Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Cizinci ovládli Žebráckou 25

Ivo Domanský | 15.08.2006 | přečteno: 4595×

Jubilejní 25.ročník Žebrácké 25tky vyhrál 28letý Keňan Jonathan Koilegei, pro kterého to byl první závod na trati delší než 10 km. Závodník s osobním rekordem na desítce hluboko pod 30 minut si poradil se soupeři i s kopcovitou tratí. Z nedělního závodu přinášíme reportáž.

Trať Žebrácké pětadvacítky tvoří velký okruh, vedoucí po silnicích a částečně i po udržovaných lesních cestách na hranicích bývalých okresů Beroun a Rokycany. 

Na prvních deseti kilometrech převládá stoupání, nejvyšší bod trasy je kousek za desítkou. Závod však bývá většinou rozhodnut až v následující části s dlouhým klesáním do Bzové (20.km), někdy až v závěrečných kilometrech, které mají členitý profil.

V deset dopoledne odstartovalo od žebrácké školy 121 mužů a žen ze sedmi zemí. Závod dobře rozběhl veterán Martin Wipler, ale největší favorité se k němu kupodivu nepřidali. Krátce před metou pátého kilometru odskočil z vedoucí skupiny Koilegei, za ním se vydal Róbert Štefko a na 10. kilometru si vytvořil asi 30m náskok. Štefkovo vedení nemělo dlouhé trvání, již na 15.kilometru vedl znovu Keňan a na Štefka se navíc začali dotahovat Poláci Miereczko a vítěz z let 2003 a 2005 Dobrzynski.

V Bzové byl již závod rozhodnut. Koilegei vedl s bezpečným náskokem před Miereczkem, těsně následovaným Dobrzynským, Štefko se propadl až na páté místo, když jej dočasně předběhl i třetí z Poláků Dudyc­z. V samotném závěru měli Poláci dost sil, aby částečně korigovali Koilegeiův náskok a Štefko se dostal znovu před vyčerpaného Dudycze.

Výborné povětrnostní podmínky se projevily na dobrých časech. I když traťový rekord Radka Cingálka 1:17:36 z roku 1994 zůstal neohrožen, patřil jubilejní ročník k těm rychlejším, první dva běžci se dostali pod hranici 1:20 hod.

Jonathan Koilegei byl vůbec prvním Keňanem na startu, nikoliv však prvním africkým vítězem v Žebráku, tím byl Libyjec Alí Ezayedí před čtyřmi lety.

V závodě žen chyběla kvalitní zahraniční konkurence a tak si Petra Kamínková v pohodě hlídala vedoucí postavení a zvítězila v Žebráku již počtvrté. S tříminutovou ztrátou finišovala jako druhá za Kamínkovou Jana Klimešová.

HLASY V CÍLI:

Jonathan Koilegei: „Ze začátku jsem se bál jak délky závodu, tak kopců, o kterých mi říkali. V sobotu jsem požádal, aby mi pořadatelé ukázali trať a viděl jsem, že to není tak strašné. Jsem rád, že se mi podařilo vyhrát, soupeři byli velmi kvalitní.“

Róbert Štefko: „Začátek závodu byl moc pomalý, Wipler se to pokoušel roztrhat, ale Polákům se dopředu nechtělo. Já kopce docela umím, tak jsem šel ve stoupání před Keňana. Ale z kopců mi to přestalo běžet, nešly mi vůbec nohy.“

Petra Kamínková: „Neposlechla jsem trenéra Bohdana Müllera, který mi radil letošní Žebrák vynechat a soustředit se na mistrovství republiky v půlmaratonu za týden v Liberci. Cítila jsem se v týdnu velmi dobře a tak jsem to zkusila i tady. Počasí mi maximálně vyhovovalo a jsem ráda, že se mi podařilo porazit Janu Klimešovou, která skvěle zaběhla před třemi týdny ve Francii na Mervejols – Mende.“

VÝSLEDKY:

Muži: 1. Jonathan Koilegei (Keňa) 1:19:22, 2. Maciej Miereczko 1:19:56, 3. Adam Dobrzynski (oba Polsko) 1:20:16, 4. Róbert Štefko (AK Kroměříž) 1:22:50

Ženy: 1. Petra Kamínková (AK Olomouc) 1:33:34, 2. Jana Klimešová (USK Praha) 1:36:47, 3. Petra Havlová (Praha)  1:48:10

O ZÁVODU:

Vítěz košického Mezinárodního maratonu míru z roku 1953 a účastník ME v atletice 1954 Walter Bednář byl nejen vynikajícím vytrvalcem, ale i dobrým organizátorem.

Po přestěhování z Prahy do Žebráku se mu v krátké době podařilo vytvořit v někdejším královském komorním městě pod hrady Točníkem a Žebrákem dobré podmínky k uspořádání velkého běžeckého závodu.

Žebrácká pětadvacítka vznikla v roce 1982 a o dva roky později již měla zahraniční účast. Zajímavé je, že od svého vzniku dodnes se počet startujících pohyboval téměř vždy mezi 120 –150 běžci.

Do Žebráku jezdila a jezdí ráda naše vytrvalecká špička – v průběhu let zde startovali prakticky všichni přední čeští běžci – Ivan Uvízl, Pavel Faschingbauer, Martin Wipler, Petr Klimeš, Luboš Šubrt, Zdeněk Mezulianik a Robert Štefko, z žen pak Alena Peterková, Jana Klimešová a Petra Kamínková. 

Ze zahraničních účastníků patří k nejčastějším a zejména v posledních letech také k nejúspěšnějším polští vytrvalci, jmenovitě Adam Dobrzynski a Krysztof Przybyla.

Ivo Domanský