Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vítek Pavlišta se dočkal titulu z Běchovic, ženám vládla triatlonistka

Vítek Pavlišta se dočkal titulu z Běchovic, ženám vládla triatlonistka
foto: Zdenek Krchák

Daniela Havránková | 29.09.2019 | přečteno: 6002×

Prožívá nádhernou sezonu. Liberecký Vít Pavlišta v neděli získal republikový titul na silničních 10 km, když si lehce poradil s domácí konkurencí. Po maratonském titulu má letos druhý, k tomu si v září udělal na stejné distanci dokonce osobák! Při neúčasti dlouhodobě zraněné Evy Vrabcové a v Kataru závodící Marcely Joglové si pro titul mezi ženami doběhla triatlonistka Vendula Frintová. Pro oba to bylo první zlato na tradiční zvlněné silniční desítce s výživným kopcem Hrdlořezákem.

„Bylo to těžké, chvílemi profukovalo a člověk musel zabrat, hlavně v táhlých rovinkách ve stoupání, ale cítil jsem se dobře. Kuba (Zemaník) byl od začátku takový vlažný, nebyl aktivní, říkal jsem si, že by mi to konečně proti němu mohlo vyjít. Tak se mi to podařilo dotáhnout,“ pochvaloval si rychlík Pavlišta, který měl z předchozího víkendu v nohách ústecký půlmaraton, na kterém rovněž nedal šanci žádnému z Čechů.

Pavlišta, jehož profil zdobí letošní osobáky z desítky i maratonu, figuroval ve startovce jako jasný favorit a čekal ho souboj se špičkovým dráhařem Jakubem Zemaníkem z Vítkovic. Pavlišta mu nastoupil cca v polovině závodu, ale taktika to prý nebyla. Na pátém kilometru je kopec, který prý když člověku sedne, tak to dotáhne do konce. „Měl jsem toho dost, ale povedlo se mi tam zabrat,“ pochvaloval si Pavlišta po solidním výkonu 30:53.

Přitom šlo o jeho první vítězství v Běchovicích vůbec: „Měl jsem zde kolikrát ambice na vítězství a pódium, párkrát se mi podium zadařilo, ale spíše jsem tu vícekrát vybouchl.“ A ještě zavzpomínal: „Začátek byl takový vlažnější, loni jsme to tu s Jirkou Homoláčem nakopli víc, ale dnes foukal docela protivítr, tak bylo rozumné do toho od začátku moc nekopat.“ Po povedené sezoně se bude snažit formu udržet pro MS v běhu do vrchu v Argentině.

Zemaníkovi nakonec naměřili 31:09, bronz připadl Dominiku Sádlovi z Nového Města nad Metují za 31:13. Nejlepším juniorem na silniční desetikilometrové trati se stal Jan Skalička z SK Sporting Příbram výkonem 32:26.

Papírové předpoklady potvrdila v ženách i Vendula Frintová coby vítězka za 35:06, pro kterou to byla rovněž zlatá premiéra na Běchovicích. Doma přitom již má medaile za druhé i třetí místo. „Jsem ráda, je to moje třetí účast po dlouhých 12 letech. Držela jsem si své tempo, až v dlouhém seběhu před závěrečným stoupáním jsem se odpoutala.“ Nejvíc jí přitom zatápěly plzeňská Tereza Hrochová a Anita Chlebiková z Třince, ve hře o medaile byla ještě vrchařka Adéla Stránská z České Třebové.

„Tam se mi běželo uvolněně a lehce, nijak jsem to nestupňovala, ale když jsem tam měla díru na soupeřky, tak jsem se to snažila udržet do konce. A měla jsem štěstí, že mi v Hrdlořezáku pomohli kluci. Zvláště ten konec kopce, to bylo hodně dlouhé,“ vyprávěla veselá blondýnka. „Za mlada jsem běhala závody hodně, nyní už se to moc s triatlonovou přípravou skloubit nedá. Ale věděla jsem, že do okruhu favoritek zde budu patřit. Ještě mne čeká jeden Světový pohár v Koreji, ten bude až za tři týdny, takže jsem si přípravu potřebovala trochu zpestřit a zkrátit, abych jen netrénovala,“ uzavřela.

Pěkný čas 35:45 si ze silničního závodu odváží převážně dráhařka a krosařka Anita Chlebiková a na pódium ještě vystoupala Tereza Hrochová výkonem 35:56. Na Adélu Stránskou zbyly nepopulární brambory za 36:11. Nejlepší juniorka Anežka Ševčíková z Klášterce nad Ohří byla zároveň jediná z kategorie, která pokořila hranici 40 minut – 39:48.

Až na znatelný protivítr panovalo na akci příjemné počasí, běžce zahřálo i podzimní sluníčko. Organizátoři běchovický mumraj obstojně zvládli, byť u registrací vznikaly delší fronty, nezvykle i pro běžce v mistrovské kategorii. Příjemným bonusem pro účastníky je vstup do bazénu v Areálu Pražačka, tedy vítaná regenerace po doběhu.

Již 123. ročník tradičního běhu Běchovice Praha přilákal na 2700 závodníků, o tři stovky více než vloni.

Online výsledky MČR: https://results.onlinesystem.cz/…etail/Index/?…

Veřejný závod: https://results.onlinesystem.cz/…etail/Index/?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 29.09.2019 13:14:10

Prožívá nádhernou sezonu. Liberecký Vít Pavlišta v neděli získal republikový titul na silničních 10 km, když si lehce poradil s domácí konkurencí. Po maratonském titulu má letos druhý, k tomu si v září udělal na stejné distanci dokonce osobák! Při neúčasti dlouhodobě zraněné Evy Vrabcové a v Kataru závodící Marcely Joglové si pro titul mezi ženami doběhla triatlonistka Vendula Frintová.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.