Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Ostatní » Běh ve Fivefingers

Běh ve Fivefingers

Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Dolany

Celkem 65 km
Minulý měsíc 0 km

Radnana žena 25.02.2010 09:45:25

Na základě předešlého tématu, bych ráda věděla, jestli je někdo, kdo už zkoušel běhat v botech Fivefingers a jestli je to opravdu lepší než klasické odpružené běžecké tenisky.

Motto: Lidé zapomenou, co jste řekli. Lidé zapomenou, co jste udělali, ale nikdy nezapomenou, jak se vedle vás cítili. Je lepší shořet než vyhasnout. (Kurt Cobain) Co záleží na strachu z odmítnutí, na odkládání nějakého činu na jindy, když nejdůležitější ze všeh
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 25.02.2010 10:55:38

taky by me to zajimalo, ale jsem spis skepticky. nema nekdo zkusenost s botama znacky newton?

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Praha

Dvin muž 25.02.2010 12:37:17

taky bych rád slyšel rady někoho s praxí, hlavně jaký typ a jak vybrat. Já jsem zatím jen probrouzdal internet a tak můžu nabídnout odkazy:

http://www.vibramfivefingers.com/ http://www.rejoice-kt.cz/?… http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?…

Podívejme se tedy přímo na samotné prstové boty. Botky mají pružnou podrážku a tenký svršek, který se liší podle jednotlivých modelů. Základní model Classic jen obepíná chodidla a nárt nechává zcela volný. Pro sportovnější aktivity je určen model Sprint s páskem přes nárt, model KSO má nárt zakrytý prodyšnou síťovinou a konečně model Flow je určený do mokrého prostředí, protože svršek je z neoprenu. Zcela čerstvou novinkou je pak model KSO Trek, který má více profilovanou podrážku a svršek z klokaní kůže, a je určen více do terénu a pro turistiku.

http://www.freshness.cz/…mfivefingers

tady jsou dobrý diskuse

Rozdíl mezi KSO a KSO TREK je dost podstatný, jak u podrážek tak u svršku. KSO má klasickou podrážku s lamelkama, člověk v nich má pocit jako, když jde naboso (to znáte zvlastní zkušenosti). Naproti tomu TREK má podrážku upravenou pro pohyb v horším terénu se vzorkem, človět je sice díky odděleným prstům obratný jako v KSO, ale už nemá bezprostřední kontakt se zemí. je to něco za něco. Určitě jsou do horšího terénu určené TREky. Svršek je je u KSO umělá tkanina u TREKu klokaní kůže, která zvedá cenu modelu díky svým jedinčným vlastnostem, lehká a velice odolná. Zatím nemám vyzkoušené. Nyní jsou už na cestě zimní hybridy KSO TREK TEX, podrážka z TREKů a a svršek neoprenový z modelu Flow.

Typy bot Fivefingers V současnosti se FiveFingers vyrábí ve 4 verzích podle typu užití, v různých barvách a velikostech pro muže i ženy. Pánské boty jsou dostupné ve velikostech 40–47, dámské 36–42.

Classic FiveFingers Classic je vyrobena z tenkého pružného polyamidu. Jsou nízké, pohodlné a rychleschnoucí. Jsou vhodné pro: běh, fitness cvičení, bojová umění, jógu, pilates, cestování.

Flow FiveFingers Flow poskytují ochranu a teplo chodidel díky 1,2mm vrstvě neoprenu a 2mm vložce EVA. Proto jsou určeny pro sporty v chladnějším počasí, během bouřek při vodních sportech apod. Jsou vhodné pro: běh v chladném počasí, chůzi, horolezectví, plachtění, plavbu, kayaking, kánoistiku, surfing, rybaření. Boty Flow fivefingers koupite v USA Boutique.

KSO FiveFinger KSO jsou vyrobeny z tenkého pružného nylonu, svršek z prodyšného materiálu. Boty jsou opatřeny zapínáním na suchý zip. Jsou vhodné pro: běh, fitness cvičení, chůzi, bouldering, vodní sporty a cestování. Své Fivefingers KSO najdete v USA Boutique.

Sprint FiveFingers Sprint mají zapínání na suchý zip. Jsou flexibilní a všestrannou obuví pro různé terény. Jsou vhodné pro: chůzi, horolezectví, běh, fitness cvičení, bojová umění, jógu, pilates, plachtění, plavbu, kayaking, kánoistiku, surfing, rybaření a cestování. Boty Sprint jsou k dostání v USA Boutique.

avatar

Dolany

Celkem 65 km
Minulý měsíc 0 km

Radnana žena 25.02.2010 19:55:09

Jo jo. Tyhle odkazy jsem taky našla. Přesto by mně zajímala vlastní zkušenost nějakého běžce. Jedna věc je totiž číst a druhá mít vyzkoušeno :,–)

Motto: Lidé zapomenou, co jste řekli. Lidé zapomenou, co jste udělali, ale nikdy nezapomenou, jak se vedle vás cítili. Je lepší shořet než vyhasnout. (Kurt Cobain) Co záleží na strachu z odmítnutí, na odkládání nějakého činu na jindy, když nejdůležitější ze všeh
avatar

Štúrovo / Bratislava

Celkem 7421 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:47 (2011)
půlmaraton: 1:19:53 (2011)
maraton: 2:48:03 (2011)

Bohuš muž 26.02.2010 11:20:48

Mám model Sprint. Zatiaľ som v nich bol behať len pár krát, ale beh v nich sa mi veľmi páči. Keď príde teplejšie počasie, tak by som chcel v nich behať častejšie. Stačí sa bosí prebehnúť a získate predstavu, ako sa v nich behá. V nich je to samozrejme príjemnejšie, lebo možnosť poranenia ostrým predmetom je znížená na minimum. Dá sa behať po všetkom, ale mäkká tráva je príjemnejšia ako tvrdý betón. Hrubý asfalt s trčiacimi kameňmi bol najhorší z toho, čo som skúsil. Pri behu vo vysokej tráve sa rastliny trošku zasekávajú medzi prsty. Samozrejme behať dovolia iba cez prednú časť chodidla. Bežal som v nich aj 18 km v kuse, ale väčšina z toho bola na štadióne po niečom ako antuka. Určite raz v nich skúsim odbehnúť aj maratón :-). „Podrážka“ sa nepošmykne skoro na ničom. Odolnosť a trvanlivosť zatiaľ neviem posúdiť, ale podľa toho, čo som o nich čítal, by s tým nemal byť problém.

Neviem, čo by som viac napísal. Keď máte nejaké otázky, rád odpoviem.

avatar

Dolany

Celkem 65 km
Minulý měsíc 0 km

Radnana žena 03.03.2010 11:09:18

Zní to skvěle :-) Jen by mně ještě zajímalo, jestli tě oproti běhu v odpružených botách po běhu ve fivefingers nebolela třeba kolena nebo něco jiného…přece jen je to pro tělo změna.

Motto: Lidé zapomenou, co jste řekli. Lidé zapomenou, co jste udělali, ale nikdy nezapomenou, jak se vedle vás cítili. Je lepší shořet než vyhasnout. (Kurt Cobain) Co záleží na strachu z odmítnutí, na odkládání nějakého činu na jindy, když nejdůležitější ze všeh
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 03.03.2010 12:28:11

no pres paty to nepujde a o radostech s lytkovymi svaly po behani pres spicky uz tady nejake vlakno bylo:).

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Štúrovo / Bratislava

Celkem 7421 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:47 (2011)
půlmaraton: 1:19:53 (2011)
maraton: 2:48:03 (2011)

Bohuš muž 03.03.2010 16:13:46

S kolenami som nemal problém so žiadnymi topánkami. Keďže vo fivefingeroch sa dá behať iba cez špičku, tak by beh v nich mal prinášať menej problémov s kolenami.

Keď si zvyknutá behať cez špičky a nebolia Ťa lýtka, tak Ťa pravdepodobne nebudú bolieť ani vo fivefingeroch. Keď normálne behávaš cez pätu, tak na beh cez špičky si lýtka budú nejaký čas zvykať. Dovtedy budú zrejme bolieť. Odporúčam postupne s citom zvyšovať dávky odbehané cez špičky.

avatar

Brno/Vendryně (F-M)

Celkem 781 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 2:07:35 (2010)

dudy muž 04.03.2010 12:13:07

Nové zboží bude až v dubnu, poté si je koupím. Běhání přes špičky si užívám i když lýtka si zatím nezvykla. Než budou boty k dostání věřím, že si do té doby zvyknu a že se i oteplí.

Motto: Co mají psi proti běžcům?
avatar

Praha

Dvin muž 21.04.2010 14:01:26

FIVEFINGERS boty – máte někdo aktuální informace a zkušenosti? Myslím, že sezona začíná a já si je natuty koupím. Jen nevím jaký typ a velikost zvolit.

avatar

Firzen muž 24.05.2010 23:50:22

Běhám poměrně pravidelně i když teď už jen tak pro radost z pohybu. Tuhle záležitost jsem viděl asi před měsícem v časáhu Běhej.com a hned jsem si říkal, že to musim mít. Nejdřív jsem si říkal spíš jen tak z machrovinky (prostě pětiprsté boty, kdo to má :-)), a nejlépe nějaký výrazný model. Pak jsem si přečetl nějaké články o běhání na boso a jaký je rozdíl oproti botám a trošku jsem změnil názor a začal jsem koukat i na praktické využití pro běh do terénu. Nakonec jsem zvolil model KSO. Má to prý tu výhodu, že vám nepadají při běhu v náročnějším terénu různé jehličky a kamínky dovnitř, ale využitelné jsou prý pro běh dobře i modely Classic a Sprint. Mé zkušenosti: pohyb v těchto „botách“ opravdu podle mě velmi kvalitně simuluje běh na boso a přitom chrání nohu třeba před pořezáním o sklo nebo ostré kameny (asi hlavní účel proč FiveFingery vůbec vznikly a myslím, že tuto funkci plní výborně). Takže teď už si spíše položit otázku jaký je rozdíl mezi během na boso a v botách. Dá se na internetu najít mnoho článků, diskuzí a videí na toto téma. Základní rozdíl je v tom, že noha prostě pracuje jinak. Běžec dopadá na přední část nohy a náraz je tlumen v noze samotné nebo se taky částečně převádí pomocí soustavy svalů, šlach a úponů do lýtkového svalu či ještě dál, přesně nevím. Kouzlo toho všeho je v tom, že tento pohyb je prostě člověku od pradávna přirozený, jen už na něj za posledních pár tisíc let nějak pozapomněl:-). Opravdu pozor na to, když si botky pořídíte abyjste to hned ze začátku nepřehnali. Pohyb na boso je prostě něco úplně jiného, i když se to ze začátku nezdá. Abych pravdu řekl, tak mé první dojmy z FiveFingers byly spíše zklamání. Je to vlastně jen taková gumovo-plátěná šlupka kolem vaší nohy za 2000CZK. Po troše běhu jsem to kouzlo ale objevil, člověk si na ten nový pohyb musí zvyknout a oběvit ho v sobě a je to krásný pocit, úplně jiná dimenze pohybu. Neříkám, že je to lepší než boty, je to prostě něco úplně jiného. Ze začátku mě hodně bolely nárty a lýtka, ale člověk si zvykne (nebo spíš odvykne :-) – na „pohodlí“ běžeckých bot). Jestli je běh na boso zdravější, o tom již bylo vedeno mnoho diskuzí. Jisté je však to, že pokud se pohybujete v terénu je to návrat k přirozenému způsobu pohybu, což by rozumné míře rozhodně škodit nemělo. Mě jde hlavně o ten pocit…, ten prostě s botama nezažijete. Jestli už vás běh někdy trochu nudí tak směle do toho :-).

avatar

Chrastava

Celkem 1971 km
Minulý měsíc 0 km

Jeeh žena 13.03.2011 18:55:05

>> Firzen, 24. 05. 2010 23:50:22

Zdravím, mě by zajímalo jak se v nich běhá v lese (myslím supr fuj cesta kořeny, bláto, kamínky…poměrně drsný terén). Strašně se mi líbí, ráda bych si je pořídila, ale mám strach přece jenom pocházím z drsného horského kraje nezpevněných blátivých cest :-)Tak jestli to má pro mě význam. Moc silnic a cyklostezek tu opravdu nemáme a běhu po hřebeni se stejně nic nevyrovná. Tak nevím jestli to víc neublíží, než prospěje. Jak se na to dívá ostřílený pětiprsťák? Díky.

avatar

Bratislava

Celkem 26027 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:21 (2014)
půlmaraton: 1:51:40 (2011)
maraton: 3:57:32 (2011)

andyxx7 muž 13.03.2011 20:39:06

taka otazocka pre tych, co uz tieto boty maju. nesmyka sa noha v bote ked sa spoti pri behu? alebo sa tiez pouzivaju ponozky? hlavne sa mi jedna pri behu v kopcoch, keby sa mi mala noha presmykovat vo vnutry, nebolo by to bohvieco

avatar

Rakovník

lassie žena 14.03.2011 08:23:55

>> Jeeh, 13. 03. 2011 18:55:05

Běhám taky v terénu hlavně, i když nejsem z hor, tak nebude tak těžký. Noha je naopak „chytřejší“, má cit a lépe vyrovnává, prsty se mají snahu roztáhnout, pokud špatně došlápneš a nohu si tak snadno nezvrkneš. Paradoxně jsem si udělala výron před 3 týdny na pražské cyklostezce v norm. botách. Na mazlavém blátě kloužou, ale tam klouže téměř každá bota, na sněhu s nimi neběhám, nejsem zas úplný radikál, co už nikdy botu nevezme na sebe, v zimě jsem zas raděj vklouzla do bot. Taky by se mi do nich nechtělo, když je hodně mokro. Ale celkově je to takový hravý běh, objevování něčeho jiného a určitě dobrý ortop. cvičení.

>> andyxx7, 13. 03. 2011 20:39:06 to by sis musel koupit tak o 4 čísla větší, normálně na noze drží a nohu obepíná.

avatar

Chrastava

Celkem 1971 km
Minulý měsíc 0 km

Jeeh žena 14.03.2011 15:14:32

>> lassie, 14. 03. 2011 08:23:55

Joj tak děkuju. Začínám o nich silně uvažovat. Jen kdyby byla možnost si je někde v okolí Liberce vyzkoušet. Do Prahy se mi moc nechce. Uvidíme:-) Ještě jednou díky za info.

avatar

Bratislava

Celkem 26027 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:21 (2014)
půlmaraton: 1:51:40 (2011)
maraton: 3:57:32 (2011)

andyxx7 muž 16.03.2011 21:34:21

inov-8 sa celkom vazne pustil do minimalizacie. nato, ake maju kvalitne vyrobky, tak hadam aj tieto nove boty budu super :-)

http://www.inov-8.com/road/

avatar

Praha

10 km: 0:50:32
půlmaraton: 1:48:35

zolo999 muž 30.04.2011 15:47:02

dobrý den chtěl bych se zeptat běžců který používají FIVEFINGERS jestli mají prsty až na doraz boty ? Prodavač mi říkal že ty boty mají být jak druhá kůže ale já mám strach že se noha při běhu roztáhne a budou tlačit + k tomu klasický problém jedna noha větší než druhá.Zatím sem zkoušel na prodejně model SPEED s vůli tak 0,5cm ale při nich sem necítil takové zapojení prstu, tak už Fakt nevím.Prosím poraďte

avatar

Celkem 5314,57 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:22 (2016)
půlmaraton: 1:47:01 (2016)
maraton: 4:12:05 (2014)

LemonaidLucy žena 30.04.2011 16:08:39

Yrovna ted se to resilo v jinem vlakne: http://www.behej.com/…vefingers/11

Motto: "When things are tough, you get tougher.” Chrissie Wellington
avatar

Bratislava

Celkem 26027 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:21 (2014)
půlmaraton: 1:51:40 (2011)
maraton: 3:57:32 (2011)

andyxx7 muž 30.04.2011 17:07:52

tak dnes som konecne vybehol v novych VFF KSO. Po 7km behu v botach som sa prezul do VFF a dal som 2×500m, prvych v pohode, druhych uz som zacal citit achilovku a plosku na spodu noh, ako dopadam. ale inak je to super, akurat som za exota. vsetci na mna cumakovali. uz 2,5 roka pouzivam ako jediny kde behavam kompr. podkolienky a ked si na mna ludia zvykli, vytiahnem VFF :-)

avatar

Praha

Celkem 2240 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:56:42 (2011)

krmitko muž 30.04.2011 18:27:53

>> andyxx7, 30. 04. 2011 17:07:52

mám stejnej pocit, nikdo už se nekouká na můj bezesporu velmi krásný obličej všichni koukaj jen na boty :-)

abych nebyl uplně OT tak dneska sem dal první delší výběh v KSO a byla to paráda. Ke konci trochu začali bolet plosky za prstama a co mě teda docela drtí, je to, že na levý noze se mi nějak odírá šev o vnitřní stranu klenby (přesně tam kde začíná klenba za kloubem palce :-( ) ještě nevim jestli si tam něco lepit a nebo to nechat ať si to zvykne

Motto: I jeden km může být ultra.
avatar

Celkem 5314,57 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:22 (2016)
půlmaraton: 1:47:01 (2016)
maraton: 4:12:05 (2014)

LemonaidLucy žena 30.04.2011 21:17:44

>> krmitko, 30. 04. 2011 18:27:53

Mne se vcera stalo to same na prave noze – sev odiral klenbu hned za briskem palce. Zatim jsem s tim nic neudelala, zkusim dalsi vybeh a kdyztak to zalepim.

Motto: "When things are tough, you get tougher.” Chrissie Wellington
avatar

Žďár nad Sázavou nebo Brno

Celkem 2784 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:07 (2011)
půlmaraton: 1:28:33 (2007)
maraton: 3:48:37 (2007)

Luckyboy muž 30.04.2011 22:14:45

>> krmitko, 30. 04. 2011 18:27:53

>> LemonaidLucy, 30. 04. 2011 21:17:44

Já si takhle ve VFF taky odřel klenbu. Ale stalo se mi to jen jednou. Tak nevím, čemu to mám připisovat. Nebylo to první vyběhnutí, čili na nezvyk to nesvedu. Nejste v tom zkrátka sami…

Motto: Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. http://luckyboyonthetrail.blogspot.cz/
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 30.04.2011 22:21:50

nic nie je dokonale ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 30.04.2011 22:23:56

>> PeterFabok, 30. 04. 2011 22:21:50

ani klenba

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Celkem 5314,57 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:22 (2016)
půlmaraton: 1:47:01 (2016)
maraton: 4:12:05 (2014)

LemonaidLucy žena 30.04.2011 22:30:00

:-D

Nestezuju si, oproti jinym puchyrum je to brnkacka :-)

Mne napadlo, ze u me to mozna bylo tim, ze bylo vcera hrozne vedro a chodidla byla docela zpocena – predtim jsem chvili bezela v Kinvarach.

Motto: "When things are tough, you get tougher.” Chrissie Wellington
avatar

Praha

Celkem 2240 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:56:42 (2011)

krmitko muž 01.05.2011 09:34:36

Možná sem je měl špatně utažený. Noha si na ně stejně ještě pořád zvyká, tak to určitě přejde.

Motto: I jeden km může být ultra.
avatar

st.rebel žena 01.05.2011 09:50:28

ve vibramech uz beham pres rok, mam tenhle model http://www.vibramfivefingers.it/eng/Sprint.aspx?… a nemuzu si je vynachvalit. ze zacatku jsem teda mela hodne namozeny lytkovy svaly, coz z klasickejch odpruzenejch bot sem nikdy tolik nemela. nicmene stejne tak jak se na ne lidi casto se zajmem divaj, tak i nekolikrat me lidi (vcetne profesionalnich treneru) strasili, ze me z toho urcite budou bolet zada, kolena, atd., ale to muzu nastesti potvrdit, ze se nikdy nestalo. driv jsem vibramy obcas jeste stridala s klasickejma bezeckejma botama, ale ted uz beham jenom v nich a jsou fakt super, takze muzu jenom doporucit!

avatar

st.rebel žena 01.05.2011 10:40:48

jenom musim jeste podotknout, ze jsem si parkrat nezodpovedne nenatrela nohy opalovacim kremem, a tim padem se mi celkem vtipne opalily ty boty :)

avatar

Praha

Celkem 2240 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:56:42 (2011)

krmitko muž 02.05.2011 08:42:05

>> st.rebel, 01. 05. 2011 10:40:48

Nárt to je super místo na těle k opalování. Část těla, která téměř nikdy nespatří slunce se rychle začervená a pak je super každý nazouvání normálních bot :-D

Motto: I jeden km může být ultra.
avatar

st.rebel žena 02.05.2011 10:20:10

presne tak :) nastesti se mi to ale nespalilo, takze je to v pohode ted, ale je blbost to nemazat v prvni rade.. no co, z chyb se clovek uci :)

Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.