Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚŽECKÁ TRASA: Když v Jeseníkách nenapadne sníh

BĚŽECKÁ TRASA: Když v Jeseníkách nenapadne sníh
foto: Jarmila Holasová

Jaromír Holas | 05.01.2010 | přečteno: 6641×

Do Jeseníků jsme letos o Vánocích jeli na běžky a ani ve snu nás nenapadlo, že právě tyhle hory budou letos téměř bez sněhu. Běžecké boty s sebou naštěstí vozíme vždy a všude, což se ukázalo jako velice prozíravé.

Jeseníky, druhé nejvyšší hory v naší republice, ležící na severní Moravě a podle posledních měření čistoty ovzduší hory s nejčistším vzduchem. Co více si mohou přát namáhané plíce běžce hobíka, než si zaběhat v kyslíkových lázních Jeseníkách? Když tedy pomineme, že je prosinec a my jsme chtěli trénovat na Jizerskou 50.

Vzpomínám si, jak jsme běželi ve Stromovce dva pětikilometrové okruhy a po doběhu jsme plivali sliny obarvené do černa. Jako bychom proběhli závod o život v černouhelném dole po výbuchu. Tak takovéhle tragické plivance po běhu v Jeseníkách určitě nespatříte, naopak kolem sebe budete vnímat pocitově příjemnou vůni bukového lesa promíchanou s vůní smrku. Vaše oči budou těkat po smrkové zeleni a po nádherně pokroucených větvích buků vytvářejících v našich představách pohádkové bytosti nebo horské duchy.

Zpevněné lesní cesty pokryté asfaltem nebo makadamem nabízí spoustu běžeckých tras pro ty, kdo neradi sledují cestu a hledají rychlá řešení kam s nohou, jestli na kámen nebo za kořen, aby kvůli nim nemuseli neustále měnit polohu z ležícího běžce opět na běžce běžícího. Kdo ovšem má rád drsné terénní běhy, i ten zde si přijde na své.

Budete-li se nacházet někde poblíž Karlovy Studánky, můžete autem nebo na kole dorazit na Kótu 1002 (to je skutečný název sedla mezi lázněmi Karlova Studánka a vesničkou Vidly) a na parkovišti se převléknout do běžeckého. Vyběhnete po zelené cyklostezce, na první křižovatce se dáte doprava a oběhnete kopec s hudebním názvem Lyra. Doběhnete k chatě Sedlovka, odtud se můžete vrátit zpět na Kótu 1002 a tím dokončíte okruh, jehož délka je 6 km. Kdo se teprve rozběhl, může si zacvičit a dát si druhé kolo v rychlejším tempu. Kdo by si chtěl dát třetí kolo, tak ať si ho nedává, neboť má možnost od chaty běžet dál podél skal, oběhnout Zámecký vrch, vrátit se zpět na Kótu 1002 a po doběhu bude spokojen s Jesenickým půlmaratonem a plícemi propláchnutými nejčistším vzduchem v republice.

Co více si přát, co více udělat pro své zdraví? Kdyby někoho při obíhání Zámeckého vrchu přepadla žízeň a cítil nutnost se občerstvit, má možnost zapadnout do osvěžovny s názvem Koliba, doplnit ztracené tekutiny třeba nejlepším iontovým nápojem na čtyři písmena, který se již vyrábí 4 000 let. Po tomto nezakázaném dopingu doběhnete zpět na Kótu 1002 bez stresu z nedostatku tekutin. Ovšem počítejte s tím, že v tomto delším okruhu klesnete až na nějakých 550 m, takže zpátky na Kótu 1002 vás čeká slušné převýšení.

Malá Morávka nabízí dvě pěkné trasy s místem výběhu od penzionu Pod Kapličkou, kde je pro hosty penzionu a restaurace docela slušné parkoviště. Opět se převléknete do běžeckého a vyběhnete po červené turistické značce směrem na Karlovu Studánku. Zpočátku se budete trápit s prudším stoupáním, ale později, asi po jednom kilometru, vám budou odměnou nádherné výhledy na Bruntálsko, zejména od chráněného osamoceného jasanu, který soutěžil v roce 2009 o titul „Nejkrásnější strom". Uprostřed rozsáhlých pastvin působí dominantně a svými rozložitými větvemi vás určitě zaujme. Po tomto dendrologickém zážitku vás čeká převážně rovinatý terén s měkkou travnatou cestou. Těsně před Hvězdou cesta zase mírně stoupá, na konci stoupání doběhnete na silnici a tou pohodlně seběhnete na Hvězdu nebo až do Karlovy Studánky, zde po uběhnutých 8 km se můžete občerstvit, nebo běžet stejnou cestou zpět na parkoviště v Malé Morávce a doplnit tekutiny až v restauraci Pod Kapličkou.

Jiná varianta nabízí ze stejného místa doběhnout na křižovatku směr na Karlov pod Pradědem a zde po modré značce údolím říčky Moravice až na Slezkou cestu. Až tam doběhnete, bude mít za sebou 5,5 km s převýšením 200 m. Po Slezké cestě se můžete vrátit, poběžíte po romantické cestě se skalními rozsedlinami, kde lišky dávají dobrou noc, ale já ji tam viděl v pravé poledne, takže nevím, jak to s tím příslovím je. Doběhnete na žlutou značku, která vás pohodlným seběhem dovede opět na modrou a po ní doběhnete zpět k restauraci Pod Kapličkou. Kdo dává přednost jednoduchým řešením a lišky ho nezajímají, může se vrátit zpět od křižovatky Slezská cesta po modré až na parkoviště s krásnými 11 km pohodlné cesty. Po Slezské cestě si to jen o 2 km prodloužíte na 13 km a trochu si zvýšíte převýšení.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

budinsky muž 05.01.2010 20:42:19

Potřeboval bych sehnat ty tvoje nesmeky, prosím ?
Kde se seženou ???
Petr- tel. 723802145, děkuji

avatar

Celkem 89 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:09:21 (2009)

Xamik muž 06.01.2010 13:00:26

Hned bych vypadnul od nás ze zakouřené Prahy někam do hor. Závidím vám…

avatar

Praha 4

Celkem 12494,13 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:38 (2008)
půlmaraton: 1:45:09 (2011)
maraton: 3:54:22 (2008)

jholasova žena 06.01.2010 20:28:47

>> budinsky, 5. 1. 2010 20:42:19

Ahoj, koupila jsem je Mirkovi v Rock Pointu v Praze, ale myslím, že je budou mít ve všech svých prodejnách, nebyly ani drahé, stály myslím 185,– a vypadá to, že fungují.

avatar

budinsky muž 07.01.2010 11:34:36

>> jholasova, 6. 1. 2010 20:28:47

Děkuji za ještě jednou

S pozdravem Budínský

administrator 03.04.2010 13:33:08

Do Jeseníků jsme letos o Vánocích jeli na běžky a ani ve snu nás nenapadlo, že právě tyhle hory budou letos téměř bez sněhu. Běžecké boty s sebou naštěstí vozíme vždy a všude, což se ukázalo jako velice prozíravé.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.