Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Před pěti lety byl spuštěn web behej.com

Před pěti lety byl spuštěn web behej.com
foto: Miroslav Alexa

behej.com | 01.02.2011 | přečteno: 11347×

Někomu to přijde jako pradávná historie, jiný kroutí hlavou, jak rychle to uteklo. V těchto dnech si připomínáme přesně pět let od doby, kdy byly běžeckému světu nabídnuty webové stránky nesoucí adresu www.behej.com. Požádali jsme pár osobností o komentář, jak vidí vše kolem behej.com v době vzniku a nyní.

Vytrvalostní běžci měli dlouho svůj Maraton – Běhy mimo dráhu. Provedením skromný, o to však úctyhodnější počin Iva Domanského. Člověka, který po více než dvacet let sledoval a zaznamenával výsledky z domácích běžeckých závodů a téměř osobně znal tisíce běžců. Jeho slova na adresu behej.com připojujeme ve druhé polovině článku.

Jmenujme i řadu dalších projektů, jako byl Běžecký svět, Spankerovy stránky nebo mezi závodníky oblíbená termínovka na www.beh.cz.

Mladší běžci a hlavně ti, pro které je běh spíše cestou k odpočinku a odreagování se od každodenních stresů, však dlouho psané zdroje o svém koníčku postrádali.

Proto nepřekvapí, že se na internetu začaly objevovat první české a slovenské blogy (deníky), první články v novinách, následně i seriály o běžecké přípravě a první emailové diskusní konference. To vše následně přerostlo v diskusní fórum, což byl jen krůček k tomu, aby se dala dohromady parta lidí a založila tento web.

Dnes si již málokdo vzpomene na jména programátorů jako byli (a jsou!) Jirka Vraný, Tomáš Kalina, Zdeněk Štefek nebo Tomáš Rokos. Viditelnější byli ti, kteří se starali o přísun článků, rad a návodů. Za všechny jmenujme Miloše Škorpila (dnes učitele na své běžecké škole), skvělého sportovního novináře Luboše Brabce nebo již zmiňovaného Iva Domanského.

Jak to tak bývá, knowhow, kontakty a hlavně velké penzum práce odvedou ale i ti, kteří stojí trochu vzadu. Proto nesmíme zapomenout na Viktora Machka, Milana Sameše, Katku Klouparovou, Petra Syblíka, Petra Lhotu, Mirka Hasala, Petra Římana, Terezu Rozehnalovou, Jarku Karáskovou, Jarmilu Holasovou, Martina Symona, Zdeňka Krcháka, Mirka Kratochvíla, Veroniku Brychcínovou, Františka Holého, Petra Kostoviče a spoustu dalších…

Web se časem rozdělil na dvě obsahové části – o kondičním běhu a závodech. V létě roku 2008, tedy na prahu ekonomické krize, vzniklo první – tehdy ještě pokusné číslo – tištěného magazínu Běhej. Nejenže přežil následující těžké období, ale do letošního roku vstupuje v rozšířené podobě a novém hávu.

Vyjádřeno čísly: šestý rok existence zahajujeme s 50 000 unikátními návštěvníky měsíčně, 24 000 závodníky v běžeckých tabulkách, 12 000 registro­vanými uživateli, 4 200 fanoušky na facebooku, 3 000 článků na webu a 1 200 předplatiteli tištěného Běhej.

A ještě jedno číslo: všichni máme 1 společné – lásku k běhání a pohybu jako takovému.


CO O NÁS ŘEKLI:

Mám mezi běžci poměrně hodně známých a dost přátel na to, abych se o vzniku běžeckého serveru behej.com dověděl krátce po jeho spuštění. Uplynulo pouze několik dní, když se na hlavní stránce objevil zajímavý odborný článek, na který jsem reagoval věcnou připomínkou. Vzápětí mě tehdejší vedení redakce oslovilo a poděkovalo za příspěvek.

Tehdy ještě vydávalo Sdružení organizátorů běžeckých závodů měsíčník Běhy mimo dráhu – Maraton, zaměřený výhradně na běžce – závodníky, kterým přinášel prakticky kompletní výsledkový servis ze všech běhů v České republice.

Už tenkrát jsme ale uvažovali o nutných změnách vzhledem k rostoucí roli elektronických sdělovacích prostředků. Podle mého názoru přispěla k rychlému růstu obliby serveru behej.com skutečnost, že zde (na rozdíl od příbuzných sportů) až do roku 2006 neexistoval žádný ústřední server podobného typu. Proč asi? Možná proto, že zájmům závodících běžců plně vyhovoval časopis Běhy mimo dráhu – Maraton a ostatní tehdy nebyli pro nikoho důležití.

V létě 2006 mě redakce pozvala na jednání o možnostech trvalejší spolupráce, na kterou jsem bez velkého přemýšlení kývl. V průběhu prvních měsíců, během nichž jsem navštěvoval zdejší stránky, se podstatně změnilo vedení redakce a směřování serveru, který se začal přednostně zabývat problémy kondičních běžců, ale celkový dojem z úrovně uveřejněných materiálů a nezbytných internetových diskusí byl příznivý. Z druhé strany jsem cítil zájem o spolupráci se SOBZ a osobně se mnou, třebaže vedení serveru muselo být jasné, že ne ve všech záležitostech kolem běhu máme shodný nebo podobný názor.

Velmi důležitým rozhodnutím redakce bylo rozdělení serveru na víceméně kondiční část, která si ponechala značku behej.com, a na část pro závodníky s názvem behy.cz. Počáteční nedůvěru závodníků vystřídal zájem a dnes není velký rozdíl mezi počtem návštěv obou křídel „dvojdomku“.

Následující úvahy o vzniku tištěného běžeckého časopisu, který by byl blíže běžcům a byl stoprocentně v českých rukou, byly úspěšně realizovány koncem roku 2008, kdy došlo ke klíčové dohodě mezi behej.com/behy.cz a SOBZ o ukončení časopisu Běhy mimo dráhu – Maraton a zaslání ukázkového čísla dvouměsíčníku Běhej všem jeho předplatitelům.

Přestože i dnes řada tehdejších předplatitelů Maratonu na něj nostalgicky vzpomíná, budoucnost patří kvalitním – po obsahové, formální i výtvarné stránce – časopisům, které jsou schopny konkurence. Aniž bych chtěl pochlebovat redakci, jsem hluboce přesvědčen, že úroveň Běhej se v průběhu jeho existence podstatně zvýšila a to zejména v posledním roce. Určitě jsou oblasti, kde má redakce rezervy: dodnes třeba v časopise postrádám hlubší a hlavně trvalejší spolupráci s lékaři, především těmi běhajícími. Odborné a praktické rady jsou sice roztroušeny po stránkách serveru, ale v tomto směru je papírová verze o hodně praktičtější, zejména v případě vytvoření trvalé rubriky dotazů a odpovědí.

Server behej.com slaví dnes páté výročí vzniku. Přeji mu, aby rostl a vzkvétal, aby jej vyhledávali jak začínající běžci (pro které vykonal v průběhu těch pěti let neuvěřitelně mnoho), tak i fanatičtí závodníci a odborníci. Internetovým diskutérům bych poradil, aby nad svými příspěvky občas víc přemýšleli, běžeckým nováčkům doporučuji trpělivost a všem spřízněným duším radost ze života, výkonů a nekončící běžeckou euforii.

Ivo Domanský, vydavatel Maratonu – Běhů mimo dráhu, předchůdce tištěného Běhej, a dlouholetý šéf SOBZ (Sdružení organizátorů běžeckých závodů)


Pět let je v lidském životě dlouhá doba a behej.com urazilo za tu dobu obrovský kus cesty. Myslím si, že běžecká veřejnost potřebovala server, který by žil a zároveň poskytoval informace okolo běhání všeho druhu. Původně na rekreačně zaměřené běžce Behej.com se rozrostlo o další web, který je určený spíše pro běžce se srdcem závoďáků, a také začalo vydávat tištěný a myslím povedený časopis, což považuji již za úctyhodný růst aktivit. Velmi se mi líbí, že vedle odborných článků dostávají prostor i názory neortodoxní, pro některé běžce možná až nepřístojné články, které provokují a rozviřují diskuze. Život je různorodý a přesně takové je i Behej.com. Vše nejlepší k narozeninám a do dalších pěti let mnoho dalších dobrých nápadů.

Pavel Novák, skvělý vytrvalec a trenér spolupracující například s Robertem Krupičkou


Čas strašlivě letí, a tak mi ani nepřipadá, že vaše stránky navštěvuji už tak dlouho! Abych pravdu řekla, vždy si otevřu jen stránku behy.cz, neboť v létě hodně pracuji a v zimě zase hodně trénuji, takže to, co mne zajímá, vždy na této stránce najdu. Chtěla bych říci, že vaše stránky tu opravdu chyběly, neboť jsou určeny pro širokou veřejnost a každý začínající běžec si tam najde velice zajímavé, ale i důležité informace jak pro svůj vlastní trénink, tak o technických věcech. Zajímavé články jak od výborných atletů, tak o hobících, propozice i výsledky závodů. Je skvělé, že jste začali vydávat i časopis.

Petra Kamínková, loni nejpopulárnější česká vytrvalkyně


Když se objevil na české internetové scéně server behej.com, byl to pro mne zcela nový formát informací. Sledoval jsem tento projekt od jeho prvopočátků a pravda je, že do té doby se informace o běhání daly sehnat spíše na mezinárodních adresách. Navíc jsem také potěšeně sledoval, jak se server s informacemi pro hobíky mění v portál o běhání, kde se dá opravdu po stránce informační sehnat téměř cokoliv. Přes výbavu, boty, termínovku, propozice, výsledky, aktuální tabulky a konče diskusním fórem, kde se dá zeptat spoluběžců na informace typu „proč mě bolí nohy“. Běhej podle mě zaplnilo onu pověstnou „díru na trhu“ a doufám, že bude všem dychtivým běžcům nadále přinášet radost a hodnotný zdroj informací.

Dan Orálek, skvělý ultravytrvalec a taktéž nejpopulárnější český běžec loňského roku


Pro mě byl vznik serveru behej.com něčím převratným. Konečně se tu objevilo něco, kde jsem si o běhání mohl přečíst každý den něco nového a hlavně být informován aktuálně o běžeckém dění u nás i ve světě. Behej.com navíc dokázal svoji laťku neustále zvyšovat a dnes je již jak pro rekreační, tak pro výkonnostní běžce prakticky nepostradatelným. Já sám si již nedokážu představit den, kdy bych se na něj alespoň jednou nepodíval.

Jan Kervitcer starší, trenér pražského Kerteamu (mj. Petr Pechek ml., Lenka Šibravová)


Behej.com jsem poznal v momentě, kdy se nacházelo na pomyslné startovní čáře. Od samého začátku jsem sledoval jeho první běžecké krůčky, některá vítězství, ale i malé prohry. Postupem času se jeho krok stával stále jistějším, jeho tempo stabilnějším s vidinou jasného cíle. Za nejdůležitější osobně považuji, že se behej.com podařilo na běžeckou trať přivést stovky a možná i tisíce běžců, kterým se behej.com stalo velmi užitečným rádcem i sparing partnerem. Po úspěšném zdolání první pětky bych tedy behej.com rád popřál mnoho sil a energie i do dalších náročnějších kilometrů.

Aleš Tvrzník, člen týmu CASRI, vědeckého a servisního pracoviště tělesné výchovy a sportu při Ministerstvu o­brany

Komentáře (Celkem 41)

Nalezené položky: 42 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Tachlovice

Celkem 7759,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:24 (2015)
půlmaraton: 1:23:23 (2015)
maraton: 3:17:32 (2015)

kaz67 muž 12.01.2022 22:52:18

>> Petr Kaňovský, 12. 01. 2022 22:46:42

když zadám do google trenik na 10km , tak mi nám docela hodně vyskakují běžecké plány na ±2měsíce, tam mám s některými problem, třeba ten :::: ;-)

asi trošku už odbočuji od tématu :-(

Motto: hrozně rád běhám
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 12.01.2022 23:57:19

>> kaz67, 12. 01. 2022 22:33:44 …Nejsem IT odborník, ale je to takto OK…

IMHO ne.

Chyba 1: dotaz je omezeny jen na „behej.com“

Chyba 2: dotaz je v cestine, nikoliv anglicky


ja sam zacinal dle planu poprve publikovaneho s datem „2004–08–29“ dohledatelneho dotazem „training for begginers 5k conservative“

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 13.01.2022 08:01:32

>> jm1, 12. 01. 2022 23:57:19

Vypadá to pak nějak takto

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Tachlovice

Celkem 7759,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:24 (2015)
půlmaraton: 1:23:23 (2015)
maraton: 3:17:32 (2015)

kaz67 muž 13.01.2022 08:54:59

>> jm1, 12. 01. 2022 23:57:19

>> Petr Kaňovský, 13. 01. 2022 08:01:32

dotaz je v cestine, nikoliv anglicky

trénink 10 km site:behej.com

Petře dej si místo site stránky a vyjde ti kupodivu to samé

vy uličníci,

poslat na Vás Dobrovského, Jungmanna, Tyla a Palackého z toho nevyjímaje :-D

Motto: hrozně rád běhám
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 13.01.2022 09:28:52

>> kaz67, 13. 01. 2022 08:54:59

Já vyplnil česky google formulář, ale adresu to pak vygenerovalo s tím anglickým slovem. :-)

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Bratislava

Brutto muž 13.01.2022 10:24:22

Myslel som to skor tak, ze som priamo hladal jeden moj prispevok vo vlakne nizkosacharidova strava, tak som do vyhladavaca zadal slovo, o ktorom som vedel, ze je len v tomto jedinom mojom prispevku a sice mi to vyhodilo len toto jedine vlakno, ale cele (stacilo by, keby to vyhodilo aspon stranu, na ktorej sa dany prispevok nachadza), takze aj tak som to musel listovat, kym som nanho nenatrafil. Ale je pravda, ze ja som IT analfabet a urcite to ide aj jednoduchsie :)

Co sa tyka bezeckych knih, tych je teraz uz tolko, ze sa bohuzial stratila kvalita v kvantite. Natrafit na tu dobru je dost tazke, pokial nemas priamo tip. Precital som ich uz cez 15 urcite a mozem skonstatovat, ze dobra a prinosna bola fakt iba jedna, povedzme, ze tri boli aspon obstojne. Ostatne o behani verklikovali to, co je teraz dostupne na vsetkych lifestylovych weboch, mozno nieco popridavali. Jasne, ze pre zaciatocnika staci aj toto, ale ja som skor narazal na to, ze tu ak sa clovek dostane do toho vlakna o treningu, dozvie sa (napriklad od takeho Mata – co je studnica vedomosti ohladom treningu) veci, ktore sa v tych knihach tazko docitas. Najma veci, ktore su povedzme osemetne, zle sa pocuvaju (citaju), kriticke a tym padom sa do knih ani nedostavaju, lebo ved kto by si chcel pohnevat svojich citatelov :)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 13.01.2022 10:34:42

>> Brutto, 13. 01. 2022 10:24:22

Přes google ti to dá přímo na příslušnou podstránku, pokud tedy nedošlo v poslední době k nějakým výraznějším mazáním či úpravám ve vláknu. Zkus to podle návodu viz obrázek.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Bratislava

Brutto muž 13.01.2022 10:51:57

>> Petr Kaňovský, 13. 01. 2022 10:34:42

No vidis, som hovoril, ze som IT analfabet :) Dik, do buducna budem vediet.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 13.01.2022 14:06:42

No, povedzme, ze som uzivatelsky pokrocily, aj ked nie IT odbornik, ale s vyhladavanim na behej.com som mal vzdy problem. Nakoniec som vacsinu veci nasiel, ale chce to trpezlivost.

Co sa tyka „skomírajícího obsahu webu a diskusního fóra“, jedna z pricin tu uz bola spomenuta – mnoho bolo povedane a ludom sa nechce opakovat a druha a podstatnejsia – ludia sa presunuli na socialne siete, kde je interakcia okamzita a priama, kdezto tu to pripomina skor dobu telegramov. Vyhoda proti socialnym sietam je, ze to vidia len bezci a prispevok, ak don clovek vlozi namahu a cas, sa da dohladat, aj ked po case uz obtiaznejsie. Na socialnych sietach zmizne v miliarde inych veci.

Najviac lakali vlakna s pripravou na pretek X, ci trening na jesenny/jarny maraton/desiatku… Mam pocit, ze tych odvaznejsich, co idu s kozou na trh je stale menej a/alebo sme skratka zostarli a nedoslo tu ku generacnej vymene, resp. prilivu novej krvi. Tych lakaju asi najskor Strava/FB/Insta­gram. Ja napr. celkom dost veci riesim cez Whatsapp so skupinkou v mojej mestskej casti – lebo sa aj casto stretneme na spolocnom behu, kde preberieme detaily.

To, ze niekomu vadili otravne prispevky, asi nebude dovod na nechodenie sem – vlakna s Covidom a pod. sa skratka daju aj ignorovat.

avatar

Sloviensko

rudo muž 14.01.2022 07:27:12

>> Brutto, 13. 01. 2022 10:24:22

pre bezecke knihy plati to co pre knihy vseobecne

kvalita rapidne upada a vo vacsine odborov ani nema cenu citat knihu co bola napisana za poslednych 30 rokov, tyka sa to aj zapadu

takze to nie je vyslovene o tom ze knihy za sociku boli lepsie.

v teorii bezeckeho treninku (pre vsetky vzdialenosti) sa neobjavilo nic noveho co by v starych dobrych knihach nebolo.

ja som stale presvedceny, ze nik nepochopil treninkovy system napriklad Zatopka ci Kratochilovej-Kvac

pisem vyslovene o treninkovych principoch a ignorujem otazky dopingu a pokroku v dopingu.

to nove co sa da aplikovat na trenink behu, nepochadza z bezeckej kuchyne a teda ziaden bezecky pisalek o tom nic nevie a teda to ani v knihach nie je mozne najst.

som presvedceny ze to plati pre kazdu uroven vykonnostnu.

stare veci sa daju studovat aj cez internet, pokial sa stare knihy zohnat nedaju ani z antikvariatu.

otazka je: preco niekto v sucastnosti zhana nove-moderne knihy o behani a nepouzije stare odskusane vedomosti starych majstrov ?

OK zrejme na stare knihy treba dobru znalost angliny, pripadne by sa nieco naslo aj pre nemcinarov. odkaz na rusku literaturu tu asi nebude prilis popularny.

pekny clanok o upadku knih vseobecne som zrovna cital vcera' https://kresadlo.com/…rochu-jinak/

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Brutto muž 14.01.2022 08:29:47

>> rudo, 14. 01. 2022 07:27:12

Tak ale su aj „vlastofky“ dnesnej doby, napriklad taka kniha „Základy ultramaratonského tréninku“ od Jasona Koopa je myslim dost kvalitna aj pre pokrocilejsich bezcov a da sa tam dost dozvediet o treningu v komplexnejsich suvislostiach. Ale v globale mas pravdu.

avatar

Sloviensko

rudo muž 14.01.2022 08:36:32

>> Brutto, 14. 01. 2022 08:29:47

Global, to je ten obchodny dom co Husak stale spominal, ze v nom vsetko dostat, stale neviem kde bol.

tu knihu som necital v ultra je to zvlast chudobne, lebo teoria ako taka moc neexistuje a rozne pristupy uspesnych individualit nie su velmi zverejnene.

Kouros si nechaval veci pre seba,

a rozne „ujete“ experimenty inych ultrakov mali kratkodoby vysledok a dlhodobe negativne dosledky.

teoria ultra v podstate nie je o behani, je to podla Kourosa spiritualno filozoficka zalezitost a v inom kontexte je to otazka stravy a zdravej traviacej sustavy. a v dlhsich ultra je to potom otazka spanku.

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 42 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.