Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bolt víc bavil opičkami, Rosolová dala o setinu osobák

Bolt víc bavil opičkami, Rosolová dala o setinu osobák
foto: Aleš Gräf (archiv)

Tomáš Nohejl | 27.05.2011 | přečteno: 6920×

Ani fenomenální jamajský sprinter každý den neláme rekordy. Usain Bolt byl na ostravské Zlaté tretře skvěle naladěn, bavil jako vždycky. Pak se svlékl do šedivého tílka s nápisem Run Da Track a… pomalejší nastavení kroku mu přineslo výhru v čase 9,91. Tedy vyrovnaný nejlepší výkon roku z Diamantové ligy v Římě minulý týden.

„Mohlo to být lepší, cítil jsem se líp… Ale díky všem, lidi, byli jste zase fantastičtí, přijedu zase,“ loučil se s ostravskými diváky.

Ve stejném závodě běžel nejlepší český sprinter Jan Veleba a skončil osmý za 10,47.

Jak vypadala další běžecká představení? Hned start hlavního programu přinesl výborný výsledek. Na steeplu dal Paul Kipsiele Koech po devíti letech rekord mítinku 8:02:56. Černá trojice rozběhla rychleji než zněl plán. A keňský biofarmář pak zůstal jen tři desetiny za letošním nejlepším časem.

Na 400 metrů překážek vyrovnal letos neporazitelný jihoafrický objev L. J. van Zyl svým osobním rekordem 47,66 letošní maximum. „Vyšla mi příprava a vyhnula se mi zranění. Jsem na tom velice dobře rychlostně,“ říkal.

Trojice Jamajčanů ovládla dvoustovku. Mladou naději Blakea ale udržel na uzdě Marvin Anderson. „Perfektní počasí, jsem spokojený. Takhle to běháme v tréninku, závěry umím, uhlídal jsem si ho.“ Český talent Pavel Maslák si nadělil osobáček na 7. místě za 20,86. Na čtvrtce překážek to bylo čekání na Blade Runnera, beznohého Oskara Pistoriuse. Bojoval statečně, ale v cílové rovince neměl síly na zrychlení a skončil šestý, za 45,07 vyhrál Jermaine Gonzales.

„Nejsem spokojený, nepovedlo se mi to. Ale sezona začíná, mám čas se zlepšovat,“ řekl muž s protézami, který sní stále svůj „zdravý“ olympijský sen. „Je to obdivuhodné, co běhá. Moc mu fandím, aby se do Londýna dostal,“ ocenil ho Petr Svoboda, elitní český překážkář, jehož zranění zbrzdí ještě další dva týdny.

Dayron Robles vyhrál jeho 110 metrů překážek za 13,14, ale hned na šachovnici se tvářil kysele. V šesté dráze tu už jednou zaběhl světový rekord, letos však nevyšel ani výkon roku. Jen(!) třetí… Dva muži ale padli – Porter na první, Brathwate na poslední překážce. „Chtěl jsem běžet rychleji, ale po neděli jsem byl unavený, proto ten výraz,“ vysvětloval pak kubánský překážkář.

Netradiční kilometr byl tady poprvé přichystán pro Rudishu, ten se však zranil a nepřijel. V dramatické stíhačce vyhrál Jeff Riseley z Austrálie za 2:16,75. Výtečného Jakuba Holušu ve finiši z páté pozici nepustila přes Keňana Biwotta na stupně vítězů jen cílová fotografie. Přesto další osobák – 2:17,08.

Běh žen na 10 000 metrů byl téměř vyhrazen etiopským a keňským běžkyním. Sekundovala jim pouze Italka Martina Faccianiová, kterou africká formace suverénně převálcovala. Pro vítězství si doběhla Etiopanka Meselech Melkamuová výkonem 31:14,83.

Česká sprinterská hvězdička Denisa Rosolová potvrdila své kvality na čtvrtce, kterou zvládla v osobním rekordu s hodnotou 50,84 za Američankou Francenou McCororyovou (50,64). O setinku lepší než loni! „Nevěděla jsem, co od první čtvrtky v sezóně čekat. K dobrému času mi pomohla i výborná atmosféra na stadionu,“ svěřila se v cíli spokojená Rosolová, která porazila i mistryni světa Sanyu Richardsovou a hlavně – má v kapse limit A pro mistrovství světa.

„Věděla jsem, že to napálí, vždycky to rozbíhá rychle. Já jsem běžela hlavně podle sebe. Jednou jsem to v životě přepálila a tak jsem trpěla, že už se to nestane,“ dodala česká halová mistryně Evropy.

Na stovce zaběhla kvalitně Veronica Campbellová-Brownová ve vítězném času 10,76, přičemž vzdálenosti 100 yardů dosáhla za 9,91. Rychleji žádná žena na českém území nikdy neběžela.

Padesáté narozeniny atletického svátku pozdravily slavné hvězdy na úvod okružní jízdou po dráze kabriolety. Irena Szewinská, Táňa Kocembová (Slaninová, později Netoličková), ale taky Maurice Green, Donovan Bailey a Uwe Hohn. Pak Roman Šebrle, Jaromír Jágr, Ivan Lendl nebo Tomáš Plekanec. To byl parádemarš!

Výsledky na http://www.zlatatretra.cz

Titulní foto: archív www.graf.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 31.05.2011 21:14:18

Ani fenomenální jamajský sprinter každý den neláme rekordy. Usain Bolt byl na ostravské Zlaté tretře skvěle naladěn, bavil jako vždycky. Pak se svlékl do šedivého tílka s nápisem Run Da Track a … pomalejší nastavení kroku mu přineslo výhru v čase 9,91. Tedy vyrovnaný nejlepší výkon roku z Diamantové ligy v Římě minulý týden.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.