Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Born To Run

Born To Run

Nalezené položky: 259 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Další Poslední
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 13.10.2010 12:51:01

>> rudo, 12. 10. 2010 23:00:31

prave som objednaval film s tymto borcom – Indulgence. som velmi zvedavy, bolo to tocene ked vyhral Leadville 100 run… tento rok nedopadol prave najlepsie ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

makoshark muž 13.10.2010 16:39:19

>> rudo, 08. 10. 2010 11:16:22

Rozhodně souhlasím, že chi running je mnohem lepší než styl většiny běžců z velkých městských maratonů (ti s těmi časy 4, 5 hodin) a že by jim chi running pomohl. Ale proč se začít učit sice lepší, ale stále ne dobrou věc, když můžu začít rovnou s tou dobrou?

>> PeterFabok, 08. 10. 2010 13:30:49

Oprav mě, jestli se pletu, ale Lieberman snad nemá s chi running nic společného. Video keňského běžce z youtube, na které jsem odkazoval, by mělo být pořízeno právě Liebermanem a jako chi running to zrovna nevypadá. Například někteří Masajové dodnes loví tím způsobem, jak píšeš. Běhají chi runningem? Běhají ti proslavení indiáni z Mexika chi runningem? Behá Anton Krupička chi runningem? To ukazuje, že chi running právě není přirozený styl běhu.

V článku, co jsem odkazoval, se nepíše o dopadu přesně pod těžištěm z toho důvodu, že autor zjistil, že to je trochu zavádějící. Došlap pod těžištěm může člověk chápat jako návod, ilustraci, o co se má zhruba snažit. Ve skutečnosti to ale asi vůbec nejde a když člověk sleduje záběry elitních běžců z jakýchkoliv tratí od sprintu po maraton, tak vidí, že první kontakt nohy se zemí je vždy před těžištěm. Chodidlo je přímo pod těžištěm těla spíš až ve chvíli, kdy je došlap dokončen a pata se dotkla země (výjimky jsou ve chvíli prudší akcelerace; třeba když sprinter vybíhá z bloků, zrychluje a je hodně předkloněný).

„a teda podciarknute a zhrnute: to, co nas pri behu pohana vpred, je gravitacna sila. odraz nohou nas pohana smerom hore“ – No vidíš, já bych napsal, gravitační síla nás pohaní směrem dolů, odraz je to, co nás pohání vpřed (i nahoru) a co používají „přirození běžci“, o kterých jsem psal. „akykolvek vertikalny pohyb taziska je ale pre pohyb vpred kontraproduktivny – ty chces predsa bezat dopredu a nie nahor!“ – gravitační běh a la „trochu spadnu, zase se narovnám a znova spadnu“ nutně způsobuje vertikální pohyb těžiště, nemůže být vyhnutí. Takový pohyb samozřejmě existuje i při přirozeném běhu. Při každém odrazu se snažíš vertikální pohyb ne minimalizovat, ale optimalizovat (viz úloha o úhlu děla sřílející kouli s určitou rychlostí); nebo atleticky -jako vrhač úhel odhodu koule, oštěpu optimalizuje, ne minimalizuje.

„spravna technika je ta, ktora maximalizuje nas pohyb vpred pri minimalizacii vydanej energie.“ souhlasím, proto jsem proti chi runningu:)

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 13.10.2010 20:54:23

>> makoshark, 13. 10. 2010 16:39:19

myslim, ze mozno piseme o rovnakej veci z rozneho uhlu pohladu. optimalizacia je aj podla mna prvorady ciel- preto som napisal, ze dolezity je vyslednica tych sil a vektor … keby si to citoval spolu s ostatnymi vecami z tej pasaze, nevyzeralo by to vytrhnute z kontextu ;)

to, ked noha dopadne pred taziskom, nutne znamena brzdenie (pokial dopadas na prednu cast chodidla – na com sme sa zhodli, ze je optimalne). beh je riadeny pad a nohy tym padom vyvazuju dozadu, pri doslape potrebujeme nejako vymedzit priestor medzi taziskom a zemou, pri dostacujucej frekvencii krokov a doslape pod taziskom sa negativny vertikalny pohyb taziska(aby som presnejsie definoval, o aky typ vertikalneho pohybu mi islo) minimalizuje, zaroven je to miesto, kde nehrozi zvysenie rizika padu ani brzdenie pohybu vpred.

ohladom chi runningu – a vlastne vsetkych teorii, ktore sa snazia nie vymysliet, ale popisat techniku behu: myslim a dufam, ze nikto neberie tieto metody ako dogmu, koniec koncov Danny Dreyer v uvode chi runnng pise, ze je to subor odporucani, z ktorych ktorekolvek samo o sebe moze byt prinosne – cize nepredpoklada, ze to budu ludia brat ako vytesane v mramore…

ja vyuzivam cvicenia a rady chi running preto, pretoze mam pocit, ze popis kinematiky behu v chi running sa najviac blizi prirodzenemu stylu behu. kazdopadne zaroven verim, ze kazdy z nas pokial umozni mozgu dostat sa k signalom z rozhrania noha-teren a robit si svoju pracu, pride casom na svoj optimalny pohybovy vzorec.

a pozri si video napr. aj Krupicku: jeho postoj pri behu = postoj ala chi running, frekvencia krokov 180+ = frekvencia ala chi runing, doslap na prednu cast chodidla = doslap ala chi runing… viditelne velmi nevyuziva naklon dopredu, ale jeho nohy teda vobec nedopadaju pred tazisko, ako by si mu odporucal ty

… tym nechcem tvrdit, ze Krupicka beha podla chi running, len zopakovat, co som uz napisal, ze takmer vsetky teorie ako chi running, evolution running, ci Pose, maju klucove body, ktorymi definuju optimalny beh, uplne totozne a su to principy, ktore fachcia…

ti masajovia, indiani, krupicka … oni nebehaju chi runningom, ale dovolim si tvrdit, ze naopak chi running v hlavnych rysoch priblizne popisuje styl, ktorym sa pohybuju – styl prirodzenych elitnych bezcov

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 13.10.2010 21:26:19

>> makoshark, 13. 10. 2010 16:39:19

nuz keby mali zaciatocnici vyvinute vsetky bezecke svaly na patricnu uroven, mohli bysa zacat ucit poriadny atleticky beh, tak ako kedysi, ked deti prisli do atletickeho oddielu a boli silne zdrave vsestranne silovo a obratnostne pripravene z roznych aktivit, ked sme ako deti stravili 6 hodin denne po skole blaznenim sa vonku.

Bezec nepripraveny svalovo na beh by atleticky styl behu nezvladol a musi sa preto ucit behat postupne, po cistkach a najprv sa vyhnut najvacsim chybam a na to je chirunning.

Neskor ked ziska aspon nejaku kondiciu a svaly slachy sa posilnia a inymi pomocnymi cviceniami ziska nejake svaly sa moze zacat presuvat z chirunning na atleticky beh.


pre rychly a efektivny beh sa vzdydoslapuje pred tazisko, ale to neznamena ze sa noha vystrci dopredu ako spomalovaci naraznik. v momente doslapu na prednu cast chodidla sa uz noha zacina pohybovat dozadu a to plati pre beh rovnako ako pre zavodnu chodzu. je to tzv hrabnutie si dopredu aby mala noha k dispozicii dlhu zatahovu drahu.

Energia pohybu dopredu sa nedeje odrazom ale deje sa suvislym zatahom dozadu – noha sa snazi posunut cestu pod telom dozadu a kedze cesta neuhne telo ide dopredu, tato aktivna akcia je generovana sustavou svalou v zadnej casti nohy-trupu : spodok chrbta, zadok, hamstring. Preto pri spravnom behu najviac citit zadok-gluteus a hamstring a preto maratonci ale aj bezci na kratke trate dostavaju krce do hamstringov. Becza nikdy nebolia quadricepsy – svaly nad kolenom, co by malo boliet keby sa behalo odrazom-vyskokmi.

Pre lepsiu predstavu je dobre si predstvait plavanie – ruka plavca ide do vody pred telom aby ruka mala co najdlhsiu drahu po ktorej posuva vodu dozadu ruka si ide dopredu nabrat vodu, a bezec si slapne dopredu si hrabnut pre cestu-drahu ale v momente dopadu az musi zacat aktivne tahat nohu dozadu, nevznikne ziadna brzdiva sila ale mazimalne mozny zrychl;ujuci pohyb dopredu -ovsem toto je svalovo narocne a narocne pre koordinaciu, tiez vyzaduje hamstring silny a flexibilny zaroven – schopnost generovat silu v natiahnutom sta­ve.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 15.10.2010 03:58:26

s velkym prekvapenim som dnes zistil ze existuje diskriminacia bezcov naboso – v triatlone.

V australii sa organizuju triatlony pre verejnost – zabavu a tam problem neexistuje.

avsak vsetky velke preteky patria pod organizaciu – traitlon australia a pod jej statne podmnoziny. podla pravidiel sa nesmie behat naboso v ziadnom pripade a pri dotazoch co je povolene tak ani vibram5prstacky ani vodne papucky atd nie su povazovane za boty a su zakazane. Topankovy sponzorship je tak vplyvny ze si vumohol pravidla a ich striktne dodrziavanie, pri dotazoch zaujemcov co chceli ist bezecku cast naboso alebo v minimalistickych bortach im bolo vyhrazane ze nielen budu okamzite DQ ale ze budu nasilym stiahnuti z trate aby nik nevidel za sa da behat naboso.

Prisiel som na tuto skutocnost len preto ze triatlon teraz ide organizaovat bezecky maraton v Melbourne a vydal vyhrazanie ze pravidla sa budu prisne dodrzovat vratane topanok.. tento maraton je organizovany na 27 decembra ako specialna akcia pre fanatika co tento rok odbeha za 52 tyzdnov 52 maratonov v 52 krajinach a kedze pochadza z melbourne tak posledny mu robia doma.

Ako je to v europe?
tiez traitlon ma take pravidla o botach – ? uplny protiklad s atletikou.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 16.10.2010 12:17:14

*>> rudo, 15. 10. 2010 http://tribles.webzdarma.cz/pravidla200.htm

V nasich koncinach su nastastie pravidla dost vseobecne…

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

makoshark muž 17.10.2010 20:03:39

>> rudo, 13. 10. 2010 21:26:19

Jestli „pohonný prvek“ běhu nazvat odrazem, nebo zátahem je možná už slovíčkaření, ale důležité je, jak píšeš, že hlavní úlohu v tom hrají hamstringy a hýžďové svaly. A to i při pomalém běhu, pokud člověk běží správně. Nicméně si myslím, že doba od prvního kontaktu chodidla se zemí po okamžik, kdy je chodidlo pod těžištěm těla, je přesně doba „zpracování“ došlapu, absorbování dopadu a přeměny části kinetické energie v potenciální v šlachách, svalech, která končí dosednutím paty. To je (nebo mělo by být) právě, když je chodilo pod těžištěm. Pak následuje odraz (zátah), kdy se uvolňuje uložená potenciální energie a práci vykonávájí hamstring a hýžďový sval.

Mně se líbí tadyto http://www.youtube.com/watch?… zpomalené video běhu Asafy Powella. Tam je všechno krásně vidět.

>> rudo, 15. 10. 2010 03:58:26

http://www.triathlon.org/…80601-vf.pdf To jsou oficiální pravidla mezinárodní unie triatlonu. Na straně 26 je skutečně napsáno, že závodník musí mít boty. Takže to není jen australský výmysl. Nojo, stejně triatlon přitahuje spíš jiný typ lidí. Vsadil bych se, že běh naboso mezi nimi tolik sympatizantů nemá

avatar

makoshark muž 17.10.2010 20:09:24

>> makoshark, 17. 10. 2010 20:03:39

Koukám, že kromě Mezinárodní triatlonové unie existuje ještě Světová triatlonová korporace (World Triathlon Corporation, pořádájící Ironman) a ta http://www.ironmanusa.com/…-wtc-faq.pdf zmínku o zákazu běhu naboso nemá. Dokonce povoluje plazení narozdíl od unie:)

avatar

makoshark muž 17.10.2010 20:28:43

>> PeterFabok, 13. 10. 2010 20:54:23

Frekvenci zhruba kolem 180 kroků za minutu, došlap na přední část chodidla doporučuje i Gordon Pirie ve volně stažitelné knížce „Running fast and injury free“. Nebo třeba Jack Daniels v Running formula. O tom se s tebou nepřu. Já s tebou naopak ve většině věcí souhlasím a souhlasili by s tebou určitě i Krupička a Masajové. Ale Krupička a Masajové nezapomínají používat svoje hamstringy a hýžďové svaly:)Podívej se taky na to video z youtube (i když ty mi to asi neuznáš, protože je to sprint:)

A ten kontakt nohy těsně před těžištěm není to, čemu se říká „overstriding“ (nenapadá mě vhodně české slovo), to je skutečně patrně fyzikální nutnost.

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 18.10.2010 15:58:01

>> makoshark, 17. 10. 2010 20:28:43

Ono moze vzniknut nedorozumenie aj kvoli roznemu pohladu na beh a ocakavaniam, Suhlasim s tym, ze elitni atleti cielene posilnuju a trenuju kazdy sval, ktory im moze pomoct byt rychlejsi a tomu prisposobuju celu techniku.

Ja sa snazim skumat beh z pohladu maximalizacie vyuzitia prirodzenych predpokladov, ktore ma kazdy z nas. Som presvedceny, ze beh sa da praktizovat ako cisto technicky sport a na takyto sposob mame prirodzene predpoklady – preto mi islo o minimalizaciu vydaja.

S duchom tohto pristupu kracaju aj moje casy ;) Pokusam sa najst tempo, ktorym by som bol schopny komfortne a bez namahy bezat „lubovolne“ dlho. Cizelovanim techniky je mozne tieto hranice posuvat. Stale sa vsak bavim o behu ako technike prirodzenosti. Ked dokazem „cisto“ s vyuzitim gravitacneho behu bezat napr. rychlostou 10–11km/h, pohodlne to staci na ustvanie gazely (podla liebermanovych prepoctov). Tam sa potom bude hrat o to, ako dlho vydrzim bezat.

Takze mas uplnu pravdu, pokial odkazujes na parametre a techniku elitnych atletov. Ja len bezim inym smerom ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 19.10.2010 08:43:39

>> makoshark, 17. 10. 2010 20:03:39

"" Nicméně si myslím, že doba od prvního kontaktu chodidla se zemí po okamžik, kdy je chodidlo pod těžištěm těla, je přesně doba „zpracování“ došlapu, absorbování dopadu a přeměny části kinetické energie v potenciální v šlachách, svalech, která končí dosednutím paty. To je (nebo mělo by být) právě, když je chodilo pod těžištěm. Pak následuje odraz (zátah),…""

mozna sa ti to zda len ako detail, ale podla mna je to dolezity rozdiel, to co popisujes ako doba akumulacie energie do sliach a svalov je doba stratena, brzdiva,neaktivna.

co som ja popisoval bolo ze v okamihu dotyku spicky nohy na zem sa noha posuva dozadu a zatah uz teda aktivne pracuje od prveho kontaktu az po cas ked je noha pod taziskom, pokracuje aj dalej ale uz sa ku zatahu pridava aj odraz.

aby bol ten detail jasny – oboj si tretry, postav sa na 1 nohu, pokrc koleno do podrepu a druhu nohu natiahni dopredu az kam mozes a zasekni klince do drahy a zacni tahat klincami drahu dozadu – to je to co popisujem.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

makoshark muž 22.10.2010 23:41:10

>> rudo, 19. 10. 2010 08:43:39

Máš pravdu, že se noha při došlapu už posouvá dozadu, hamstringy a hýžďové svaly pracují už před dotekem chodidla se zemí.. aby absorpční fáze byla co nejmíň brzdivá. Ale pořádný příspěvek k „pohonu“ si myslím začíná až po úplném došlapu chodidla, kdy plně podpírá zbytek těla (nesouhlasil jsem hlavně s tím, že noha si dopadem před těžiště zajišťuje co největší dráhu posunu).

>> PeterFabok, 18. 10. 2010 15:58:01

O minimalizaci výdaje energie šlo i mně; myslím, že efektivní běh má stejná nebo hodně podobná pravidla, ať běžíš jakoukoliv rychlostí. A že efektivní běh při 11 km/h není jiný druh pohybu než efektivní běh při 20 km/h.

Jestli je pro tebe ten styl přirozený (při běhu naboso) a nenutíš se nijak do něj, tak samozřejmě pokračuj. Já jen chtěl poukázat na to, že i ti nejvytrvalejší běžci v principu neběží nějak odlišně od závodníků na dráze třeba.

Ale pár sprintů si občas vyzkoušej:) Pro mě je to jeden z nejoblíbenějších tréninků, a to se taky počítám mezi vytrvalce

avatar

Sloviensko

rudo muž 23.10.2010 00:56:14

>> makoshark, 22. 10. 2010 23:41:10

efektivnost behu a minimalny vydaj energie je filozoficky problematicka tema.

Podla mna ked chce byt bezec rychlejsi musi dat viac usilia a viac energie

keby to tak nebolo tak by sme boli vsetci rovnako fit.

Tiez som presvedceny ze najrychlejsi sposob behu je taky ked aktivna zatahova sila od momentu dotyku spicky s cestou je maximalne mozna a prakticky sa uz neda zvysovat ako sa telo prenasa dopredu, ako zatahovy moment konci ked je noha za telom, tak sa prida este posledny odraz.

Je to podla mna ekvivalent toho ked cyklista sa snazi tocit aktivne pocas celeho kruhu, celych 360 stupnov (na co mu treba kvalitne klipsne) alebo ked plavec zacina zatahovat vodu uz ked sa mu ruka do nej ponori este daleko pred telom pri takmer vystretej ruke dopredu,

vtyuzit celu moznu drahu vyucit kazdu mikrosekundu.

vyzaduje to vacsi vydaj energie, vacsiu svalovu silu a svalovu vytrvalost a tiez veklku flexibilitu vsetkych klbov a dlzku sliach a svalov.

Je to velky rozdiel voci technike behu zadarmo, bez usilia, chirruning, pose running a podobne styly kde sa ucia nebezci ako behat bez zraneni a ako odbehnut maraton zlahka a bez nasledkov.

Je optimalna technika behu – efektivnost pre maraton za 5H alebo 4H a ina technika pre maraton za 2:10 alebo 2:04 a v buducnosti za 1:58.

Samozrejme pokial beham len preto aby som si vycistil pluca a hlavu a prebehol sa po lese, tak je to o inom ako ked beham koli maximalne moznej vykonnosti

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 26.10.2010 21:44:23

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 30.10.2010 05:00:40

co tak podobne podujatie v nasich koncinach?

http://hunter-gatherer.com/…barefoot-run

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 30.10.2010 08:58:11

minuskari vsetkych krajin, spojte sa !

snazim sa to prepluskovat ale tazko sa hra proti presilovke.

V sydney bol pred par tyzdnami ZADARMO celodenny prakticky instruktazny seminar na atletickom stadione a obehani naboso za ucasti mnohych spickovych bvezcov ktori naboso behaju vtreningu hlavne ako prevenciu proti zraneniam a uceniu sa spravnej techniky.

malo to velky uspech a museli slubit ze pridu so seminarom aj do dalsich velkych miest.

minuskari vsetkych krajin, spojte sa !

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Olomouc

Celkem 10048 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:10 (2013)
půlmaraton: 1:40:40 (2012)
maraton: 3:58:26 (2009)

tomaz muž 30.10.2010 09:22:13

>> PeterFabok, 30. 10. 2010 05:00:40

díky za odkaz, zajímavá akce

Peter tu má opravdu Mínus Fanklub ;-)

Motto: Only those who risk going too far, can possibly find out how far they can go...
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 30.10.2010 09:37:53

>> PeterFabok, 30. 10. 2010 05:00:40

„Barefoot run“ sponzorovaný firmou Terra Plana, která prodává běžecké boty za 160 dolarů, tedy na americké poměry hodně draho. Tomu říkám umění marketingu :-)

avatar

Olomouc

Celkem 10048 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:10 (2013)
půlmaraton: 1:40:40 (2012)
maraton: 3:58:26 (2009)

tomaz muž 30.10.2010 12:32:53

>> Luboš Brabec, 30. 10. 2010 09:37:53

Hmno, Luboši, nejsem zrovna odborník, ale pokud tu akci nechtěli organizátoři platit ze svého, tak tam prostě nějaký marketing bude vždy, ne?

Tebou uváděné boty jsou drahé, ale to je o tom co jsou lidé ochotní za určité zboží zaplatit (což je už debata poněkud offtopic).

Ještě mě napadlo, jak kdysi radili Šimek s Grossmanem: Milý Břehu, ze Zábřehu. Kopej bos a peníze pobírej od firmy vyrábějící masti na kuří oka :-)

Možná nebyla taková firma v NY po ruce ;-)

Motto: Only those who risk going too far, can possibly find out how far they can go...
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 30.10.2010 12:56:02

>> tomaz, 30. 10. 2010 12:32:53

O cenu těch bot nejde, to bylo jen tak na okraj. Ale tobě nepřijde divné, když na módě „barefoot running“ profitují firmy vyrábějící běžecké boty? To je, jako kdyby někdo na trh dodával speciální vepřové pro vegetariány ;-)

avatar

Olomouc

Celkem 10048 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:10 (2013)
půlmaraton: 1:40:40 (2012)
maraton: 3:58:26 (2009)

tomaz muž 30.10.2010 14:28:56

>> Luboš Brabec, 30. 10. 2010 12:56:02

jasně že je tu zdánlivý paradox: bosoběh a botofirma :-)

Ale na druhou stranu vyrábějí boty, které (víc či míň úspěšně, toť jiné téma) simulují pohyb bosky a pokud někdo nechce vyloženě naboso a ani nemá chuť na extravagantní pětiprsťáky, může zvolit takovouto obuv jako přijatelný kompromis. Další možnost co mě napadá je, že i kdybys běhal naboso, tak třeba do práce asi bude lepší jít v botech ;-) a leckteré ty modely jsou i na běžné nošení. Takže vlastně umožňuješ chodidlům víc pracovat i v situacích kdy by jinak tuhle možnost neměly a tím je do určité míry trénuješ pro vlastní bosoběh.

Proto si myslím, že to zas až takový paradox být nemusí.

Motto: Only those who risk going too far, can possibly find out how far they can go...
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 30.10.2010 16:27:37

>> tomaz, 30. 10. 2010 14:28:56

Bota, i když má nižší podrážku, je pořád bota. Stejně jako minisukně je pořád sukně. Buď běhám v botách, nebo bos. Nic mezi není. Taky nemůžu být vegetarián jen při večeři :-)

Prostě mi přijde, že módní vlna běhání naboso je jen rafinovaný způsob výrobců, jak lépe prodávat své boty. Proč ne, i to je marketing. Jen se ale netvařme, že se vracíme někam k přírodě… Ostatně i často citovanou Liebermannovu studii o prospěšnosti běhání naboso sponzoroval Vibram.

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 30.10.2010 18:45:44

>> Luboš Brabec, 30. 10. 2010 16:27:37

Osobně si myslím, že „módní vlna běhání naboso“ je možná až zoufalým výkřikem těch, kteří dosud jen tiše žasli, kamže jsou schopni tradiční výrobci zajít.

To, že se objevují firmy nové, které reagují na požadavek informovanějších běžců vrátit se o pár desítek let ve vývoji boty, je spíše důvod k uspokojení. Pokud jejich tlak přiměje i výrobce přetechnizovaných revolučních nesmyslobot k nabídce alternativy, jedině dobře. Nezkušeného běžce-zákazníka to minimálně přiměje se při výběru boty zamyslet.

Podporu firem čehokoliv v běhání, včetně seminářů, považuji spíše za hodné pochvaly než odsouzení či posměšků.

avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 30.10.2010 20:12:29

>> Radek Narovec, 30. 10. 2010 18:45:44

Nepozastavuji se nad tím, že se firmy – nové i tradiční – snaží přinášet méně robustní boty. To je samozřejmě pozitivní trend. Pozastavuji se nad „jehovisty“, kteří se snaží ostatním vnutit, že nejlepší je běhat bez bot – a přitom jen propagují boty, byť jinak konstruované a od jiných značek. Tahle reklamní strategie mi přijde poněkud pokrytecká.

Mimochodem, nepřetechnizované a nerevoluční boty tu byly i před 3–5 lety. Jen jim nebyla věnována taková pozornost jako Kayanům, Creationům, Supernovám atd. Ještě zkrátka nebyly módní a in.

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 30.10.2010 21:00:27

Ne na každém povrchu a za každého počasí to je pro většinu lidí možný zcela bez bot a proto tyto boty. Další věc je cena výrobku, pro kterou platí, že musí být dlouhobě vyšší než náklady. Je-li vyšší o 30 % nebo o 1000 %, to už si rozhodne prodejce a posléze zákazník. Pro většinu zákazníků je samozřejmě první varianta příznivější, takže prodejci neuvádí svoje náklady a vysokou cenu se snaží ospravedlnit (někdy oprávněně) vysokými náklady na vývoj či marketing. Záleží na znalostech, informovanosti, solventnosti zákazníka a na „sexappealu“ výrobku. V případě těchto bot je nám zasvěceným jasný, že na běhání po venku je lepší si koupit cvičky než bosoboty za 160 USD, ale třeba na chození do práce bych si je i já koupil. Taky se mi nelíbí ceny bot, ale žijeme v relativně svobodným světě, takže v čem je problém? Nebo byste chtěli určovat kolik mají boty stát a kdo může sponzorovat nějakou akci?

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 30.10.2010 21:29:10

>> mulisak, 30. 10. 2010 21:00:27

Nikomu nic nehodlám určovat, nikomu nic nezakazuji. Jen mi prostě přijde divné, když barefoot run sponzoruje či organizuje výrobce bot. Jak píšeš, žijeme ve svobodném světě – a tak jsem si jen dovolil zpochybnit tenhle druh marketingu. Nic víc.

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 30.10.2010 21:41:46

>> Luboš Brabec, 30. 10. 2010 21:29:10

Jo, divné to je. Ale když se řekne „barefoot run“, tak se někdy myslí i běh ve VFF a spol. Ani na záznamu z toho běhu nebyli všichni úplně bosí. Těžko by se našel jiný sponzor. Podiatři, ortopédi nebo snad stát protože běh naboso je zdraví prospěšný. Snad tak za 100 let, až se to pořádně prověří a bude to praktikovat hodně lidí a nejen hrstka exotů.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 30.10.2010 21:50:13

>> mulisak, 30. 10. 2010 21:41:46

Podiatři a ortopédi by to sponzorovat mohli, v tom máš pravdu. Pokud totiž lidi odhodí boty a začnou běhat bosi, budou mít plné ordinace :-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 31.10.2010 02:00:24

>> Luboš Brabec, 30. 10. 2010 21:50:13

no musim ta velmi sklamat, osobne poznam dost bezcov, co platili velke peniaze ortopedom fyzioterapeutom atd pokial behali v botach a boli opakovane raneni. Ked sa vyzuli a naucili behat riadne, naboso a v minimalistickych botach, zranenia zmizli a ortopedi prisli o zakaznikov.

Inak sa dost cudujem, ze ty taky velky odporca behania naboso sustavne chodis na podobne diskusie a vyjadrujes svoju nespokojnost s tym ze behanie naboso existuje a ze sa rozvija a propaguje, Ved tvoje boty ti nik neberie. Iba ze by si sa bal ze az zostanes osamely v botach, boty budu drahe ako maloseriova alebo rucna vyroba na objednavku ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 31.10.2010 12:00:48

>> rudo, 31. 10. 2010 02:00:24

Proti běhání naboso jako takovému nic nemám. Jistě je dobré zařazovat ho jako součást tréninku a pro určitou skupinu běžců to má řadu pozitiv. Jen žasnu, když se z toho dělá lék pro každého a na všechny zdravotní neduhy. Prostě se jde z jednoho extrému do druhého. Nemám nic ani proti tomu, že se z toho stal byznys a móda. Jen si to přiznejme. A netvařme se, že se zjevili spasitelé, kteří si ušlechtile dali za cíl zachránit naše zbědovaná těla.

Vsadím se, o co chceš, že i za deset let budou běžci v botách v pohodlné většině. Jako každá móda je barefoot running za rok dva pryč…

Nalezené položky: 259 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.