Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mítink světových rekordmanů: Světové rekordy na vlastní oči

Mítink světových rekordmanů: Světové rekordy na vlastní oči
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 26.02.2009 | přečteno: 8618×

Hvězdná koncentrace jakou česká halová atletika dosud neviděla. Takový bude čtvrteční Mítink světových rekordmanů v pražské O2 aréně. Světové rekordy, nejlepší světové halové výkony roku, to byla slova, která byla nejvíce skloňována na předzávodní tiskové konferenci.

Čtyři zahraniční a jednu domácí hvězdu mítinku představili organizátoři ve čtvrtek v pražském hotelu Clarion. Vedle tyčkařky Jeleny Isinbajevy, olympijské vítězky v běhu na 100 metrů překážek Dawn Harper a „osmimetrového“ dálkaře Romana Novotného mezi nimi nechyběla ani vytrvalecká esa Paul Koech a novopečená halová světová rekordmanka v běhu na 5000 metrů Meseret Defarová. (Stockholm, 18.2.2009 – 14:24.37).

Při představení Paula Koeche padla v úvodu otázka na „faux pas“, k němuž došlo při Zlaté tretře v roce 2006, kdy při závodě na 3000 metrů překážek rozhodčí popletli počet uběhnutých kol a zvonec oznamující poslední kolo zazněl o okruh dřív. „Dobře si na to pamatuji, nikdy předtím jsem nic podobného nezažil, od té doby si už v duchu kola počítám sám,“ vracel se k této situaci s humorem Koech.

„Chtěl bych běžet svou nejlepší pětku, to znamená atakovat čas na úrovni 13 minut,“ odpověděl pak na otázku, jaký je jeho cíl pro čtvrteční závod. V konkurenci dalších keňských a etiopských běžců by Praha mohla na vlastní oči vidět pětku, která se tu v hale ještě neběžela.

„Osobně se nejvíce těším právě na závod na 5000 metrů,“ řekl manažer mítinku, Alfonz Juck. „Pokud nebude závod svázán taktikou, kterou často předurčuje obrovská rivalita mezi keňskými a etiopskými běžci, mohli bychom se dočkat vynikajícího času. Mým úkolem je přesvědčit manažery závodníků, aby závod nebyl touto taktikou ovlivněn, ale jediným soupeřem běžců byl právě čas,“ dodal.

O překonání světového rekordu v běhu na dvě míle (9:10.50) se pokusí etiopská vytrvalkyně Meseret Defarová. „Po světovém rekordu na 5000 metrů se cítím trochu unavená, proto jsme po poradě zvolili distanci dvou mil,“ řekla k výběru délky závodu. Venku již běžela na této vzdálenosti čas pod 9 minut, proto by vylepšení světového rekordu nemělo být nepřekonatelnou překážkou.

Možná je ale pro řadu běžců, kteří se snaží udržet ve formě po celý rok, šokující její odpověď na jinou otázku. Když se jí jeden z přítomných novinářů zeptal na to, jak trénovala na dovolené po OH v Pekingu, odpověděla: „Vůbec jsem po dobu jednoho měsíce neběhala.“ „Ani pomalé výběhy?“ „Ne, nic. Ale nebylo to jen zklamáním z výsledků na OH, dělám to tak každý rok. Jeden měsíc v roce vypustím trénink a vůbec neběhám.“

Další otázky směřovaly k hale, v níž bude mítink probíhat. „Bylo pro mě ctí otestovat jako první nově položenou dvousetmetrovou atletickou dráhu; v tak krásné hale jsem ještě nezávodila,“ vysekla poklonu O2 aréně.

Měla by to být právě vyprodaná hala, která požene atlety ke světovým rekordům a výkonům na úrovni letošních tabulkových maxim. Po položení oválu má hlediště kapacitu 12 000 míst. Vyprodáno je již více než 11 000 vstupenek, což považují organizátoři v konkurenci právě probíhajícího libereckého MS v klasickém lyžování za úspěch. Poslední vstupenky budou v den závodu k dispozici u pokladen v O2 aréně. „ Jsou to místa na ochozu haly, ale v hale je to jiné než na stadiónu pod otevřeným nebem,“ říká ředitel mítinku, světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný. „V hale je dobře vidět na všechny disciplíny a až bude Jelena Isinbajeva skákat o tyči pět metrů, budou ji mít právě tito diváci před sebou jako na dlani.“

Mítink bude přenášen do 120 zemí světa, hlavní program začíná v 19.30 hod. a vysílá jej přímým přenosem ČT 2. Je však jedinečnou šancí pro příznivce atletiky vidět výkony světové úrovně na vlastní oči. Kdy zase budeme mít takovou příležitost?


Web závodu

Program mítinku