Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Královnou pětky Dibabaová. Kdo ji doprovodí na trůn?

Královnou pětky Dibabaová. Kdo ji doprovodí na trůn?

Adam Pražák | 22.08.2008 | přečteno: 8076×

Je to jasné. Královnou pětky je v současné době Etiopanka Tiruneš Dibabaová. Po červnovém překonání světového rekordu přidala v Pekingu do sbírky olympijský triumf, vybojovaný navíc v přímém souboji s její úhlavní sokyní Meseret Defarovou.

Již od prvních metrů bylo na vytrvalkyních znát, že výsledný čas je pro ně při souboji o olympijské medaile velmi podružnou záležitostí. Stejně jako na světovém atletickém finále před dvěma lety se nikomu nechtělo diktovat tempo, a tak celý balík běžkyň obkroužil první kilometr za loudavých 3:39.20 min. 

Tato taktika však jen nahrávala do karet závodnicím s velerychlým finišem, mezi které se řadily i dvě hlavní favoritky závodu – Tiruneš Dibabaová a Meseret Defarová. To se pochopitelně znelíbilo stříbrné medailistce z olympijské desítky Elvan Abeylegesseové, jejíž hlavní zbraní je tempo a ve finiši dosud spíše zaostávala, a přes zjevnou nechuť šla do čela. 

Zrychlením přeci jen trochu protáhla běžkyním krok, druhý kilometr byl o poznání rychlejší než ten první (3:06.21), nicméně ani tak to nebyl žádný úprk. Navíc nešlo o dlouhou peripetii, jakmile si totiž Abeylegesseová řekla o střídání a dopředu se stejně jako na začátku posunula světová rekordmanka ve stýplu Gulnara Galkinová-Samitovová, tempo zase opadlo (3. km za 3:12.72). 

V nepotrhaném balíku běžkyň přitom docházelo k řadě drobných kontaktů, které se nevyhnuly ani Defarové, která byla zhruba čtyři kola před cílem pošťouchnuta zezadu a div že neztratila rovnováhu. Běžela však dál v kontaktu se špičkou. 

Směrem ke konci závodu se pochopitelně zrychlovalo. Ani silné závodnice se nechtěly vystavit nebezpečí kolize, a tak se v popředí začalo objevovat také Tiruneš Dibabaová a především opět Abeylegesseová, která za to dvě kola před cílem vzala už opravdu pořádně. 

Za sebou si však tato Turkyně narozená v Etiopii vezla kompletní trio závodnic ze své původní domoviny. Jak Defarová s Dibabaovou, tak i Meselech Melkamuová vypadaly přitom při síle. Kolo před cílem šly Defarová s Dibabaovou přes Abeylegesseovou, ta se jich však dokázala zachytit a na své poměry výtečně finišovala. Na Dibabaovou nestačila, lehké nohy světové rekordmanky se od dvoustovky vzdalovaly s každým krokem a donesly svou majitelku k jasnému vítězství, postupně uvadající Defarová však v jejích silách byla. 

V cílové rovince jí předstihla a se ztrátou vteřiny a 34 setin za vítězkou si doběhla pro druhé stříbro na olympiádě. Defarová brala bronz, byť ho musela uhájit před dotírající Keňankou Kibetovou. 

Dibabaová si triumfem vybojovala vytrvalecký olympijský double, její čas na pětce 15:41.40 byl však (narozdíl od toho na desítce) mírně řečeno průměrný. Nic na tom nezměnil ani její jako vždy drtivý finiš, v němž zvládla posledních 400 m přibližně za 60 vteřin.

Po doběhu přišla vítězce gratulovat i její rivalka Defarová, která zjevně pokulhávala na pravou nohu. Prý to bylo následkem bolesti, která jí trápila posledních několik okruhů (a tedy se podílela na její porážce). Zda je to však pravda nebo důkaz neschopnosti závodnice přiznat, že tentokrát byla horší, ví nejlépe jen ona sama. 


Finále mužské pětky je na programu v sobotu opět v časném odpoledni. Rozběhy napověděly jen málo, byly spíše taktickými bitvami, nějaká překvapení by se však v nich přeci jen našla. 

Tím pozitivním je výkon amerického objevu roku Matthewa Tegenkampa, který se prosadil ve finiši prvního a nejrychlejšího z rozběhů. 

Na opačné straně hodnotící škály je vypadnutí populárního australského čahouna Craiga Mottrama či britského šampiona či vicemistra Evropy Mohammeda Faraha z Velké Británie. 

Kdo bude v sobotu favoritem a vystřídá Hichama El Guerrouje na postu olympijského vítěze? Okruh je poměrně široký. Olympijská bitva svede proti sobě úřadujícího mistra světa z Ósaky Bernarda Lagata (kde vyhrál i 1500 m, což se mu v Pekingu nepodařilo) se světovým rekordmanem Kenenisou Bekelem, jemuž by mohl sekundovat (a možná i vypomáhat?) jeho bratr Tariku. Nesmí se zapomenout ani na trio Keňanů, kteří jako vždy přijeli v silné sestavě, a pak také na faktor „p“, tedy překvapení. Těch už jsme se v Pekingu dočkali poměrně dost.

Finále závodu na 5000 metrů je na programu OH v sobotu ve 14:10 středoevropské­ho času.

foto: www.graf.cz


Výsledky finále závodu žen na 5000 metrů

Startovní listina finále mužů na 5000 metrů