Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Coros Vertix 2 vylepšuje navigaci, má baterii k neutahání

RECENZE: Coros Vertix 2 vylepšuje navigaci, má baterii k neutahání
foto: Coros

Josef Smetana | 17.03.2022 | přečteno: 5545×

Jestli někdo z výrobců sporttesterů drží poslední roky krok s Garminem, pak je to asi nejvíc Coros. Jeho poslední kousek Vertix 2, který hrdě propagují hvězdy jako Eliud Kipchoge, Emma Coburnová či nejnověji Kilian Jornet, vypadají skvěle. I přes robustnost se dobře nosí a zvládnou toho hodně, ale opravdu hodně!

Čím začít? První, čím vás hodinky upoutají, jsou jejich rozměry. Obří rozměry. Jak těla přístroje (50,3×50,3×15­,7 mm), tak šířky řemínku, tak samotného displeje (34 mm). Nás však nejvíc „dvojka“ nadchla rychlostí načtení navigačního signálu, jeho přesností a samozřejmě i neutahatelnou baterií. Prostě pokud připustíte vyšší cenu, Vertix 2 vás obdaří řadou skvělých věcí.

Nejsou již moc velké? Naopak! Pohodlné nošení je jednou z předností modelu. Při srovnání se starým Garminem Fenix 5 (shodná hmotnost 90 g) je Vertix 2 neskonale příjemnější na celodenní nošení. Nepříjemné pocity na horském kole nebo při velmi dlouhém běhu, které známe třeba u zmíněného Fenixe, u Vertixu nezaznamenáte ani náznakem. Větší tělo hodinek a výrazně širší řemínek hmotnost pěkně rozloží a ani na užším zápěstí pak nijak nepřekáží a netlačí.

Co ukázalo samotné testování? Propojení se satelity zvládají Vertixy na první dobrou, a to i na místech, kde většina z předchozích testovaných modelů tápala. Úzká ulička mezi domy, z které vybíháme, přímo vybízí k otestování kombinované navigace pěti satelitních systémů. Výsledek je na výbornou, a to i s ubývajícími procenty baterie. Pocitově plynulejší se zdá i zobrazení aktuálního tempa běhu.

Další výzvou je zmíněná výdrž baterie. Testovací vzorek omylem dorazil bez nabíjecího kabelu, a ještě s ne zcela nabitými hodinkami. Výrobce udává v režimu UltraMax 240 hodin, při příjmu signálu z pěti satelitních systémů je slibovaná výdrž 90 hodin. Realita? Začínáme na 79 % a po dvou běžeckých trénincích doplněných jízdou na horském kole jsme na 72 %… Nakonec během 14 dní hodinky změří 13 aktivit (běh, kolo, plavání), k tomu připočtěte celodenní nošení. Stav baterie po dvou týdnech? 34 %! V součtu něco málo přes šestnáct hodin aktivity, vzhledem k testování a neustálému zapínání a procházení hodinek (násobně častěji, než to uděláte při běžném používání) je prostě výdrž ohromující.

A ovládání přístroje korunkou? To už známe z předchozích testů značky Coros: skvělé, jednoduché, návykové! U Vertix 2 je oproti modelům Apex nebo Pace korunka lehce zapuštěná. To má svoji výhodu v zamezení nechtěného otočení nebo zmáčknutí, pokud nemáte aktivovaný zámek obrazovky (na závod jej doporučujeme vypnout, jinak musíte v cíli počítat s prodlevou na odemčení). Zapuštění korunky neznamená žádné omezení, i v tenkých běžeckých rukavicích jde ovládání snadno a přesně.

Celkově je ovládání uživatelsky příjemné. Tři tlačítka vpravo (lze případně změnit vlevo): horní aktivuje osvětlení, spodní vrací o krok zpět, stiskem korunky (uprostřed) se dostanete do výběru sportovních aktivit, rolováním k dalším informacím (tlak, teplota nebo nadmořská výška). Dotykový displej se chytře aktivuje pouze v určitých zobrazeních, například u map. Ukončení aktivity funguje podobně jako u Polaru, je nutné zmáčknout tlačítko a podržet tři vteřiny pro uložení.

Perfektní je čitelnost velkého 1,4palcového displeje, což oceňujeme jak při rychlém tempu, tak i v náročném terénu. Nejen pro stárnoucí sportovce k nezaplacení, velikost číslic je tak i při třířádkovém zobrazení opravdu velká. Průměr aktivního displeje je cca 34 mm (Polar Grit X 31 mm, Garmin Fenix 7 33 mm).

Pokud běháte podle wattů, je Coros ideálním parťákem pro trénink. Umí totiž změřit hodnoty téměř identické se Strydem. Bez sensoru, přímo z hodinek! Srovnání Coros versus Stryd vychází s minimálními zanedbatelnými odchylkami. V porovnání s watty naměřenými u Polaru je to ale zcela odlišný údaj. Při běhu na 15 km v tempu těsně pod pět minut na kilometr změří Coros Vertix 2 výkon 265 W, naprosto shodně jako Stryd. Polar Grit X stejnou vzdálenost a tempo ohodnotí 328 W.

Vertix 2 se blýskne i několika zajímavými funkcemi, třeba měřením variability srdečního tepu, které rozpozná napětí či uvolnění těla sportovce (HRV index: 1 pod tlakem, až 100 uvolněný). Při testu je nutné se dotýkat druhou rukou lunety, měření probíhá na principu EKG.

Prostor pro zlepšení? Ale ano, přes krátkodobý test vyplulo na povrch hned několik oblastí, které podle nás volají po vylepšení:

  • offline mapy v hodinkách – bohužel bez popisků a detailů, mapu zvětšujete a zmenšujete otočnou korunkou, posouváte dotykovým displejem s povedenou odezvou mírnými vibracemi
  • omezená volba ciferníků, pokud fandíte analogovému zobrazení času, je výběr ještě menší
  • bez českého menu
  • nelze zcela vypnout sledování srdeční frekvence optickým sensorem, lze vypnout pro sledování aktivity, ale denní sledování lze pouze přepnout do sledování každých 10 minut
  • hrudní pás lze spárovat pouze pomocí Bluetooth, ne přes ANT+

Některé věci náš dvoutýdenní rychlotest nebyl schopen posoudit do hloubky. Jedině při dlouhodobém používání lépe posoudíte metriku přetrénování FATIQUE (nad 60 ukazuje na přetrénování), která se v našem testu držela po celou dobu na hodnotě 100, přestože tester neměnil svůj typický trénink praktikovaný po několik posledních sezón a nepociťoval nadměrnou únavu nebo pokles výkonnosti. Také Race Predictor se při dvoutýdenním používání přepočítával, třeba na desítce až o pět minut oproti reálné výkonnosti testera.

Hodnocení: 96 %

Doporučená cena: 19.490 Kč

Aktuální cena na trhu: https://serve.affiliate.heureka.cz/…p/1008164279

(+) skvělá výdrž baterie

(+) pohodlné nošení

(+) atraktivní vzhled

(-) méně podrobné mapy

(-) bez českého menu

Konkurence:

GARMIN FENIX 7 X: https://serve.affiliate.heureka.cz/…p/1021592231

GARMIN FENIX 7 PRO SAPHIRE SOLAR: https://serve.affiliate.heureka.cz/…p/1022990210

GARMIN ENDURO (nemá mapy): https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/933111038

POLAR GRIT X PRO: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/988789649

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 17.03.2022 20:00:33

Jestli někdo z výrobců sporttesterů drží poslední roky krok s Garminem, pak je to asi nejvíc Coros. Jeho poslední kousek Vertix 2, který hrdě propagují hvězdy jako Eliud Kipchoge, Emma Coburnová či nejnověji Kilian Jornet, vypadají skvěle. I přes robustnost se dobře nosí a zvládnou toho hodně, ale opravdu hodně!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.