Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

FUNKČNÍ MATERIÁLY: Jak si vybrat správné prádlo

FUNKČNÍ MATERIÁLY: Jak si vybrat správné prádlo

Pavlína Hanušová | 15.04.2008 | přečteno: 20044×

Jednoznačně odpovědět neumím. Je to složitá otázka a hraje při ní úlohu mnoho individuálních hledisek. V dnešním článku si povíme o některých věcech, na které si dát při výběru největší pozor.

Nenechte se napálit

Sport a zdravý životní styl je „in“. A v souladu s tímto trendem má snad každý výrobce prádla modely, které označuje jako sportovní. Ale sportovní neznamená vždy funkční. Nechci tím říct, že takové výrobky jsou špatné. Mohou dobře sloužit při nejrůznějších volnočasových aktivitách, při lehkém rekreačním sportu nebo i pro denní nošení. Jsou často designově velmi atraktivní, cenově přijatelné a často jsou i dobře zpracované. Ale pokud se jedná o běh, dejte si na takové výrobky pozor. Pro skutečný sport, kdy produkujete velké množství potu a vaše tělo je vystaveno vysoké míře zátěže, se uchylujte k výrobkům firem, které se specializují na skutečné funkční oblečení.

Moje druhá kůže

Vrstva prádla, která je v kontaktu s pokožkou, je srdcem vašeho oblečení a tím faktorem, který zejména přispívá k pocitu vaší pohody. Funkční prádlo by mělo doléhat po celé ploše na tělo. Nemělo by být příliš vypnuté a nikde vás nesmí škrtit. Ale v žádném případě nesmí být volné. Aby prádlo plnilo svoji funkci – odvod potu, musí se při jakémkoliv rozsahu pohybu dotýkat kůže. Pokud tedy prádlo vybíráte, vždy si ho v klidu vyzkoušejte. Funkční materiály nikdy nekombinujte s přírodními. Pokud si pod skvělé a drahé elasťáky navléknete bavlněné spodní prádlo, udělali jste zbytečnou investici.

Uživatelský komfort = náš cíl

Někteří výrobci na svých oděvech uvádějí různá klimatická doporučení. Nelze ovšem říci, že se jimi musíte za každou cenu držet. Jediným hlediskem vašeho zájmu je udržet své tělo v suchu a teple. Jste-li zimomřiví, budete automaticky volit jiné materiály a jinou konstrukci prádla než lidé, kteří v létě i v zimě chodí v krátkých rukávech. Takže zimní a letní kolekce berte pouze jako jedno z vodítek. Poslouchejte své tělo a vybírejte si oblečení podle něj.

A teď několik zákaznických otázek…

Jak může hřát? Nebude v tom zima?

Syntetická vlákna jsou velmi jemná. Pletenina, která je z nich vyrobena, zadržuje ve svém objemu velké množství vzduchu, které na vašem těle tvoří izolační vrstvu. Často se stává, že lidi překvapí, když při prvním dotyku oblečení nehřeje. Mají z něho „nijaký“ pocit tepla. Ale to se při používání rychle změní. I tady je nutno zdůraznit, že hřejivá vrstva má ideálně obepínat tělo a „neplandat“.

Jak to, že škrábe? Běžel/a jsem v tom a odřelo mě to do krve… 

Není pravidlo, že nejtenčí znamená vždy nejlepší. Některé pleteniny jsou skutečně určeny jako nejspodnější vrstva při méně náročných aktivitách, a tak je potřeba zvažovat při koupi i to, jak se nám materiál jeví na omak. Zkuste si pleteninu přiložit na chviličku na krk a soustřeďte se na svůj aktuální pocit. Pokud se vám cokoliv nelíbí, nekupujte.

Druhou věcí, kterou si musíte řádně prohlédnout, jsou švy. Zdánlivě nepodstatná věc, ale potrápit vás může. Kvalitní oblečení je šito tzv. plochými švy. Vrstvy materiálu jsou přes sebe přeloženy a sešity tak, že šev neční do prostoru, ale stává se prakticky součástí materiálu. Takovýto šev je pak viditelný z rubové i lícové části oblečení. Může se vám to jevit jako estetická vada. Ale z funkčního hlediska je to nezbytný technologický prvek. Na většině výrobků se vyskytují i standardní švy. Pozor si dejte zejména na šití umístěné v místech, která máte obzvláště citlivá.

Jak to, že je to stále mokré? Jak to, že to neschne? 

Některé funkční materiály jsou pro určité účely kombinovány s přírodními vlákny. Nejčastěji se jedná o vlnu (u oděvů, kde je požadována zvýšená hřejivost). Nebo o bavlnu. Takové oděvy bývají velmi krásné, příměsy přírodních vláken jim dodávají na atraktivitě. Ale pro běh nejsou vhodné. Takové oblečení si nedokáže poradit s transportem obrovského množství potu pryč od vaší kůže. Pot zůstává uvnitř pleteniny. A stejně se chová materiál i po praní. Každý výrobek musí být označen kompletním materiálovým složením. Při koupi na to pamatujte a vždy si přečtěte informace na etiketě.

Tohle je elastické a to to druhé ne? Proč? 

Jsou různé druhy konstrukcí materiálů. Elasticity materiálu je nejčastěji dosaženo příměsí elastomeru (elastan, lycra). Takové výrobky jsou dokonale elastické a chovají se jako skutečná druhá kůže. Pružnosti výrobku je možno docílit rovněž zvláštním způsobem pletení nebo tkaní materiálu. Některé výrobky elastické nejsou (nebo pouze minimálně). U takových výrobků si musíme dávat obzvláštní pozor, aby nám dobře seděly na těle.

Je to hygienické?

Aby se zastavila možnost šíření plísní a bakterií uvnitř pleteniny, přidávají se do syntetických směsí pro výrobu vláken antibakteriální příměsy. Tyto látky jsou v materiálech v dostatečné koncentraci, aby se mohly uvolňovat po celou dobu životnosti pleteniny. Můžete se setkat s různým označením takovéto ochrany. Např. sanitized, nebo AG+ atd.

Nedoporučuji nikomu „velký nákup“ hromady funkčního oblečení najednou. Kupujte si kousek po kousku a nalézejte oblečení, které optimálně uspokojí vaše potřeby. V zásadě platí, že kvalitní výrobci se za své výrobky nemají proč stydět a uvádí o nich velké množství obecně dostupných informací. Pokud je výrobce na informace skoupý, budí to určité podezření.