Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Maceček a Bellušová vítězí na Red Bull 400 Slovakia

Maceček a Bellušová vítězí na Red Bull 400 Slovakia
foto: Red Bull Content Pool

tisková zpráva | 05.08.2019 | přečteno: 6185×

Poznáme víťazov druhého ročníka Red Bull 400, extrémneho výbehu na veľký skokanský mostík na Štrbskom Plese. Štyristo drsných metrov v prudkom kopci stálo bežcov veľa odhodlania a zaťaté zuby. Najlepším časom v ženskej kategórii bodovala Slovenka Martina Bellušová (4:52,9 min.). V mužskej kategórii všetkých súperov vo finále predbehol český bežec Tomáš Maceček (3:38,2 min.), ktorý zároveň stanovil aj nový rekord na Štrbskom Plese.

Pre Tomáša Macečka to bola celková štvrtá účasť na Red Bull 400, minulý rok skončil v Tatrách druhý a tento rok si už prišiel po svoje prvé víťazstvo: „Dnes mi to sadlo! Aj keď sa mi pred pretekmi do toho veľmi nechcelo. Je to skvelý pocit byť na stupienku víťazov. A bol to skvelý pocit byť hore vo finále prvý.“ Martina Bellušová sa na preteky registrovala iba v piatok, takže jej účasť bola spontánna: „Mám rada beh do vrchu, ide mi to s prevýšením lepšie ako na rovine. Toto vyzeralo ako niečo pre mňa. Ale to, že skončím na prvom mieste, to by sa mi ani neprisnilo!“

Na Štrbskom Plese sa stretla tisícka účastníkov z celého Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Poľska, Srbska, Holandska a Veľkej Británie. Muži, ženy, štafety. Tatranskú výzvu si po prvýkrát vyskúšal aj slovenský dakarista Štefan Svitko. Strmú trať skokanského mostíka si vybehol ako jednotlivec, ale aj v štafete s kamarátmi – jazdcami, s ktorými skončili na celkovom druhom mieste: „Týchto 400 metrov bolo asi najťažších v mojom živote! Ale musím povedať, že som so 43. miestom spokojný. Rovnako sme s chalanmi spokojní aj so štafetou, ale hlavne prekvapení! Nečakali sme to, mysleli sme, že budeme štvrtí alebo tretí,“ zhodnotil jeho premiéru na behu Štefan.

Na trati si účastníci aj diváci užili aj trocha romantiky, kedy boli svedkami zásnub dvojice na vrchole mostíka, ktorá sa na týchto pretekoch stretla minulý rok. A prekvapili aj frajeri mostíka, medzi ktorých rozhodne patril hasič Milan Vyhlídal. Ten si takmer celú dĺžku vybehol s 21 kg výstrojom. A ďalší, ktorí si vyslúžil obdiv, bol Peter Imrich. Ten bol najstarším – 69-ročným účastníkom pretekov. Na Štrbské Pleso prišiel v sobotu ráno bez toho, že by plánoval účasť. Zaregistroval sa priamo na mieste a svojich 400 metrov vybehol za 8 minút!

Preteky Red Bull 400 potvrdili svoju náročnosť a strmosť. Vysoké Tatry zase ukázali nevyspytateľnosť počasia, ktoré sa dokáže zmeniť niekoľkokrát v priebehu dňa. A účastníci, tí dokázali, že trať vedúcu na veľký skokanský mostík si môžete odbehnúť v rekordnom čase, s extra ťažkým výstrojom a v akomkoľvek veku.

Red Bull 400 je svetová séria najťažších behov na strmých skokanských mostíkoch. Lokality, v ktorých sa preteky organizujú, podliehajú jedinému pravidlu – „štyristovka“ sa môže uskutočniť iba na kopcoch určených k zoskokom na lyžiach alebo na samotných výškových skokanských mostíkoch. V roku 2018 sa premiérovo podarilo preteky priniesť aj do Vysokých Tatier a tento rok sa akcia vracia na rovnaké miesto. Na Štrbské Pleso, na mostík K-120 (po novom HS 136). Podujatie organizačne opäť zastreší agentúra BE COOL.

Myšlienka využitia letných opustených skokanských mostíkov napadla v roku 2011 Rakúšanovi Andreasovi Bergerovi. Výzva bola jasná, behom čo najrýchlejšie prekonať klasickú atletickú 400-metrovú vzdialenosť na netradičnej trati skokanského mostíka. Od konca dopadu až po rozjazdovú lávku, s maximálnym uhlom sklonu 37 stupňov (75% prevýšenie). Red Bull 400 sa tak stal najkratším a najextrémnejším globálnym 400-metrovým behom. Séria sa postupne rozšírila do celého sveta a tento rok má až 20 zastávok v 17 krajinách. Okrem Slovenska aj v Česku, Taliansku, Fínsku či v Južnej Kórei.

Live blog, report z pretekov, fotky a videá na www.redbull.sk/400, #REDBULL400

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 05.08.2019 22:52:46

Poznáme víťazov druhého ročníka Red Bull 400, extrémneho výbehu na veľký skokanský mostík na Štrbskom Plese. Štyristo drsných metrov v prudkom kopci stálo bežcov veľa odhodlania a zaťaté zuby. Najlepším časom v ženskej kategórii bodovala Slovenka Martina Bellušová (4:52,9 min.). V mužskej kategórii všetkých súperov vo finále predbehol český bežec Tomáš Maceček (3:38,2 min.), ktorý zároveň stanovil aj nový rekord na Štrbskom Plese.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.