Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Ostatní » Běháte pro zdraví nebo "jen" pro endorfiny a osobní rekordy ?

Běháte pro zdraví nebo "jen" pro endorfiny a osobní rekordy ?

Nalezené položky: 189 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Další Poslední
avatar

muflon muž 09.11.2011 21:13:03

>> skalka, 09. 11. 2011 12:41:47

ponožky na doma jsou skvělá věc, teď jsem koupil v Lídlu nějaké teplé s kolečkama z gumy na šlapce proti ochození, skvěle se v nich trénuje správná funkce chodidla…(na rozdíl od tvrdých pantoflí…)

Chápu že vám připadám ulítlej, (holt to je k smíchu když někdo ulítává na chůzi…kdyby to bylo na běhu nebo třeba alkoholu, to by připadalo všem „normálnější“…).

Vámi popisovaných pár metrů chůze Vás zrovna nevytrhne, ale chápu že pokud si myslíte že pro svůj pohybový aparát děláte (jistě) dost jinými způsoby, tak ta chůze která je tak obyčejná a nudná, Vás (zatím) neoslovuje…až Vám bude jako mému otci, možná budete smýšlet jinak…

přeji Vám ať je běh pro Vás co nejdéle ještě zábavou.(jistě ještě po mnohá desetiletí bude, ač nevím kolik Vám je a ani se ze slušnosti neptám).

Jinak s Vámi souhlasím, že běh je o pocitu volnosti a svobody, a tak aby si jej člověk co nejvíc užil, tak moje až přílišné řešení je spíš můj osobní „koníček“ kdy se snažím dobrat podstaty a dělá mi radost když zjišťuju souvislosti…chápu že pro jiné je to dost podivínské, a pokud někoho nedonutí okolnosti, tak i obtížné čtení…(líbí se mi místní přirovnání k univerzitě 4.věku…a jak zde padlo, i smích léčí, dokud si můžem tento přepych dovolit, jinde na světě nejen že mají jiné existenční starosti, ale spíše přemýšlí jak nakrmit své děti aspoň jednou denně…)
:-)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 09.11.2011 21:23:12

>> muflon, 09. 11. 2011 21:13:03

Člověče, buďte opatrný na každém kroku. Běh je nebezpečný, adrenalinový sport pro nezodpovědné hazardéry.

To byl samozřejmě vtip.

Jinak upřímnou soustrast, je velmi těžké žít s takovou diagnozou. Nezávidím…

avatar

muflon muž 09.11.2011 21:32:48

>> milan, 09. 11. 2011 21:23:12

věřím, že vážné následky po mnoho desetiletí u některých nejsou…zatímco jiní (i zkušení a „borci“) zde na behej.com píšou jak jsou během roku často zranění…to prostě patří podle Vás ke každému sportu? (běh přece není hokej či gymnastika). Možná jsem opravdu moc změkčilej…(ačkoli mi mojí tvrdou palicí a trekovýma botama, slezly nehty prostředníčků na nohách, když jsem chodil denně celodenní horské tůry…).

Nechápu proč se bránit méně zraněním, co je na tom divného?? …možná kdyby to říkal nějaký Váš vzor a nikoli muflon, tak by to bylo OK…ale co nejvíce schopný přece podle mne chce každý, jistě i Vy děláte opatření(samozřejmě jiná než popisuju) proti zraněním, to by jste jinak nevydržel tolik co jistě (zatím) vydržíte. Co je tedy podle Vás nejdůležitější, co by jste tedy druhým poradil Vy (nebo ostatní)? (přestože už sem nejspíš nebudu přispívat, odpověď mne zajímá a občas nahlédnu)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 09.11.2011 21:53:34

>> milan, 08. 11. 2011 11:13:15

„…podrobnější důvody by nebyly? Něco hmatatelného, lépe uchopitelného…“

opět bych mohl říci kupte si knihu, ale to bych byl opět nazván prodlouženou rukou p.Veselého nebo třeba amerického maratonce co napsal Master the Art of running…a kdovíkoho ještě.

Takže nějaká „fakta“ odjinud než z knih (vše se dá napadnout, co je faktem pro jednoho nemusí být pro druhého…ženám dokonce stačí intuice…) :

V Německu a tuším i v Rakousku je třeba vybavení na nordic walking (což úzce souvisí s chůzí) nějak hrazeno zdrav.pojišťovnami, Alexandrova technika kupodivu zase je nejen doporučována ale opět nějakým způsobem hrazena jako preventivní a do určité míry i léčebná metoda, ve Švýcarsku a Anglii… (u nás alespoň jedna ne-li i více zdrav.pojišťoven nabádá Alex.techniku používat…, (nebudu jmenovat které to jsou aby někdo zas neměl nahrávku na smeč že jsem prodloužená ruka nějaké pojišťovny, stačí zadat do googlu slova:

" zdravotni pojistovna alexandrova technika "

Němci také vydali u nás přeloženou brožuru „Síla chůze“, je tam dost podnětů jak zpestřit „nudnou“ chůzi (pro ty co jsou založeni silověji, i pro ženy kterým jde „jen“ o to shodit nějaké kilčo a mít pěknou postavu) http://www.heureka.cz/?…

část recenze k „Síla chůze“ : „Stále ještě existuje mnoho těch, kteří si myslí, že chůze je vhodná pouze pro lidi, jež se ze zdravotních důvodů nemohou věnovat joggingu. Ale to je naprostý omyl…“

Samozřejmě jako vše co jsem popsal (i mne), je nutné brát s rezervou (jsem sice snadný cíl, ale snad tady neříkám ve všem úplné blbosti…když jste sám řekl že tento web je TAKÉ pro rekreační sportovce…)

…vždycky jsou nějaké módní vlny, které po čase opadnou (myslím ale že jak běh tak svižná chůze mají ale na rozdíl od jiných sportovních disciplín stále přitažlivou svobodu …nezávislosti na posilovnách, sport.náčiní, a dalších determinantů většiny sezónních sportů…)

Máte pravdu, …jak se výše uvedené týká výkonostního běhu?…možná nijak…

VŠE co jsem doposud psal, je míněno jako inspirativní nástřely (což jsem už říkal), a nikoli jako nezpochybnitelná dogmata, jako učitel vím nejlépe že každý (i učitel ČEHOKOLI) se může mýlit… , jako třeba já s Thermophylama v sousedním vlákně…

(jen trenéři a doktoři se v České kotlině asi nikdy nemýlí…)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 09.11.2011 23:34:18

K diskusi musí být minimálně dva opravdu diskutující (asi jsem případné diskutující svým přístupem odradil )…musím konstatovat že behej.com mne nepřesvědčilo že je i pro rekreační běžce…ti možná najdou větší podporu třeba na bezeckeskole M.Škorpila nebo jak jsem psal v prvních příspěvcích – blog J.Dufka runfree.cz a další podobné weby.

Abych sebe ani druhé netrápil svými „složitými“ úvahami ať si každý najde tu svou cestu – já vám neberu tu vaši a co jsem tady načerpal jsem „načerpal“…(nebo spíš se vyčerpal, ač by jistě stálo za to slyšet i další názory zkušenějších). Na behej.com jistě jsou lidé kteří nejsou peciválové a mohou být příkladem minimálně v schopnosti překonávat sám sebe což se v životě určitě hodí…, tak proč se nerozejít v dobrém – omlouvám se všem kterých jsem se dotkl a kéž emoce které jsou blízké jak diskusím tak běhu, jsou spíše pozitivní…v tom běhu a snad i v těch budoucích diskusích…

(možná je chyba ve mne, že jsem měl zpočátku do jisté míry předsudek vůči behej.com, než jsem založil toto téma – a to přiznávám nebyl šťastný začátek, tak pokud je někdo schopen oddělit plevel od zrna – mluvím nyní o sobě, tak budiž mu to k užitku).

PS: pokud se najde někdo kdo poradí kde se lze něco víc dozvědět o chi running, a chi walking, tak mne prosím nasměrujte (zatím vím jen o nějaké akci na běžecké škole M.Škorpila, kde pouštěli instruktážní video a zkoušeli uplatnit některé prvky chi running…a ještě mne zaujalo:

PetrFabok píše o chi-running: „aspon pokial ja viem, chirunning je zatial najkomplexnejsia a zaroven najjednoduchsia metoda pre zvladnutie spravnej techniky behu. kazdopadne, zakladom pre prirodzene naslapovanie na prednu cast chodidla je spravny postoj. pri udrzani spravneho postoja pri naklone vpred nohy idu viac-menej automaticky a na optimalnej frekvencii (vacsinou nad 180/min). to zabezpeci, ze naslap sa odohrava pod alebo mierne za centrom gravitacie. tiez je dolezita relaxacia noh, najma od kolien dole – netreba sa snazit vyvijat akukolvek aktivnu pracu pocas doslapovej fazy. kazdy si casom najde pre seba optimalnu techniku, treba len byt uvolneny a vyhodnocovat kazdy pocit – pokial citis pri dopade nejake tvrde vibracie, nieco nebude v poriadku a treba sa opat zamerat na klucove prvky. a najdolezitejsia vec: beh cez prednu cast chodidla neznamena, ze na zem nedopadne aj pata! vseobecne sa pri doslape na prednu cast nohy spontanne zvysi frekvencia a skrati krok.“

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Sloviensko

rudo muž 09.11.2011 23:38:07

tak ahoj

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

muflon muž 12.11.2011 11:54:55

PS: to pam65

musím ti ještě dodatečně dát do značné míry za pravdu, vyrojilo se v ČR mnoho tzv. „terapeutů“, kteří Dornovu techniku (ale třeba i Alexandrovu nebo jiné metody) uplatňují ač mají jen pár dní „rekvalifikační kurz“…Dornova metoda nemá ochrannou známku, a je dost lidí co to dělá s minimem zkušeností a praxí s touto metodou, proto je vhodné se pídit ve svém okolí po terapeutech (či nazvěme je prostě maséry), s dlouholetou praxí a školením – ti jsou označeni jako „Doporučení terapeuté Dornovy metody“ a jejich seznam je dostupný na oficiálních stránkách dornovy metody od její „zakladatelky“ v ČR – p.Prouzové Lehrmann. Tam jsem se dočetl (ve formuláři pdf určeného pro doporučené terapeuty-poradce:

„Statut doporučeného terapeuta DM vznikne podepsáním tohoto formuláře, platnost je omezena na jeden rok. V případě nedodržování podmínek bude terapeut vyškrtnut z listiny doporučených terapeutů. Doporučený terapeut je oprávněn k praktikování DM, nikoliv však k výuce DM.“

Když jsem se ptal maséra v našem okolí, který raději praktikuje chiropraxi a násilnější metody rovnání obratlů, řekl mi že absolvoval pár dní školení dornovky a že ho to neoslovilo a dělat tuto metodu nebude…(aspoň je dost soudný a uvědomuje si že dornovka vyžaduje dost odborných zkušeností a praxe aby byla používána jen v případech kdy NENÍ kontraindiková­na…(aby někomu neublížila). A hlavně jestliže v knize o Dornově metodě p.Prouzová píše že CÍLEM této metody je aby člověk přišel 2–3× (v složitějších případech víckrát) a pak se už nevracel (a dělal pak doma potřebné udržovací cviky), tak to je pro každého maséra kterému nejde hlavně o dobré jméno , finančně zničující (musí se nějak živit) – potřebuje hodně vracejících se zákazníků…a udržovat si je – jako doktoři jsou raději když mají plné čekárny a nikoli prázdné…

Ano, jak píšeš, je potřeba aby terapeut znal více metod a věděl kdy je vhodné kterou použít, to je fakt (proto nejsem také fixovaný na jedinou metodu ani pouze na p.Veselého, hledám a kombinuju… :-) – pokud to berete že vám zkušeným radím tak se omlouvám za styl psaní, pouze se rád dělím a inspiruju od druhých jak je zvykem na disk.fórech…). S tím označováním se za „terapeuta“ máš také do určité míry pravdu- jde sice podle mne hlavně o výsledky a dovednosti jako u každé profese (a to víc než jen o „papír“ na něco, byť třeba lékařský nebo vysokoškolský…viz plzeňská práva apod…), přesto reaguji na tuto tvou oprávněnou námitku:

Doporučení terapeuti-poradci, kteří se opravdu mohou plným právem (dle „papíru“) nazývat terapeuty, jsou v případě Dornovy metody pouze ti, kteří prošli dlouhodobějším školením pod vedením opravdu zkušených…pisatelka knihy o Dornově metodě, p.Prouzová, přednášela o této metodě i na Karlově univerzitě.

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 13.11.2011 09:59:01

Pro ostatní – nebudu již do tohoto vlákna přispívat pokud se nenajde někdo kdo by mne chtěl někam dál posunout po cestě po které sem se vydal, nebo by chtěl diskutovat o nějakých aspektech které jsem nadhodil v tomto vlákně k úvaze (není to dogma, a některé info nejsou třeba ani pro druhé žádnou novinkou, ale někomu to podle mne může pomoci vidět ALTERNATIVY. O tom že je k běhu (a pohybu vůbec) potřeba mít srovnanou kostru a řešit dysfunkce svalů, se přít snad nemusíme…leda o to jakou cestou…

Definice různých technik alternat.medicíny jsou třeba zde (pod sekcí Manipulativní techniky) : http://terapie.aztip.cz/…ivni-terapie

(je jasné že vždy byly a budou neporozumění mezi tábory zastávající hlavní proud a alternativní (jako ve všem, třeba i v medicíně). Najde se jistě dost šarlatánů všude- a mezi alternativci obzvlášť, ale samotný papír na něco, ještě není zárukou ničeho…

DĚKUJI pam65, za usměrnění mého ne zrovna líbivého vyjadřování, a za nasměrování na chi running (potažmo chi-walking). Cesta je lepší než-li cíl…chybama se člověk učí, neníliž pravda?

Jinak samozřejmě i Dornova metoda se dá zpochybnit…její zakladatel pan Dorn byl majitel pily a za domem choval krávy – používal selský rozum a ten je v dnešním přetechnizovaném a přemoudřelém světě vysoce nedostatkovým „zbožím“… (podobně lze zpochybnit i Alex.techniku- zakladatel herec, nebo naši Ludmilu Mojžíšovou oficiální medicínská věda uznala až po její smrti, ač pomohla stovkám žen srovnáním kostrče a dalšími cviky otěhotnět přestože toho předtím nebyly schopny…, pana inženýra Veselého možná po jeho smrti taky budou brát více vážně, ale to si ještě dlouho počkáme pokud opravdu ta jeho dynamická chůze má ty účinky o kterých je přesvědčen na základě svých klientů i sebe… )

Zatím vidím jako dobrou cestu Dornovou (nebo jinou) metodou si srovnat páteř, pořešit tak poměrně rychle dysbalance svalů a kloubů, …a kombinovat nějaký přirozený způsob běhu s dostatečným svižným chozením. (v tom se mi líbí kromě dynamické chůze dle ing.Veselého, třeba kombinace chi-walking a chi-running, jako to kombinují třeba tady: http://www.chirunning.com/…-and-health/

Můžete mne někdo nasměrovat na další (i zahraniční) weby nebo literaturu k tomuto?? (na tomto fóru sem se dočetl že Gallowayova kniha o běhání (nové přepracované vydání) zmiňuje také vkládání chodeckých přestávek do běhu a to i při závodních bězích… Mato píše: „Galloway je typickym prikladom byvaleho elitneho bezca, ktory zabudol, co robil, ked byval uspesny. Pre sucasnych bezeckych odbornikov je na smiech- najma svojim ponimanim chodze pocas behu pre skusenych bezcov. Chodecke prestavky su dobre pre zaciatocnikov. Mam doma jeho prvu knihu- Return of the Tribes zo 70. rokov a ta sa da citat. Jeho neskorsie „radoby vedecke“ popisy su naozaj nasmiech. V USA vznikla cela subkultura vtipkov o ludoch pouzivajucich jeho techniku- tzv. Gallowalkers. Niektore jeho rady sa daju stravit a mozu byt uzitocne, rozhodne by som vsak nasiel desiatky lepsich bezeckych knih. Ked byval clenom Olympijskeho teamu, rozhodne trenoval inak.“

(asi Galloway a jemu podobní chtějí běhat až do vysokého stáří, a nemuset to zabalit předčasně… :-) )

Není možná až tak důležité vědět zda bylo dřív vejce nebo slepice (zda je přirozenější tělu chůze nebo běh), přesto mnohé SOUVISLOSTI a provázanost běhu a chůze, je také ve k tomu založeném tématu od SlavoK zde: http://www.behej.com/…-alebo-beh/5

Jelikož toto vlákno je nyní prakticky mrtvé, kdo by chtěl diskutovat tak v sekci zdraví ZDE: http://www.behej.com/…e-prevence/1

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 13.11.2011 14:29:13

>> muflon, 13. 11. 2011 09:59:01

tak ahoj

Nalezené položky: 189 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.