Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Květnový Perun ozdobí start italské ultratrailové legendy

Květnový Perun ozdobí start italské ultratrailové legendy
foto: archiv Marca de Gasperiho

Mirek Píštěk | 22.04.2019 | přečteno: 4899×

Květnový Perun SkyMarathon ve Slezských Beskydech si získává každým rokem na popularitě. Z každého vyždímá maximum, vždyť nastoupat 3400 metrů na necelých 41 kilometrech je už pořádná porce skyrunningu! Pokud si uděláte na sever Moravy cestu, máte šanci spatřit v akci i vzácného hosta z Itálie, Marca de Gasperiho.

Perun je podle slovanské mytologie bohem bouře, hromu a blesku. A opravdu, mnohým závodníkům trasa místy připomíná divokou bouři. Ne nadarmo se řadí mezi světové závody! Na své si přijdou milovníci stoupání a krpálů všeho druhu. Nechybí ani technické pasáže, během nichž se specialisté cítí jako ryba ve vodě. V tomto případě spíše jako kamzík na horách. Nesmíme zapomenout ani na úseky, jež prověří poctivé bloky tempových tréninků.

Perun, který se běží 4. května, je zařazen do závodů Czech Ranking CZSA (České skyrunningové asociace), což mu dává punc kvality a patřičné náročnosti. I letos se bude bojovat o domácí tituly ve SkyMaratonu. Akce je rovněž druhou zastávkou nového seriálu Golden Trail National Series CZ/SK.

Téměř každý rok se závod nese v duchu organizačních změn, což potvrzuje i hlavní organizátor závodu Marcel Žuška (Maky). „Hned od počátku Peruna se skoro každý rok mění trať kvůli ochranářům. Naštěstí vždy najdu variantu, která je lepší a zároveň těžší…“

Změnám se Perun nevyhne ani během letošního, šestého ročníku. „Trať se opět bude muset změnit kvůli rozšíření klidových oblastí v Beskydech, ale vzhledem k více jak půlročním jednáním jsme našli řešení. Změní se postup kolem Gutského pekla a poté seběh do Tyry. Celkově to bude hezčí, vzhledem k tomu, že bude více výhledů na kochání se krajinou,“ uvádí se škodolibým úsměvem pořadatel přezdívaný Maky.

Že dochází k takovým změnám ale nemusí být úplně na škodu. Letošní stoupání má být kolem 3400 metrů. „Začínali jsme na pozitivu 2600 m a nyní jsme už na 3400 m. Také se změnil cíl. První byl na chatě, poté byl výběh Grandem finále (pozn. red. velmi prudký úsek závodu) a cíl na chatě a teď už je Grande a ještě seběh do cíle. Ta trať je hodně náročná, což potvrdil i minulý vítěz Luca Carrara,“ dodává Maky.

Se zmiňovaným Italem loni dlouho bojovali Tomáš Maceček a Pavel Brýdl, vlastně až do posledního stoupání. Maceček tam vyhořel a Brýdlovi Lucca utekl právě v pověstném Grande finále. V tomto kopci je většina běžců už skoro mrtvá.

Luca letos Peruna nepoběží, ovšem můžeme se těšit na jiného italského vrchaře a legendu skyrunningu – 41letého Marca de Gasperiho z Bormia. Během Dolomites Skyrace v roce 2013 finišoval společně s hvězdným Kilianem Jornetem, rozdíl mezi oběma v cíli byl jen několik sekund. A na kontě má daleko více úspěchů, včetně pěti zlatých ze světových vrchařských šampionátů. Poslední větší úspěch zaznamenal v roce 2017, kdy vyhrál populární Limone SkyRace.

„Marca oslovila našim jménem CZSA, zda by chtěl závodit v Česku. My zase oslovili Czech Energy team, že chceme posunout Peruna dále a konkurence v podobě takového borce je určitě velkým skokem. Slovo dalo slovo a Marco řekl, že se sem chce podívat,“ říká Maky. Jen podotkneme, že to nebude první cesta ostříleného Itala do našich hor, před plnými 22 lety triumfoval v Malých Svatoňovicích při MS vrchařů.

Kdo z Čechů zamíří do Beskyd porovnat své síly s de Gasperim? Například loňský vítěz, Pavel Brýdl. „Marca znám opravdu dlouho a těším se, až se zase uvidíme. Perun je hodně těžký. Daleko více se mi líbila stará trať, která byla těžká, ale více běžecká, ale je to tam fajn,“ říká Brýdl, který favorizuje pro letošek rychlonohého Jirku Čípu.

Stříbro i bronz z Peruna má loňský mistr ČR SkyUltra Tomáš Maceček. „Zlato mi pořád chybí, takže o motivaci není nouze. Zároveň vím, že mi ten závod sedí a umím se na něj připravit, takže se moc těším,“ dodává.

Peruna si nenechá ujít ani Jiří Petr, který se hodně přičinil o to, aby tento přenáročný závod byl součástí letos vzniklé národní série Golden Trails sponzorované značkou Salomon.

„Na Peruna se chystám, jednak bych rád po roce opět zabojoval o jednu z medailí a pak zde budu mít povinnosti i organizačního charakteru. I tak ale budu bojovat o medaili z mistrovství republiky. Možná budou na startu větší favorité, ale já se cítím silnější a v lepší formě než v loňském roce a soupeři nemusí mít zrovna svůj den,” říká Petr, který vítá i start známého Itala. “Loni se ukázalo, že se s těmito kluky dá běžet a naopak jejich přítomnost podněcuje motivaci a odhodlání. Pro mnohé to bude samozřejmě i velký zážitek.“

Z blízkého zahraničí dorazí i Slovák Richard Zvolánek, skvělý horský běžec a frutarián. A dámy? Pořadatelé pozvali Angelu Mudge, špičkovou skotskou skyrunnerku. Účast potvrdila i loňská vítězka Petra Ševčíková. „Nějakou soustavnou přípravu nemám. Běhám, když se mi chce a když mám čas. Teď spíše po rovině, čekám až odtaje sníh v horách, už mě moc nebaví v tom běhat. V dubnu se snad dočkám a zařadím více kopečků,“ říká loňská vítězka LH24.

Aby byl závod divácky ještě zajímavější, plánuje se další novinka. „Poprvé zkusíme online stream přenos přes FB Peruna, tak uvidíme, jak to dopadne,“ doufá Maky.

Během loňského ročníku v jedné zvlášť prudké pasáži vytvořili fanoušci fanzónu alá Zegama. Nastoupí-li avizovaná běžecká elita, těchto fanzón snad bude více, a Perun se tak ještě více přiblíží světovému formátu. Na inovacích se prostě stále pracuje. Nejprve se začínalo s řemínkovými čipy na kotnících, které se ztrácely, a vznikaly tak problémy. Druhý rok se poběží s čipy v číslech, čímž odpadá problém ztráty a zálohy. Každý ročník bývají finisherské medaile, pokaždé v jiném designu. A pokud doběhnete v TOP50, můžete se těšit na finisherské šátky.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MirekCek muž 22.04.2019 09:36:29

Květnový Perun SkyMarathon ve Slezských Beskydech si získává každým rokem na popularitě. Z každého vyždímá maximum, vždyť nastoupat 3400 metrů na necelých 41 kilometrech je už pořádná porce skyrunningu! Pokud si uděláte na sever Moravy cestu, máte šanci spatřit v akci i vzácného hosta z Itálie, Marca de Gasperiho.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.