Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Aquajogging není jen alternativou při zranění, "běhá" se i maraton

Aquajogging není jen alternativou při zranění, "běhá" se i maraton
foto: Hana Šlegrová

Daniela Havránková | 11.07.2013 | přečteno: 9777×

Zatočte s rutinním běháním, okořeňte svou oblíbenou činnost zábavnou alternativou – aquajoggingem. Běhání pod vodní hladinou lze provozovat při potížích s pohybovým aparátem, v době rekonvalescence po zranění i jako speciální cvičení v přípravě zdravých sportovců. A navíc únavu po tréninku můžete hned v bazénu vyplavat.

„Loni v lednu jsem dostal zánět do levé achilovky, který mě omezoval mnoho týdnů. Nemohl jsem normálně běhat, a tak jsem se udržoval v kondici kromě kola také aquajoggingem v bazénu,“ nedá dopustit na netradiční běh přední český vytrvalec Jiří Homoláč. Nedlouho poté, co mu trable s achilovkou odezněly, si odbyl úspěšnou maratonskou premiéru. „Aquajogging často využívají jako zpestření ve své přípravě i triatlonisté,“ doplňuje sportovní trenér Josef Smetana.

Nohy při běhu ve vodě musí najít nejúčinnější mechanickou cestu vodou, takže jsou zredukovány jejich nadbytečné pohyby. Odpor vody navíc posiluje svaly, které představují jakousi záložní sílu pro primární běžecké svalstvo. Hlavní svaly používané při „normálním“ běhu si tak mohou lépe odpočinout a zachovají si déle pružnost a pevnost. Jde přitom o velmi účinný kardiovaskulární cross-trénink.

„Mnozí sportovci, kteří nemohli běhat tři až čtyři týdny, vyšli z bazénu a zaběhli své nejlepší časy,“ potvrzuje účinnost aktivity i americký trenér Jeff Galloway ve své Knize o běhání. Mimochodem – běh trénují ve vodě i závodní koně!

„Pokud chcete nahradit obvyklý trénink, zůstaňte ve vodě stejně dlouhou dobu, po jakou byste běhali. Ve dnech, kdy máte naplánovaný rychlostní trénink, trénujte tak, že budete pohybovat nohama velmi rychle a usilovně po stejnou dobu jako v intervalové vzdálenosti,“ radí Galloway. „Můžete přidat posilování nohou, hýždí a dolních částí zad tím, že si dáte minutu nebo dvě terénního běhu ve vodě. Při něm udržujte nohy téměř napnuté a pohybujte jimi dopředu a dozadu o něco delším krokem než při běžném běžeckém pohybu.“

Jestliže jste zdraví, trénink ve vodě může být i hodně pestrý. Simulujte klasický běh na souši během po dně bazénu. Tělo držte ve svislé poloze, nikoliv ve vodorovné, můžete se i trochu naklánět dopředu. Pohyb by měl být hladký, kolena příliš nezvedejte, spodní části nohou a chodidla vykopávejte dopředu. Pažemi můžete pohybovat jako při obvyklém běhu, jejich švih však nepřehánějte.

Kromě „klasického" běhu můžete zkusit i „běžkařský" pohyb pod vodou pro posilování v krátkých úsecích do jedné minuty, zatížíte tak stehenní a hýžďové svalstvo. Nohy jsou téměř rovné, pohybujte jimi jako nůžkami, přičemž rozsah pohybu by měl být asi o pětinu delší než při obvyklém běhu. Nebo zařaďte rychlé, 1–2minutové rovinky, při kterých budete nuceni rozsah pohybu zkrátit. Hlava a ramena se budou zvedat víc nad hladinu a počítejte s tím, že při takových sprintech se pěkně zadýcháte, dejte proto pozor na přetrénování.

„Aquajogging provozuji v normálním bazénu. Používám k němu speciální nadlehčovací pás, někdy běhám i bez pásu, ale to je těžší. Zařazuji ho zejména, když jsem zraněný, nebo k regeneračnímu výklusu, který tolik nezatíží pohybovou soustavu,“ přidává své tipy Homoláč.

Aquajogging je ve světě rozšířená aktivita a samostatné, byť trochu kuriózní, sportovní odvětví. Obvykle se soutěží v individuálních disciplínách v běhu na čas na 50 nebo 1000 metrů (tzv. maraton) a v závodě štafet na 3× 50 metrů. Od roku 2004 se dokonce koná i mistrovství světa v aquajoggingu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 12.07.2013 06:24:23

Zatočte s rutinním běháním, okořeňte svou oblíbenou činnost zábavnou alternativou – aquajoggingem. Běhání pod vodní hladinou lze provozovat při potížích s pohybovým aparátem, v době rekonvalescence po zranění i jako speciální cvičení v přípravě zdravých sportovců. A navíc únavu po tréninku můžete hned v bazénu vyplavat.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.