Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Orálek na jihu Čech opět nenašel soupeře

Orálek na jihu Čech opět nenašel soupeře
foto: Václav Pancer

Radek Narovec | 04.06.2011 | přečteno: 24121×

Novým mistrem republiky v ultratrailu je podle očekávání Dan Orálek (MS Slávia Brno). Ten zdolal 85 km jihočeské Silvy Norticy za 6:26:20. Maraton ovládli Rakušané. Nejrychlejším byl Christian Haslinger za 3:07:03, když udolal favorita Alexandera Frühwirta, který nebyl zjevně ve své kůži. Půlmaraton pro sebe ve vedru rozhodl Daniel Smělý ze Sokola Veltež (1:28:26). PROHLÉDNĚTE SI FOTKY ZE ZÁVODU

Ani letos tak nenašel Dan Orálek zdatnějšího soupeře, přesto dokázal vylepšít svůj loňský výsledek o sedm minut! Opět zvolil taktiku pomalejšího startu a postupného zrychlování, včetně stupňovaného tempa v samém závěru.

„Šel jsem rychleji než loni, to mne těší asi ze všeho nejvíc. Měl jsem menší krizi v půlce, kde je dlouhá rovina a přímé slunce. Naopak kopce mi nedělaly problém. Snad jen ten poslední, kde foukal vítr do zad a bylo tak pořádné vedro,“ řekl bezprostředně po doběhu, než se tradičně chopil fotoaparátu, aby ostatním běžcům nafotil památeční snímky.

Zatímco u brněnské stálice o nominaci na irskou IAU World Trail Challenge předem nebylo pochyb, o ženský nominační post si jasně řekla Markéta Gruberová z Březnice, která s velkým náskokem vyhrála kategorii žen v čase 8:23:10.

Hodně velké překvapení bylo vidět nejen na tváři Orálka po doběhnutí druhého v pořadí, kterým byl 53letý harcovník Josef Siegel z Chocně (7:11:44). Třetí skončil Jiří Mašita ze Spartaku Praha 4 (7:23:32). Letošní Silva Nortica byla domácím mistrovstvím v ultratrailu, a proto se na jih Čech sjela velmi početná skupina domácích „nadmaratonců“.

Zatímco v ultra bylo hned od prvních kilometrů jasno, v maratonu se odehrával zajímavý souboj. Přestože do Nových hradů nepřijelo mnoho zahraničních vytrvalců, o to více byli vidět. Loňský vítěz Alex Frühwirt více bojoval sám se sebou, ale zaskočil jej jeho krajan Christian Haslinger. A v cíli neskrýval úžas v tváři:

„Rozhodně jsem na vítězství nepomýšlel. Běželo se mi ale velmi dobře, hlavně v kopcích. Při sebězích mne trochu brala lýtka,“ řekl v cíli téměř odpočatý veterán. Na paty Frühwirta šlapal i první z Čechů, celkově třetí Michal Kovář. Tento letos 40letý závodník z Prahy absolvoval teprve sedmý maraton, přesto málem favorizovaného Rakušana na cílové pásce doběhl.

„Moc nechybělo, ale v posledním táhlém stoupání už mi trochu došlo. Neměl jsem si ho nechat tolik odskočit na trati,“ postěžoval si Kovář. Jeho čas 3:08:54 byl jen o 28 vteřin horší, než Frühwirtův.

První maratonkyní v cíli byla Radka Zbíralová z Prahy, svěřenkyně trenéra Iva Domanského. Ta sice v cíli neskrývala zklamání z dosaženého času 3:46:13, ale pravdou je, že kopce této vynikající tempařce opravdu nesedí.

Zajímavostí byl jubilejní 300. maraton Petra Hrčka, který si jej nadělil přesně na den svých 50. narozenin. V cíli mu pak pogratuloval další z domácích sběračů maratonů, 72letý Jiří Březina z Přerova. Ten se pyšní ještě impozantnější statistikou, když metu 42,2 kilometru zdolal za svůj život již 538krát!

V půlmaratonu skončil za vítězným Smělým Hynek Frauenberg (1:29:22), třetí na česko-rakouskou celnici dospurtoval Ivo Havlíček (1:29:32). Za zmínku však stojí i čtvrtý v pořadí, Tomáš Hunčovský, syn výtečného českého ultravytrvalce. V ženách zaběhla nejrychleji Kateřina Kriegelová z Velkých Losin (jejích 1:37:06 představuje pouhých osm minut ztráty na vítěze!).

I letošní ročník doprovázelo vpravdě letní počasí. Sice nebylo takové dusno jako loni, i kolapsů z vedra a vysílení ubylo, přesto platí, že trailová Silva Nortica patří jednoznačně mezi nejnáročnější české běžecké závody. Letošního ročníku se zúčastnilo téměř pět stovek běžců, což představuje dvojnásobek roku předchozího.

Za zmínku stojí obětavost nepočetného pořadatelského týmu, který nejenže skvěle závod připravil a až na pár výjimek velmi pozorně označil předlouhou trať závodu Novohradskými horami, ale dokázal i duchapřítomně odvrátit malér v samém závěru, kdy najednou v místě cíle přestala téci voda. Doslova pár minut před doběhnutím prvních závodníků přijela narychlo objednaná cisterna s vodou náhradní! Na závodníky čekaly i sladké koláčky a originální keramické medaile.

„Zatím přesně nevíme, jak bude vypadat ročník následující. Otevřená je i možnost, že to bude čistě český závod, čemuž by odpovídalo vedení tratí. Každopádně však jeho kapacitu nechceme nafukovat, maximálně do šesti set míst,“ řekl v sobotu viditelně spokojený Vojtěch Stavný, jeden z hlavních pořadatelů.


FOTOGRAFIE ZE ZÁVODU

WEB ZÁVODU S KOMPLETNÍMI VÝSLEDKY

Anketa

Hodnoťte Silva Nortica Run známkami jako ve škole (jednička je nejlepší).

1
 
63 hl.
2
 
6 hl.
3
 
1 hl.
4
 
1 hl.
5
 
1 hl.
Celkem hlasovalo 72 uživatelů.

Komentáře (Celkem 271)

Nalezené položky: 272 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Další Poslední
avatar

libor.matousek muž 13.06.2011 12:57:45

Jo, jo! Jsem jedním z těch smutných (naštěstí už zase vysmátý :-P) hrdinů. Kruté poučení trochu bolelo, ale za rok se vrátím… Hic opravdu pekelný, ale to si musí člověk ohlídat, aby nedopadl špatně… na asfalt – tinyurl.com/snr-2010.

MYŠLENKA DNE: Hlávně abychom se nezapomněli NAPÍT 8-)! >> libor.matousek, 01. 07. 2010 13:44:10

13.06.2011 Zvláš­tní náhody a osud asi opravdu existují!

12. června 2010 jsem v českobudějovické nemocnici nevěděl, co se mnou bude a bylo mi po kolapsu 400 metrů před cílem půlmaratonu Silva Nortica Run hrozně! Jsem bez následků – brzy jsem to rozběhal, za rok jsem se chtěl vrátit a polepšit se 8-)

12. června 2011 jsem byl v sokolovské nemocnici u porodu dcery Markétky :-P.

Přeji všem krásný běh (osudu) :-D! L.M.

avatar

Sloviensko

rudo muž 13.06.2011 23:30:58

>> libor.matousek, 13. 06. 2011 12:57:45

no podla hrubeho vypoctu si sa zotavoval asi 3 mesiace ;-)

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 272 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.