Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Garmin 405 - Studnice dat s konkurencí předchůdce

TEST: Garmin 405 - Studnice dat s konkurencí předchůdce
foto: behej.com

Radek Narovec | 27.08.2008 | přečteno: 34915×

Funkcemi nadupaný přístroj, oproti předchůdci s číslem o stovku nižším přijatelnější velikost, vysoká přesnost měření, ale i některé dětské chyby. Tak by se dala shrnout naše zkušenost z dvouměsíčního testování dlouho očekávaného přírůstku do rodiny běžeckých sporttesterů s GPS navigací.

Garmin si dal načas se spuštěním prodeje své nové vlajkové lodi v řadě fitness v České republice. Po „minitelevizi“ Forerunner 305, která se kvůli své obří velikosti dá jen stěží přehlédnout na rukách svých nositelů, přichází rozměry střízlivější 405 v černém nebo zeleno-šedém provedení a s kulatým displejem. Je otázkou, jestli tím tento sporttester získal nebo ztratil. Rozhodně je menší a o 22 procent lehčí (60g), ale přišel o jedno zobrazitelné pole (tři oproti čtyřem u modelu 305).

Čtyřistapětka se aktuální cenou 7700 Kč (včetně hrudního pásu na měření tepu) řadí k dražším běžeckým sporttesterům, její příchod přitom stlačil cenu předchozí verze na cca 5500 Kč. 

GPS sporttestery jsou cílem sportovců kombinujících běh s jinými disciplínami. Garmin je použitelný také například pro cyklistiku, inline brusle a běžky. Pro plavání v rámci triatlonu není primárně určen, i když podle distributora by měl alespoň 30 minut pod vodou vydržet, pochopitelně ne při potápění.

Přístroj určitě sedne datovým maniakům: nabízí 35 datových polí, která si můžete libovolně nakonfigurovat dle libosti na tři obrazovky (čtvrtá je určena výhradně na měření tepu), přičemž každá z obrazovek umí až tři pole. Při plném využití všech polí a jejich postupném prohlížení za běhu lehce hrozí pád!

Přístroj má zabudovanou anténu, nepotřebujete tudíž připevňovat na tělo extra zařízení. Bohužel právě nutnost „živit“ anténu se promítá do omezené výdrže baterie, respektive nutnosti jejího dobíjení po každém delším běhu. Manuál uvádí až osm hodin provozu, což zejména na kole může být nepříjemně krátká doba. Opačně ale kvitujeme s povděkem rychlost dobíjení (přes „kleštičky“, není třeba počítač). Znovu nabít zcela vybitý přístroj je otázkou několika málo desítek minut. 

Když jsme u čísel, dodáme ještě jedno: bez odložení dat do počítače zvládne čtyřistapětka zaznamenat až 20 hodin sportovní aktivity. 

K výrobku je 45stránkový manuál v češtině, škoda jen, že šetří s praktickými tipy na používání tak komplexního přístoje a je spíše jen suchým výčtem funkcí s jejich popisem. Trochu nás udivil dlouhý přehled záplat v seznamu updatů firmware k poměrně novému přístroji!

PROVEDENÍ VÝROBKU

Výrobce uvádí jako jednu z předností modelu 405 nový design, díky němuž se dá sporttester používat i mimo sport jako elegantní hodinky. Nový design (s rozměry: šířka 4.8 cm, délka 7 cm, výška 1.6 cm) se dá snad popsat jako strohá elegance – asi neuchvátí, ale rozhodně nevypadá špatně. 

Poměrně nízkou známku ale vystavujeme pásku: vzhledem ke stále robustnějšímu sporttesteru je třeba pásek pořádně utáhnout, aby těžší přístroj za běhu seděl. To je ale vykoupeno výrazným otlakem pásku a přesky na ruce. Zaznamenali jsme i jednu zásadní vadu – vyskakující osičku držící přístroj na pásku. Stačilo přitom jen ohnout ruku v zápěstí a hned se objevila nepříjemně hrozící mezera. Sporttester ale nadále držel na pásku. Věřme, že se jedná o výjimku u námi testovaného přístroje.

Druhou (určitě zásadnější) novinkou je vpravdě revoluční systém ovládání tohoto funkcemi nabitého přístroje – má pouze dvě tlačítka, zbytek ovládání se skrývá pod citlivým kroužkem kolem displeje, na který se poklepává případně potáhne prstem. Bezesporu zjednodušení práce, ovšem až ve chvíli, kdy zvládnete intenzitu klepání i styl potažení. V opačném případě si připravte notnou dávku trpělivosti při nesprávné volbě funkcí. Nám se jednou nechtěně povedlo kompletně pozměnit jazyk přístroje… Velký otazník tedy visí nad touto novinkou až nastanou mrazy – zvládnou prokřehlé ruce a prsty přimět přístroj k zobrazení požadovaného?

Zaujalo nás, že sporttester disponuje češtinou. Ovšem brzo přišlo vystřízlivění, protože řada datových polí je označena naprosto nečitelnými zkratkami a občas se dokonce dvě různá pole jmenují stejně! Rychle jsme se vrátili k jednoznačnější angličtině.

PŘESNOST MĚŘENÍ

Samotný přístroj ukazuje při testu přesnost zaměření své pozice až čtyři metry (bez překážek okolo s oddálením přístroje od těla, které rovněž působí jako překážka). To by byl výborný výsledek, ale připravte se na to, že zejména měření okamžité rychlosti a tempa běhu bude i tak hodně lítat, zejména v ostrých zatáčkách. To je patrně největší z mála handicapů čtyřistapětky z pohledu běžce závoďáka. Nepomůže ani dokoupení footpodu (není v balení), protože jeho technologie měření mají s okamžitou rychlostí problémy ještě větší.

Tento handicap se dá suplovat možná nejpodařenější funkcí přístroje – virtuálním partnerem. Před vyběhnutím nastavíte tempo, jakým má váš virtuální soupeř běžet a na displeji sledujete, jestli a o kolik vedete či zaostáváte. Skvělá motivační vychytávka pro běžce samotáře!

S přístrojem jsme naběhali a částečně najezdili na kole přes 400 km. Výsledek? Pod otevřeným nebem, rozuměj mimo hustý lesní porost, se blížily naměřené hodnoty 100 procentům vzdáleností naměřených na mapách. Žádné překvapení, současné GPS už zvládnou opravdu hodně. Pozitivní ale byl i výsledek běhu skrz lesopark, odchylka nepřekročila dvě procenta.

Stejně tak potěšilo zkrácení doby potřebné k počátečnímu stanovení pozice. Zachycení signálu satelitů trvá cca minutu, pokud mezitím přístroj ztratil signál (například uvnitř budovy). 

EXPORT A ZPRACOVÁNÍ DAT

Třetí zásadní novinkou oproti předchozím výrobkům je bezdrátový přenos dat do počítače protokolem ANT, pracujícím na frekvenci 2,4 GHz. Přístroj je nutné nejprve s počítačem (respektive USB přijímačem dodávaným spolu se sporttesterem) spárovat, aby se zabránilo nesprávnému exportu dat při přiblížení dvou přístrojů najednou. Naše zkušenost: stažení dat fungovalo bezchybně i na vzdálenost několika metrů.

Bohužel musíme poznamenat, že zejména stažení záznamu z delší aktivity nepříjemně dlouho trvá, 50km jízdu na kole jsme do počítače dostali až po několika minutách! Stejně tak chybí svižnost i samotným online programům se štítkem Garmin (zkoušeli jsme základní program Garmin Connect i podstatně lepší a částečně placený Motionbased.com). První nabízí jen opravdu základ, nefunkční češtinu, místy i vysloveně chyby (některé aktivity nešlo smazat), zobrazení trasy do maličké mapy… Rychle jsme od něj přešli na jiné datové platformy.

Motionbased.com je nabídkou funkcí pravým opakem – možná až ku škodě věci. Uchvátí přehrávač aktivity se současným zobrazením rychlosti i nadmořské výšky. Celkově ale systém působí neintuitivně a je velmi pomalý. Netestovali jsme desktop aplikaci Garmin Training Center.

ZÁVĚR

Novinka v řadě Garmin pro sportovce je určitě špičkovým přístrojem – nabídkou funkcí, jednoduchostí ovládání a hlavně přesností. Podstatně hůře však hodnotíme webovou nadstavbu přístroje. Zpracovat přehršel dat do elegantního, propracovaného, přehledného a současně motivačního výstupu není jednoduché a musíme říci, že Garmin má ještě na čem pracovat, pokud si nechce nechat své uživatele s nasbíranými daty utéci k mnohem příjemněji působícím komunitním portálům. V našich recenzích nehodnotíme cenu testovaného zboží, připojme tedy jen poznámku: pokud se ceny starší 305 dostanou výrazně níže, Garmin 405 stěží nabídne pádné důvody pro to sáhnout o tolik hlouběji do kapsy. 

KLADY
+ přesnost měření
+ design, od předchozí verze zmenšení na přijatelný rozměr
+ přebohatá nabídka dat, včetně exportu trasy do mapy
+ virtuální partner skvěle prověří fyzičku i namotivuje osamělého běžce
+ funguje i jako kompas a umí navigovat uběhnutou trasu nazpátek

ZÁPORY
- slabší softwarové zpracování dat
- nevelká výdrž baterie
- velké výkyvy u důležité funkce aktuálního tempa běhu
- otazník na ovládáním přístroje dotekovým kroužkem v mrazech
- absence českého jazyka při registraci produktu a instalaci základního ovládacího software



Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 27.08.2008 10:33:42

>> volenet, 27. 8. 2008 10:11:57

Co se týče problémů při komunikaci mezi přístrojem a počítačem: měl jsem je hned na začátku při prvotním párování, vyřešil jsem to pak opakovaným zapnutím a vypnutím funkce Spojení na sporttesteru. Od té doby funguje přenos dat skvěle a to počítač skoro nerestartuji, což byla dle mého hlavní příčina počátečních potíží.

avatar

Dobříš

Celkem 1367 km
Minulý měsíc 0 km

martinha muž 28.08.2008 08:25:51

>> volenet, 27. 8. 2008 10:11:57

Mám 305ku, už hodně dlouho a komunikace s PC taky velmi často vázla. Od té doby co mám Visty tak to běží parádně a bez zaváhání. Což je od dubna asi jediný klad na Vistách prot XP co jsem našel. Martin

avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 29.08.2008 08:52:33

>> Radek Narovec, 27. 8. 2008 10:33:42

škoda, že jste netestovali nějaký software. Webové aplikace budou vždycky pomalé.
Netestování garmin training center považuji za poměrně zásadní nedostatek recenze, protože díky tomu opomíjíte dosti zásadní oblast schopností zařízení, kterou je plánování tréninků a tras.
V training center (TC) máte možnost si pomocí jednoduchého rozhraní naklikat libovolný trénink, zejména třeba úseky, na kterých si můžete nastavit hlídání tepu, tempa či vzdálenosti nebo jakékoli jiné veličiny, kterou garmin měří, tento trénink pojmenovat a poslat do hodinek. Následně si jej můžete pustit a hodinky vás upozorňují, nedodržujete-li zadané parametry.
Druhou záležitostí jsou courses, kdy si můžete třeba na mapmyrun.com naplánovat poměrně podrobnou trasu, vyexportovat ji ve formáru crs, což web nabízí, naimportovat do training center a následně nahrát do hodinek. Takovýto plán může sloužit i jako jednoduchá navigační pomůcka, protože při spuštění course zobrazuje jedna obrazovka lomenou čáru trasy, což pomůže na křižovatkách a podobně.
Když jsem psal recenzi 305-tky, něco o softwaru jsem tam uvedl. Jelikož je možno pro 305 i 405 použít stejné věci, třeba to někomu pomůže:
http://jmaselnik.blogspot … r-305.html

administrator 03.04.2010 13:32:34

Funkcemi nadupaný přístroj, oproti předchůdci s číslem o stovku nižším přijatelnější velikost, vysoká přesnost měření, ale i některé dětské chyby. Tak by se dala shrnout naše zkušenost z dvouměsíčního testování dlouho očekávaného přírůstku do rodiny běžeckých sporttesterů s GPS navigací.


Odkaz na článek
avatar

Žďár nad Sázavou

Celkem 11155,88 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2006)
půlmaraton: 1:33:51 (2007)
maraton: 3:41:56 (2008)

bezchli muž 21.02.2011 08:48:55

Uvažuji o koupi tohoto přístroje. Jen pořád nemohu najít rozdíl mezi 405 HR a 405 CX. Máte s tím někdo zkušenosti? Věnuji se triatlonu.

Motto: Bezchli
avatar

10 km: 1:02:30 (2010)
půlmaraton: 2:35:50 (2010)

xPablos muž 21.02.2011 09:01:09

>> bezchli, 21. 02. 2011 08:48:55

Rekl bych, ze CX umi pocitat spotrebu kalorii podle tepu.

avatar

maraton: 2:58:09 (2013)

ZTTK muž 23.02.2011 12:18:49

už je i u nás na trhu 410-ka, ta se ti nelíbí? mně jo :-)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.