Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Moravský ultramaraton – trochu šílené, ale proč ne?

Moravský ultramaraton – trochu šílené, ale proč ne?
foto: Daniel Oralek

Svatopluk Sedláček | 14.06.2013 | přečteno: 5418×

Konec právě probíhajícího týdne znamená pro zaregistrované běžce z Česka i z dalších zemí začátek 21. ročníku seriálu oblíbeného ultramaratonci – Moravského UltraMaratonu, zkráceně nazývaného prostě MUM. Je to sedm běhů delších než maraton. Každá z etap měří minimálně 43 kilometrů, a to v sedmi po sobě jdoucích dnech. Řeknete si možná: „Trochu šílené, ne?“ A máte pravdu. O tom to skutečně je.

Pro někoho je možná šílený každý běžec. Místo aby spořádaně seděl u televize či u počítače, pojídal chipsy a nechal se vzdělávat naservírovaným „vyváženým“ zpravodajstvím a kulturou, pobíhá někde venku, dokonce možná za každého počasí, a celý mokrý a udýchaný se vrací domů. A navíc jsou běžci, jimž nestačí běžet deset nebo jednadvacet kilometrů, ale stanoví si za cíl uběhnout maraton.

A pak tu jsou ještě další, a ti jsou z pohledu těch jiných opravdu šílení. Nestačí jim běžet maraton, ale maraton prodloužený, a to v případě MUMu hned sedmkrát za sebou. Nebo běhat jiné ultramaratony. Ale v tom šíleném je to krásné. Jde o běh bez hranic. Proč by se mělo běhat maximálně právě jen 42,195 km? Běhejme bez omezení stanovených lidskými pravidly! Run free! Běhej svobodně! To bylo úsloví před více než rokem zemřelého Caballa Blanca (Bílého koně), hlavního hrdiny známé knihy „Zrozeni k běhu“.

A právě k myšlence běhání bez hranic Caballa Blanca a poněkud šíleného běhání (Poco loco run) se od loňského roku hlásí jak Moravský ultramaraton, tak i Transmoravský masochistický terénní běh (TMMTR), který startuje týden po skončení MUMu. Tyto dva ultramaratonské podniky založené známým českým ultramaratoncem Tomášem Ruskem si získaly takovou oblibu, že někteří běžci se na ně vracejí každoročně. Patří k nim Ivan Ďurkovský ze Slovenska nebo Sigrid Eichner z Německa. Nebo jako cestovatel a ultramaratonec Milan Daněk, jehož vyznání MUM si můžete přečíst na webu asociace ultramaratonců.

Pokud tedy milujete volnost a nebojíte se být „trochu šílení“, chcete-li prožít něco pěkného sami uprostřed nádherné moravské pahorkaté přírody, nebo ne sami, ale s přáteli v družném rozhovoru při závodě i po něm, pak MUM a TMMTR jsou k tomu vynikající příležitostí.

A protože Run free znamená opravdu volnost, již od loňského jubilejního 20. ročníku byla v rámci MUM uspořádána soutěž MiniMUM (počítají se jen 3 vybrané etapy) a pochopitelně lze bez nároku na celkové umístění absolvovat třeba jen jednu nebo několik etap podle možností běžce. Proto také v letošním ročníku TMMTR lze soutěžit nejen na 100 mil (z Olešnice do Lulče a zpět), ale lze soutěžit i na zkrácené trase 100 km (s obrátkou v Jedovnicích). V obou případech to může pro běžce znamenat možnost soutěžit především sám se sebou.

Letos se můžeme těšit na to, že se v neděli u startu v Lomnici opět objeví Tomáš Rusek jako dřívější organizátor, ale i celá řada dalších, kteří myšlenku běhu bez hranic doslova i přeneseně propagovali již celá léta. Lidé, jimž šlo vždy o to, aby se bouraly zbytečné bariéry mezi lidmi a národy.

Názory externích spolupracovníků nemusí korespondovat s názory redakce.


WEB ČESKÉ ASOCIACE ULTRAMARATONCŮ – MUM

WEB ČAU – TMMTR

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

running-observer muž 24.06.2013 11:01:34

Konec právě probíhajícího týdne znamená pro zaregistrované běžce z Česka i z dalších zemí začátek 21. ročníku seriálu oblíbeného ultramaratonci – Moravského UltraMaratonu, zkráceně nazývaného prostě MUM. Je to sedm běhů delších než maraton. Každá z etap měří minimálně 43 kilometrů, a to v sedmi po sobě jdoucích dnech. Řeknete si možná: „Trochu šílené, ne?“ A máte pravdu. O tom to skutečně je.
Odkaz na článek

avatar

Brno

Celkem 39675 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:29:52 (1994)
půlmaraton: 1:04:33 (1994)
maraton: 2:26:58 (2011)

dao muž 01.07.2013 11:19:02

O té motivaci, tak MUM je MČR v etapovém ultramaratonu.

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 03.07.2013 15:15:51

u Dana na rajčeti přibyla už spousta fotek – tak se podívejte http://dao.rajce.idnes.cz/

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Ústí nad Labem

Celkem 30811 km
Minulý měsíc 217 km
10 km: 0:39:10 (2015)
půlmaraton: 1:28:27 (2011)
maraton: 3:13:01 (2015)

1bubo.bubo muž 09.07.2013 21:15:15

Krásný závod v úchvatné kopcovité přírodě ;-), výborná atmosféra a také organizace 8-). Díky pořadatelům i běžcům za skvělý zážitek. I když jsem běžel jen poslední etapu, tak závod mohu doporučit – myslím si, že všechny etapy stojí za to si je proběhnout. Snad si příští rok troufnu na víc :-)

Motto: There is no failure, only feedback. (Mark Allen)
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.