Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak vybrat obuv. Nebo běhat bosí?

Jak vybrat obuv. Nebo běhat bosí?
foto: archív behej.com

Dagmar Lisá (Mostecká) | 16.04.2012 | přečteno: 80693×

Trend vysoce odtlumených, masivních bot se vzduchovými nebo jinými polštáři pomalu, ale jistě ustupuje a stále více se prosazuje návrat k přirozenosti, a to k běhu naboso. Nebo alespoň skoro naboso. Opatrnější výrobci své nové modely ztenčují, ti odvážnější rovnou vyšli s botou-nebotou, nebo spíše gumovou ponožkou známou jako „pětiprsťáky“.

Chůze naboso je pro člověka přirozená a zajišťuje dostatečnou stimulaci chodidla. Stimulace receptorů zlepšuje vnímavost nohy, tím se zlepšuje komunikace nohy s mozkem, což ve svém důsledku vede k lepší aktivitě nejen drobných svalů nohy, ale i svalů celého těla. Naše otupělé a oploštělé nohy nejsou na takovou chůzi navyklé a nemusí se jim to zprvu líbit. Nošením pevných odtlumených bot tyto funkce nerozvineme.

Pokud budete opatrně a po troškách zkoušet chůzi nebo běh naboso, noha začne fungovat lépe, a lépe bude schopna běh naboso odpružit. Doporučuji začít opravdu postupně. Až bude tepleji, vyberte si místo, kde je jemná tráva a v rámci svého tréninku se na chvilku zujte a projděte se nebo se proběhněte bosky. Opravdu nezačínejte s během naboso na lesní cestě plné kořenů a kamínků, a už vůbec ne na úplně tvrdém povrchu. Také nemějte za cíl, pokud nejste zvyklí, že poběžíte celý trénink naboso. To by vám rozhodně neprospělo a navíc by vás to zcela odradilo.

Boty tedy – alespoň prozatím – rozhodně potřebujeme. Jejich výběr je velice individuální. Když si botu obujete, měla by vám být příjemná. Ne vždy je pocit příjemnosti ten rozhodující. Často nám totiž bude příjemná bota, která je hodně vyztužená a zpevněná právě proto, že v ní noha nemusí „nic dělat“. Takové ulehčení se vám pravděpodobně vůbec nevyplatí.

Můžeme to zobecnit: Co je nám příjemné, to nás zpravidla nijak nerozvíjí a nikam neposouvá. Stejně tak je to s botou. Bota, která vám dá plnou pasivní oporu, vyřadí všechny důležité funkce chodidla – funkci senzoru, úchopovou a odrazovou funkci. Proto pozor na boty, v kterých se vám chodí jakoby samo!

Zkoumejte, zda při chůzi cítíte prsty, a když prsty zatlačíte dolů, bota se alespoň trochu ohne. Nebo jde o botu, která má zvednutou špičku a bota se při chůzi jakoby sama odvaluje? To vám může dát právě ten pocit nenáročné chůze, je to ale na úkor vyřazení prstů, což má neblahý vliv na příčnou klenbu, lýtko, achilovku a práci svalů celého těla.

Velká polemika se vede nad botami neutrálními a pronačními. Pronační boty mají za cíl redukovat nadměrný pronační pohyb. Pronace je odborný termín pro pohyb, při kterém se vnitřní část nohy blíží k zemi. Tento pohyb je při došlapu do jisté míry fyziologický. Noha se má došlapem mírně oploštit. To je právě jeden z mechanismů odpružení.

Problém vznikne, je-li pronace nadměrná. Tzv. běžec s nadměrnou pronací je ten, kterému při došlapu příliš padá vnitřní strana nohy dolů, tedy padá podélná klenba a vbočuje se vnitřní kotník. Je to odchylka způsobená zpravidla svalově. Určité svaly nepracují, neudrží tedy nohu ve správném postavení a noha padá dovnitř. Pronační bota je tedy bota, která jedinci s padající vnitřní stranou nohy tuto část nohy podepře silným vyztužením. Otázka je, jestli je to dobře a opět je to velice individuální. Někomu toto podepření může prospět, někomu ne.

Každý máme nohu trochu jinak postavenou, ale tato odlišnost je do značné míry dána různými drobnými poruchami funkce chodidla, které lze ve většině případů odstranit. Není tedy úplně efektivním řešením volit botu dle své odchylky. Taková bota vás pak nenavádí k nápravě odchylky, pouze ji úspěšně či neúspěšně kompenzuje. Vbočený kotník se dá totiž velice dobře vycvičit a vy si můžete velice přirozeně nohu napravit a zpevnit ve správném postavení. Správná funkce nohy je zásadní pro fungování celého těla a pasivní opora správnou funkci nohy nezajistí. Pozor tedy na nadužívání pojmu pronace a s pronačními botami obezřetně!

Dagmar Mostecká, www.bebalanced.cz


RADY PRO NÁPRAVU CHODIDEL VČETNĚ DOPORUČENÝCH CVIČENÍ NALEZNETE V NOVÉM BĚHEJ, KTERÉ VYCHÁZÍ 22. DUBNA

Anketa

Myslíte si, že zdraví chodidel může ovlivnit i výkon běžce při závodech?

ano
 
258 hl.
ne
 
6 hl.
Celkem hlasovalo 264 uživatelů.

Komentáře (Celkem 224)

Nalezené položky: 225 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 18.04.2011 13:28:54

>> schonfeld, 18. 04. 2011 13:22:08

Zásadním způsobem protestuji. Lidé, co na behej.com poučeně píšou o bosoběhu, např. Rudo nebo Peter Fabok, apriori nespojují své rady ani postřehy s konkrétními značkami bot, naopak. Drží si od nich velmi zdravou distanci, což u té „druhé“ skupiny často chybí. Sám raději doporučuji „no name“ plátěnky za 60Kč, než minimalistické boty za 100 USD a více. Bosoběh není módní záležitostí poslední doby. Je to záležitost posledních tisícovek lidských generací, bez ohledu na to, kdy se v novinách prvně objevil článek o renesanci barefoot running. Přijde mi, že bosoběžci nezbývá nic jiného než žít „realitou“, zatímco „odpruženáři/pa­taři“ občas nezbyde nic jiného než žít virtualitou, tedy reklamou.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 18.04.2011 13:37:47

>> RoobertG, 18. 04. 2011 10:19:49

Běhání škodí kloubům a těžcí běžci potřebují více tlumené boty. Připadne mi to jako často omílaná polopravda, která podle mě platí je pro kolohnátské hňápání přes patu. Nedávno jsem kamsi do fóra dával odkaz na studii, která ukazovala, že čím méně tlumení, ať už v botě nebo na povrchu (tráva, písek), tím menší je skutečný nápor na klouby. A naopak, když běžíš v přetlumené botě nebo naboso v trávě a pocitově tedy jako v peřince, klouby jsou zatěžovány víc, protože měkký dopad do jisté míry ošálí tvoje smysly a svaly, které se podílí na tlumení došlapu.

Zkuste si běh s těžkým břemenem – poběžíte mnohem menšími krůčky a nebudou vás bolet klouby, ale svaly na lýtkách a stehnech, které se unaví při odrazu i tlumení dopadu.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 18.04.2011 13:41:30

>> andyxx7, 18. 04. 2011 10:28:36

Mám dojem, že jsme se v jiné diskusi shodli na tom, že určitá úroveň tlumení je vhodná při závodech, kdy svalová únava ke konci maratónu znemožňuje dodržet správnou techniku běhu i těm nejlepším a v té chvíli se kousek gumy pod šlapkou hodí.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 18.04.2011 13:51:26

v nazve clanku su dve otazky, z ktorych ani na jednu clanok neodpoveda – skor autorka kladie dalsie otazky ;)

na ilustraciu mojho nazoru rozdelim pre zjednodusenie ludi do dvoch typov:

1. vezmime si najprv na musku cloveka s „optimalnou“ biomechanikou. vyuziva a ma vyvinute vsetky struktury nohy ako ma byt, ma optimalny postoj, doslap, primeranu dlzku kroku = jeho pohyb je efektivny a je relaxovany. existuje v skupine ludi, ktori chodili a behali odmalicka v odpruzenych topankach so zvysenou patou vobec taky jedinec? neexistuje. preco je to tak? za vsetko moze mozog, pretoze vsetko riadi – to je rovnako nepresne tvrdenie, ako povedat, ze pocitac sa „pomylil“. chyba je v inom clanku retaze – v kvalite vstupnych dat. zmyslove organy, proprioceptivne receptory a nervove zakoncenia v chodidlach poskytuju mozgu vsetky udaje, potrebne k zapojeniu jednotlivych svalov, k uprave a optimalizacii celkovej biomechaniky pohybu. propriocepcia funguje najlepsie, ked je clovek uvolneny, chodidla su idealne stimulovane ked su v priamom kontakte s povrchom. preto je idealny bezec uvolneny a bosy ;) za tychto predpokladov moze mozog dosiahnut maximalnu presnost pri svojich vypoctoch a dosledkom je optimalny pohyb. otazka vyberu obuvi v tomto pripade je preto zalezitostou miery kompromisu z idealu.

2. teraz sa pozrime na vsetkych ostatnych ludi;) Kazdy z nas ma nejaky nedostatok, ci uz v komplexnosti rozvinutia struktur nohy, postoji, doslape atd… nehra pritom vobec ulohu, ci su tieto odchylky od optima nasledkom potvrdenia vrodenej predispozicie alebo ziskane pocas zivotnej drahy(faktormi su stres, volba obuvi, nedostatok pohybu, strava, nadvaha…). Ked ma niekto predispozicne chabe vazivo, moze sa to prejavit tendenciou k plochej nohe, ale sa to moze tiez prejavit napr. hemoroidmi. Plochu nohu ale moze mat aj ten, kto nosil odmalicka nevhodne topanky. Vysledok je rovnaky a terapia tak isto. Zapajanim a stimulaciou struktury nohy posilnuju a adaptuju sa. Adaptacia v prirode znamena optimalizacia pre fungovanie. To iste ako o nohe plati o podpornom a stabilizacnom aparate. Preto trening behu je aj o treningu postoja, relaxacie a celkovej kondicii organizmu. Nadmerna pronacia? Co si vyberiete, potvrdit a zafixovat nedostatok topankou alebo cvicenim nedostatok odstranit? Za sa to neda? Ale da! Len sa treba vyrovnat s tym, ze akonahle vyzujem topanku s pronacnou oporou, nedokazem odbehnut hodinu v kuse, ale len 10 minut – zastavia ma jednoducho objektivne bariery organizmu. Postupne sa noha adaptuje, cvicenim s dorazom na spravne kladenie chodidla a hlavne spiciek v smere pohybu a posilnovanim sa postupne nedostatocnost redukuje. Ako deti sa rodime neschopni chodze a behu. Mame zakladnu vybavu, ktora sa potrebuje funkcne adaptovat a aktivovat. V civilizacii znecistenych ulic, „prevencnych“ topanok, stresu, korektivnej ortopedie, patologickych hodnot a vrcholoveho sportu to vacsinou dopadne tak, ze v momente, ked dospejeme, mame zafixovane neoptimalne a neprirodzene pohybove stereotypy, ktore prispievaju k degradacii telesnych struktur. Zmeny skeletu a svaloveho a vazivoveho aparatu su zavazne a tazko vratne – rozhodne to vsak ide. Ako na to?

  • Relaxacia. Trenujme schopnost uvolnit co nepouzivame
  • Rovnovaha a postoj. Spravny postoj nam ulahci udrzat rovnovahu v akejkolvek situacii a vnimat vlastnu tiaz. Pomoze nam tiez optimalizovat dychanie.
  • Posilnovanie struktur nohy a chodidla. Nebezecke cvicenia pomahajuce rychlo posilnit potrebne partie.

Ako je to s tym behom naboso? Zacat rozhodne na tvrdom povrchu. Jednym z dovodov je to, ze dnesny svet je civilizacne zmeneny a tvrdemu povrchu sa pri behu nevyhneme. Trening na betone ma pripravi aj na beh po trave, naopak to nefunguje. Cim tvrdsi povrch, tym je pre mozog narocnejsie zariadit tlmenie. Vyzaduje to koncentraciu a vnimanie signalov vlastneho tela. Akonahle sa neurologicke okruhy posilnuju, biomechanika na tak narocnom povrchu prestava byt tak enormne neurologicky narocnou. Pozor vsak na stereotyp – zatazovanie struktur stereotypnym pohybom hrozi unavovymi komplikaciami – preto by sa mali povrchy striedat(to uz samozrejme pri vyssej kilometrazi, pokial sa bavime o pociatocnej adaptacii, nemal by to byt problem). Pokial dokazem bezat po hladkom betone, postupne mozem prejst na zlozitejsie povrchy s roznymi nerovnostami. Mozog sa uci rozkladat vahu a kamene prestavaju boliet – to vsak nejde bez dokonalej relaxacie nohy pri dopade, cize vsetko so vsetkym suvisi a chce to cas. Na povrchu, kde dokazem behat bosy, mozem si v zaujme ochrany chodidla(chodniky v mestach su napr. plne skla a chemickeho bordelu) obut nejake minimalne botky, s co najtensou podrazkou bez tlmenia a pokial mozno separatnymi prstami ;) Proces by teda mal ist smerom od naboso k obuvi a nie naopak. Trening behu naboso je snahou naucit sa nechat mozog robit jeho pracu. Zacat adaptaciu naboso je vyhodne aj z toho hladiska, ze citlivost chodidla nas zastavi omnoho skor, akoby sme pretazili achilovku alebo klenbu… Tolko nastrelovo odo mna, spat k teme – beh naboso moze byt ucinnou terapiou pre „neduhy“ anatomie a pohybovej kultury. Vyber topanok zavisi od miery adaptacie-topanku treba vnimat ako ochranny doplnok k fungujucej nohe. Preto by nemala pridavat nic navyse k anatomii ani ovplyvnovat sposob doslapu. Ja beham vacsinou vo VFF alebo inych minimalistickych topankach z protektivnych dovodov.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 18.04.2011 14:07:50

este na doplnenie k vyberu topanok. uz som to pisal inde – pre mna neutralna topanka znamena taka, ktora ma „zero toe to heel drop“ a je bez podpory klenby. toto su dva zasadne parametre.

toe to heel drop, rozdiel medzi vyskou podrazky na spicke a pate je dolezity z pohladu maximalizacie vyuzitia pruziny achilovky a lytka. cim vyssia podrazka na pate, tym mensie vyuzitie elasticity achilovky=mensia absorbovana energia=vacsia praca svalov=vacsi stres na lytko=vacsi impakt s horsim tlmenim… vacsi problem dopadnut na prednu cast nohy najprv a ked, tak za cenu tlmenia kvadricepsom aj na rovine(co je neefektivne).

podpora klenby ju vyraduje z cinnosti uplne, cize zasa ziadna absorpcia, ziadne pruzenie

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 18.04.2011 14:15:09

>> mulisak, 18. 04. 2011 13:37:47

záleží na technice, pokud jsem ke konci běhu unavený a u došlapu nedochází na chodidle k zhoupnutí a náraz je silný a jde na všechny zúčastněné klouby od hlezna až ke kyčlím. Z 90% běhám v crossovkách s menší tlumivostí na zpevněných cestách a když si to nehlídám druhý den mívám potíže především v kolenu a kyčlích. Přisuzuji to právě nadváze a nesprávné technice.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 18.04.2011 14:38:04

>> mulisak, 18. 04. 2011 13:41:30

pokial sa bavime o kusku gumy, 3–4mm tvrda podrazka minimalistickych topanok alebo sandal nehra samozrejme rolu;)

kvoli tlmeniu maju zavodky sice vyssiu podrazku, ale s minimalnym zdvihom na pate.

so vzdialenostou a casom stupa unava struktur a biomechanika sa meni, v konecnom dosledku ale nemusi znamenat, ze biomechanika unaveneho cloveka je nespravna – vzhladom k okolnostiam moze byt optimalna, len bude ina – to sa prejavi hlavne poklesom rychlosti, preto zavodky ponuknu kompromis na udrzanie tempa. pokial zachovam zakladnu zasadu pocuvania vlastneho tela a ponechania mozgu robit si svoju pracu, nemusi byt ani pri unavenehej nohe impakt nejaky dramaticky, akurat bezim pomalsie s este kratsim krokom a viac redukovanou letovou fazou.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 18.04.2011 14:47:32

>> RoobertG, 18. 04. 2011 14:15:09

Viz. můj další příspěvěk. Ale v tvém případě bych ke konci běhu buď zpomalil tak, abys byl schopen dodržet techniku a minimalizovat tvrdé dopady nebo zkrátka zatím neběhal tak daleko. Pomáhá soustředit se na to, abys nebyl moc slyšet. Pokud běžím na pohodu, tak se mi celkem pravidelně daří vylekávat chodce, které předbíhám, protože mě zaregistrují, až když jsem těsně za nimi nebo je předbíhám.

EDIT – PS: Pokud je to samotná ženská, snažím se z větší dálky zakašlat, aby si neucikla do kaťěk.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 18.04.2011 14:51:25

>> PeterFabok, 18. 04. 2011 14:38:04

Samozřejmě, ale to není aplikovatelné na závod, kdy je většinou ke konci třeba tempo vystupňovat nebo minimálně udržet.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 18.04.2011 16:08:56

>> RoobertG, 18. 04. 2011 14:15:09

Ahoj Roberte,

já jsem začal běhat o rok dřív než ty, běhám cca stejné objemy.

Když jsem začínal, tak jsem měl o 15kg víc a bolavý záda. Nejdřív jsem běhal hlavně po lese, kde jsou kopce. První denní dávky byly 2–3 km, v rychlejším tempu a postupně jsem přidával vzdálenost, tempo jsem se snažil udržovat, popřípadě zrychlovat.

Zkus si na snížení hmotnosti najít náročnější trať na změnu rychlosti, aby to nebylo takové to strojové tempo. Nevím jestli to přinese úspěch, ale mě to hodně pomohlo. Teď už spíš udržuji stejnou váhu.

Můžeš dát časem vědět.......... :-P

avatar

Praha

LuciaZ žena 18.04.2011 16:12:59

Ja by som rada dostala odpoveď na otázku, či táto metoda má vobec pre človeka zmysel, či sa nemáme proste zmieriť s tým, že klby, či chrbtica bude behom trpieť pretože člověk je kompromis prírody, porod bolí, chrbtica následkom vzpriamenej chodze tiež a pod…a preto tie pomocky…kde však treba rozlišovať, čo je už čistá komercia a čo prínosné.

Beh naboso má i pre mňa logiku, ale ako akési nápravné cvičenie, na tréning nad 1hodinu radšej zvolím klasickú bežeckú botu s odpružením. Bohužial chýba mi odbornosť, nie som ani ortoped, ani ten antropolog…ale nechce sami veriť, že by lovec bežal 42km za korisťou bez úhony…trebars našich predkov podceňujem…

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 18.04.2011 16:49:44

To se nedávno řešilo v jiném vlákně. Není normální, když tě z běhu a chůze bolí klouby a záda. Ledaže by jsi byla první z představitelů nového vývojového druhu „člověk sedavý“.

Lovec se nehonil za zvěří bez úhony, ztratil tím spoustu energie ze svých zásob, zpotil se a smrděl :-)

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 18.04.2011 17:04:38

>> LuciaZ, 18. 04. 2011 16:12:59

No, ten lovec nelovil zvěř po asfaltu, stejně jako neseděl u počítače, když zrovna nelovil.

Motto: No toto!
avatar

Celkem 10832 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:21 (2012)
půlmaraton: 1:33:53 (2012)
maraton: 3:24:55 (2011)

belpe muž 18.04.2011 17:20:11

>> pam65, 18. 04. 2011 17:04:38

lebo nemohol.. keby mal asfalt, tak behá iba po ňom.. a keby mal komp, tak nebehá vôbec, zverinu by objednával cez net :-)

ale späť k bosobehu – doporučujem to aspoň skúsiť.. mňa príspevky na tomto fóre zvyklali niekedy pred rokom a zmenilo to veľa vecí. k lepšiemu. síce nemám vff, ale naučil som sa behať v plátenkách, ako za mladi..

akurát je mi ľúto tých odpružených botičiek, lebo už v nich neviem behať.. a stáli toľko prachov :-(

Motto: No pain, no gain? No pain, thank you :-)
avatar

Celkem 10832 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:21 (2012)
půlmaraton: 1:33:53 (2012)
maraton: 3:24:55 (2011)

belpe muž 18.04.2011 17:34:42

>> RoobertG, 18. 04. 2011 10:19:49

Iba ako inšpirácia k redukcii hmotnosti, toto pomohlo mne:

  • znížiť intenzitu tréningov (nízke tepy, ráno na lačno, budovanie aeróbnej vytrvalosti atď. dosť sa to na fóre rozoberá)
  • zredukovať objem sacharidov v strave. Samozrejme pri navýšení tukov a bielkovín. Okrem celkového zlepšenia zdravotného stavu a kondičky sa dostavil aj výrazný úbytok na váhe a viditeľné zmenšenie tukovej vrstvy.
Motto: No pain, no gain? No pain, thank you :-)
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 18.04.2011 17:41:02

>> LuciaZ, 18. 04. 2011 16:12:59

komercia, cena, trhova hodnota, marketing – to su kategorie, ktore netreba davat do suvisu s uzitkovymi vlastnostami produktu.

ako som uz pisal, vyzut sa co najviac je logicke v zaujme maximalizacie priechodnosti „informacnych dialnic“.

najdolezitejsie je naucit sa uvolnit – co uvolnis, to neboli a nezrani sa (zovseobecnene)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 18.04.2011 17:46:29

>> mulisak, 18. 04. 2011 14:47:32

už jsem si to zanalyzoval dříve a dospěl k tomu, že dávám zjara příliš vysoké tempo, . V zimě jsem místo běhání jezdil běžky skate. snažím se jet ve stejném zatížení bez odpovídající obecné vytrvalosti, která u běžek kde se střídají sjezdy a stoupání není tolik významná (pokud se převážně nestoupá) Do PIM zkusím nabrat km v min.intenzitě hluboko v aerobním pásmu a jsem zvědavý jestli tím dokážu posunout dolů hladinu laktátu i při vyšších TF na závodě a udržet tak tempo, které umím u půlmaratonů. Casu už na to mnoho není ale věřím ze i z tech bezek jsem si neco prinasim.

>> Zdeněk68, 18. 04. 2011 16:08:56

dík za doporučení, dopředu vím že to funguje. mam to už vyzkoušeno na lyžích. ovsem jsem z niziny a nejblizsi kopec mam 20 km, tak budu zkouset spíše menit trasy, jejich náročnost a soustředit se na techniku. Za důležité však stále považuji změnu stravovacích návyků a jejich dodržení. Při takovém výdeji zpravidla více chutná a pokud není opravdu silná vůle zpravidla se podléhá. Nyní si to rozepisuji i se sportem tak mi to snad půjde dodžet. do měsíce by to mělo být znát.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 18.04.2011 17:51:51

>> belpe, 18. 04. 2011 17:34:42

presne na to se chystam, jen doplnim ze tuky uz jen prevazne rostline a omezené množství. sacharidy v prilohách nahrazuji zeleninou.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Celkem 10832 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:21 (2012)
půlmaraton: 1:33:53 (2012)
maraton: 3:24:55 (2011)

belpe muž 18.04.2011 20:32:07

>> RoobertG, 18. 04. 2011 17:51:51

pokiaľ nie si vegetarián, tak tým živočíšnym tukom by som sa nevyhýbal.. dostať do seba dostatočné množstvo tukov vo forme zeleniny si neviem predstaviť.. a slaninka je taaaak chutná :-)

Motto: No pain, no gain? No pain, thank you :-)
avatar

10 km: 0:39:31 (2011)
půlmaraton: 1:31:19 (2012)
maraton: 3:10:28 (2014)

Glacier muž 18.04.2011 20:47:58

>> schonfeld, 18. 04. 2011 13:22:08

Tohle je web nejuznavanejsiho cloveka na svete, ktery se venuje barefoot/atro­pologii uz asi 40 let…

http://www.stevenrobbinsmd.com/…-perspective

boty vubec nepotrebujeme, ani k tomu, aby jsme neco nechytili, je to jenom zalezitost rozkastovaní, boty se i v rime neneosily – do jiste doby:

„Egypt. Footwear use was not a social norm because men of even the highest classes were often visually portrayed barefoot. The shoe was made out of ornately decorated leather and papyrus reed for the higher and lower classes, respectively. It incorporated a thin, relatively delicate, flexible sole with a smooth external profile. The fixation system usually consisted of two thongs, which made them suitable for walking but not running.“ „To summarize, the use of footwear entails presently, and even more so historically, some limitations on mobility. Until modern times they allowed only walking. No contemporary footwear are as functional as the bare foot in terms of efficient locomotion on a variety of substrates. For example, the modern running shoe typically used man made surfaces perform poorly on naturally deposited ground. Additionally, mobility with footwear entails excessive energy costs compared to barefoot locomotion“

stejne tak neverte podiatrum a vyrobcum specialnich vlozek – jsou to sarlatani:

"It is common to see men in white coats appearing to be true scientists or physicians, but are actually pseudoscientists in the form of podiatrists, chiropodists and the like, promoting scientifically discredited ideas strictly for personal gain.

Practitioners in field of podiatry and allied foot pseudosciences have made a good living largely dealing with footwear created problems ineffectively, much as the chiropractor profits from “subluxations.” They base their practices on the false notion that the foot is a delicate structure that requires specialized footwear and other devices, which they conveniently sell, to prevent and correct presumed “disorders.” They also claim falsely that there is an ideal foot geometry and alignment when bearing weight, that once attained, often with expensive “corrective devices,” which they again conveniently sell, health will be improved. The notion that footwear use is the cause of most painful feet, and barefoot activity may be the solution, is a threat to their existence, and they respond vigorously to this “preposterous” notion with feigned indignation. The fact that there is not a datum to support their ideas and a large body of scientific information discrediting them has perhaps only intensified their efforts to maintain their livelihood at the expense of their clients through treating fake disorders such as “fallen arches” or excessive pronation and supination."

stejne tak je nesmysl, ze beton je uplne neprirozena vec pro nohu:

„lmost all roads in Egypt were compacted naturally deposited ground, therefore shoes of this construction were insufficiently robust for continuous walking on this substrate. The smooth sole permitted only minimal traction on paths and roads compared to the bare foot which could accommodate to surface irregularities and grip with plantar flexion of the digits. This leads to the conclusion that footwear were mainly decorative and used within living quarters or briefly outdoors. Effective locomotion was performed with the bare foot.“

stejne tak je nesmysl, ze z barefootu neco chytnu

„While human-to-human transmission of disease may be exceedingly rare through bare feet, barefoot humans are occasionally infected through environmental contact. Undoubtedly the greatest infectious risk is “hookworm.” This infestation, which is uncommon in economically advanced countries and essentially non-existent in urban areas, is usually acquired when the bare foot comes in contact with animal feces containing the larvae of A. duodenale or N. americanis.“

Motto: if u run on the earth with the earth u can run forever
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 19.04.2011 08:22:43

>> LuciaZ, 18. 04. 2011 16:12:59

Není to trochu zjednodušené tvrzení? „Záda bolí, porod bolí, resp. všechno tak nějak bolí“. Přeci jenom běhat můžeme každý den, někdy i několikrát denně, ale rodit jen jednou za rok… Mám jiný pohled na věc: nemoc, resp. bolest je projevem zdraví. Bolest je v jistém ohledu opravdu léčivá, katarzní a přínosná. Budeme-li se na člověka dívat jako na „kompromis přírody“, nevyjde z toho člověk nikdy dobře. Pro jinou a nemalou skupinu lidí je zas člověk „v možnosti“ nikoliv kompromis, nýbrž Boží obraz. A jediné, co snad Boha (boha) může „bolet“, je neopětovaná lidská láska. Člověk je na tom dost podobně, nebo ne? Do tohoto obrazu mně spadá i člověk bosoběžec, už méně člověk připomínající svou výstrojí a výbavou robota. ;-) Opravdu, přátelé, zkuste se proběhnout naboso, to je vám tak nádherná věc.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 19.04.2011 09:01:46

Tvrzení, že trend odtlumených bot je na ústupu, a že budeme běhat všichni na boso, se mi zdá hodně přestřelený. Podobná debata tu probíhá periodicky. Já tvrdím, že pravda je (jako vždy) někde uprostřed:-) Vadí mi pouze, že zastánci běhu na boso jsou nekompromisní, co se týká jejich pravdy. Běhejme si každý tak, jak nám to vyhovuje.

avatar

10 km: 0:39:31 (2011)
půlmaraton: 1:31:19 (2012)
maraton: 3:10:28 (2014)

Glacier muž 19.04.2011 09:16:54

>> Amater, 19. 04. 2011 09:01:46

a na to jsi přišel jak? Viděl jsi někdy petera faboka se do krve hádat, že jedině barefoot je spása?

Sám běhám barefoot a budu souhlasit, že pravda bude někde uprostřed..mož­ná…takže až budeš říkat že jsme nekompromisní, ukaž mi kde a v čem?

dal jsem sem fakta, ne drby, nebo domněnky..pokud je chceš vyvrátit, pošli sem nějaký „lepší“ vědecký článek, či poznatek…pokud ho ovšem máš?

Motto: if u run on the earth with the earth u can run forever
avatar

Sloviensko

rudo muž 19.04.2011 09:40:43

>> Amater, 19. 04. 2011 09:01:46

co sa periodicky opakuje su podobne debaty. Citam o chudakoch zaciatocnikoch co nevedie o behu nic, par krat sa prebehnu vsetko ich rozboli a utekaju do obchodu, kde im „odbornici“ falosne porezentuju vsetky chyby, odmeraju ich, daju im slapat na vselijake senzory a bezat na pase kde ich nafilmuju a povedia im ze tie chyby v technike vyzaduju drahe super tech boty.

chudak zaciatocnik vyvali tisice a po case lamentuje ze ma zranenia a ze ortopedi lekari a fysio atd im radia to a hento a s a stracaju jak zdravie tak prachy a su presvedceni ze behanie je nutne spojene s bolestou.

Ak im zopar ludi prezentuje pohlad z opacnej strany, tak sa ti to nepaci, preco ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 19.04.2011 10:27:11

>> Amater, 19. 04. 2011 09:01:46

Přiznám se, že vůbec netuším, o čem hovoříš. Stav věcí, který popisuješ, podle mého soudu neexistuje. Jistojistě ne mezi barefoot běžci na behej.com. Někde se zřejmě vyskytla chyba v překladu, nebo ve skriptu :-|

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 19.04.2011 11:04:38

… a diskusia sa zas ubera starym dobrym smerom k vymene nazorov medzi barefoot a obutymi bezcami ;)

nie som radikal, len odporucam pouzivat selsky rozum.

kazdy by si mal polozit minimalne podobne otazky:

  1. aka je pre mna skutocna pridana hodnota odpruzenej topanky?
  2. ako pomaha odpruzena topanka korigovat, resp. napravat nedostatky v mojej biomechanike?
  3. je ludska noha navrhnuta tak nedokonale, ze potrebuje doplnok v podobe nadstavenej obuvi?
  4. preco by som neskusil prebehnut sa naboso? je to take drahe?

zodpovedat si zakladne otazky pomoze pri samotnom vybere topanok ;)

takyto postup nemusi byt o trendoch, je to vec autonomnej volby. najlahsie rozhodovanie by mali mat ludia s najvacsou odchylkou. ked som napr. extremny pronator alebo mam ploche nohy, otazka je jednoducha:

1. zlepsili sa moje ploche nohy, resp. zlepsila sa moja pronacia po rokoch behania v podpornej a korektivnej obuvi?

… jedna vec je totiz, ze takato obuv mi sice umozni okamzite behat velke objemy aj s menej optimalnou biomechanikou, druha vec je, ze s mojou „anomaliou“ to nic nerobi, len ju fixuje. pokial mame behom, zlepsovat celkovu kondiciu tela a ma byt zdravy, nemali by sme zabudat aj na najviac exponovanu cast – a to nase nohy

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

obec Stanovice k.vary

Celkem 2220 km
Minulý měsíc 0 km

Hideosi muž 19.04.2011 12:02:27

Po tom co tu čtu příspěvky o běhu naboso.Mi to nedalo.Udělal jsem během 15min.Sandáli huraches a šel to ikdyž mne bolí koleno to skusit.Pocity naprostá volnost běhu a uplně jiná technika koleno zatím dobrý.Zajímavé je ,že to nutí přes přední čát nohy.Rozhodně doporučuji skusit.

Motto: Když už je nepřítel téměř přemožen,doraž ho! Jestli se ti totiž nepodaří výhody jeho oslabení,může se znovu postavit na nohy" Miyamoto Musaschi (1584-1645)
avatar

10 km: 0:39:31 (2011)
půlmaraton: 1:31:19 (2012)
maraton: 3:10:28 (2014)

Glacier muž 19.04.2011 13:23:53

>> Hideosi, 19. 04. 2011 12:02:27

ty bych moc nedoporucoval:

"How does the huarache worn by the Tarahumara compare to other shoes? It possesses a relatively thin and rigid interface of uniform thickness, and an effective fixation system. Consistent with the fixation system, this shoe does not permit plantar sensory information emanating from localized vertical and horizontal plantar deformations. The rigid interface would be better than most shoes used in running in terms of stability.

One major problem with the huarache that I see is the thong between the toes. The skin between the great and second toe frequently breaks down with this type of fixation system even when used in walking, and serious infection ensues.

Running with it would be immeasurably more damaging than walking because of the amplified horizontal forces. Accordingly, its use requires considerable adaptation, and even then poses a health risk. For this reason I do not consider them acceptable for occasional use in normally shod individuals"

Motto: if u run on the earth with the earth u can run forever
avatar

obec Stanovice k.vary

Celkem 2220 km
Minulý měsíc 0 km

Hideosi muž 19.04.2011 13:27:01

>> Glacier, 19. 04. 2011 13:23:53

Neumim anglicky

Motto: Když už je nepřítel téměř přemožen,doraž ho! Jestli se ti totiž nepodaří výhody jeho oslabení,může se znovu postavit na nohy" Miyamoto Musaschi (1584-1645)
avatar

Alice Drábková žena 19.04.2011 13:30:28

Musím poctivě přiznat, že moje ploché nohy se zlepšily po běhání v odtlumených botách s došlapem na patu. Asi to bylo pořád lepší než neběhat vůbec, i když pohybu jsem měla vždycky dost i předtím, ale na tom běhání přece jen něco bude. I tak věřím, že běh naboso nebo v tenkých botách s dopadem na přední část je zdravější a doufám v lepší zítřky, tedy ještě vylepšenější tvar a funkci chodidel, nejlépe je nemít ploché vůbec.

Nalezené položky: 225 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.