Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Co přinesl uplynulý rok a na co se budeme těšit letos?

Co přinesl uplynulý rok a na co se budeme těšit letos?
foto: INEOS 1:59

Radek Narovec | 01.01.2020 | přečteno: 2792×

Kdo vstupoval do začátku loňského roku s pocitem, že se v běhu není na co těšit, byl hned několikrát zaskočen a šokován. Prolomení magické hranice v maratonu, medailové žně českých vrchařů a pokračující boom výkonnosti širší běžecké špičky u nás. To jsou jen některé události a jevy, které jsme zaznamenali a jejichž souhrn nyní přinášíme.

  • Byla to událost desetiletí. Keňan Eliud Kipchoge napodruhé překonal dvě hodiny na distanci 42,2 km. Stalo se tak ve Vídni a nejlepší maratonec všech dob doběhl do cíle dokonce s časovou rezervou a úsměvem na rtech. Není bez zajímavosti, že jen dva týdny předtím mu málem vyfoukl světový rekord na téže vzdálenosti Etiopan Kenenisa Bekele, který v Berlíně na regulérním závodě zaběhl čas 2:01:41. Oba uvidíme v dubnu na maratonu v Londýně – to bude určitě lahůdkový souboj!
  • Radek Brunner se otřepal z těžkých zdravotních lapálií, které jej postihly koncem roku 2018 a i přes dlouhou tréninkovou pauzu patřil mezi nejlepší borce na letošním Spartathlonu. A co víc, k ultraběhu přivedl další pražskou běžkyni Radku Churaňovou, která loni v létě vyšvihla na Kladně i nový český rekord a nejlepší světový výkon roku v běhu na 24 hodin: 251,498 km. Bohužel v horkém Řecku se jí už tolik nedařilo a rozšířila řady ultras, kteří na uplynulý rok z nejrůznějších příčin nebudou vzpomínat v dobrém. Mezi ně jistě nepatří Ondra Velička, který koncem října překonal letitý český rekord Tomáše Ruska na 24hodinovce – ve Francii zaběhl výkon 265,646 km!
  • Běh se tlačí do kin! Lehká komedie Ženy v běhu překonala veškerá očekávání a ze vcelku nenápadného filmu se stal jeden z nejnavštěvo­vanějších snímků loňského roku! Uvidíme, zda jej letos trumfne projekt s mnohem vyššími ambicemi – Emil Zátopek v podání režiséra Davida Ondříčka. Ten bude mít premiéru v srpnu a do natáčení se zapojilo hned několik desítek českých běžců.
  • Na scénu přišel superdrahý sporttester pro atlety Garmin MARQ Athlete za cenu 39000 Kč. Ale pozor, pokud si myslíte, že dráž už se hodinky prodávat nedají, jste na omylu. Za ty aktuálně nejdražší na světě – Graff Diamonds Hallucination – zaplatíte 55 milionů dolarů! :)
  • Čínská firma Anta Sports převzala za 5,6 miliardy euro výrobce a distributora značek Salomon, Suunto, Wilson a Atomic. Dlužno podotknout, že čínský kapitál již nějakou dobu vlastní světovou jedničku v pořádání triatlonů, značku Ironman. Do Evropy proniká i jiná značka s čínskými kořeny, výrobce běžeckých bot 361°. Nesmíme vynechat ani jinou zajímavou akvizici – gigant Google koupil výrobce chytrých náramků Fitbit.
  • Skvělý rok prožili loni naši vrchaři. Barbora Havlíčková se nejprve stala juniorskou mistryní Evropy, český tým skyrunnerů pak vybojoval třetí místo na „Evropě“ v Itálii a Marcela Vašínová přivezla historicky první zlato, když zvítězila v kombinaci Vertical Kilometer a Sky. Životní úspěch zaznamenal skyrunner Jirka Čípa, který skončil třetí na CCC, 101 km dlouhém závodě v rámci kultovního UTMB. Byl to vůbec největší individuální výkon českého horského ultraběžce v naší historii! Veleúspěšný rok pak korunovali týmovým zlatem vrchaři v Argentině na tamním světovém šampionátu a stříbrem ženy tamtéž.
  • Velmi potěšující je pohled do statistik maratonských výkonů. Počet maratonců s výkonem pod 2:40 byl loni nejvyšší od půlky devadesátých let! Ač stále nemáme maratonce na špičkové světové ani evropské úrovni, širší základna se po porevoluční krizi vzpamatovává a stále více mužů (ale i žen) nachází motivaci k tvrdé maratonské dřině.
  • Nejdiskutovanějším a druhým nejčtenějším článkem loňského roku se na tomto serveru stal rozhovor s brněnským běžcem a trenérem Pavlem Baběrádem s trochu provokativním titulkem „Trénink? Většina hobby běžců neví, co to vlastně je“. Pavel patří dlouhodobě mezi ty, kterým není lhostejný úpadek výkonnosti současných běžců a v rozhovoru shrnuje možné příčiny.
  • Eva Vrabcová se pro zranění téměř vytratila ze závodní scény, uteklo jí i „pekelné“ Mistrovství světa v Dauhá, aby ke konci roku – kdy už se chtěla zkusit vrátit k top zátěži – prozradila fanouškům, že čeká první přírůstek do rodiny.
  • Ač se to vůbec nečekalo, v Dauhá ji nahradila (a to skvěle) Marcela Joglová. Ta se na MS dostala skvělým osobákem 2:36:53 z Rotterdamu a celému světu ukázala, že je to žena z oceli. Půlnoční vedro a vysoká vlhkost při maratonu v Kataru kosily jednu skvělou vytrvalkyni za druhou, ovšem fitness trenérka z Plánice vydržela až do konce. Přinese jí i letošní rok další zlepšení osobáku?
  • Letošním vytrvaleckým vrcholem bude olympijské Tokio. Šance na start českého závodníka jsou sice malé, ovšem existují. Aspoň Jirka Homoláč věří, že dokáže stlačit svůj osobák pod tvrdý limit a v Japonsku zúročí keňskou dřinu. Neopomeňme jeho osobák 2:14:35 z Berlína z konce září, který byl nejlepším českým výkonem za posledních 15 let!
  • Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu… Americká tréninková skupina Oregon Project kontroverzního kouče Alberta Salazara ukončila „ze dne na den“ činnost poté, kdy firma Nike – hlavní sponzor – neustála tlak veřejnosti a zastavila podporu svému týmu. Otevřely se diskuse o tom, kam až se dá zajít v touze po úspěchu a prvenství. Shodou okolností se nyní hovoří i o tom, že její boty, v nichž Eliud Kipchoge pokořil dvouhodinový limit na maraton, nebudou povoleny pro soutěžní klání.
  • Největší domácí triatlon Challenge Prague dlouho hledal nového sponzora po odchodu Fordu a dodnes nevypsal registrace na další ročník. Uskuteční se? Na stejném místě v centru Prahy a ve stejných rozměrech a rozpočtech? Uvidíme během ledna, kdy se má rozhodnout.
  • Po olympiádě v Tokiu s největší pravděpodobností ukončí top závodní kariéru aktuální česká jednička na kratších distancích Vendula Frintová. Během letoška na sebe výrazně upozornila Radka Kahlefeldt – Vodičková, jež se sice specializuje na neolympijské střední distance, ovšem má za sebou životní sezonu a patří do světové špičky! Uvidíme, zda se bude nadále dařit i Tomáši Řenčovi, který pro změnu zraje na královské ironmanské distanci. Loni vylepšil český rekord v dlouhém triatlonu na 7:54:07. Věřme a držme palce, aby se letos konečně probojoval na vysněnou Havaj!
  • Historického úspěchu dosáhl český OCR závodník Richard Hynek, který počátkem listopadu získal titul mistra světa v tzv. Trifecta víkendu v řecké Spartě. Na závodníky čekaly tři závody během dvou dnů, při nichž zdolali 48 km a stovku překážek.
  • I letos bude kalendář běžeckých závodů přehuštěný k prasknutí. Loňská premiéra Sokolského Běhu republiky ve 14 městech vyšla na jedničku a pořadatelé chtějí letos oslavit vznik republiky společně hned ve třech desítkách měst. Podobně se rozrůstají projekty T-Mobile Olympijský den (očekává až 90 běhů po republice) a Běh pro Paměť národa (loni devět závodů).

Určitě jsme vynechali celou řadu dalších zajímavostí a skvělých výkonů a jistě i vy přidáte do komentářů akce, které budou podle vás zdobit letošní běžecký a triatlonový kalendář. Díky všem za přízeň a přejeme vám výtečnou formu a hlavně pohodu a pevné zdraví po celý letošní rok!

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 01.01.2020 13:12:39

Kdo vstupoval do začátku loňského roku s pocitem, že se v běhu není na co těšit, byl hned několikrát zaskočen a šokován. Prolomení magické hranice v maratonu, medailové žně českých vrchařů a pokračující boom výkonnosti širší běžecké špičky u nás. To jsou jen některé události a jevy, které jsme zaznamenali a jejichž souhrn nyní přinášíme.
Odkaz na článek

avatar

Stará Boleslav

Celkem 809,9 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:01 (2018)

veronika.olsova žena 06.01.2020 11:46:55

Neměl by ve třetím bodě být název filmu Ženy v běhu? ;-)

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 07.01.2020 11:15:17

>> veronika.olsova, 06. 01. 2020 11:46:55

bingo :)

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 08.01.2020 00:27:24

Odflaknuty clanek. Na rozdil od Kipchogeho divadylka s neprekvapujicim zaverem byl prekonan svetovy rekord muzu v pulmaratonu a na 10 km mimo drahu. Necekane byl take deklasovan zensky maratonsky rekord. Pak jeste zensky rekord na 15 km mimo drahu, kdy poslednich 10 km bezela rychleji nez svetovy rekord na draze na 10 000 m. Bohuzel asi vsechny uvedene vykony ve spornych botach Nike Vaporfly. A nakonec na MS sveta zensky unikatni double na 1500 a 10 000 m.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.