Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běháte přirozeně?

Běháte přirozeně?
foto: Marek Řízek

Radek Narovec | 25.05.2011 | přečteno: 20285×

Hodně se teď mluví i píše o přirozeném (přírodním) běhu, „run free“. Prostě pryč od zbytečností, konzumu, zpátky ke kořenům. Nechat vše nepotřebné doma, včetně starostí, ambicí a cílů. Vyběhnout jen tak, kamsi… Je to nový trend, reakce na uspěchanost a povrchnost převážně městského světa, anebo jen návrat k normálnu?

Fenoménu přirozeného běhu věnujeme i hlavní téma červnového Běhej. Zajímá nás, jak tuto problematiku vnímáte vy. Jedná se o nový trend? Nebo o vrchol běžecké vyspělosti? Existuje rovnítko nebo alespoň spojení mezi přirozeným během a minimalismem? Vidíte vazbu mezi přirozeným během a během v přírodě?

„Když jsem začal běhat a běhu propadl, narazil jsem na neuvěřitelný svět, který je na tuhle aktivitu nabalen. Komerčnímu systému se podařilo vytvořit kolem běhu tak silný svět “objektů” a “potřeb”, že samotný běh a to, co přináší – radost a napojení na naše základní lidství – přestává být vidět,“ píše na svém novém webu www.runfree.cz běžec Jan Dufek.

A ještě dodává, že sotva vstoupil do letošního maratonského Expa, ihned se mu sevřel žaludek a rychle z něj odešel. Není divu… Hluk, jedna nákupní nabídka přebíjela druhou, všude samé „nejlepší“, „báječný“, „vyřešíme za vás“.

V některých expozicích fronty novoběžců na vyšetření chodidel, které jako náhodou vždy vede k nákupu té nejsložitější, nejtěžší a nejdražší boty daného výrobce. Mezi prodávajícími přitom jen sporadicky narazíte na běžce a kupující je desekrát informovanější o tom, co se v běžeckém světě (včetně toho zahraničního) šustne.

Jak se běh stává stále populárnějším sportem (někdy dokonce ani jako sport není vnímán, spíše jako součást života stejně jako čištění zubů nebo mytí), na stále rostoucí masu nováčků čeká stále více těch, kterým ani tak nejde o pocit z běhu, jako o odbyt svého zboží. Boty, funkční prádlo, elektronika, speciální vložky korigující to, co napáchala speciální bota…

Stále více běžců, kteří již mají něco odběháno, proto ze světa „běhopeněz“ potichu mizí. Přestávají psát na diskusní fóra, své blogy nechávají umřít přesně v momentě, kdy je vezmou – byť v dobré vůli – útokem ti, kteří jsou na nižším stupni běžeckého vývoje. Mizí i z masových městských běhů, i když uznávají, že své místo a význam mají.

Jako houby po dešti přitom vznikají závody nové, leckdy bez sponzorů a oficiálních časomír. Namísto hlasité hudby se preferuje hlasitý zpěv ptáků. Ionťák a gely nahrazují voda, pivo a chleba se sádlem. Snad jedinou úlitbou komerci jsou pak lehké sportovní vaky na zádech a na nohou „hloupé“ boty. Hloupé v tom, že se jejich výrobci nesnaží být chytřejší než stvořitel člověka.

Bylo by však chybou klást rovnítko mezi „nekomerčním“ běháním a typem bot nebo běžeckým vybavením, jak naznačují vaše hlasy na facebooku behej.com: „Běhám si přirozeně, jak mi to zrovna vyhovuje – takže klidně v tretrách naplno, nebo v technologických botách pomalu – nepotřebuji k tomu horu teorie,“ píše Michal Štěpánek, běžec, který před časem odešel z Prahy do menšího města.

„Jako přirozený je pro mě hlavně běh v terénu, přírodě, v zimě, v létě, v mrazu, dešti i v pařáku, s báglem, blátem, lesem nebo loukou… A k tomu potřebuju kvalitní vybavení a myslím, že se to rozhodně nijak netluče…“ dodává tamtéž Jan Hák.

Jakousi biblí „přírodňáků“ se stala americká kniha Born to run, v níž si autor bere na mušku výrobce obuvi, kteří se podle něj nezastaví před ničím a těží z neinformovanosti novopečených běžců. Kniha začíná vyšetřením u lékaře a jeho doporučením, jak se zbavit nekončících bolestí – přestat běhat. Končí pak úspěšným zdoláním ultramaratonu v kaňonech Mexika, závodu bez startovních čísel, občerstvovacích stanic a prize money pro vítěze.

Komentáře (Celkem 129)

Nalezené položky: 130 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Další Poslední

Radek Narovec muž 25.05.2011 10:38:18

Hodně se teď mluví i píše o přirozeném (přírodním) běhu, „run free“. Prostě pryč od zbytečností, konzumu, zpátky ke kořenům. Nechat vše nepotřebné doma, včetně starostí, ambicí a cílů. Vyběhnout jen tak, kamsi… Je to nový trend, reakce na uspěchanost a povrchnost převážně městského světa, anebo jen návrat k normálnu?
Odkaz na článek

avatar

rado.n muž 25.05.2011 11:40:43

Já myslím, že běžet jen tak lesem je rozhodně normální, žádná novinka. Mně naopak přijde ten „konzumní“ běžecký svět jako okrajová záležitost. Samozřejmě je mi jasné, že to je můj pohled a ve skutečnosti to tak asi není, protože víc je vidět to, co je podpořeno penězi a tak se najde velká spousta lidí, kteří běh z té přirozené strany ani nepoznali… Od výrobců se dá čekat, že vytvářejí atmosféru potřebnosti nejnovějšího vybavení, nejvychytanějších stabilizačních a odpružovacích podrážek, i když to nemusí být tak úplně pravda a chytají na to spoustu nezkušených běžců a jejich peněženky. Na druhou stranu rozhodně nezatracuju to, že existují ionťáky, energy gely, funkční oblečení nebo městské běhy. Člověk ve městech žije, proč by tam i neběhal (I když lesní cesta je prostě lesní cesta…;-)? A proč se potit v bavlně, když můžu mít něco, co větrá?

avatar

Praha 5

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:45 (2011)
půlmaraton: 1:39:39 (2013)
maraton: 4:06:22 (2013)

Uneven muž 25.05.2011 12:06:30

Docela pěkně napsaný článek, byť sám podle kategorizace zapadám spíše do kategorie běžců které částečně pohltila komerce. Taky bych nezatracoval funkční prádlo, případně psaní si kilometráže. Co mi spíše vadí, je to že organizátoři městských běhů mají amatéry docela na háku, a berou je jako pouhý zdroj příjmů. Snažím se proto chodit na závody menší, které mají mnohdy lepší atmosféru, viz. Pardubický půlmaraton. Během toho týdne si poprvé vyzkouším běh v botách minimalistických, a docela se na to těším.

Motto: No pain, no gain
avatar

Praha 9 - Vysocany

voracem muž 25.05.2011 12:48:57

Jen mala poznamka, mam pocit, ze ten clanek micha nekolik veci dohromady, jednak pojeti behu ve smyslu, kde beham, proc beham a druhak v podstate techniku behu. Oboje muze existovat nezavisle na sobe. Muzu si behat po lese pro radost v high-tech trailovkach, stejne tak muzu byt vykonostni bezec trenujici ve meste v minimalist. botach.

Jinak osobne mi prijde, ze je ta vec okolo bezeckych bot postavena na hlavu. Minimalisticke boty jsou povazovany za neco specialniho a odtlumene boty jako normal. Cely mladi jsme jako deti behali v cinskych keckach, s nulovym tlumenim nulovou podporou cehokoliv (teprve ted si uvedomuju jak jsme v mladi byli cool:-)A vlastne i Zatopek byl take cool :-) ). Prvni bezecka zraneni prisla az v momente, kdy jsem si nasetril a poridil super odtlumena Mizuna, ve kterych jsem akorat ztratil cit a ochably mi svaly chodidla. Behat v plochych neodtlumenych botach mi prijde normalni a naopak behat v botach s podporou vseho mozneho, neprirozene. Prirovnal bych to k tomu, jako kdyz male deti maji na kole ta bocni pridavna kolecka, aby nespadly.

Jsem rad, ze je ted moznost si koupit normalni (minimalisticke boty, /jezis jak ja ten termin nesnasim/), ale jsem otravenej z toho, jaky se kolem toho dela povyk.

avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 25.05.2011 12:56:31

>> voracem, 25. 05. 2011 12:48:57

A možná se běžeckým botám vůbec přikládá větší důležitost, než si zaslouží. Třeba pro zdraví nohou není nejpodstatnější to, v čem cca hodinu běháme, ale spíše v čem potom zbytek dne chodíme… Kombinace minimalistických běžeckých bot s polobotkami na podpatku asi nebude ideální :-)

avatar

obec Stanovice k.vary

Celkem 2220 km
Minulý měsíc 0 km

Hideosi muž 25.05.2011 13:03:03

>> Luboš Brabec, 25. 05. 2011 12:56:31

Tak mě napadlo dají se sehnat minimalistické pracovní boty s ocelovou špičkou.Abych zbitek dne nechodil v kopitech co fasujem v práci.:-D

Motto: Když už je nepřítel téměř přemožen,doraž ho! Jestli se ti totiž nepodaří výhody jeho oslabení,může se znovu postavit na nohy" Miyamoto Musaschi (1584-1645)
avatar

kosačka žena 25.05.2011 13:17:32

Ahojte ,prijde mi ten clanek trochu agresivni..Ale zase me prinutil se prihlasit 8-) Myslim ,ze je normalni ,ze se kolem nejake aktivity rozmnozi firmy co chtej vydelavat..A mozna je to dobre-aspon mame z ceho vybirat.. Myslim ,ze dulezity je,ze se lidi vubec hejbaj a jestli k tomu chtej mit pocitac v bote -proc nee -je to kazdyho vec ;-) Ja treba radsi beham jen tak..a kolo mam taky stary a spoustu lidi nechape proc … 8-)

Motto: Nothing's Impossible :-)
avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 25.05.2011 13:30:03

>> kosačka, 25. 05. 2011 13:17:32 *Ja treba radsi beham jen tak.. * Jen čistě pro úplnost, kam že to chodíš běhat? :-D

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

Praha 9 - Vysocany

voracem muž 25.05.2011 13:34:30

>> Luboš Brabec, 25. 05. 2011 12:56:31

Lukasi, nemas tak docela pravdu. Tim behem v min. botach chodidla pracuji a posiluji se. A rozhodne to cele neni jen o chodidlech. Beha cele telo. Kdyz bezis bez tlumeni, tak musis mnohem vic pracovat/tlumit celym telem.

Jinak otazka do plena,(zrejme to kazdy vi, ale k me se to proste jeste nedostalo) Proc maji bezecke boty sklon, proc nejsou ploche? To je to, co mi na bezeckych botach vadi uplne nejvic.

avatar

kosačka žena 25.05.2011 13:51:29

>> VanaXXL, 25. 05. 2011 13:30:03

:-D no ja do lesa,na polni cesty a taak ,ale nee jen tak ,jen „jen“ tak ,jako bez vsech tech vymozenosti :-)))

Motto: Nothing's Impossible :-)
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 25.05.2011 13:58:20

>> voracem, 25. 05. 2011 13:34:30

bezecke boty, ktore maju sklon, ho maju preto, aby pretlmenie paty umoznilo doslap cez patu a vystretu nohu. treba si ale uvedomit, ze miera absorpcie energie impaktu nie je vlastne vobec smerodajny udaj. to, co je podstatne, je ci nam obuv umoznuje prirodzenu biomechaniku – a to boty, ktore maju velky drop nesplnaju

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Celkem 300 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:45:00

Zdeněkz76 muž 25.05.2011 14:02:20

Běh: rád běhám, když to má smysl, od někud někam, po lese, po silnici, neustále střídám trasy a nemám rád stereotyp. Boty: chci běhat ještě dlouho, tak neběhám bos. Za oběť výrobců se ale nepovažuji, např. své první Běchovice (1997?) jsem absolvoval v botách zn.Prestige a přežil jsem. Elektronika: kromě hodinek (mám jedny již 10 let a nechci měnit) nepotřebuji žádnou, tím myslím žádnou elektroniku. Run free: Podle mě anglický název pro něco již dávno vymyšleného. Možná jde jen o to, udržet si zdravý odstup a vlastní názor. A to se netýká jen běhání.

Motto: Když mi vydrží forma, zúčastním se amaterského maratonu v Sao Paulu! (Emil Nádeníček)
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 25.05.2011 14:10:24

Díky za dosavadní odpovědi a podněty. Přiznám se, že když brouzdám internetem, bavím se s lidmi, mám čím dál nejasněji v tom, jak blok textů do Běhej koncipovat.

Jedno je jasné – běh se někam odklonil od toho, jak byl vnímán v počátcích. Ale je to nutně špatně?

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 25.05.2011 14:14:37

Asi by bylo nacase aby nam nejaka vyssi autorita napsala navod a pravidla kdy-kde-jak-scim-proc a tak vubec, mame behat, abychom behali prirozene.

Anebo zeby ten navod uz byl napsany a dokonce nedavno vysel i v cestine? Nevim, necetl jsem, tak beham neprirozene, ale fakt me nemusite litovat.

Ale za holky behajici „jen tak“ budu vdecnej. ;)

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 25.05.2011 14:15:58

co je to „prirodzene behanie“?

pokial je beh tak prirodzeny ako zivot sam, aby sme mohli prirodzene behat, treba aj prirodzene zit ;)

behat prirodzene znamena plne vyuzivat prednosti nasho dizajnu. to predpoklada plnu aktivaciu vsetkych systemov, co sa da zhrnut spojenim „sustredena relaxacia“. je to stav, kedy maximalizujeme propriocepciu a datove toky medzi mozgom a periferiami – inymi slovami minimalizujeme rusenie sposobene vedomim/karmou. nechame pracovat neurologicke okruhy ktore su obsiahnute v nasej najhlbsej prirodzenosti

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 25.05.2011 14:20:45

>> Radek Narovec, 25. 05. 2011 14:10:24

Radku, nemyslim si, ze odklon behu od toho jak to bylo predtim je spatne. Beh sa proste stava masovkou, uz to neni jenom par potrhlych posuku, kteri behaji mimo spolecnost. Ted je to uz spolecenska zalezitost. A Vas server se vyviji s tim. S negativy i pozitivy. Kazdy si muze vybrat co chce, to je podstatne.

avatar

Celkem 300 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:45:00

Zdeněkz76 muž 25.05.2011 14:32:41

Musím říct, že nadpis článku mi vyloudil úsměv na líci. Podobnost s reklamními slogany kosmetických firem či mobilních operátorů je ale v tomto případě čistě náhodná, jelikož lidi, kteří jsou ochotni zaplatit cokoliv jen za to, aby byli cool a přirození, takoví se zde nevyskytují, to spíše na stránkách pánských/ženských časopisů, kde se dozví, že aby takoví byli, tak musí běhat a cvičit a kupovat nový *pad, *pod, *phon…

Motto: Když mi vydrží forma, zúčastním se amaterského maratonu v Sao Paulu! (Emil Nádeníček)
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 25.05.2011 14:45:50

>> voracem, 25. 05. 2011 13:34:30

To nezpochybňuji. Jen by mě prostě zajímalo, jestli lidé, kteří tolik řeší běžecké boty, se stejně zamýšlejí i nad tím, v jakých botách chodí po zbytek dne – což je podle mého názoru možná ještě důležitější věc pro zdravé nohy.

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 25.05.2011 14:47:40

Jsou tu dvě dimenze:

  1. trail X zpevněné cesty
  2. minimalismus X podpora

Já mám pole a les za barákem, takže přirozeně vyběhnu tam; kdo má za barákem chodník, silnici či lužáneckou asfaltku, tak přirozeně vyběhne po práci tam.

Je přirozené jet půl hodiny autem, abych si zaběhal? Je přirozený internet? Neměli bychom tento článek dostat kouřovým signálem?

Motto: No toto!
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 25.05.2011 14:55:29

>> pam65, 25. 05. 2011 14:47:40

NE

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 25.05.2011 14:59:46

Co se jeví přirozené pro mě, nemusí být přirozené pro druhé a naopak. Je dobré, že je tu dost široká nabídka, která dává každému z nás možnost výběru, rozhodnutí je pak na každém z nás.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 25.05.2011 15:01:09

>> kosačka, 25. 05. 2011 13:51:29

Spodní prádlo je přece taky vymoženost. Takže já chápu tvůj výrok: „jen tak“ jako VanaXXL.

avatar

kachen žena 25.05.2011 15:27:44

Od té doby, co jsem si koupila „pořádný“ běžecký boty, mě bolí nožní klenba. Předtím jsem běhala v botách, které stály pár korun, ale zdálo se mi, že když běhám víc, zasloužím si něco pořádného…Tak teď nevím.:-)

avatar

Celkem 300 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:45:00

Zdeněkz76 muž 25.05.2011 15:44:05

>> kachen, 25. 05. 2011 15:27:44

A nepomohlo by střídat více modelů? To není návod, jak utrácet za další-zaručeně lepší boty, ale třeba ty staré osvědčené bych nevyhazoval…

Motto: Když mi vydrží forma, zúčastním se amaterského maratonu v Sao Paulu! (Emil Nádeníček)
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 25.05.2011 15:52:56

>> milan, 25. 05. 2011 15:01:09

>> VanaXXL, 25. 05. 2011 13:30:03

http://nuderuns.com/

Motto: No toto!
avatar

10 km: 0:51:00 (2009)
půlmaraton: 1:39:22 (2010)
maraton: 4:11:44 (2010)

jans muž 25.05.2011 17:08:27

>> Luboš Brabec, 25. 05. 2011 14:45:50

No, já se nad tím zamýšlím a myslim, že je škoda nechodit zbytek dne taky v nějaké jakoby bosobotě, v které se posiluje chodidlo, přeci jenom za den toho nachodíme spoustu. :)

avatar

Rakovník

lassie žena 25.05.2011 17:30:40

>> Radek Narovec, 25. 05. 2011 14:10:24

Ale ono se všechno tak nějak „odklání“ od svých počátků. Vůbec běh a sport leckdy dřív provozovala určitá skupinka nadšenců, kteří nic moc nepotřebovali. A ani běh se nevyhne konzumu a všem marketing. masážím, stejně jako všechno ostatní. Někdo je víc či míň polapitelnej, někdo je imunní. Ale každý má na výběr. Myslím tím, jaký boty, jaký si vyberu závody nebo akce, nebo běhám jen tak pro radost. Na výběr už nemám ve chvíli, kdy nebydlím u lesa a když chci, musím chca nechca proběhnout městem.

Otázka, co je až tak přirozené, předkové pracovali na polích, popoběhli asi jen, když byla nutnost. My sportem kompenzujeme dost často sedavá zaměstnání a svá pohodlí. Je přirozené a zdravé pro tělo několik maratonů za léto? K botám: přijde mi to občas jako názory na kojení – kdy se odsuzovalo, že po válce maminy nemají v sobě dost výž. látek pro sebe a je nutné hned příkrmovat, pak zas jo, pak zas ne, protože do mlíka přecházej všechny škodliviny z nekvalitních potravin, pak zas jo…

Tak nejdřív spousta odpruženejch bot, pak najednou mini, trochu masáž ze všech stran. Je na každým, jak se k tomu postaví. Každému může vyhovovat něco jiného. Mně se třeba VFF zalíbily, minim. jako vynikající ortop. cvičení, ale nepoužívám je taky pořád. Chápu názory lidí, kteří mají třeba nějakou ortop. vadu a vyměkčené botky jim pomůžou. Zmiňovaná knížka se čte hezky, jen ti indiáni se tak pohybujou odmala. Když se kouknu na závodech po těch dobrých, tak od mládí systematicky běhají, jejich nohy jsou většinou anatomický atlas s přehledem všech svalů, šlach… co je vidět. A boty mívaj.

Ježíš, to jsem se rozkecala – shrnuto, pro mě je přirozené, nebo spíš mám nejraděj – běh v přírodě, boty střídat, chvílemi sundat, oblečení nějaké mívám:-D

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 25.05.2011 19:25:11

Přemýšlel jsem o přirozeném jídle. Žádné gely, jen banány! Ale jsou lidé, kteří tvrdí, že přirozené je jíst jen to, co roste tam, kde člověk žije. Tak chleba s medem?

Rousseau psal o přirozené výchově a své děti dal do sirotčince …

S tou přirozeností je prostě problém.

Motto: No toto!
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 25.05.2011 20:02:30

>> pam65, 25. 05. 2011 19:25:11

Už vím, co mi na tom nesedí! Ono to totiž vyznívá, že když neběžím polobosý lesem, tak nejsem přirozený. Neberu!

Motto: No toto!
avatar

obec Stanovice k.vary

Celkem 2220 km
Minulý měsíc 0 km

Hideosi muž 25.05.2011 20:06:01

Já střídám povrchy a a moc mě to baví.A připadám si přirozeně.Vždyt de přece o běh jako takoví.

Motto: Když už je nepřítel téměř přemožen,doraž ho! Jestli se ti totiž nepodaří výhody jeho oslabení,může se znovu postavit na nohy" Miyamoto Musaschi (1584-1645)
Nalezené položky: 130 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.