Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jizerská v létě, to jsou hlavně pohodové trasy na 12 a 23 kilometrů

Jizerská v létě, to jsou hlavně pohodové trasy na 12 a 23 kilometrů
foto: RAUL

Běhej lesy | 04.08.2018 | přečteno: 3980×

Chcete se podívat na trasy legendární Jizerské 50 i v létě, ale 50 km je pro vás příliš? Pak si vyzkoušejte trasy na 12 a 23 km. Čeká vás krásná příroda jizerskohorských lesů, pohyb na čerstvém vzduchu a přívětivé převýšení.

V přírodě a přesto bez náročných trailů

Chcete si zaběhat v přírodě, ale terén, náročné kopce či technické seběhy vás odrazují? Pak právě pro vás jsou kratší trasy letní Jizerské 50. Ty jsou svou náročností hned po trase v lednicko-valtickém areálu tím nejjednodušším z celého seriálu Běhej lesy. Tentokrát vás nečekají náročné seběhy ani trailové úseky, ale zpevněné štěrkové a perkové cesty. Závod zvládnete v silniční obuvi.

V horách, ale s minimem kopců

Pokud rádi běháte v horské přírodě, ale kopcům až tolik neholdujete, nejkratší trasa závodu Jizerské 50 RUN by vás mohla potěšit. Co se převýšení týče, na 12 kilometrech nastoupáte 235 m, což je sice o trošku více než v Lednici, ale rozhodně méně než například na nedávné Vysočině. Nečekají vás žádné velké krpály. Jakmile zvládnete táhlejší úvodní stoupání k Buku, tu nejnáročnější část trasy máte za sebou. Na 23km trase se zpotíte trošku víc, ale ani tam vás nečeká nic, co by vás mělo při troše tréninku odrovnat.

Ikonická místa na trase

Obě trasy začínají táhlým stoupáním k rozcestí U Buku. Za zmínku stojí Melzerův pomníček, připomínající mladého četníka Roberta Melzera, jejž usmrtil vagón úzkokolejky. Podobně zajímavý je Stammelův kříž, který připomíná konec nejslavnějšího jizerskohorského pytláka Augustina Zenknera (přezdívaného Stammel). Velmi lákavým úsekem bude hráz přehrady Černá Nisa, kam se obě trasy vrací po přerušení rekonstrukce hráze.

Komfort na trase i v zázemí

Po závodníky chtějí pořadatelé ten největší komfort. O občerstvení tak bude na trasách postaráno minimálně 4krát, a to i na nejkratší trase, kde ho najdete na Vládní (2,5. km) a u Černé Nisy (4,5. km), pak opět na Vládní na 9. km a v cíli. Trasa pro vás bude značena barevnými fáborky nebo vás bezpečně navedou organizátoři na trati. Organizátoři dbají i na vaši bezpečnost, horská služba je ve střehu na trase i v zázemí, kdybyste náhodou potřebovali pomoci. V zázemí pak najdete vše, co potřebujete.

Stánky s občerstvením, stánek s energetickou výživou od Enervitu (http://enervit.cz), stánek s běžeckým oblečením a obuví od Endorphin Republic (https://www.endorphinrepublic.com/225-behej-lesy/) a kolekcí oblečení Běhej lesy, chill out zónu od Birellu (https://birell.cz) či stánek Dr.Maxe (https://www.drmax.cz) plný krásy a zdraví. Využít můžete také šatny a úschovnu zavazadel, omýt se v umývacích žlabech či se osprchovat. Děti se vyřádí při závodech na 500 a 1000 metrů či ve sportovní dětské zóně.

Registrace na 12 a 23 km i na dětské závody jsou stále otevřené. Přihlásit se můžete zde: http://sportid.cz