Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: COROS APEX Pro. Hodinky supertřídy se skvělým ovládáním

RECENZE: COROS APEX Pro. Hodinky supertřídy se skvělým ovládáním
foto: Coros, Behej.com

Josef Smetana | 24.10.2020 | přečteno: 8851×

Nízká hmotnost, chlapácký design a hlavně návykové ovládání korunkou. Tím vším si nás získaly multisportovní hodinky COROS APEX Pro, které se řadí někde mezi modely VERTIX (hlavně pro horské běžce) a PACE (poměr cena výkon osloví atlety a silniční běžce). APEX Pro není ani velký, ani titěrný. Přesně to, co většina běžců vyžaduje!

Značka COROS se snaží přitáhnout běžecké hvězdy a mezi tvářemi značky tak naleznete špičkového světového maratonce Eliuda Kipchogeho nebo překážkářku Emmu Coburnovou. Štika na trhu sportovních hodinek dokáže zaskočit i hlavní hráče na trhu, například při inovativním měření vzdálenosti při běhu na dráze, včetně následné korekce zobrazení dat. Ovládání je ve stylu Suunta (stejné rozvržení tlačítek), vzhled menu a nabíjení zase jak u Garminu, ale jinak jde Coros vlastní cestou.

COROS se hned od začátku výrazně zaměřuje na triatlon, a označení multisportovní tak dokonale sedí i na model APEX Pro, který klame tělem a vzhledem k pohledové robustnosti je až neskutečně lehký, zároveň díky použitým materiálům dostatečně odolný.

Design nezapře inspiraci v modelech zavedených značek, stříbrný rámeček testované verze je sázkou na jistotu, i se zeleným řemínkem vypadají hodinky pěkně. I s ohledem na velmi nízkou hmotnost je tak nebudete sundávat z ruky ani mimo sportovní aktivity. V tomto ohledu drobnou výtku směřujeme k omezenému množství volby vzhledu ciferníku.

APEX Pro se může pochlubit rámečkem ze slitiny titanu, safírovým sklíčkem, barometrickým výškoměrem nebo vodotěsností do 100 m. Uživatelsky přívětivé je také jednoduché případné vyměňování řemínků bez nutnosti vyndávání osičky (šířka řemínku je 22 mm).

Vertix dorazí v plastovém kufříku, ne nepodobném tomu pro přepravu plutonia ala James Bond. APEX je o poznání skromnější, ne však z pohledu funkčnosti nebo výdrže baterie. Ta je jednou z dalších zbraní značky. Zapomenout nabíječku na víkendové běhání tak nepředstavuje žádný problém. Hodinky jsme v průběhu třítýdenního testování nabíjeli třikrát, při šesti aktivitách týdně. Ne že by to hodinky vyžadovaly, ale spíše ze zvyku jsme nabíjeli při úrovni cca 70 % baterie, víkend bez nabíječky zvládnou tedy naprosto v pohodě. Ani při nižší úrovni neubývá výdrž baterie výrazně rychleji. Při jednom z výběhů na 15 km je počáteční stav baterie na 66 %, po doběhu na 64 %. Skvělé! Ovládání otočnou korunkou je až návykově příjemné. Snad jen v silnějších běžkařských rukavicích to není úplně ono, ale v tenkých běžeckých nebo holou rukou naprosto v pohodě i při rychlejším tempu běhu. Na kole nebo běžkách oceňujeme možnost volby strany pro tlačítka, vyhneme se tak otravnému nechtěnému mačkání tlačítek zakončením na zápěstí u silnějších rukavic, zároveň mohou hodinky zůstat, na které ruce chcete. Rozvržení tlačítek je naprosto intuitivní a zažije se velmi rychle. Horní tlačítko ovládá podsvícení, prostřední (výrazná, větší otočná korunka) start a ukončení aktivity včetně rolování mezi obrazovkami, dolním tlačítkem mačkáte mezičasy.

Zobrazení dat je přehledné, dobře čitelné, přesto máme výhradu k nejčastěji používanému třířádkovému zobrazení dat. Při rozvržení dat do tří řádků je ten spodní výrazně menší, je dobré si rozvrhnout, která data „obětujeme“ při velmi rychlém běhu nebo ve velmi náročném terénu, kde je čtení obtížnější. K dispozici je pět obrazovek se dvěma až šesti informacemi, které lze případně přizpůsobit. Chválíme velice dobrou čitelnost displeje, ten je navíc na rozdíl od tzv. chytrých hodinek stále aktivní, odpadá tak jeho otravné zhasínání. Vzhledem k nízké hmotnosti a velikosti číslic je příjemné použití i na kole, bez nutnosti uchycení na řídítka.

Aplikace Coros je na mobilní aplikaci poměrně přehledná a téměř tak vyváží absenci desktopové aplikace. Povedené je třeba zobrazení zón výkonu i v procentech času stráveného v jednotlivých zónách nebo rychlé zvětšení grafů z tréninkové aktivity.

APEX Pro jsme testovali také ve spojení se senzorem výkonu značky STRYD, věnovat se mu budeme podrobněji později. Zajímavé je ale samotné měření výkonu bez sensoru, jen s pomocí hodinek. To zvládá Coros překvapivě dobře, rozdíl oproti měření Strydem je opravdu zanedbatelný. Třeba při běhu na necelých 15 km, v tempu 4:53/km s převýšením 300 m je údaj o výkonu v hodinkách na 281 W, nepřipojený sensor Stryd ukazuje 278 W. Při použití pouze hodinek však nezískáte další data, se kterými je možné v rámci sledování výkonu pracovat, tedy žádné zóny a procenta času v nich strávené, ani třeba parametr LSS ukazující na ekonomiku běhu nebo korekci výkonu s ohledem na vítr.

Typ: Multisportovní hodinky s optickým sensorem srdeční frekvence

Cena: 13990 Kč

Hmotnost: 59 g

Plusy a minusy:

(+) skvělá výdrž baterie

(+) pohodlné celodenní nošení

(+) ovládání korunkou

(-) vyhodnocení únavy při multisportovním tréninku

(-) menu hodinek i aplikace pouze v angličtině

Hodnocení: 93%

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 03.02.2021 15:21:06

Nízká hmotnost, chlapácký design a hlavně návykové ovládání korunkou. Tím vším si nás získaly multisportovní hodinky COROS APEX Pro, které se řadí někde mezi modely VERTIX (hlavně pro horské běžce) a PACE (poměr cena výkon osloví atlety a silniční běžce). APEX Pro není ani velký, ani titěrný. Přesně to, co většina běžců vyžaduje!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.