Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Kvalitní a superlehké jarní větrovky za dobrou cenu

TEST: Kvalitní a superlehké jarní větrovky za dobrou cenu
foto: archiv

Josef Smetana | 25.03.2021 | přečteno: 12491×

Jarní nečas je obdobím, kdy víc než boty běžec řeší oblečení. Jednou fouká vítr, jednou se přežene déšť se sněhem, vzápětí zpoza mraků vysvitne slunce a teplota stoupne i k 20 °C. V takových případech nepotřebujete superkvalitní nepromokavé bundy, které jsme testovali počátkem března, sáhněte spíše po levnějších, leč stále vynikajících a hlavně lehoučkých větrovkách. Ta nejlepší od nás dostala 98%, známku superšpičky!

Co všechno zvládnou bundy, kterým od nepaměti říkáme větrovky? Jasně, odolávají větru. To ale zdaleka není všechno. Nejenže neprofouknou! Větrovky zároveň vynikají skvělou prodyšností, díky které se nepotíte zbytečně navíc. K tomu jsou lehké jako pírko. Při správném vrstvení funkčního prádla v nich vyběhnete i v chladném počasí a díky snadné sbalitelnosti zachrání nejeden horský výběh. Že takovou bundu nemáte? Podívejte se, který model by neměl ve vaší výbavě příště chybět!

V čem se větrovky liší od voděodolných bund z našeho nedávného testu? Poznáte to hned při prvním obléknutí. Materiál je příjemnější na dotek, jemnější (skoro jako pavučina) a tím pádem snadněji sbalitelný. Za běhu pak cítíte výraznější prodyšnost. Větrovky si sice poradí pouze s drobnějším deštěm, o to rychleji pak ale osychají již při samotném běhu. Na rozdíl od voděodolných bund jsou větrovky daleko univerzálnější, odběháte toho v nich násobně více. Opravdu celoročně, třeba na horách je s vděčností navléknete i v létě. A cena? Oproti voděodolným bundám je cenovka (až na výjimky) poloviční!

Jarní běhání přináší nečekané změny, není ani extra teplo, ani velká zima, často fouká vítr, občas zaprší. Zejména s proměnlivým počasím si větrovky poradí na jedničku. Pokud s běháním začínáte, asi jako každý prvně řešíte boty. Hned další na ráně bývá právě větrovka. Časem stejně jako u bot nevystačíte s jedním typem běžecké bundy, ale všestrannost a univerzálnost lehkých větrovek nahrává jejich upřednostnění třeba před voděodolnými bundami. V běžeckém šatníku po nich sáhnete nejčastěji. Od jara do podzimu, ti odolnější je vytáhnou i v zimě.

Na hřebenech hor nebo rovinaté cyklostezce bránit pronikání silného větru, být dostatečně prodyšné při intenzivním tempu běhu nebo vytvářet záložní variantu pro náhlou změnu počasí, když je domů ještě daleko. Dát je do batohu, nebo uvázat kolem pasu, ani nevíte, že je nesete s sebou. Tohle všechno dokonale zvládnout umí pouze superlehké větrovky. Vybrali jsme z jarního testování ty nejlepší kousky s hmotností kolem 100 g, ve kterých si bez nadsázky připadáte jak v pavoučí síti.

V testu jsme oceňovali spoustu skvělých vychytávek jako řešení samosbalitenosti, kapuce, nebo zakončení rukávů. Pochvalné přikyvování hodnotilo dokonale padnoucí střihy. A také povedené kombinace „protichůdných“ materiálů. Hybridní bundy bodují slušnou prodyšností, méně se pak potíte při velmi dlouhém, nebo velmi intenzivním běhu. O něco horší je ale jejich odolávání dešti. Pozor také na vyšší únik tělesného tepla ventilačními panely. Nejsou to bundy na nějaké postávání a popocházení. Při souvislém běžeckém zatížení však odvedou skvělou práci. V našem jarním testu patřily takové modely k nejlepším.

Za přesvědčivého vítěze jarního testování považujeme bundu domácí výroby – firmy High Point ze šumavské Sušice. Není nejlevnější ani nejlehčí, nemá reflexní prvky ani výrazně atraktivní barvy. Jakmile ji ale obléknete, víte, že je to ta pravá. Hned máte chuť vyběhnout. Skvěle padnoucí střih, dokonale funkční materiál a perfektní zpracování. Při seberychlejším nebo i sebedelším běhu ani nevíte, že ji máte na sobě. Vnímáte jen tempo, čas úseků nebo se kocháte okolím. Neřešíte plandání rukávů, vyhrnování v pase, sjíždění kapuce nebo nadměrné pocení. A přesně taková má podle nás dokonalá běžecká bunda být. Stačí jen vyběhnout!


HIGH POINT HELIUM PERTEX JACKET

Značka ze šumavské Sušice má nejen zajímavý příběh, ale i top horolezecké produkty testované Radkem Jarošem. Helium Pertex dokazuje, že v české firmě lze ušít bundu, ze které jsou přímo nadšeni také běžci. Kombinace prémiového, na dotek příjemného materiálu a povedeného střihu vytváří bundu do kdejakého nečasu. Dobře odolává větru, přitom si zachovává výbornou prodyšnost. Část testu proběhla při teplotách pod nulou, a ani tam nebyl problém s téměř dvouhodinovým vyběhnutím. Bunda perfektně sedí na těle, nebrání ani důkladnému rozcvičení. Povedené je řešení kapuce – ta krásně drží na hlavě v sebevětším vichru, bez jakéhokoli omezení ve výhledu. Navíc pokud ji nepoužíváte, je díky elastickému lemu pěkně usazená za krkem a nenafukuje se ani při rychlejším běhu. Stojáček hezky až pod bradu oceňujeme v nevlídném počasí. Garáž zipu a vnitřní překrytí jen podtrhují celkovou propracovanost. Dokonalé!

Hodnocení: 98 %

(+) celková funkčnost

(+) povedený střih

(+) sbalitelnost

(-) bez reflexních prvků

Hmotnost: 122 g (M)

Cena: 2 601 Kč

TIP: Náročnější trénink v proměnlivém počasí


DYNAFIT ALPINE WIND 2 JACKET

Lehounká větrovka, ve které je běžec opravdu nepřehlédnutelný. Bunda těsnějšího střihu krásně sedí na těle a neplandá ve větru, chválíme propracované zakončení rukávů (do průvleku palce) i bezvadnou konstrukci kapuce včetně chytrého umístění kapsičky pro sbalení bundy. Kapuci lze případně srolovat, pokud ji nepoužíváte a uchytit poutkem. Není to ale nutné, nenafoukne se ani v silnějším větru, ani při rychlém sprintu. Dobrou prodyšnost zajišťuje síťovaný elastický materiál na zádech a perforace na ramenou. O trochu více se však zapotíte v rukávech. Celkové klima je ale v bundě příjemné jak za opravdu silného větru, tak i při intenzivnějším tempu nebo při použití kapuce. Kromě zádové části bunda slušně odolává i mírnějšímu dešti.

Hodnocení: 96 %

(+) dokonalá větruodolnost

(+) nízká hmotnost

(+) atraktivní barvy

(-) kratší v pase

(-) absence kapes

Hmotnost: 95 g (M)

Cena: 3 399 Kč

TIP: Běh v silném větru


KILPI TIRANO M

Skvělá bunda povedeně kombinující dva odlišné materiály nechá běžce (zejména v testované bílé barvě) dokonale vyniknout. Tirano je model přiléhavého střihu s propracovanými detaily. Od průvleků palců, přes integrovanou rukavici pro přenos sbalené bundy nebo pásek s patentkou pro částečné rozepnutí zipu, až po vhodně umístěné reflexní prvky. Vadí vám shrnutý rukáv nebo jeho časté vyhrnování při tempovém tréninku? S Kilpi Tirano je díky chytrému otvoru v rukávu po problému! Za nás vychytávka číslo jedna z téměř dvacítky modelů jarního testování. Obavy z prochladnutí při nízkých teplotách rozehnal hned první svižnější běh za mírného sněžení. Síťovaného materiálu je naopak dost i na odvětrání při teplotách kolem deseti stupňů. Bunda se nám nejvíce líbila při střídání intenzit běhu, nejen pro snadné sledování dat na hodinkách. Bílá barva krásně vynikne přes den, množství reflexních prvků oceňujeme při večerním proběhnutí po cyklostezce. A k tomu všemu dokonalá sbalitelnost, nepotřebujete batoh nebo vestu. Nasadíte rukavici a je to!

Hodnocení: 95 %

(+) perfektní střih

(+) propracované detaily

(+) výborná sbalitelnost

(-) průsvitnost testované bílé verze

Hmotnost: 114 g (M)

Cena: 1 999 Kč

TIP: Svižné tempo běhu, intervaly


ATEX ULTRALEHKÁ VĚTROVKA SAM

Lehounká bunda nás dostala hned při prvním vyzkoušení perfektním střihem. Pěkně sedí na těle, žádné faldíky, žádné shrnování, a to ani při nasazení kapuce. Ta drží na svém místě i při rychlém tempu běhu nebo otáčení hlavou. Bundu jsme oceňovali především za větrného počasí, odolává i drobnějšímu dešti. Prodyšnost je s ohledem na dokonalou ochranu před větrem více než dobrá. Zakončení rukávů do tenké gumičky považujeme u běžeckých bund dlouhodobě za jedno z nejpraktičtěj­ších, boduje jím i Sam. Stejná gumička zakončuje bundu i v pase, a díky tomu se nevyhrnuje. Bundu lze použít jako záložní variantu pro letní horské běhy díky sbalitelnosti do miniaturní kapsičky na zádech. Balíček pak můžete pomocí praktického gumového očka pověsit třeba na běžeckou vestu nebo navléct na prst a držet v ruce.

Hodnocení: 93 %

(+) povedený střih

(+) sbalitelnost do vlastní kapsy

(+) reflexní prvky

(-) bez „bezpečné“ zapínací kapsy

Hmotnost: 102 g (M)

Cena: 1 689 Kč

TIP: Každodenní trénink, horské přeběhy


MIZUNO AERO JACKET

O parník nejlehčí bunda z jarního testování. Bez problémů ochrání při větrném tréninku, perfektně obepne tělo atletickým střihem, chválíme povedený těsnější límec i zakončení rukávů. Slušná je prodyšnost, kterou podporuje perforace na ramenou a na zádech. Použití je příjemné jak při dlouhém, tak i při intenzivním tréninku. Přesto největší zbraní Aera je jeho použití jako záložní bundy. Sbalit lze povedeně do kapsičky v levém rukávu, po sbalení je možné gumové poutko navléct na palec nebo bundu zavěsit na vestu. Díky nízké hmotnosti o ní ani nevíte.

Hodnocení: 92 %

(+) superlehké provedení

(+) propracovaná sbalitelnost

(+) přiléhavý střih

(-) bez kapes

(-) méně výrazné reflexní prvky

Hmotnost: 63 g (M)

Cena: 2 490 Kč

TIP: Horské přeběhy, proměnlivé počasí


WILD TEE LAVA HOODED JACKET

Přes lehoučký materiál (třetí nejlehčí model v testu) prošla bunda bez zaváhání hned prvním proběhnutím ve sněhové vánici. Vyšší stojáček límce s přechodem do kapuce dokonale utěsní kolem krku. Bunda neprofoukne a běh v nečasu je hned o poznání příjemnější. Wild Tee však boduje především designem, u modelu Lava je naprosto originální díky elastickému strečovému materiálu s krepovým efektem. Za nás nejhezčí bunda z jarního testování. Povedené je zakončení do gumičky u rukávů, stejně řešená je bunda v pase. Výrazná elasticita materiálu umožňuje bezproblémové rozcvičení, zároveň díky těsnějšímu střihu neplandá ve větru.

Hodnocení: 91 %

(+) originální design

(+) příjemný elastický materiál

(+) zakončení rukávů

(-) volnější střih kapuce

(-) bez zapínací kapsy

Hmotnost: 101 g (M)

Cena: 2 249 Kč

TIP: Každodenní trénink, horské přeběhy


HANNAH CALLOW

Lehounká bunda přiléhavého střihu odolávala v testu dokonale větru, poměrně slušně ale i dešti. Oceňovali jsme to především při delším výběhu a náhlé změně počasí. Materiál navíc velmi rychle osychá. Do opravdového nečasu lze vybalit kapuci, o které jinak ani nevíte. V jarním testu nenajdete bundu s větším obsahem kapes než Callow! Jsou opravdu obří, nasoukáte do nich klidně i menší tablet… Pravá kapsa je díky oboustrannému zipu řešená jako samosbalitelný balíček. Jako záložní bunda se skvěle hodí i díky zmiňované funkčnosti. Pěkně propracovaný je stojáček límce. Nejenže do něj pohodlně sbalíte kapuci, ale díky gumičce na zátylku pěkně utěsní otvor kolem krku. Tudy chlad nepronikne, ani když multisportovně použitelnou bundu vytáhnete na kole. Zip je navíc v horní části překrytý, včetně garáže pro koncovku zipu bránící poškrábání pod bradou.

Hodnocení: 91 %

(+) nízká hmotnost

(+) multisportovní využití

(+) sbalitelná kapuce

(-) nižší prodyšnost

(-) volnější gumička zakončení rukávů

Hmotnost: 106 g (M)

Cena: 1 690 Kč

TIP: Multisportovní využití


KLIMATEX ULTRALIGHT BUDDY

Pěkně vypadající bunda se v testu osvědčila výbornou prodyšností (kromě síťovaných panelů odvětrání podporuje čtveřice otvorů na zádech), velmi dobře odolává větru. Bunda neprofoukne i díky výraznému překrytý zipu v celé délce, ten má i praktické „garážové“ zakončení pod bradou. Při večerním výběhu jsme oceňovali bezpečnost, díky výrazným reflexním prvkům. Prodyšný síťovaný materiál je zároveň elastický, v bundě se tak bez problémů rozcvičíte. Příjemné je zakončení rukávů do tenčí gumičky, pěkně se zavlékne za sporttester při tempovém tréninku. Bundu lze krásně sbalit do všitého váčku se zadrhovadlem. Jeho využití jako kapsičky (třeba jen pro klíče od auta) je ale vzhledem k umístění otvoru směrem dolů problematické.

Hodnocení: 90 %

(+) design

(+) výrazné reflexní prvky

(+) cena

(-) bez kapes

(-) prodyšný materiál náchylnější na zatržení (nehtem, řemínkem hodinek)

Hmotnost: 143 g (M)

Cena: 1 199 Kč

TIP: Každodenní trénink, večerní běhání

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 26.03.2021 10:02:24

Jarní nečas je obdobím, kdy víc než boty běžec řeší oblečení. Jednou fouká vítr, jednou se přežene déšť se sněhem, vzápětí zpoza mraků vysvitne slunce a teplota stoupne i k 20 °C. V takových případech nepotřebujete superkvalitní nepromokavé bundy, které jsme testovali počátkem března, sáhněte spíše po levnějších, leč stále vynikajících a hlavně lehoučkých větrovkách. Ta nejlepší od nás dostala 98%, známku superšpičky!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.