Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Čas na změnu! P100 v Máchových stopách poprvé na sever od Prahy

Čas na změnu! P100 v Máchových stopách poprvé na sever od Prahy
foto: Ivana Čahojová

Jan Vaňkát | 27.11.2023 | přečteno: 2282×

V pátek v jedenáct večer pod Petřínem odstartuje už třicátý ročník Pražské stovky. Vyhlášený ultratrail a dálkový pochod mění formát. Cíl nebude jako tradičně v Praze, ale v obci Kravaře poblíž České Lípy. Co čeká závodníky na trase a kdo patří mezi favority? A co na to Karel Hynek Mácha?

To tu ještě nebylo. V Praze už jsme jednou startovali, ale po 125 kilometrech jsme se do ní vrátili. To byl jubilejní 25. ročník. Možnosti, jak vést trasu s cílem v Praze, už se vyčerpaly. Přes Brdy, kolem Berounky, Posázavím. K třicetinám tradičního závodu si hlavní organizátor Olaf Čihák připravil něco nového. Trasu na sever od Prahy.

“Letošní ročník bude fakt unikátní. Dosud nikdy jsem nevedl trasu na sever od Prahy, který mi vždycky přišel nezajímavý. Ale letos bude ta méně zajímavá část trasy v noci a přes den si užijeme Kokořínsko a snad i pokryté sněhem. Tou druhou novinkou je, že se startuje v centru Prahy, to taky nikdy nebylo,” hlásí Olaf, jak jinak než z lesa, kde právě část trasy mapuje.

Startujeme u Letohrádku Kinských a vystoupáme třeba na Petřínskou rozhlednu. Jak jinak nahnat výškové metry v městském terénu, že? Na Petříně se symbolicky přiblížíme soše Karla Hynka Máchy. Po 135 kilometrech skončíme na pomezí Českého Středohoří a Kokořínska, tedy Máchova kraje. Letošní ročník by mohl nést jeho jméno, jak poznamenal Olaf. Velký poutník Mácha často pěšky z Prahy zamířil právě na Kokořínsko.

“Letos snad dodržíme délku, kterou nyní máme uvedenu na webu, uvidíme,” odpovídá šalamounsky na dotaz, jak bude tentokrát dlouhá tzv. Olafova konstanta. Pro neznalé – Pražská stovka umí být někdy hodně dlouhá…

Jestli vydrží sníh a bude mrznout, městský terén s mnoha schody bude výzvou už na začátku. Kaňon Vltavy na sever od Prahy nabízí nespočet vyhlídek a jsem zvědavý, na které nás trasa zavede. V rovinatém Polabí bude výzvou udržet dobré tempo. Celá druhá půlka trasy povede přes Kokořínsko a čekají nás skály, úzké rokle, kameny a dojde i na řetězy a žebříky. Definitivní trasu a kontrolní body se dozvíme až v průběhu týdne.

Zažít zimní Kokořínsko nebude zadarmo. Po dohodě s CHKO může startovat maximálně 450 závodníků včetně kratších tras. Poběží se i 85 a 50 kilometrů. Jestli mokrý sníh přimrzne, budou ve skalním terénu nutné nesmeky nebo boty s hřeby. No to se máme na co těšit… Na druhou stranu snad budou lepší podmínky než loni. Tající čerstvý sníh, mokrá břečka, místy hluboké bahno, to bylo demotivující.

Ve startovce vidíme známá jména. Několikanásobný vítěz Matěj Oravec. Pravidelně na stupních vítězů končící Tomáš Štverák. Aleš Sedlák, který letos zaběhl historicky nejlepší český čas na UTMB. Petr Hének P100 vyhrál před čtyřmi lety. Z žen se mohou vysoko umístit Anna Korobko, Eva Konszká, Klára Burdová, Hana Váchová nebo Adéla Jemelíková.

Těžko odhadovat, kdy v sobotu čekat první muže a ženy v cíli. Trasa bude každopádně otevřená až do neděle. V současnosti už je kapacita závodu naplněná, ale je možné, že se ještě uvolní nějaká místa třeba kvůli nemocem. Sledujte závod na Facebooku https://www.facebook.com/…166858292654 nebo v časomíře dálkových pochodů https://cdp.evizi.cz/

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Keoni muž 27.11.2023 17:00:07

V pátek v jedenáct večer pod Petřínem odstartuje už třicátý ročník Pražské stovky. Vyhlášený ultratrail a dálkový pochod mění formát. Cíl nebude jako tradičně v Praze, ale v obci Kravaře poblíž České Lípy. Co čeká závodníky na trase a kdo patří mezi favority? A co na to Karel Hynek Mácha?
Odkaz na článek

avatar

Bratislava

Brutto muž 28.11.2023 07:41:22

No co nam uz zostava…tesime sa :))))

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.