Co vaříte?
Brutto 14.04.2016 12:50:54
>> MartiNo, 14. 04. 2016 12:45:21
Taku malicku som kupil na vyskusanie 83%, ale vsetko ostatne (skoro 2 kg) je 100 % :) (ale hlavne NETEMPEROVANEJ!!! – taku som u nas nedokazal zohnat, preto musim vzdy platit 7 € dorucenie na Slovensko)
České Budějovice
PaKo 14.04.2016 13:13:30
>> Brutto, 14. 04. 2016 12:50:54
Taky jí beru odtud a… včera mi došla.
Akorát chuťově mi přijde jako by připálená , víc mi chutná od monacoint.cz. Ale ta už je podle mě temperovaná.
Brutto 14.04.2016 13:17:45
>> PaKo, 14. 04. 2016 13:13:30
Haha, tiez beriem veci aj z monaca, ale odtial skor veci pre moje dieta a manzelku (horku moc nechcu, tak z Monaca beriem tie kilove balenia peciciek 36 % a 83 % do jogurtu a na pecenie), stale je to kvalitnejsie ako akakolvek z obchodu (dokonca aj Lindt). Netemperovanu som naozaj nasiel iba v Troubelicich a je to poznat aj na chuti. Neviem ktore mas, lebo maju aj 100 % zlomky, ktore maju zasebou 15 hodinove mletie, takze maju trochu inu prichut, ale maju aj cokoladovu 100 % masu, co je len nejake dve hodiny mlete neprazene kakaove boby – to ma taku „pripalenu“ chut mozno. Mne chutia obe varianty, je to parada si takto po obede dat jeden taky kusok.
Černé Voděrady
MartiNo 14.04.2016 13:26:41
>> Brutto, 14. 04. 2016 12:50:54
…jsem si to myslela, ta % a díky za tip na dodavatele.
České Budějovice
PaKo 14.04.2016 13:32:52
>> Brutto, 14. 04. 2016 13:17:45
100% kakaová hmota se to jmenuje, na první pohled to vypadá jak lámaná čokoláda, ale už na ten druhý a na jazyku je to jiné
Brutto 14.04.2016 13:37:22
>> MartiNo, 14. 04. 2016 13:26:41
Nie je za co, rad :)
>> PaKo, 14. 04. 2016 13:32:52
Ano, to je to, co sa melie velmi kratko a je to v podstate presne (chutovo aj nutricne) to iste co neprazene nelupane kakaove boby, len je to „zlisovane“ do tych ulomkov. V tom pripade odporucam toto: http://www.kakaoveprodukty.cz/…-100-zlomky/ to je mlete niekolko hodin (tak az 50 – 70 hodin, nie 15 ako som pisal predtym) ale takisto neprejde tepelnou upravou, takze vsetky antioxidacne a ine zlozky zostavaju v kakau. A chutovo je naozaj neporovnatelna, prave som spraskal 50 g :)))
České Budějovice
PaKo 14.04.2016 16:17:03
>> Brutto, 14. 04. 2016 13:37:22
Fíha…, to je nějaká novinka, to tam před rokem nebylo. Určitě vyzkouším, díky! Akorát ta cena
rudo 14.04.2016 16:47:02
spenat na cesnaku, vajcia na makko co nejak moc stvrdli, hrianka na sucho s kokosakom
Postrizin
SlavoK 14.04.2016 16:53:08
>> rudo, 14. 04. 2016 16:47:02
Rudo nejak casto pripravujes na panvyci. Co sa stalo s pravidlom, ze nic cez 100C, vsetko treba len varit na vode. Este aj tlakovy hrniec so 120C si zamietal.
rudo 14.04.2016 17:04:45
>> SlavoK, 14. 04. 2016 16:53:08
mrazeny spenat sa pomaly topil kedze je to vodnate si nemyslim ze to slo cez 100C
ale inak spravna poznamka, zrovna to vcera prislo ako tema
aj preto som varil srdcia v slanej vode a nesmazil.
České Budějovice
PaKo 14.04.2016 18:12:07
Právě si kuchtím něco jako avokádový puding. Zralé avokádo rozmačkat, přidat lžičku medu, tři datle (obecně množství sladidla dle chuti), skořici, kakao, kefírové mléko a na závěr umlít a vmíchat lněné semínko. Podle mě by se daly přihodit i chia, ale zapomněl jsem si je dát namočit.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 14.04.2016 19:22:14
>> PaKo, 14. 04. 2016 13:13:30
Re temperování: to je špatně? Temperace je řízená krystalizace za účelem menší roztékavosti a lepší chuti, probíhající za poměrně nízkých teplot.
Čokoládové 100% „penízky“ od Monaca jsou surovina k výrobě cukrovinek (pralinky apod.), temperují se až konečné výrobky, takže penízky temperované být nemusí. Ale nevím jistě, zda nejsou. Na 5 kg pytli je ale návod na správné temperování, tak bych řekl, že ne. Pražené ovšem jsou.
Brutto 14.04.2016 19:32:31
>> oblivion, 14. 04. 2016 19:22:14
O to ide, kedze je to prazene, uz to preslo tepelnou upravou, takze valna vacsina antioxidacnych latok a mineralov obsiahnutych v kaku uz je znehodnotena. Pokial sa v procese niekde pouzije teplota tusim nad 45 stupnov Celzia, uz je zle.
Edit: Aj pecicky su urcite temperovane, nakolko obycajnym mletim by nedokazali vytvorit tie kvapky :)
Brutto 14.04.2016 19:35:25
>> PaKo, 14. 04. 2016 16:17:03
Tak nie je to lacna Milka alebo Orion, ale zasa nemyslim, ze by bola cena premrstena. 200 g za 6 € nie je moc. U nas v obchode kupujem Vivani 99 % cokoladu za 2,60 € – 100 g, takze tie evricka navyse pokladam za dobre investovane, nakolko nie je cokolada temperovana.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.04.2016 14:24:54
>> Brutto, 14. 04. 2016 19:32:31
Tak ještě jednou: temperování ≠ pražení.
Temperace čokolády slouží k řízení krystalizace kakaového másla a probíhá při 31 °C. Před tím je sice nutné čokoládu roztavit, na to ale postačí 36 °C. Tedy i temperovaná čokoláda může být raw (= do 42 °C), pokud je z nepražených kakaových bobů.
Jestli je čokoláda zdravější raw, či pražená, je podle mne sporné. Některé látky se teplem znehodnotí, jiné naopak zhodnotí či zpřístupní. Pražení má nejspíš vliv i na povzbudivý účinek čokolády, ale opět to má své pro a proti.
Ale abych jen neteoretizoval, koupil jsem si dnes nepražené drcené kakaové boby, 100 g za 43 Kč (1,6 €) a umlel je v mlýnku na kávu. Výsledná hmota se teplem z mletí začala spojovat na raw „čokoládu“. Nepřažená čokoládová hmota za 3 € mi tedy přijde 2× předražená.
Umleté boby jsem pak smíchal se šípkovým práškem (zase ;o) a lněným olejem a rovnou snědl. Lněný olej samozřejmě netuhne – při výrobě tuhé raw čokolády je tedy lepší přidat kakaové máslo a / nebo hmotu lehce ohřát (např. ve vodní lázni), slisovat a zchladit.
Brutto 15.04.2016 14:39:30
>> oblivion, 15. 04. 2016 14:24:54
Ano, ospravedlnujem sa, myslel som tepelnu upravu, ktora presiahne 40 stupnov. Neviem, ci sa nejake kakao, ktore sa nasledne upravuje „temperovanim“ do tabuliek vyraba aj z neprazeneho bobu, to som neskumal, ale asi ano. Samozrejme, ze pripad, ktory popisujes je skvely, tu vsak vsade naokolo dokazem zohnat neprazene kakaove boby iba tak za 4 € na 100 g, takze to si radsej kupim tu zomletu hmotu :) Je pravda, ze Troubelice ich maju za 2,60 €/100 g , co je uz zaujimava cena. Keby som mal zdroj za 1,6 € na 100 g tak nie je o com :) Ale aj tak, ta hmota, ktoru melu 50 hodin alebo kolko ma absolutne uzasnu chut. Stal som sa zavislak!
rudo 15.04.2016 14:47:18
varovanie: surove kakaove boby mozu byt plesnive, nakazane vselicim
podobne ako skladovane orechy.
ja som si kupil surove kakaove boby len raz, smrdelo to hned pri otvoreni a nejak som sa nemohol dunutit to jest
a proces plesnivenia prebiehal potom uz velmi rychlo, neviem ci to bola pliesen alebo nejake ine mikrosracky … ale zdravie by som si tym teda neriskoval
ale mozno som mal iba smolu , alebo je to AUS klasika kde sa talmer vsetko taketo predava uz stare ked to inde vo svete uz vyhodili.
Brutto 15.04.2016 14:54:19
>> rudo, 15. 04. 2016 14:47:18
Mal som uz vselijake, zatial mi ziadne plesnou nesmrdeli, popravde, skusal som aj prazene, ale chutia mi viac tie surove. No zjem ich tak 1 za dva dni, tak hadam to zas az tak to zdravie neovplyvni :)
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.04.2016 17:22:30
>> Brutto, 15. 04. 2016 14:39:30
Nepražená raw čokoláda: Lifefood 80%.
Nepražené drcené kakaové boby 100 g / 1,6 €: Country Life.
Ty dražší mohou být z chutnějších odrůd kakaa (Criollo), ale také můžou být jen nesmyslně předražené, zvlášť pokud odrůdu či přesný původ neuvádějí.
České Budějovice
PaKo 15.04.2016 19:15:14
Jo, jo, já to říkám furt: oblivion, to je ořechovo-čokoládová encyklopedie. Dávám trvalý palec nahoru, rád tvoje příspěvky čtu
Já dnes zkusil cold brew nebo-li kávu extrahovanou za studena. Obecně jsem v kávě laik a začátečník, ale tohle mi chutnalo. Ale ještě mě čekají experimenty jak ohledně výroby tak i chuti.
Pokud byste měli nějaké tipy nebo rady, uvítám . Díky předem.
Brutto 15.04.2016 20:14:38
>> oblivion, 15. 04. 2016 17:22:30
Dakujem. Tu cokoladu si pamatam, ze som si raz kupil a nechutila mi, neviem preco :))),Dik za odkazy.
Brutto 17.04.2016 08:15:10
>> PaKo, 07. 04. 2016 21:36:00
Tak som to dnes vyskusal, fakt uplna pecka. Este som to vytunoval, ze namiesto luciny som dal mascarpone, ale znieslo by to kludne oboje. K tomu este nejake orechy, nevedel som sa toho dozrat :))) Dik za tip.
Žilina u Kladna
Pohoda 18.04.2016 08:53:18
Včera jsem pekla ( sušila ) chleba
lněné semínko, pohanka, slunečnicové semínko namočit aspoň na 3 hodiny do vody. Pak rozmixovat tyčákem ( část nechat bez mixování a přidat ). Musí to mít konzistenci husté kaše ( opatrně s vodou, když tak slít ). Osolit, přidat rozdrcený česnek, kmín, napatlat na pečicí papír, dát do sušičky a jít spát. Ráno je výborný chleba hotový !
Praha-Dalejské údolí
oblivion 18.04.2016 22:29:38
>> oblivion, 12. 04. 2016 11:53:32
Ještě jednou šípek: prodává se i mletý (60 %) s aronií (15 %) a rakytníkem (25 %) jako vitamínová směs, ovšem za 1000 Kč/kg. Šípek přitom stojí 280 Kč/kg, aronie též, rakytník je 2× dražší, takže stejnou směs doma připravíte za 370 Kč/kg. Přiznávám, že nevím, jak těžké je umlít rakytník či aronii, ale pokud budou dost suché, tak to půjde. Chápu cenu ušetřeného času, ale připlatit si 630 Kč/kg mi přijde moc.
O víkendu jsem zrovna umlel 1 kg šípku a přes čajové sítko ho rozdělil na prach a na drť. Drť bude na čaj, prach na „povidla“. Když se to nerozdělí, tak prach kalí čaj a drť křupe v povidlech. Zkoušel jsem z povidel sušit šípkové placičky, ale nejdou pak rozžvýkat. Lepší je za vlhka uhníst kuličky a obalit je v suchém šípkovém prášku, aby dál neosychaly a zároveň se k sobě nelepily – skvělé bonbony.
Pak jsem umlel 1 kg nepražených kakaových bobů – je lepší je před mletím vychladit, po umletí je z nich kakao pěkně sypké a méně se v mlýnku teplem lepí. Díky 50% obsahu kakaového másla jde sypká hmota v horké vodě roztavit, jenže v pevné nádobě je přenos tepla pomalý, lepší je ponořit do vody kakaovou hmotu zabalenou do pevnějšího „igelitového“ sáčku. Po vychlazení půjde čokoláda od sáčku snadno oddělit.
jm1 18.04.2016 23:32:47
>> oblivion, 18. 04. 2016 22:29:38
Na cem to meles, prosivas ev. chladis, a kolik casu (na 1 kg hotoveho produktu) to asi zabere?
Žilina u Kladna
Pohoda 19.04.2016 06:04:39
*>> oblivion, 18. 04. 2016 22:29:38
Karle ty jsi prostě boží !!!
díky za praktické rady, šípkové bonbony mě hodně lákají ty povidla na placičky jsi patlal do sušičky jako bys připravoval " ovocnou kůži " z rozemletého ovoce ?
České Budějovice
PaKo 19.04.2016 11:57:37
>> Brutto, 17. 04. 2016 08:15:10
Tak to mám radost, že jsem taky mohl něčím přispět. Mascarpone zní dobře, zkusím!
>> Pohoda, 18. 04. 2016 08:53:18 Taky prubnu. Sice nemáme sušičku, tak použiju troubu.
>> oblivion, 18. 04. 2016 22:29:38 Ten šípek už ale asi nedám . Jinak aronii máme na zahradě, konzumuju samotnou čerstvou nebo z mrazáku, v tvarohu, jogurtu … Jestli máš sklony k zahradničení a vhodné místo, tak ji zkus vypěstovat. Akorát je potřeba sklidit dřív, než to udělají kosi a špačci
Edit: máme tenhle kultivar, plodí bohatě a nejen nám http://www.havlis.cz/karta.php?…
Praha-Dalejské údolí
oblivion 19.04.2016 14:48:04
>> jm1, 18. 04. 2016 23:32:47
„Melu“ to el. tříštivým mlýnkem na kávu, kakao po 100 g, šípek o něco méně. Umletý šípek prosívám jemným čajovým sítkem o průměru 10 cm, takovým, jaké pak používám na šípkový čaj. Kakaové boby chladím v lednici či v mrazáku. Mletí 1 kg může trvat odhadem 20 minut, prosívání o něco méně.
>> Pohoda, 19. 04. 2016 06:04:39
Dnešní čoko-šípkové kuličky:
- 3 díly mletého šípku
- 3 díly mletých kakaových bobů
- 2–3 díly horké vody či šípkového čaje
- 1 díl citronové šťávy
Uhníst z výše uvedeného kuličky 1 cm v průměru, oválet v šípkovém prášku a dát vychladit.
Tu šípkovou placičku jsem vyválel, nepatlal ;o), je to tužší těsto a drží dobře pohromadě a dobře se z něj tvaruje. Akorát po vysušení v troubě na 50 °C po několika hodinách z toho byla houževnatá „podrážka“. Takže nesušit.
>> PaKo, 19. 04. 2016 11:57:37
Zahradu mám, ale zahradník zrovna nejsem. ;o(
Praha-Dalejské údolí
oblivion 20.04.2016 13:48:46
>> oblivion, 19. 04. 2016 14:48:04
Složení: 30 % sušený šípek, 30 % kakaové boby, 10 % citronová šťáva, 30 % voda. (B: 5 %, T: 15 %, S: 15 %, F: 25 %, W: 40 %)
Žilina u Kladna
Pohoda 25.04.2016 20:23:05
>> oblivion, 20. 04. 2016 13:48:46
jeee, to je hezké, ty jsi hračička , nemám teď tolik volného času, ale někdy vyzkouším !
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.