Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Věčná debata aneb Nebude na té patě přece jen něco?

Věčná debata aneb Nebude na té patě přece jen něco?
foto: Zdenek Krchák

Luboš Brabec | 24.09.2012 | přečteno: 41852×

Pata, nebo špička? Téma tisíckrát vášnivě diskutované a rozebrané snad ze všech stran. Módní pohled říká, že většina lidí dnes běhá špatně, přes patu, a proto jsou zranění, že za to mohou především moderní technologické boty, kterých je nutné se zbavit a vyměnit je za minimalistické či dokonce raději běhat jen naboso. A naučit se konečně běhat správně, přirozeně. Je to skutečně tak jednoduché?

Jihoafričtí experti Ross Tucker a Jonathan Dugas nejsou jen PhD, ale i ve svém oboru uznávané autority. Specializují se na sportovní biomechaniku, analýzu běžeckých výkonů a vůbec přibližují vědecké aspekty ukryté nejen za vrcholovým sportem. Přednášejí na seminářích, pilně publikují na svém webu a v roce 2009 vydali inspirativní knihu Runner´s Body.

Jedním z probíraných témat je i běžecký styl. Tucker s Dugasem zpochybňují závěry propagátorů jednoho ideálního běžeckého stylu, jako jsou třeba školy Chi running nebo Pose Running, i marketingové kampaně některých výrobců bot. Ostatně není už ve sloganu „Naučíme vás běhat přirozeně“ skryt jistý protimluv?

Tucker a Dugas ve svých přednáškách a statích vyvracejí některé oblíbené mýty posledních let, nebo prostě jen do debaty přinášejí nové, provokativní otázky k zamyšlení. Tady jsou ve zkratce některé z jejich hlavních tezí.

1. Všichni nemohou běhat stejným stylem

Jedním ze základní omylů je – podle Tuckera a Dugase – zažitá představa, že existuje nějaký ideální běžecký styl a všichni se ho mohou naučit. „Každý běháme jinak, pro každého je charakteristický jiný běžecký styl – je to podobné jako s otisky prstů. Všichni můžeme běhat lépe, to je jasné. Ale nemůžeme všichni běhat stejně,“ zdůrazňují autoři.

Styl se odvíjí od kondice, výšky, hmotnosti, délky nohou, sklonu pánve, položení těžiště těla, kloubního rozsahu atd. Dokonce ani elitní vytrvalci, tedy borci s podobným somatotypem, neběhají stejným stylem. Jinak běhá Haile Gebrselassie, jinak Kenenisa Bekele, jinak běhal Samuel Wanjiru, jinak Martin Lel. A vlastně žádná z nejlepších žen neběhala ani jen podobně jako Paula Radcliffová.

2. Lze běžecký styl učit jako tenisové údery?

Nové trenérské školy tvrdí, že správný běžecký styl se lze (a musí) učit podobně jako tenis, tanec nebo golf. V podstatě prosazují názor, že všichni běháme špatně a že podle jejich metodiky můžeme běhat lépe, či dokonce správně.

Jihoafričtí vědci zpochybňují i tuto tezi. Se schopností běhat (a chodit) se rodíme, máme ji – na rozdíl od schopnosti zahrát míček přesně k zadní čáře – geneticky zakódovanou. Děti nepotřebují žádné tréninkové lekce, prostě se naučí chodit (a běhat) samy, metodou pokusů a omylů. Učí se balancovat, rozkládat rovnoměrně váhu těla, korigují své pohyby na základě čerstvě získaných zkušeností. „Běh prostě není dovednost, kterou se musíme učit na trenérském semináři jako golfový odpal nebo forhendový topspin. Je nám vrozený. A je nám opravdu vrozený špatně?“ píší Tuckar s Dugasem.

3. Běžecký styl je odvislý od rychlosti

Častý argument zastánců běhání přes špičku (či přesněji přední část chodidla) zní: „Podívejte se na nejlepší africké běžce, jak běhají ladně, efektivně a přes špičku.“

Jihoafričtí experti souhlasí s tím, že Bekele a spol. běhají efektivně a nedopadají na patu, ale zároveň zdůrazňují: „Zkuste si zaběhnout stovku za šestnáct vteřin a nechte se u toho natočit na video. Co uvidíte? Velmi pravděpodobně na patu dopadat nebudete, stejně jako elitní Afričané.“

Stovka za šestnáct je rychlost, jakou ti nejlepší absolvují desetikilometrovou vzdálenost. Běží téměř půl hodiny tempem, jakým většina z nás dokáže jen sprintovat. I z toho vyplývá, že styl je odvislý od rychlosti. Jiná je mechanika pohybu při tempu pod 3:00, jiná u maratonce snažícího se pokořit čtyřhodinovou hranici. „A kdo měl možnost sledovat elitní běžce při rozklusání před závodem, jistě si všiml, že při pomalém běhu dopadají na střed chodidla či jemně na patu.“

4. Není pata jako pata

Ale není mýtus i to, že špičkoví závodníci dopadají na přední a střední část chodidla?

Zajímavý průzkum provedli před osmi roky na půlmaratonu v Sapporu japonští experti, kteří sledovali, jakým způsobem u elitních běžců dochází ke kontaktu s podložkou. Na 15. kilometru natočili nejlepších 248 mužů a 35 žen a zjistili, že 75 procent z nich dopadá na patu, 24 procent na střed chodidla a pouze čtyři z 283 sledovaných se nejdříve dotkli země přední částí chodidla.

Dokonce u TOP 50, tedy běžců s průměrným tempem 3:03, činil podíl „patařů“ přes šedesát procent, u závodníků na 51. až 100. místě (průměrné tempo 3:10) to bylo skoro sedmdesát procent. Drtivá většina z nich běžela v závodních speciálkách nebo lehkých tempovkách, nikoli v 350gramových „cihlách“ se čtyřmi centimetry gumy pod patou.

Samozřejmě do kolonky „dopad na patu“ se vejde celá škála různě šetrných došlapů, upozorňují Tucker s Dugasem. Patří sem běžci s dopadem více méně pod těžištěm, kteří se sice dotknou země nejprve patou, ale jen decentně, stejně jako se sem řadí běžci dopadající s nataženou nohou daleko před těžištěm, kteří opravdu dávají svým kloubům zabrat. Proto i v tomto případě je jakékoli škatulkování a generalizování nesmyslné.

5. Jak je to vlastně s četností zranění?

A dostáváme se k tématu běžeckých bot. Základní statistický závěr dneška říká, že ačkoli se za posledních třicet let modernizovaly a vylepšovaly klasické běžecké boty, procento zranění je stále stejné. Na vině jsou tedy moderní boty, které neredukují riziko zranění a nutí běžce ke špatnému stylu, jenž tato zranění způsobuje.

V takovém pohledu zcela chybí přihlédnutí ke změnám, kterými prošla běžecké scéna za poslední tři desítky let, shodují se Tucker a Dugas. Na rozdíl od přelomu 70. a 80. let začíná běhat stále více lidí bez atletické průpravy, s nadváhou, nezpevněným tělem a bez znalostí základních tréninkových pravidel a postupů. Mnozí z nich si jako svůj první sportovní cíl zvolí maraton či aspoň půlmaraton, tak není divu, jak rychlá bývá jejich cesta ke zranění.

A jako u každé statistiky záleží na její interpretaci, upozorňují jihoafričtí autoři. „Vezměme si hypotetická čísla, že před třiceti roky běhal milion lidí a polovina z nich se zranila a že dnes běhá deset milionů lidí a polovina z nich je zraněná,“ rozvíjejí svou teorii. „Jedna z možných interpretací, jakou používají zastánci metod Chi running a Pose runnig, je ta, že máme pořád stejné procento zraněných běžců. Ale jiný pohled na věc může říkat, že dneska máme o 4,5 milionu nezraněných běžců více než před třiceti roky!“

Komentáře (Celkem 174)

Nalezené položky: 175 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Další Poslední
avatar

Sloviensko

rudo muž 26.09.2012 11:02:16

>> Mato, 26. 09. 2012 09:37:39

motanie dokolecka je tvoja specialita

Alena nikde doslap na patu nepropaguje, na rozdiel od teba a od clanku

a za dalsich nechapavych ludi sa neschovavaj, je jasne je viac ludi co su ako ty a nechcu naozaj diskutovat, kedze maju skrytu agendu, ako si to pekne nazval

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 26.09.2012 11:05:12

>> EdCable, 26. 09. 2012 10:36:40

Nemluvim prece Mato jenom o pravekych lidech, ale i o tech jeste z nedavne minulosti, co se na tvrdem povrchu pohybovali denne nekolik hodin a ano, velkou cast toho casu behem. Jake jsou faktograficke podklady?

Ziadne, ide iba o nase dohady a teda casto o dogmy. Prakticky nikto z nich nebol vystavovany zatazi atletickeho treningu. Nieco celkom ine, ako presuvanie sa. Tiez je rozdiel, ci je niekto bosy od narodenia, lebo ine nepozna a ine, ak sa vyzuje a potom robi misionara o prospesnosti tohto a nicoho ineho. Ja netvrdim, ze beh bez bos je skodlivy sam o sebe. Nie, nie je. Nie je vsak potrebny pre mestskeho cloveka. Aj obuty sa mozes naucit behat ekonomicky a podla mna v meststskom prostredi aj bezpecnejsie.

Neni TOTO nahodou dogma, kdyz tuto nalepku tak rad rozdavas, Mato?

Nie, dogmou je napriklad zobrat vyskum na uplne inej populacii, z inej kultury a prostredia, bez atletickeho treningu a vydavat to za padny argument pre bezcov, co trenuju kazdy den.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 26.09.2012 11:13:02

>> Mato, 26. 09. 2012 11:05:12

MAto, ty to umiz tak krasne rici, tady clovek ani nemusi argumentovat zpetne, ty to vyargumentujes za nej. A ze s tebou hluboce souhlasim.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 26.09.2012 11:17:12

>> Mato, 26. 09. 2012 11:05:12

vacsina rekreacnych bezcov co si idu parkrat do tyzdna zabehat nemaju ziadny atleticky trenink (nielen z minulosti ale ani v sucastnosti) a to co stravia na nohach behom ci chodzou je ovela menej ako kedysi stravili ludia co o sporte nevedeli.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Ostrava

KINGSIZE68 CZ muž 26.09.2012 12:04:02

Mládí běhá přes „srdce“ v čemkoliv – řekněme do 30 let věku(?), no a my ostatní – řekněme třeba „veteráni“ bychom měli do běhání zapojit rozum a běhat „přes hlavu“ ( něco si o běhání přečíst ) – ***jinak to bolí, ať si říká každý co chce*.** Bolí zuby, protože je musíte zatnout a vydržet, bolí ego, protože se chce stůj co stůj prosadit a pak nakonec po stovkách kilometrů ( bohužel ne dříve ) příjde „nirvána“ a prozření, že běhání je óda pro radost…

Motto: Kdo si hraje nezlobí...
avatar

majklczech muž 26.09.2012 12:15:10

Zdravím, jsem naprostý začátečník a po přečtení komentářů bych chtěl běhat tak aby došlap byl pod těžiště ale vůbec nevím co to je, může mi někdo doporučit www? Dík

avatar

Ostrava

KINGSIZE68 CZ muž 26.09.2012 12:20:39

>> majklczech, 26. 09. 2012 12:15:10

Zkus třeba: http://www.bezeckaskola.cz/

Motto: Kdo si hraje nezlobí...
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 26.09.2012 12:26:58

>> majklczech, 26. 09. 2012 12:15:10

Nebo zkus toto http://www.spirit.cz/index.php?…-

Motto: No toto!
avatar

10 km: 0:51:00 (2009)
půlmaraton: 1:39:22 (2010)
maraton: 4:11:44 (2010)

jans muž 26.09.2012 13:21:37

>> Mato, 26. 09. 2012 10:02:11

se vám tu nechci plést do debaty, ale podle mě to z těch fotek vůbec není jasné, na kterou část chodidla nakonec dopadne. viz. třeba tenhle obrázek vypadá jako jasná pata a určitě to dopad na patu není (aspoň podle toho, co tvrdil ten běžec a nehledě na to, že by asi moc daleko nedoběhl, kdyby si obouchával patu) http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/…491811_n.jpg

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 26.09.2012 15:19:37

Ja z toho vyhledavani na techto strankach fakt nemuzu…

Snazim sa najst rozhovor s Robertom Stefkom, kde sme sa ho mohli pytat aj my. Na otazku ci beha cez spicku alebo patu a ci niekedy riesil svoj bezecky styl, odpovedal v tom zmysle, ze bezecky styl nikdy neriesil a trate 10km a dlhsie si nevie predstavit bezat inak ako cez patu…

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 26.09.2012 15:35:10

>> SlavoK, 26. 09. 2012 15:19:37

zde (vyhledání v Google mi zabralo pár vteřin)

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 26.09.2012 15:48:16

>> kanovsky, 26. 09. 2012 15:35:10

Diky, ja to s googlem proste neumim. Jeste ze jsou tady dobri lide co mi vzdy neco rychle najdou. ;)

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 26.09.2012 15:53:02

>> SlavoK, 26. 09. 2012 15:19:37 Plus, v casoch ked Robo aktivne trenoval a zil v Prahe blizko mna, tak sme sa casto stretavali v parku Vidoule. Mozem potvrdit, ze mal znacne kacaci styl, s vyraznym doslapom na patu. Bezal knisavo pri nizkych rychlostiach (pre neho) a nebol by som mu hadal elitny status, nepoznat ho. Ak vsak zvysil rychlost, styl sa menil a pri tempach vyrazne pod 3min/km nebolo po knisavosti ani chyru. Videl som ho mnohokrat nazivo, par krat som sa k nemu pridal pocas behu. Jeho byvaly trener Valent o nom a jeho style tvrdil to iste = cim rychlejsie bezal, tym bol jeho styl pohladnejsi, bez zbytocnych pohybov a naklanani, ako pri pomalsom tempe. Aj napriek Valentovej snahe sa so stylom uz nedalo nic robit, inak behal neefektivne. Mam aj publikaciu, kde presne toto rozobera spolu s jeho a Vankovymi treningami. Niet pochyb o tom, ze za poslednych 30 rokov to bol najlepsi muzsky vytrvalec na uzemi CR a SR.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 26.09.2012 16:01:32

>> Mato, 26. 09. 2012 15:53:02

Mato a teraz si sa chytil – ked zrychlil pod 3:00 /km tak sa kacaci styl stratil… Mozno aj ti bosobezci, ktorich stretavas jak tapkaju po asfalte, keby zrychlili a zabehli aspon 3k pod 9minut, tak by ta nie len ich zmena stylu prekvapila. ;-)

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 26.09.2012 16:08:28

>> SlavoK, 26. 09. 2012 16:01:32

Snad len srandujes. On nebezal po vajickach s 30cm krokom, len sa knisal a dopadal na paty. Tiez nikomu nerobil misionara a nepresviedcal, ze takto sa ma behat. Skratka to neriesil a behal. On nepresviedcal styloveho krasavca Marosa Foltanyho od svojho trenera, ze by sa mal spustit dolu, ci skratit krok a podobne. Kazdy z nich behal to svoje.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 26.09.2012 16:15:50

>> Mato, 26. 09. 2012 16:08:28

Teď pŕeháníš ty, protože u hobíků je vesměs problém s nízkofrekven­čním krokem, jak jsem vypozoroval, takže při tempu 6:00/km mají odhadem kadenci 160/min a délku 104 cm. Štefko by při tempu 6:00/km rozhodně neměl krok delší, spíše naopak. :-)

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 26.09.2012 16:23:58

>> kanovsky, 26. 09. 2012 16:15:50

Od 6min to malo daleko, skor tak cosi medzi 4:30 a 4min. ale vypadal pri tom omnoho pomalsie – holt profik. Krok nemal prehnane kratky, ani dlhy, ani prilis frekvencny. Normalny, len bezal vyrazne cez patu pri tomto jeho lahkom tempe.

O tom 30cm kroku som nehovoril o beznych hobikoch, ale o sekte barefutakov. A samozrejme, tu som prehanal…

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 26.09.2012 16:29:12

>> Mato, 26. 09. 2012 16:23:58

Máš tedy dojem, že pokud barefuťák běží stejným tempem jako obutý hobík, tak dělá výrazně kratší kroky s výrazně vyšší krokovou frekvencí? Trojčlenka totiž platí vždy(rychlost je úměrná součinu délky kroku a krokové frekvence) a nejsem si jistý, že by barefuťáci běhali výrazně frekvenčněji než obutí běžci.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 26.09.2012 16:40:17

>> Mato, 26. 09. 2012 16:08:28

TO je snad jasne ze srandujem.

>> kanovsky, 26. 09. 2012 16:29:12

No prinajmensom Barefoot ted presviedcas ze sa ma behat minikrocikmi s vysokou frekvenciou.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 26.09.2012 16:47:21

>> SlavoK, 26. 09. 2012 16:40:17

No, sledovali jsme některé studenty při pomalém běhu na běžeckém pásu. Po upozornění, že dělají příliš dlouhé kroky, vesměs krok zkrátili a zfrekvenčněli, což vedlo k poklesu tepové frekvence i o několik tepů/min. Bohužel u toho ale u tohoto stylu příliš dlouho nevydrželi. Můj dojem je, že frekvenční krátký krok je energeticky úspornější než nízkofrekvenční dlouhý, vždy vztaženo ke stejnému tempu, řekněme 6:00/km.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 6 km
Minulý měsíc 0 km

Tocik muž 26.09.2012 19:08:10

K tématu „pata, špička, vliv rychlosti“ jsem na sobě dnes na florbale, na který jsem zašel po delší době, vypozoroval asi tohle:

  • pomalý rozběh na zahřátí byl přes patu
  • při hře šlo defakto všechno přes špičky kvůli rychlosti

nekorigoval jsem se, jen jsem znovu zapnul režim „florbal“ a bylo to tam. Takže u mě je to jasně podle rychlosti ta pata-špička. A to běžně běhám ve zde nenáviděných „barefoot“ botách. Ty mě ale zase naučily tu větší frekvenci. Ahoj :-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 27.09.2012 00:29:36

>> kanovsky, 26. 09. 2012 16:47:21

trenink naboso je tiez prostriedok na naucenia sa vyssej kadencie krokov

edit :

este pridam ku kadencii tento link :

http://fellrnr.com/wiki/Cadence

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 27.09.2012 01:04:05

hodnotenie jednotlivych mini modelov

http://fellrnr.com/…ing_Footwear

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.09.2012 09:59:41

>> kanovsky, 26. 09. 2012 16:47:21

Suhlasim, zvysenie kadencie krokov moze viest k poklesu tepovky, ale len do urcitej miery. Ak presiahnes urcity bod (kadencie), tak Ti tepovka zas porastie, lebo prestanes byt ekonomicky. U niekoho je ten bod pri 170 krokoch, 185, u ineho pri 200 krokoch. Samozrejme je to zavisle aj od tempa behu a v akom rezime toto tempo bezis. Inu kadenciu mas pri sprinte, inu pri vykluse, inu pri behu na ANP, atd.

Co som ja videl, barefutaci skoro bez vynimky mali uplne neadekvatnu frekvenciu kroku rychlosti behu, dlzke svojich koncatin a povrchu (profilu), na akom bezali. Clovek nemusi vypadat ako cartoonova postavicka Speedy Gonzales, aby bezal ekonomicky a technicky spravne.

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 27.09.2012 12:19:25

>> Mato, 27. 09. 2012 09:59:41

… aby bezal ekonomicky a technicky spravne. Jenže předpoklad „správnosti“ je právě článkem popírán, prý je individuální.

Motto: No toto!
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.09.2012 12:52:09

>> pam65, 27. 09. 2012 12:19:25

Presne tak, je individualna a nic ine som ani v ziadnom prispevku netvrdil. Ak uz chcem niekoho/svoj styl opravovat, musim brat v potaz jeho schopnosti, telesnu stavbu a dlzku koncatin. Plus k tomu treba behat a dost vela, aby sa pohyb zautomatizoval a vedel si ho vycitit, aj bez sustredenia sa na jedlotlive polozky. Nazyva sa to vybehanost… Niekomu nestaci ani 20.000km, iny to uchopi za spravny koniec hned na zaciatku. Ziadna obuv, ci jej nedostatok, este cloveka vybehanejsim nespravila. Cim skor si to uvedomime, tym menej chyb narobime a tym menej penazi vyhodime do luftu (za zazracne boty, co Vas same naucia behat, ich hlupe nahrazky, ci za lekarov, ktory budu liecit to, co si zlym pristupom pokazime).

avatar

Liberec

Celkem 8602,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:53 (2014)
půlmaraton: 1:34:33 (2016)
maraton: 3:42:56 (2015)

gibosh muž 27.09.2012 15:00:56

sám jsem začínal běhat v botech s tlumením a podporou snad všeho, pak jsem přečetl „bibli“ a zkusil minimalistické botky, jen abych zjistil že mi to vyhovujě někde mezi. Z mého pohledu začátečníka je dobré znát a vyzkoušet různé přístupy a možnosti a vybrat si tu svou cestu. Je výborné že se o tom diskutuje, a není potřeba být militantní, z žádného úhlu. Stejně nikoho nepřesvědčíš a každý musí najít co mu vyhovuje

avatar

Praha

Celkem 50065,44 km
Minulý měsíc 316,88 km
10 km: 0:33:00 (2013)
půlmaraton: 1:13:58 (2016)
maraton: 2:38:28 (2014)

Kunaba muž 27.09.2012 15:08:41

>> Drexa, 24. 09. 2012 09:33:33

Zdravim Tě, studovali jsme spolu na PA. Na běžce si moc nevypadal, spíš kulturista:-), ale vydrž, je to droga…

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 27.09.2012 17:00:11

>> Mato, 27. 09. 2012 12:52:09

Ono s tou vyběhaností, pocity, … Ten článek není pro ty, kteří jsou vyběhaní, aby se předělali. Ale ti druzí stále hledají takový způsob běhu, který jim neublíží. (i Daniels hovoří v úvodu své Formule ne o výkonech, ale o prevenci zranění).

V článku se celkem odbylo chi-běhání. Ale ono je o tom, že styl vychází z centra a mám běžet jen potud, dokud centrum udržím. Boty či došlap jsou „druhotné“. Myslím, že tak nějak to vidí i mlčící fyzioterapeuti – nebo ne? Bosí běžci s ochablým centrem působí připosraně, pokud si však obujou péráky, vyznačují se mácháním končetinami, rotací trupu, dlouhými skoky – známe že?

Receptory na chodidle prý stimulují břišní svalstvo, což by mohlo znamenat, že se bosoběžec časem odpřiposere. Péra na patě nejen tlumí dopad, ale svádí k odrážení se od paty (delší krok, dopad před těžiště, tím pádem opomíjení lýtek, přetížení flexorů kyčlí, rozvoj dolního zkříženého syndromu, ten reflexně oslabuje odtahovače kyčle – gl.medius, pak je přetěžován napínač IT vazu, odnese to koleno, … běžec si tedy řekne, že je pořeba ještě odpruženější boty, …). Ne každý nevyběhanec to uhlídá, zvlášť když si při odrážení od přepružné paty připadá energetičtěji.

Minimusy mi také mohou ublížit, ale není to tak přenesené, odnese to plantární fascie nebo achilovka, vím, kde se to vzalo, což mě navádí „uber běhu“ či „přidej podrážky“.

Hodně z běžeckého stylu, jeho bezpečnosti i efektivity je v centru. To článek nezdůraznil. Možná bych parafrázoval svatého Augustina – třeba takto: Cvič Pilates a běhej jak chceš!

Motto: No toto!
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 27.09.2012 21:19:00

>> hihik, 24. 09. 2012 08:15:49 stale plati, ze nie je podstatne v com, ale ako behame – zranit sa da v akejkolvek obuvi, aj naboso

Motto: the best runner leaves no trace
Nalezené položky: 175 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.