další tahák – utkají se v něm Etiopan Kenenisa Bekele, hrdina z Monzy Eliud Kipchoge a domácí star Mo Farah. Všichni dohromady by dali na stůl plných dvacet zlatých medailí ze světových šampionátů nebo olympiád! Takže neváhejte a v neděli dopoledne si nechte v diáři rozhodně volno.

Anketa

Padne v neděli v Londýně světový rekord Pauly Radcliffe?

ano
 
10 hl.
ne
 
22 hl.
Celkem hlasovalo 32 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

BorekJ muž 20.04.2018 16:17:01

Také jste loni na jaře sledovali „laboratorní“ maraton v Monze, kde se tři špičkoví borci pokoušeli o prolomení hranice dvou hodin? Ač nešlo o oficiální rekordy, promo akce firmy Nike se možná stala událostí loňského roku v celém běžeckém světě. Nyní se oči fandů magické mety 42,2 km stočí do Londýna, kde se v neděli ambiciozní Keňanka Mary Keitanyová pokusí přepsat letitý zápis domácí legendy Pauly Radcliffeové.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.