Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nahlédli jsme do budoucnosti

Nahlédli jsme do budoucnosti
foto: Salomon

Gabriela Raková | 15.10.2010 | přečteno: 3594×

Na naši soutěž o tom, jak vidíte běh v roce 2015, se začaly scházet první příspěvky. Z nich nás zaujal text Gabriely Rakové, který dnes přinášíme a který, doufáme, pobídne další z vás k sepsání běžecké sci-fi. Hodnocení textů máte v rukách vy, čtenáři, v anketě pod článkem.


V roce 2015 se svět stále potácí ve finanční depresi. Bývalý kapitalistický blok se v příjmu na hlavu začíná vyrovnávat bývalému socialistickému bloku. S výjimkou pár vyvolených se my ostatní máme co ohánět, abychom zajistili obživu, bydlení a další základní potřeby.

A kam se posunul svět běhání v roce 2015? Je to neuvěřitelné. Běh se stal celosvětově neudržitelným fenoménem. Kdo neběhá, stárne.

Běžci, kteří běhali i dřív, si nadále najdou svoji každodenní chvilku na běhání. Novodobí běžci, kteří se do běžeckého hnutí zapojili, protože to bylo „manažerské in“ a běh jim zachutnal, nezapomínají nadále do svých diářů přidávat „běh“. Zdravotní běžci, kteří bojují s nadváhou, vysokým tlakem, nebo jen se stresem, vesele začínají běhat a ve svém vlastním tempu smutně s během opět končí. Nově se však objevila kategorie seniorských pilulkových běžců.

Pilulkoví běžci se stali celosvětovým fenoménem, který i v české republice našel mnoho zastánců. Před několika lety bylo předními vědci a lékaři prokázáno, že běh prodlužuje život. Pravidelné běhání ve věku 50–120 let (5–7× týdně – podle věkové kategorie) v kombinaci s polykáním speciálních běžeckých pilulek udržuje seniory a seniorky při životě mnohem déle, než je obvyklé v běžné populaci.

Touha žít déle a aktivněji donutila i ty, kteří běh považovali za nesmyslné mrhání časem a energií, obout tenisky a vyběhnout. Domovy důchodců najednou zpozorněly, přizpůsobily se novému trendu a založily běžecké kluby. Soukromý sektor služeb oplývá nabídkou běžecké turistiky, běžeckých soukromých trenérů, běžeckých center, běžeckého oblečení, poradenství. Miliony seniorů začaly „na stará kolena“ běhat.

Běžecké pilulky byly vyvinuty ve spolupráci s NASA a testované na desetitisících dobrovolníků. Skutečně fungují. Pilulka katalyzovaná půlhodinou běhu dělá při dlouhodobém užívání zázraky. Napomáhá regeneraci, udržuje kosterní a svalový aparát ve hře a v podstatě celkově omlazuje. Bez běhání je ale její účinek nulový.

Atletická asociace veteránů zareagovala bleskově. Přidala do závodních propozic kategorie devadesáti, sto a stodesetiletých. Věkový průměr závodníků účastnících se většiny přespolních závodů se vyšplhal na 70 let. Jen tradiční starší běžci jsou z vývoje zklamaní. Těšili se, že po 60 letech běhání se přirozenou selekcí dostanou na bednu, a teď tohle. Soupeři přibývají, místo aby ubývali. Jen ten kdo neběhá, stárne.


SOUTĚŽ POKRAČUJE, MÁTE ČAS DO KONCE ŘÍJNA

Anketa

Jak na vás zapůsobil Gabrielin náhled do budoucnosti? Máte k dispozici známky jako ve škole.

1
 
22 hl.
2
 
7 hl.
3
 
13 hl.
4
 
12 hl.
5
 
28 hl.
Celkem hlasovalo 82 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

grakova žena 15.10.2010 07:30:24

Na naši soutěž o tom, jak vidíte běh v roce 2015, se začaly scházet první příspěvky. Z nich nás zaujal text Gabriely Rakové, který dnes přinášíme a který, doufáme, pobídne další z vás k sepsání běžecké sci-fi. Hodnocení textů máte v rukách vy, čtenáři, v anketě pod článkem.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.