Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Silva Nortica Run bude napřesrok výhradně na českém území

Silva Nortica Run bude napřesrok výhradně na českém území
foto: Václav Pancer

Radek Narovec | 17.12.2011 | přečteno: 8501×

Jeden z nejnáročnějších závodů na českém území, přesto hravě vyprodá kapacitu dlouho před datem konání. Silva Nortica Run, malebný trojzávod na jihu Čech, chystá pro příští rok zcela nové tratě a již nyní si můžete zajistit místo na startu ultra, maratonu či půlmaratonu. Povídali jsme si s Vojtou Stavným, jedním z pořadatelů. HLASUJTE V ANKETĚ O DÉLCE TRATI

Letošní ročník byl dlouho před konáním vyprodán, jak to vypadá s registracemi na ten další, který se koná 2. června?

Registrace byly otevřeny již v září a k dnešku máme něco kolem padesáti přihlášených. A to přesto, že jsme do poslední chvíle nevěděli, kdy přesně se závod uskuteční a kudy povede.

Naznačovali jste, že trať v roce 2012 dozná možná podstatných změn. Jak to vypadá nyní?

Všechny trasy se změní. Stále sice existuje teoretická možnost spolupráce s partnery v Rakousku, ale my jsme tuto myšlenku již opustili. Tratě pro maraton a půlmaraton budou kompletně nové. Pro ultra bude použitá prakticky celá aktuální česká část, ale druhá polovina bude nová na území České republiky. Váháme nad délkou trati a rádi bychom, aby si běžci sami vybrali. (pozn.red.: hlasovat můžete v anketě pod článkem)

Bude se měnit kapacita tratě?

Kapacita tratě zůstane přibližně zachována – maximální počet běžců je 531. Z toho cca 100 míst pro ultra.


WEB ZÁVODU

ONLINE PŘIHLÁŠKY

FOTOGALERIE Z MINULÝCH ROČNÍKŮ


Budete měnit výši startovného?

Ano. Ceny budou pouze dvě. Zvýhodněná do 31.3. a pak už jen plná. Například pro ultra to je 600 Kč a 800 Kč.

Dlouho jste nevěděli, zda se nezmění datum konání závodu. Jak to nakonec dopadlo?

To je pravda, vyjednávali jsme s týmem Prague International Marathon, který na červen přesunul svůj chystaný půlmaraton v Českých Budějovicích. Nakonec jsme se ale rozhodli zůstat u původního termínu 2. června, protože jsme toto datum lidem slíbili a oni se začali hlásit a připravovat si závodní kalendář. Věřím, že i přes termínovou kolizi a nevelký odstup od maratonu v Praze přilákáme k nám ty běžce, kteří si budou chtít zakusit něco jiného, než je dlažba a ruch kolem trati. Přece jen náš závod je o běhu v přírodě.

Jak jste hodnotili letošní ročník. Je něco, co (kromě trati) bude jinak?

Náš hlavní cíl je stále stejný. Připravit běžecký víkend jako běžecký svátek. Aby si to všichni ve zdraví užili. Neplánujeme tedy žádné významné změny. Se změnou tratí se ale pojí změna místa startu a cíle. Také předpokládáme větší zapojení českých obcí.

Symbolem Silvy Norticy se stal domácí démon Dan Orálek, najdete mu pro příští ročník větší konkurenci?

Pracujeme na tom. Budeme osobně zvát naši špičku. Pro ročník 2012 počítáme s větší účastí ze zahraničí.

Čím jiným byste chtěl běžce pozvat?

Počítáme opět se seminářem. Tentokrát na téma běžeckých závodů a jejich specifik.


Červnový Silva Nortica Run je s ohledem na profil trati a obvykle extrémní počasí jedním z nejnáročnějších běžeckých závodů na území České republiky. Vybírat můžete ze tří distancí, kromě ultramaratonu (loni 85 kilometrů) to je maraton (s možností běžet ve dvojici po trati ultra) a pro méně zdatné vytrvalce půlmaraton. Každoročně svou přátelskou až rodinnou atmosférou přitahuje specifickou komunitu trailových běžců. Není divu, že letos vystoupal na druhou příčku v žebříčku nejpopulárnějších domácích závodů jara.

Anketa

Pokud poběžíte na Silvě Nortice ultra, jakou vzdálenost byste preferovali?

 
31 hl.
 
33 hl.
Celkem hlasovalo 64 uživatelů.