Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Věčná debata aneb Nebude na té patě přece jen něco?

Věčná debata aneb Nebude na té patě přece jen něco?
foto: Zdenek Krchák

Luboš Brabec | 24.09.2012 | přečteno: 41900×

Pata, nebo špička? Téma tisíckrát vášnivě diskutované a rozebrané snad ze všech stran. Módní pohled říká, že většina lidí dnes běhá špatně, přes patu, a proto jsou zranění, že za to mohou především moderní technologické boty, kterých je nutné se zbavit a vyměnit je za minimalistické či dokonce raději běhat jen naboso. A naučit se konečně běhat správně, přirozeně. Je to skutečně tak jednoduché?

Jihoafričtí experti Ross Tucker a Jonathan Dugas nejsou jen PhD, ale i ve svém oboru uznávané autority. Specializují se na sportovní biomechaniku, analýzu běžeckých výkonů a vůbec přibližují vědecké aspekty ukryté nejen za vrcholovým sportem. Přednášejí na seminářích, pilně publikují na svém webu a v roce 2009 vydali inspirativní knihu Runner´s Body.

Jedním z probíraných témat je i běžecký styl. Tucker s Dugasem zpochybňují závěry propagátorů jednoho ideálního běžeckého stylu, jako jsou třeba školy Chi running nebo Pose Running, i marketingové kampaně některých výrobců bot. Ostatně není už ve sloganu „Naučíme vás běhat přirozeně“ skryt jistý protimluv?

Tucker a Dugas ve svých přednáškách a statích vyvracejí některé oblíbené mýty posledních let, nebo prostě jen do debaty přinášejí nové, provokativní otázky k zamyšlení. Tady jsou ve zkratce některé z jejich hlavních tezí.

1. Všichni nemohou běhat stejným stylem

Jedním ze základní omylů je – podle Tuckera a Dugase – zažitá představa, že existuje nějaký ideální běžecký styl a všichni se ho mohou naučit. „Každý běháme jinak, pro každého je charakteristický jiný běžecký styl – je to podobné jako s otisky prstů. Všichni můžeme běhat lépe, to je jasné. Ale nemůžeme všichni běhat stejně,“ zdůrazňují autoři.

Styl se odvíjí od kondice, výšky, hmotnosti, délky nohou, sklonu pánve, položení těžiště těla, kloubního rozsahu atd. Dokonce ani elitní vytrvalci, tedy borci s podobným somatotypem, neběhají stejným stylem. Jinak běhá Haile Gebrselassie, jinak Kenenisa Bekele, jinak běhal Samuel Wanjiru, jinak Martin Lel. A vlastně žádná z nejlepších žen neběhala ani jen podobně jako Paula Radcliffová.

2. Lze běžecký styl učit jako tenisové údery?

Nové trenérské školy tvrdí, že správný běžecký styl se lze (a musí) učit podobně jako tenis, tanec nebo golf. V podstatě prosazují názor, že všichni běháme špatně a že podle jejich metodiky můžeme běhat lépe, či dokonce správně.

Jihoafričtí vědci zpochybňují i tuto tezi. Se schopností běhat (a chodit) se rodíme, máme ji – na rozdíl od schopnosti zahrát míček přesně k zadní čáře – geneticky zakódovanou. Děti nepotřebují žádné tréninkové lekce, prostě se naučí chodit (a běhat) samy, metodou pokusů a omylů. Učí se balancovat, rozkládat rovnoměrně váhu těla, korigují své pohyby na základě čerstvě získaných zkušeností. „Běh prostě není dovednost, kterou se musíme učit na trenérském semináři jako golfový odpal nebo forhendový topspin. Je nám vrozený. A je nám opravdu vrozený špatně?“ píší Tuckar s Dugasem.

3. Běžecký styl je odvislý od rychlosti

Častý argument zastánců běhání přes špičku (či přesněji přední část chodidla) zní: „Podívejte se na nejlepší africké běžce, jak běhají ladně, efektivně a přes špičku.“

Jihoafričtí experti souhlasí s tím, že Bekele a spol. běhají efektivně a nedopadají na patu, ale zároveň zdůrazňují: „Zkuste si zaběhnout stovku za šestnáct vteřin a nechte se u toho natočit na video. Co uvidíte? Velmi pravděpodobně na patu dopadat nebudete, stejně jako elitní Afričané.“

Stovka za šestnáct je rychlost, jakou ti nejlepší absolvují desetikilometrovou vzdálenost. Běží téměř půl hodiny tempem, jakým většina z nás dokáže jen sprintovat. I z toho vyplývá, že styl je odvislý od rychlosti. Jiná je mechanika pohybu při tempu pod 3:00, jiná u maratonce snažícího se pokořit čtyřhodinovou hranici. „A kdo měl možnost sledovat elitní běžce při rozklusání před závodem, jistě si všiml, že při pomalém běhu dopadají na střed chodidla či jemně na patu.“

4. Není pata jako pata

Ale není mýtus i to, že špičkoví závodníci dopadají na přední a střední část chodidla?

Zajímavý průzkum provedli před osmi roky na půlmaratonu v Sapporu japonští experti, kteří sledovali, jakým způsobem u elitních běžců dochází ke kontaktu s podložkou. Na 15. kilometru natočili nejlepších 248 mužů a 35 žen a zjistili, že 75 procent z nich dopadá na patu, 24 procent na střed chodidla a pouze čtyři z 283 sledovaných se nejdříve dotkli země přední částí chodidla.

Dokonce u TOP 50, tedy běžců s průměrným tempem 3:03, činil podíl „patařů“ přes šedesát procent, u závodníků na 51. až 100. místě (průměrné tempo 3:10) to bylo skoro sedmdesát procent. Drtivá většina z nich běžela v závodních speciálkách nebo lehkých tempovkách, nikoli v 350gramových „cihlách“ se čtyřmi centimetry gumy pod patou.

Samozřejmě do kolonky „dopad na patu“ se vejde celá škála různě šetrných došlapů, upozorňují Tucker s Dugasem. Patří sem běžci s dopadem více méně pod těžištěm, kteří se sice dotknou země nejprve patou, ale jen decentně, stejně jako se sem řadí běžci dopadající s nataženou nohou daleko před těžištěm, kteří opravdu dávají svým kloubům zabrat. Proto i v tomto případě je jakékoli škatulkování a generalizování nesmyslné.

5. Jak je to vlastně s četností zranění?

A dostáváme se k tématu běžeckých bot. Základní statistický závěr dneška říká, že ačkoli se za posledních třicet let modernizovaly a vylepšovaly klasické běžecké boty, procento zranění je stále stejné. Na vině jsou tedy moderní boty, které neredukují riziko zranění a nutí běžce ke špatnému stylu, jenž tato zranění způsobuje.

V takovém pohledu zcela chybí přihlédnutí ke změnám, kterými prošla běžecké scéna za poslední tři desítky let, shodují se Tucker a Dugas. Na rozdíl od přelomu 70. a 80. let začíná běhat stále více lidí bez atletické průpravy, s nadváhou, nezpevněným tělem a bez znalostí základních tréninkových pravidel a postupů. Mnozí z nich si jako svůj první sportovní cíl zvolí maraton či aspoň půlmaraton, tak není divu, jak rychlá bývá jejich cesta ke zranění.

A jako u každé statistiky záleží na její interpretaci, upozorňují jihoafričtí autoři. „Vezměme si hypotetická čísla, že před třiceti roky běhal milion lidí a polovina z nich se zranila a že dnes běhá deset milionů lidí a polovina z nich je zraněná,“ rozvíjejí svou teorii. „Jedna z možných interpretací, jakou používají zastánci metod Chi running a Pose runnig, je ta, že máme pořád stejné procento zraněných běžců. Ale jiný pohled na věc může říkat, že dneska máme o 4,5 milionu nezraněných běžců více než před třiceti roky!“

Komentáře (Celkem 174)

Nalezené položky: 175 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Další Poslední
avatar

Celkem 81924 km
Minulý měsíc 205 km
10 km: 0:36:24 (2000)
půlmaraton: 1:19:15 (1999)
maraton: 2:48:47 (1997)

Jarda H muž 24.09.2012 17:09:40

Já říkám starýho psa novým kouskům nenaučíš. A pokud nebudeš běhat jak ti zobák narost a k něčemu se nutit o to víc budou tvoje mohy trpět! Musíme se smířit s tím, že máme v sobě nějakou hranici, geneticky danou a každé její násilné překonání odskáčem zraněním. Ja běhám jak z posledního od startu až do cíle. Žáden styl mne nikdy netrápil. Hlevně vás to musí bavit, nebo jsou toto snad stránky jen špičkových běžců, připravujících se na vítězství na Olympiádě? :-)

Motto: Běhám. aby mi chutnalo pivo.
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 24.09.2012 17:14:09

Moc hezky clanek, tady ani neni co psat, MATO vyjadri presne vse.

Beham v botech, nedopadam na spicku, pouze kdyz jdu rovinky, odviji se to od rychlosti. Beham i bosa, ale jen vyklus na trave na stadione, kdyz jdu jednou tydne s kamarady na stadion na trenink. Ovsem duvod, proc klusu bosa je ten, ze jsem tak zvykla od mala. Uz moje maminka vedela, kdyz jsme byli deti, ze chozeni/ev. behani po trave, pisku je zdrave a regeneracni. Ale po betonu? Pominu li spinu chodniku, nasi na boso chodici predkove chodili bosy, neb beton/asfalt nebyl, byl mekky povrch, kde to nevadi, ale behat tak po tvrde ulici se mi zdrave nejevi. Sama u sebe pozoruji, ze kdyz bezim bosa, tak stejne nejdu pres spicku. Myslim, ze kazdy clovek je individualita a jak psal Mato, proste se vybeha a vybeha si i sobe vyhovujici dopad. Ladnost pohybu pak zalezi od toho, co je vam dano.

Minimalismus je velmi uspesna komercni zalezitost, kde byli vsichni ti minimalisticti bezci v dobach pred treba pred 15 lety, kdy uz byly boty odtlumene a atleticti treneri davno posilali sverence vyklusat bosky na rychlejsi odstraneni unavy. Ale jen pekne po trave. Kde byli? No vsichni behali v tech odtlumenych, protoze tak to jevil trend. A ted nam holt rekli, ze bos ci minimalisticky je lepsi, tak hura vsichni na to. Klidne, kdo chce at tak beha, ale pro vykonostni beh – hmm, i ti Africane, co zacinaji bosky skonci v botach. Ne u vsech je to reklama, vzdyt mnoho jich objizdi jen poutaky a nikdo je nezna…

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154616,51 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 24.09.2012 17:47:21

Změna běžeckého stylu? Možná když je člověku 20–30let, tak lze něco měnit, ale po padesátce? Vybavuji si situaci před 5-ti lety (mám dojem na Zelenečské desítce), kdy mi po doběhu do cíle (na mě v nadprůměrném čase okolo 41:00) říká jeden veterán co doběhl za mnou: „Ty máš strašný styl, kdyby jsi ho zlepšil, tak běháš 10km nejméně o minutu rychleji!“ A tak jsem to po té vyzkoušel a snažil se běhat trochu více přes špičky a ramena dávat dozadu. A výsledek? Do měsíce zánět achilovky a nejdelší nechtěná běžecká pauza v životě.

Poučení: Jak pěkně píše Luboš, běh je něco jako otisk prstu, každý nemůže běhat stejně (a jak mi říkal Miloš Š. ve Stromovce: „Tebe poznám podle běhu na kilometr daleko!“). Ale reklama dělá divy! V pětiprstech běžel letos i jeden kolega na 48hod. na Kladně. Brzy ale přešel na normální boty, čemuž se nikdo nedivil .....

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 24.09.2012 18:05:29

Po delší době článek, který se dá číst. Že by se blýskalo na časy? ;)

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 24.09.2012 18:59:34

>> kanovsky, 24. 09. 2012 10:02:30

Ovšem rozbíháš to samozřejmě podstatně lepším stylem, na dráze mi přišlo, že přes špičky. Hodnotit svůj styl při doběhu maratonu je celkem sebemrskačské :-D

Jinak článek se mi líbí. Otázka pata-špička mi přijde podružná. Zadání je došlápnout pod těžištěm a energii věnovat pohybu vpřed. Řešení je individuální. Pro každého člověka a pro každé tempo trošku jiné.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Brno

Celkem 2422 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:12:00 (2012)

pms muž 24.09.2012 19:32:41

>> Mato, 24. 09. 2012 09:12:09 Mne pripada ta nálepka „priposranost“ trochu nefér. Srovnává se tu nesrovnatelné. Na čele běžecké veřejnosti jsou dnes lidé, kteří v odpružené obuvi vyrostli, zatímco bosoběžci mají za sebou při nejlepším většinou jen pár let. To, než se celá složitá klenba chodidla přetrénuje na to, k čemu byla původně určena, trvá podle mne spíš roky než měsíce. Na optimálně vlhké louce se dá i naboso běžet celkem uvolněně a je radost sledovat, jak se uvolněná chodidla „chápou“ země pod sebou.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 24.09.2012 19:57:13

>> Mikis4318, 24. 09. 2012 18:59:34

Možná ano, ostatně ta fotka může být zavádějící, protože ještě došlápnuto nemám a navíc jsem se tam pokoušel o jakýsi sprint, takže technika byla zcela jiná, než v průběhu maratonu, kdy jsem samozřejmě měl tradičně krátký frekvenční krok. Můj dojem je, že se pata dotkne země první, ale síla na ni jde minimální, takže největší váha jde na celé chodidlo. Souvisí to asi i s tím, že nedopadám na nataženou nohu, ale již na pokrčenou, což zlepšuje rozložení váhy při dopadu i odrazu.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 24.09.2012 20:19:32

No ja zkousel minimalismus (Pose metodu), jeste kdyz to nebylo in. Lakalo me, ze posilim lytka, takze odpadne problem stridani treter a normalnich bot a zaroven to bude energeticteji min narocne (a cokoliv, co vyzaduje co nejmin sily, je pro mne vyhra). Do Five-Fingeru bych nesel – fakt nepotrebuju citit kazdy kaminek; a kdyz prijde unava, tak mnohem mene odpousti – oboji mi pripadne, ze zvysuje riziko zraneni. A styl – jasne, taky jsem se dostal do stadia „priposraneho“ cupitani, ale predchozi patni brzdeni take nebyla zadna slava. Proste od toho krasneho klusu je oboji na mile vzdaleno, ale to si klidne priznam, ze na to nemam, at bych delal cokoliv. A tady to cupitani mi alespon umoznilo jakz takz efektivne dat maraton, coz je (byla?) ma hlavni trat.

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 24.09.2012 20:25:45

http://www.mizuno.eu/…e-technology (Mizun si vážím, ale oni jasně řekli, o co jde).

Problémem je „redirect energy“ z paty. Co se týče závodních bot, ty zpravidla neredirektují. Je optimální na závod trénovat v botech, které vás ženou dopředu díky dopadu, který je v závodních botech nevyužitelný?

Dcera běhá a dostala se k tomu zajímavě (z naprosto neatletické rodiny). Jednou jsem ji koupil na léto boty v akci – semišové Pumy. Zamilovala si je, půl roku chodila jenom v nich – a ony vydržely. Tak jsem jí další léto koupil Adidasky – šikovné, hezké a s odpruženou patou. Když se dostala v rámci různých aktivit k běhu, tak jí to šlo a bavilo. Nakonec skončila jako dorostenka v atletice na delších tratích – a stagnovala. Spoléhání na odraz paty; místo v lýtkách byl pohyb ve flexorech. Trochu jsem zapracovali na core a na dráhové tréninky koupili fríčka. Styl se zlepšil.

Shrnu to takto: není přirozené pomáhat si v pohybu dopředu tím, že se do paty opřu. To je však něco jiného než překlopení chodidla. Po špičkách běhají koňové.

Motto: No toto!
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 24.09.2012 20:35:33

>> pms, 24. 09. 2012 11:38:21

Ano, běh pro potěšení nemusí mít v prvním plánu rychlost. Stejně jako u sexu, že …

Motto: No toto!
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 24.09.2012 20:36:34

Ked som s behanim zacinal, mal som vyrazny predslap, alebo jak sa to neanglicky povie. A samozrejme na patu. Po asi 2rokoch behania ked som sa tomu zacinal venovat vazne, som sa rozhodol aj zlepsit styl. V tom case som mal nabehane tak 3tis km. Po dalsich 2tis som behal cez spicku a dost vyrazne. Potom som uz styl prestal riesit a dalsich 10k nechal nech sa styl utrasie sam. Kamarat si prave pred par dnami vsimol, ze teraz nebeham tak vyrazne cez spicku ako predtym po „prechode“ Poriesil som vtedy zakladny problem a bolo nutne to spravit vedome. Ale hladanie svojho optima nechavam na objemy.

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 24.09.2012 21:07:49

Řeknu zde svoji zkušenost – ale je to jen osobní zkušenost, která se aplikuje jen na mě a někdo jiný může mít úplně jinou. Když jsem začínal pravidelně běhat, koupil jsem si extraodpružené cihly. Pro mé pomalé běhy kolem 9km/h na 6–10km to bohatě stačilo. Pak jsem se pustil i do nějakých závodů – desítek. Zrychlil jsem někam těsně nad 10km/h a pořád na to stačily hodně tlumící boty. Někdy v té době jsem se rozhodl natrénovat nejdřív na půlmaraton a pak na maraton. Stále jsem si kupoval odpružené stabilní boty, i když od začátku běhání jsem už shodil 17kg. Co mě však vedlo k přejití na styl běhu přes špičky (či přední část chodidla) byl můj druhý maraton. Přestože jsem měl tempo rozběhnuté pod čtyři hodiny, pod čtyři hodiny jsem to nedal. Strašlivě mě totiž na 30. km chytlo koleno. Čili proto jsem v tlumících botách postupně začal trénovat styl běhu přes špičky (přední část chodidla). Velmi postupně (nejdříve třeba jen 1km z 10km výběhu). Vyplatilo se, protože pak už mě nejenže nikdy nechytilo koleno, ale nikdy jsem ani neměl tuhé šlachy a to přesto, že už prakticky neběhám v tlumících botách ale víceméně převážně v tempovkách. Minimalistické Vibramy jsem si taky vyzkoušel, ale běhám v nich jen krátké rychlé výběhy (do 6km). Tolik tedy moje zkušenost, ale nikomu žádný běžecký styl nevnucuju. Jen jsem přišel na to, že běh přes špičky mi vyhovuje víc než přes paty (ale nepotřebuju k tomu minimalistické bo­ty).

avatar

Celkem 6 km
Minulý měsíc 0 km

Tocik muž 24.09.2012 22:56:25

>> ipeterka, 24. 09. 2012 21:07:49

To je přesně to, o čem by běh měl být. Běhat tak, jak to člověku vyhovuje, a v čem mu to vyhovuje, a když se chce změnit, tak pomalu, postupně, obezřetně.

Lidi co běhaj v „cihlách“ a ze dne na den si koupět pětiprsty a divěj se, že to nejde, prostě nepovažuju za lidi, který to s tim myslej vážně

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 25.09.2012 00:45:39

>> Mato, 24. 09. 2012 10:07:16

Na běh naboso po hladkém tvrdém povrchu (beton, asfalt) nedám dopustit. Zkoušel jsi to někdy?

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 25.09.2012 08:25:48

>> Mato, 24. 09. 2012 16:32:16

Kolik bot nema podpatek a odpruzenou spicku a tedy neomezuje a nedeformuje nohu? (ostatne kolik „minimalistickych“ bot nema odpruzenou spicku?)

„aby si podporili nesmyslnost sveho jednani“ Promin, ale to je demagogie. Jak muzes predjimat, ze je to konani nesmyslne?

>> hihik, 24. 09. 2012 16:57:17

Ja ze sveho okoli znam pouze dva minimalisty, takze si netroufam neco usuzovat. Kazdopadne bez poradne studie je tohle neresitelny spor a pri vsi ucte k „osobnim zkusenostem“ staci jenom povrchni znalost psychologie, abys pochopil, proc to pro me neni zadny argument.

>> skritek Hugo, 24. 09. 2012 17:14:09

No ja ti nevim, ze by clovek v minulosti behal/chodil po mekkem povrchu. To mozna zijes v trochu idealizovane predstave o prirodnich terenech v takove Africke savane ci Australii a mnoha jinych mist planety..

Pred 15 lety jsem behal orientak a svete div se v tretrach, ve kterych jsem casto i trenoval. Naboso jsem nebehal, protoze to prece bylo nebezpecne, rikali „odbornici“. Pro me cihlove obdobi byla jenom cca trileta epizoda odstartovana poplasnymi clanky jak bez individualniho vyberu boty a spravneho tlumeni skoncim na voziku. Az casem mi secvaklo, jak nesmyslny prumysl to je.

>> Mikis4318, 24. 09. 2012 18:59:34

Souhlasim, debata pata – spicka je nesmyslna a jde primarne o dopad. Tocit se na te prvni otazce neposouva diskuzi nikam dopredu, byt do novinoveho titulku je to skvele..

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Celkem 1517 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:05 (2007)
půlmaraton: 1:46:06 (2006)
maraton: 3:49:59 (2006)

vlado muž 25.09.2012 09:01:04

Mato: *vždy som sa divil, prečo sa bežecká abeceda behá cez špičky(a ešte som nevidel niekoho kto by to pri abecede nezdorazňoval?) a přišlo mi to zvláštne – abeceda po „špičkách“, beh po patách.

*myslím že keď niekto ako napríklad ja začně behať „v cihlách“ a vzhladom na mizernú kondičku a rozne dysbalancie automaticky behá cez patu a ešte k tomu dopadá s vystretým kolenom. A preučiť sa to na dopad „pod ťažiskom“ s pokrčeným kolenom nie je možné (aspoň pre mňa) inak, ako radikálnou zmenou – beh cez „špičku“. Takže v tomto vidím velký prínos minimalistických topánok. ale máš pravdu ťapkanie po asfalte prirodzene nevyzerá.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 25.09.2012 09:07:06

>> mulisak, 25. 09. 2012 00:45:39

Pozri, ja som uz behal naozaj vo vsetkom a casto aj bez nicoho. Pri mojej vahe si to naozaj mozem dovolit. Viem ako mi reaguju slachy a svaly po behoch v zavodnych specialoch na zaciatku sezony a na konci (v druhom pripade bez rozdielu proti viac odtlmenym botam, ktore by vacsina povazovala tiez za specialky). Ale je velky rozdiel, ked si da na nohy specialky s minimom gumy pod chodidlom priemerny (stihly) chlap so 70kg a niekto kto ma o 20kg menej. A to este nehovorime o style behu a nejakej vybehanosti, ci podstatne zocelenejsom pohybovom aparate.

Este inak povedane, ak k tomu, aby si bezal „spravne“ (nech uz je to akokolvek myslene) potrebujes bezat iba naboso, ci predrazenych kuskoch gumy, ktore si dokazes vystrihnut aj sam za par euro, a nedokazes to obuty v beznych bezeckych botach, tak niekde robis chybu a naozaj potrebujes pracovat na svojom style. Iste, aj ja citim rozdiel, ci mam na nohach 180g specialy, alebo 260g lightweighty, ale v oboch dokazem bezat rovnakym stylom behu. Rozdiel je iba v energii, ktoru pri tom vydavam, ak bezim tou istou rychlostou. No a samozrejme, rozdiel je aj v naslednej regeneracii, v dosledku dopadov, nech bezis akokolvek ekonomicky. Beh je totiz vzdy narazova aktivita a pri urcitej rychlosti, nech mas na nohach cokolvek, dochadza k svalovym mikrotraumam. Pri nastupe unavy, ktora je nevyhnutnym komponentom behu, vzdy dojde k drobnym zmenam stylu a spravne boty by Ti mali umoznit na nejaku dobu to este potiahnut. Nemali by zavadzat, mali by Ti pomoct. To je rozdiel.

Po afalte a betone som naboso viackrat musel bezat aj nedobrovolne (ked mi ukradli boty na stadione, pri rovinkach a vykluse po trave naboso) a rozhodne to nie je nieco, co by som potreboval zaradit do svojich behov…

Nemam ucebnicovo idealny styl behu (zas, nech uz je to cokolvek), ale po tolkych kilometroch co mam v nohach, si trufam povedat, ze je blizko k optimu pre moje telo. Pata, ci spicka? To zavisi od toho, ako rychlo bezim a ako sa citim, ale rozhodne to neriesim. Je to nepodstatne. Co som sa par krat videl natoceneho, tak skor to bude ta predna cast chodidla. Aj boty mam vydrane vzdy skor v prednej casti. Moj kolega ma asi najsuchtavejsi krok s s najskaredsim dopadom na patu, aky som kedy videl, na spicky ho nedostanes ani pri 200m sprinte, ale desiatku ma o viac ako 2min lepsiu ako ja a maraton skoro o 10. To, co ja nosim, ako treningove boty, on ma na zavody. No a co? Ma zly styl behu? To by som si nedovolil tvrdit. Je to prenho najekonomickejsi styl behu, ktorym dokazal bezat dost hlboko pod 4min na 1500m a vyzeral pri tom, ako ja v poslednom tazeni na maratone… Plus, on nebyva nikdy zraneny, skor viac lenivy. Kazdy mame svoj najprirodzenejsi styl behu a ci je to spicka alebo pata, to je naozaj jedno.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 25.09.2012 09:13:49

>> vlado, 25. 09. 2012 09:01:04

No pre mna prave tato zmena bola mozna v klasickych odpruzenych botach. Na minimalisticke som si trufol az po par mesiacoch preucovania sa. A vdaka tomu, ze som nesiel hned od uvodu na zmenu stylu i zmenu obutia, som bol zaroven schopny v priebehu 4mesiacov zdvihnut objem z 50km tyzdenne na vyse 100. Po roku behania cez spicky som si kupil VFF a hned prvy beh som dal 20km. Par dni ma potom boleli litka, ale uz som po treningu zazil horsie.

avatar

Zastávka u Brna

Celkem 7225 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:04 (2013)
půlmaraton: 1:19:06 (2013)

Zimní běžec muž 25.09.2012 09:29:08

Přidám svůj pohlede na tuto věc z „vnějšku“ jakožto neběžec (běhám teprve necelý rok), ale právě proto možná můj pohled není deformovaný tradičním pohledem pata vs. špička.

Myslím si totiž, že tato otázka pata vs. špička je úplně mimo a naprosto irelevantní co se týče techniky běhu. Otázka by měla být spíš dopad před těžiště (což obvykle znamená na ostrou patu, moc jinak to ani nejde) vs. dopad pod těžiště.

Dopad na nohu před těžištěm není běh ale civilizační choroba způsobená pravděpodobně našimi zdeformovanými postavami v důsledku toho, že obrovskou část našich životů si pokřivujeme těla seděním na židlích (škola, kancelář, auto…). Člověk, který má tělo v pořádku (správně postavenou páteř a pánev) skoro vždy poběží s dopadem pod těžiště a je úplně jedno jestli to bude na paty nebo špičky, to už závisí hlavně na rychlosti běhu a trénovanosti svalů a šlach, které jsou na běh po špičkách potřeba.

Motto: Vyhrát závod je nejlepší věc na světě, nevyhrát závod je druhá nejlepší věc na světě.
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 25.09.2012 13:12:15

>> EdCable, 25. 09. 2012 08:25:48 **„aby si podporili nesmyslnost sveho jednani“ Promin, ale to je demagogie. Jak muzes predjimat, ze je to konani nesmyslne?

Asi sme sa nepochopili, mozno som to skratkovito pojal, takze doplnam svoju vetu: Za nezmyselne povazujem pobiehanie naboso/vo VFF a inych guru blbostiach po betone/asfalte, majuc pritom priserny styl behu, so zadkom par centimetrov nad zemou, so zablokovanymi clenkami a chodidlami ohnutymi, ako hokejky. Pri kazdom kroku je vidno v tvari, ze sa modlia, aby nestupili na nejaky ostrejsi kamienok. Takych som videl u nas, aj za morom desiatky, ak nie stovky. Povacsinou by pre svoj styl spravili najviac, keby zo desat kil zhodili (tymto sa nechcem nikoho stihleho dotknut).

Mozno to je taky psychicky unik, aby si clovek mohol ospravdlnit, preco si dam dnes iba lahku 4ku, namiesto 24ky :-P (tu srandujem). Proti gustu ziaden disputat, ale nech ma nepresviedcaju, ze to je ten jediny spravny a prirodzeny styl behu. Kuknem na vyzutych africkych chlapcov a vidim diametralne odlisny styl od toho, aky mi predvadza ten barefutak…

avatar

Alen žena 25.09.2012 14:34:43

Ahoj. Pro zajímavost má zkušenost mnohaletého běhání – cíleně jsem vyhledávala normální těžší robustnější tréninkové boty. A mým cílem bylo v nich odběhat = odtrénovat všechno. Měla jsem radost, když jsem dokázala plnit časy v těch těžších botách. Šetřily mi nohy. Pro závod jsem se těšila, až se obuji do lehkých závodních maratonek. Šetřila jsem si jejich výhody (lehkost a větší cit) jen pro závody. Věřila jsem, že v nich budu rychlejší a můžu ubrat trochu z energie, kterou jsem dávala do tréninkových bot. Na tretry jsem si musela navykat, takže když se blížily závody, občas jsem v tretrách běžela některé tréninkové úseky, ale i tam jsem byla ráda, když jsem co nejvíce úseků zvládala ve stanovených časech v tréninkových maratonkách. Z mého pohledu to pro mé běhání byla dobrá volba. A jestli pata nebo špička? – Došlap pod těžiště. Místo došlapu na chodidle určovala rychlost.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 25.09.2012 16:09:27

>> EdCable, 25. 09. 2012 08:25:48

To jsi asi dost spatne pochopil, co jsem psala. Mekcim povrchem myslim jiny povrch, nez je tvrdy asfalt nebo beton. V komentu k Matovu prispevku pouzivas slovo demagogie, ale prekrucovani slov cloveka s tim, ze mekkym povrchem budu myslet vyhradne louku( jinak nevim, jak si tva slova o idealizovani mam vysvetlit) je opravdu argument. Kdykoliv jsem se drive bavila s bezci, pak jsme mekkym povrchem mysleli povrch mimo beton/asfalt. Moc dobre znam povrchy v tebou zminovanych mistech nasi planety a i ted mam jeden z mych bezeckych terenu brutalne vyschlou hlinu, ktera je jako kamen, ale porad je na beh prijemnejsi nez asflat a i s mou mezinarodni skupinkou jej oznacujeme povrchem mekkym. Proste na chozeni po asfaltu nas system postaven nebyl a behani po nem bos hranici s masochismem.

Pokud tebou zminovani „odbornici“ tvrdili, ze beh bos je nezdravy, tak asi necetli noviny. I v dobe meho detstvi – > jak 20 let radili doktori nechavat behat deti na vhodnem povrchu bose. Chodila jsme na sportovni gympl, potkala radu treneru a vetsina posilala po treninku sverence vyklusat bose – byl li v okoli vhodny povrch, rozhodne ne silnice, na tartan jsme take bosky nesmeli, hezky po okraji travniku. Ne vsak kvuli zmene stylu, behani po spicce a podobne, kvuli regeneraci. To, zda clovek bezi bos ci ne se stylem nijak nesouvisi a pokud lide tvrdi,z e pri behu v botech neciti tak cisty beh, tak asi neznaji vlastni telo a trosku nechali svou psyche ovlivnit reklamou. Citim sve nohy stejne, i kdyz bezim v botach, i kdyz ne, proste vnimam praci sveho tela, boty to neovlivnuji, uz vubec ne doslap. Kazdemu je prirozene neco jineho a styl se odviji i od vybehanosti, rychlosti, terenu (kopec). Jak pise Alena, dulezity je dopad v pomeru k tezisti, ten doslap by clovek nemel tak resit, urcite ne nasilnym preucovanim.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 25.09.2012 23:11:17

>> skritek Hugo, 25. 09. 2012 16:09:27

myslim ze EdCable chcel spravne poukazt na to ze historicky sa dalo behat len po absolutne tvrdom terene s vyniunkou obdobia dazdov ked sa dalo pohybovat v blate.

jedine miesto pre pohyb bola vydupana trava do hliny ktora je tvrda jak beton, ked je vyschnuta, takze nevidim rozdiel v porovnani s behanim po betone a potom sa dalo pohybovat po skalach, zvycajne dlhe kammene platne alebo neskor chodniky a cesty dlazdene kamanemi a neskor kockami zo zuly.

do prirody sa moc vbehnut nedalo, nikto travu nekosil, bola vysoka po pas ci nad hlavu plna jedovatych hadov a inych zivocichov a vsade rastu rozne plazive pichlave rastliny, nieco ako malinove ci cernicove kriky alebo ruze, akurat ze tie vyhonky su makke a plazia sa po zemi a takmer kazdy krok sa skoci na nieco ostnate, pripadne na rstaliny typu zihlava-kopriva alebo bodliak.

vynalez kosacky na travu je pomerne moderna zalezitost rovnako vynalez umelo udrzovaneho travnika futbaloveho stadionu ci golfoveho ihriska.

pre cloveka bol absolutne tvrdy povrch prave ten prirodzeny.

behanie naboso po makkom, po trave nic neriesi, nenuti to behat spravne, trava dokonca toleruje aj dupanie patami do Zeme

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 26.09.2012 08:38:41

>> rudo, 25. 09. 2012 23:11:17

Otazkou je, ci vtedy clovek trenoval na atleticky vykon, tzn. ze kazdy den. pripadne viackrat do dna behal vyssou rychlostou dlhsie vzdialenosti, alebo skor chodil a sem tam pobehol, ak bolo treba a ked mal ulovenu potravu, tak niekolko dni nikam nemusel chodit/behat. Tiez je otazne, ako dlho svoj pohybovy aparat potreboval, ked zivotnost bola do 30 rokov…

A nie, je velky rozdiel medzi udupanou a vyschnutou hlinou a medzi betonom/asfaltom (nehladiac na vsetko to svinstvo, co na zemi v mestach lezi). Skus porovnat pruznost/pevnost materialov, navratnost energie (pripadne jej startu) na jednotlivych povrchoch.

O par prispevkov vyssie prispel niekto, kto dosiahol v behu a v trenovani inych viac, nez vsetci na tomto fore a vsetkych ostatnych domacich forach dohromady. V podstate povedal to iste, co autor clanku, ale kludne si diskutujte dalej. Je to tak priznacne pre minimalizmus… ako pre kazdu dogmu.

avatar

Sloviensko

rudo muž 26.09.2012 08:52:33

>> Mato, 26. 09. 2012 08:38:41

najviac si tu diskutoval ty a si jediny co rozdava nalepky co je a nie je dogma.

Alena vo svojom prispevku nikde nenapisala ze behava alebo behavala cez patu a ze to podporuje pekne vysvetlila preco mala hrube boty ale zdoraznovala ze aj v nich behala s dobrou technikou

teda nic take ako napisal aj autor clanku.

autor clanku dalej prebral nazor ze techniaka sa neda ucit a ze na techniku je trener zbytocny a ze kazdy beha tak ako chce, nazor Aleny je na to absolutne opacny, nakoniec ako trenerka to povazuje za najdolezitejsiu ulohu trenera, sustavne kontrolovat a opravovat techniku

to ze kazdy beha ako mu je prirodzene je prave dogma, ktora je pouzivamna bezcami nechotnymi riesit svoje slabe stranky tela pripadne je to pouzite tiez trenermi ktory do toho moc nevidia a tak potom zametu pod nejaku nalepku ze talent a podobne.

Pokial si nepochopil pointa je v tom ze behat s dobropu technikou sa da naboso a aj v tych hrubych botach ovsem kto behat spravne nevie tak hrube boty ho budu udrzovat v chybach a to je rozdiel oproti tomu ked ides bosy na beton, tam dostanes riadnu facku za dupanie patami do betonu.

vyklus naboso na trave po treninku je zase uplne o niecom inom.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 26.09.2012 09:15:43

>> rudo, 26. 09. 2012 08:52:33

Zas si si vystrihol nieco, co vyhovuje iba Tebe a Tvojmu chapaniu.

Clanok bol o tom, ci je nutne riesit doslap na patu, ci spicku. Autor odpovedal, ze nie. Alena tiez napisala, ze to neriesila a ze doslap sa MENIL iba v korelacii s rychlostou behu. Celkom logicke… Nikto tu nespochybnoval, kam doslapovat v relacii s taziskom tela. A narozdiel od nejakych guru pavedcov je zrejme, ze sa da doslapnut na cele chodidlo a dokonca aj zlahka na patu a stale byt pod taziskom. Svedcia o tom aj stovky elitnych bezcov, co doslapuju skor na patu a maju bezchyby styl behu (vid Makau, Tadesse – ako priklady svetovych rekorderov).

Spravne sa mozes naucit behat aj v hrubsich botach a nepotrebujes k tomu dostavat facky od nikoho a nicoho. Teda, ak nie si masochista

avatar

Sloviensko

rudo muž 26.09.2012 09:24:44

>> Mato, 26. 09. 2012 09:15:43

Alena napisala jednoznacne – doslap pod tazisko

to automaticky vylucuje doslap na patu

u nej sa posuvalo miesto na chodidle kam bol momentovy prenos vahy podla rychlosti behu ale to znamenalo ci presne v strede alebo viac dopredu, nikdy tam neslo o dupnutie do cesty

ovsem clanok a tvoja deologia proti minimalismu nepriamo podporuje hrube boty koli tomu aby sa dalo dupat patou do cesty a mnoho bezcov si po tomto clanku povie ze techniku menit teda nebudu a budu veselo do cesty dupat patami pred sebou.

tvoje priklady eltinych bezcov co doslapuju skor na patu – pri detailnej analyze z rychlobeznej kamery s ukazuje ze opticky akoby polozili patu boty na zem najprv ale vaha tela na to nejde a vaha je na nohe az ked je cele chodidlo na zemi

a prave vytahovanie tych fotiek a znamich mien je jeden z dovodov preco sa tak vela bezcov necha dopliest.

tebe to nepripada ako demagogia ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 26.09.2012 09:37:39

>> rudo, 26. 09. 2012 09:24:44

Co k tomu dodat? Ze nie som jediny, co ma problem s Tebou diskutovat dokolecka a dokola, ked stojis zo zakrytymi usami a hlasas len to svoje. Skus teda aspon citat pozorne.

A jestli pata nebo špička? – Došlap pod těžiště. Místo došlapu na chodidle určovala rychlost.

Ten, kto nema problem s logikou a pochopenim napisaneho, ten tomu porozumel. Alebo ten, kto ma nejaku svoju podivnu agendu a drzi sa jej ako hluchy dveri…

O doslape pod taziskom som hovoril aj ja, hned na zaciatku…

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 26.09.2012 10:02:11

Snad len na doplnenie:

Makau: http://www.shutterstock.com/…arathon.html

pri treningu na cele skupiny „who is who of marathoning“, kde vsetci bezia v hrubych botach a cez patu: http://universalsports.com/…rathon-team/

Pri tejto fotografii z toho nespravis beh cez spicku ani desiatimi vysokorychlostnymi kamerami – skratka je to cez patu: http://www.takethemagicstep.com/…n-rotterdam/

Je to ten spravny styl behu? – prenho ano. Pre ineho nie.

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 26.09.2012 10:36:40

>> Mato, 25. 09. 2012 13:12:15

„pripada mi to nesmyslne“ a „je to nesmyslne“ jsou dve rozdilne veci, na to jsem narazel. Smysl aktivity nemuzes hodnotit bez znalosti cile a preferenci. Jasne ze clovek, ktery je roky (spise desitky let) deprivovan o vjemy v chodidle je po zuti bot hypersenzitivni, stejne jako kdyby po takove dobe hluchoty nebo slepoty najednou slysel nebo videl. Jasne ze bude chodit i behat „divne“ (doslova jak pises " modlia, aby nestupili na nejaky ostrejsi kamienok") stejne jako ten slepy bude divne mzourat pri svetle a hlucheho budou bolet usi z hluku. Vypovida to neco o samotne chuzi/behu naboso, zraku nebo sluchu? O cilech dotycneho? Dava to vubec nejakou napovedu ke smysluplnosti chuze/behu naboso?

Kdyz uvidis bezet nekoho pomalu, taky ho nebudes hodnotit – reknes si, ze bezi treba pro regeneraci, nebo ze zacina. Proc mas tu tendenci hodnotit nekoho, kdo bezi bos?

Souhlasim, ze mnozi bareootaci se citi byt misionari. Na druhe strane mnozi propagatori technickych bot a vlozek jsou stejne otravni.

>> Mato, 25. 09. 2012 09:07:06

>> skritek Hugo, 25. 09. 2012 16:09:27

K behu na betone – povazujete za stejne tvrdy povrch i kocici hlavy? Z ceho prameni domnenka, ze „Proste na chozeni po asfaltu nas system postaven nebyl a behani po nem bos hranici s masochismem.“? Jak vite, ze to je „masochismus“ (slova obou), kdyz se tak sami dlouhodobe nepohybujete? Z ceho prameni domnenka, ze kdyz nekdo beha naboso hodne, tak to samo o sobe zpusobuje problemy? Nemluvim prece Mato jenom o pravekych lidech, ale i o tech jeste z nedavne minulosti, co se na tvrdem povrchu pohybovali denne nekolik hodin a ano, velkou cast toho casu behem. Jake jsou faktograficke podklady?

Mel bych tady teda jeden seriozni vyzkum, ne domnenky, prosim o pozorne precteni a smerovani diskuze k empirickemu pozorovani: http://refs.ahcuah.com/…/shulman.htm

Ma otazka je prosta – jak to ty lidi delaji, ze jsou zdravi, kdyz prece pro pohyb na neprirozene tvrdem povrchu jsou potreba boty? Neni TOTO nahodou dogma, kdyz tuto nalepku tak rad rozdavas, Mato?

edited 10:42

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
Nalezené položky: 175 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.