Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jizerská 50 RUN: Jak běžet královskou trasu a co podniknout po závodě

Jizerská 50 RUN: Jak běžet královskou trasu a co podniknout po závodě
foto: Běhej lesy

Běhej lesy | 17.08.2018 | přečteno: 6100×

Hřebínek, Smědava, Jizerka či Olivetská hora. To jsou místa, která sjíždí elitní běžkaři i hobbíci při slavném závodu v běhu na lyžích Jizerská 50. Poslední srpnovou sobotu budete mít příležitost je poznat v letním období před tím, než je zasype sníh. Vyrazte z lyžařského stadionu v Bedřichově na trasu závodů na 12 či 23 kilometrů a užijte si krásnou přírodu Jizerských hor. Na ty největší borce čeká výzva v podobě ultramaratonské trasy na 50 kilometrů, která je zavede až na známou Jizerku.

Jak běžet královskou trasu? Radí Přemysl Ježek, 36 let, liberecký závodník, dvojnásobný vítěz Jizerská 50 RUN:

Trasa je dobře značená. Občerstvovacích stanic je dostatek. Nevynechám žádnou, alespoň na napití. Doporučuju si vzít pití i s sebou, včetně gelů, na které jste zvyklí. Pokud nebudete dostatečně občerstvovat, trať vás ošklivě potrestá! Závod se dá běžet v silničních botách, osobně však dávám přednost odtlumenějším trailovým botám.

1/ Od startu se běží po široké, mírně stoupající závodní lyžařské trati. Zde to jde úplně na pohodu, prodýchejte počáteční nervozitu, srovnejte krok, zmapujte si startovní pole a zaujměte pozici.

2/ Po cca 1,5 km následuje seběh, kde se vyplatí dávat si pozor na nohy. Následuje přeběh prvního mokřadu. Bývají tam prkna, dá se to tedy překonat suchou nohou. Vyplatí se nikam se necpat a být hlavně v klidu. Po cca dalších 500 m čeká ještě jedno takové místo.

3/ Dostáváme se do „studeného údolí“, po pravé ruce budeme mít přehradu Josefodolskou a čeká nás cca 5 km po asfaltu. Cesta se dost vlní, střídají se krátké výběhy se seběhy. Běžte pořád volně, zadarmo, odpočívejte.

4/ Cesta odbočí prudce doleva a začínáme stoupat podél Hlubokého potoka. Než doběhneme na Rozmezí, čeká nás cca 3,5 km prudkého kopce. Trať nás nechá vždy trochu odpočinout. Já už tu maličko přidávám, protože kopce mám rád a jdou mi. Pokud někdo kopce nemusí, doporučuji běžet pěkně v klidu, ještě je před námi pořádný kus práce.

5/ Rozmezí! Hurá! Jeden z nejvyšších bodů trasy. Teď nás čeká cca 12 km převážně z mírného kopce nebo po rovině. Doporučuji se dobře občerstvit, a pokud je na to nálada a chuť, vyplatí se už začít trochu „běžet“.

6/ Jsme pod Vlašským hřebenem. Zde následuje prudký výběh a hned seběh k Bunkru. Tam odbočíme doleva a běžíme na Jizerku. Na Jizerce se kochejte a užívejte si, že vám lidi fandí, je to jedno z nejkrásnějších míst Jizerských hor. Pak nás opět čeká výběh k Bunkru.

7/ Bunkr. Hurá, polovina trasy. Zde můžete vidět soupeře, jak teprve sbíhají z Vlašského hřebene, to vás určitě potěší a dodá energii. Tady pořád musíte mít pocit, že vás nic nebolí, že je vše v pohodě a že běžíte jen tak „na vejlet".

8/ Nacházíme se na Promenádní cestě. Cesta je takový čtyřhrbý velbloud, nejtěžší hrb je samozřejmě ten poslední. Pokud na to máte, tady se vyplatí jít trochu do tempa. Zde začíná mít dost lidí první krizi, a pokud můžete běžet, dá se na tom získat. Promenádní končí seběhem na Smědavu. Tento seběh mě už vždy trochu bolí.

9/ Smědava, cca 30. km, obávané místo trasy. Zde nás čeká cca 3,2 km pěkného kopce a pořádné dřiny. Nejhorší je první kilometr, pak se kopec zmírní a nechá vás odpočinout. Tady už pravděpodobně pocítíte první bolístky. Dá se hodně získat i ztratit, případně i rozhodnout závod.

10/ Úsek Knajpa – Hřebínek je dlouhý cca 12 km. Běží se většinou mírně z kopce nebo po rovině. Pro mě je to úsek na morál, neutíká to, člověk má pocit, že běží pomalu. Už se vyplatí makat, pokud na to máte. V případě krize se zkuste uvolnit a využít nenáročného profilu trati.

12/ Ze Hřebínku následuje výběh na Olivetskou horu. Poslední větší kopec. Pak asi kilometrový seběh. Všechno už bolí, hlavně přední stehna. Kašlete na to, teď už jen makat a dřít.

13/ Jste za přehradou. Čeká vás výběh na Vládní a k rozcestí U buku – to je cca 3 km. Pokud s někým bojujete, je to skvělé místo pro únik. Trasa bude pořád mírně stoupat.

14/ Rozcestí U buku. Zde už je to do cíle cca 1,3 km a už jenom z kopce. Tady makejte, trpte, sprintujte, jděte pěšky, ale hlavně si to užívejte! Dokázali jste uběhnout 50 km!

8 TIPŮ NA VÝLETY V OKOLÍ JIZERSKÉ 50 RUN

Samotným závodem víkend v Jizerských horách končit nemusí. Co dalšího lze podniknout v okolí?

iQLANDIA

Přijeďte navštívit jedno z nejvýznamnějších míst svého druhu v Evropě – unikátní vědecko-zábavní centrum s Planetáriem iQLANDIA Liberec. Vše si můžete osahat a vyzkoušet na vlastní kůži. Čeká vás 11 expozic, přes 400 interaktivních exponátů, v ceně vstupenky jsou i badatelské aktivity v expozicích, workshopy v laboratoři nebo oblíbená science show. Více informací k výletu najdete zde. Doporučujeme dětem od 8 let a všem dospělým. Slevovou kartičku na vstup 1+1 zdarma si můžete vyzvednout na registracích na Jizerské 50 RUN.

Babylon Liberec

Zažijte nezapomenutelný den plný zábavy a relaxace. Přijďte do Babylonu Liberec strávit chvíle radosti, štěstí a rodinné pohody. Babylon Liberec je kongresový, hotelový a zábavní komplex v centru města Liberce. Součástí centra je aquapark s laser show, lunapark ve stylu staročeské pouti, XD Theater, virtuální realita, indoor adventure golf, golfový simulátor, bowling ve stylu amerických 50. let nebo laser game.

Fotbalový zápas FC Slovan Liberec

O víkendu, kdy se běží závod Jizerská 50 RUN, se sice žádný zápas fotbalového týmu FC Slovan Liberec nekoná, můžete však navštívit fotbalový zápas o jiném víkendu. Všichni malí závodníci, kteří poběží dětský závod, dostanou v rámci startovního balíčku poukázku na vstupenku pro sebe a jednoho z rodičů zdarma. Poukázku můžete využít na jakýkoliv domácí zápas Slovanu Liberec v rámci podzimní části.

Lanový park v Bedřichově

Navštivte lanový park v korunách stromů přímo na stadionu v Bedřichově v Jizerských horách. Další tipy na výlety v okolí Bedřichova najdete na stránkách obce Bedřichov.

Vratislavické slavnosti v Liberci

Dvacátý třetí ročník největší vratislavické akce pro vás nachystal zajímavý hudební zážitek (kapely Superhero Killers, ATMO Music a Ewa Farna). Těšit se můžete i na odpoledne věnované dětskému programu a stanovištím, na kterých si budou moci malí návštěvníci vyzkoušet řadu nejen sportovních disciplín. Během odpoledne bude otevřen kostel Nejsvětější Trojice.

Mravenčí stezka

Především pro děti připravil Bedřichov v roce 2016 naučnou stezku o zvířátkách žijících v Jizerských horách. Stezka vede od informačního centra či centrálního parkoviště, kolem Lesní chaty s cílem na rozhledně Královka nebo Prezidentské chatě. Délka stezky je 1,5 km.

Ekopark v Liberci

První volnočasový EKOPark Liberec dnes nabízí na zrevitalizovaném pozemku o rozloze cca 5 000 m2 inspirativní prostředí pro aktivní i relaxační trávení volného času a díky tomu zjistíte, že mobil, tablet a být neustále „online“ k životu vlastně nepotřebujete. První etapa EKOParku nabízí mnoho originálních interaktivních přírodních prvků, které umožňují svým návštěvníkům široké spektrum aktivit. Celý park je zároveň koncipován jako jedna velká „lesní kavárna“ s dostatkem míst na sezení. Každý si může vybrat to své místo ve skrytu lesa, kde si výtečnou kávu a občerstvení vychutná.

Jablonecké slavnosti piva

3. ročník slavností v centru města. Tři místa s podiem, stánky s pivem a bohatým doprovodným programem. Akci pořádá statutární město Jablonec nad Nisou ve spolupráci s pivovarem Svijany a. s. a společností SUNDISK s.r.o., točit se bude sortiment pivovarů Svijany, Primátor a Rohozec.

Tak co, našli jste další argumenty, proč vyrazit na letní Jizerskou 50 RUN? Přihlaste se na jednu z krátkých tras na 12 nebo 23 a vezměte s sebou i děti na závody pro ty nejmenší. Více najdete na www.behejlesy.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behejlesy muž 17.08.2018 11:23:34

Hřebínek, Smědava, Jizerka či Olivetská hora. To jsou místa, která sjíždí elitní běžkaři i hobbíci při slavném závodu v běhu na lyžích Jizerská 50. Poslední srpnovou sobotu budete mít příležitost je poznat v letním období před tím, než je zasype sníh. Vyrazte z lyžařského stadionu v Bedřichově na trasu závodů na 12 či 23 kilometrů a užijte si krásnou přírodu Jizerských hor. Na ty největší borce čeká výzva v podobě ultramaratonské trasy na 50 kilometrů, která je zavede až na známou Jizerku.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.