Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ivanu Sekyrovou láká maraton, sní o týmu pro Evropu

Ivanu Sekyrovou láká maraton, sní o týmu pro Evropu
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 25.12.2013 | přečteno: 6681×

Olympionička Ivana Sekyrová znovu obhájila prvenství v anketě o nejlepší vytrvalkyni. Navzdory veteránským letům jsou její cíle přitom pořád hodně smělé. Sokolovská učitelka bude v roce 2014 bojovat o nominaci na vrcholné soutěže a pro maraton na evropském atletickém šampionátu chce dokonce postavit tým.

Jak hodnotíš uplynulý závodní rok?

„Pro mě byl opět skvělý, získala jsem čtyři mistrovské medaile: zlato v Pardubicích v půlmaratonu, stříbro v Táboře na stýplu, dva bronzy ve Střelských Hošticích v krosu a v Domažlicích na 10 000 m. Poprvé v letošním roce jsem běžela šest půlmaratonů, i když pravdou je, že čtyři z nich jen na české vítězství. Vážím si také čtvrtého vítězství na MS veteránů v běhu do vrchu, které bylo letos v Janských Lázních, a dvou vítězství na ME veteránů na 10 km a v krosu.

Pak mám ještě radost ze dvou závodů, kde se mi dařilo, a to je hodinovka v Sokolově týden před Pardubicemi s výsledkem 16 080 m a desítka ve Zwickau. Vážím si i startu na ME v krosu, kde jsem své páté kvalifikační místo přenechala Monice Preibischové s tím, že se budu připravovat jako náhradnice, ona se záhy zranila a já byla povolána do reprezentačního týmu. Přiznám se, že start v krosu byl doposud mým nesplněným snem. Takže pro mě krásná tečka za rokem 2013."

Jaké máš závodní plány na rok 2014, na jakých tratích tě budeme potkávat? Bude to pro tebe i „maratonský“ rok?

„Přípravu bych chtěla rozjet jako v loňském roce, tzn. půlmaratonskou. Chtěla bych se pokusit, pokud to zdraví dovolí, stlačit desítku pod 35 min. O maratonu rozhodnou testy na Casri, které vždy absolvuji koncem ledna.“

Máš nějaké nominační cíle nebo sny v následující sezoně?

„Nominační kritéria jsou jasná. Na maraton na ME v Curychu činí 2:37, případně průměr tří maratonkyň do týmu 2:40. Takže kdyby se našly dvě maratonkyně do týmu, tak bych do toho šla bez váhání. To je ode mě taková výzva! Mám ráda v dobrém slova smyslu týmovou spolupráci, jestli mi rozumíte. Pro mě samotnou je pak schůdnější limit na Evropský pohár na 10 000 m. Kritéria tam jsou půlmaraton 1:14:51, 10 km 34:23, 10 000 m 35:47,24 a 5 000 m 16:14,30."

Co říkáš na vítězství v anketě?

„Každé vítězství mě moc potěší, i když v tomto případě si nejsem moc jistá vzhledem k realitě, která nastala. Nevím, jestli to vyjádřím úplně tak, jak to cítím. Všechny jmenované i nejmenované běžkyně by měly vyhrát, a to nejen kvůli výsledkům, které v letošní sezóně předvedly, ale i kvůli dřině a spoustě odříkání, která se za tím skrývají.

Pravda je, že my všichni počítáme i tu mnohem krásnější část, a tou je třeba i touha vítězit, běžet rychleji, uběhnout víc než minule, setkat se s lidmi, kteří mají běhání jako životní styl, běžet ve stejných botách jako Patrick Makau… Sami víte, co vás vede k tomu, abyste se postavili na start závodu."

Podle hlasování skončila na druhém místě Anežka Drahotová. Jak hodnotíš její výsledky?

„Jak už jsem řekla, vyhrály jsme všechny. Anežka je a bude obrovskou osobností v českém běhu. Věřím, že jednou jí budeme všichni držet palce i na olympiádě."

Kdo další z českých běžkyň tě zaujal?

„Některá jména v anketě chyběla. Třeba Monika Preibischová, která získala zlato na 10 000 m za 34:19,05, či Kristýna Mäki, jež doběhla v tomtéž závodě druhá za 35:19,37. Z dalších bych jmenovala Radku Churaňovou, Pavlu Zahálkovou, Kamilu Gregorovou, Dianu Mezuliánikovou, Hanu Randákovou a Táňu Metelkovou.

Myslím, že anketa se mohla opírat i o žebříček Běhej.com. Ten také něco málo ukazuje o tom, jak jsme na tom po celý rok. Bere totiž v úvahu předvedené výkony, tedy kvalitu časů, i udržení se na tzv. výsluní v žebříčku. Podle mě je totiž jednodušší vyhoupnout se nahoru, než si udržet pozici."

Jak trávíš konec roku – během nebo odpočinkem?

„Už budu zdravá, krásná a odpočinutá. A pod stromečkem ležel na zlatém papíře můj tréninkový plán na rok 2014."

Běžci potřebují sacharidy. Jaký druh vánočního cukroví máš nejradši?

„Vanilkové rohlíčky, perníčky a linecké pečivo (smích)."

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 26.12.2013 08:32:59

Olympionička Ivana Sekyrová znovu obhájila prvenství v anketě o nejlepší vytrvalkyni. Navzdory veteránským letům jsou její cíle přitom pořád hodně smělé. Sokolovská učitelka bude v roce 2014 bojovat o nominaci na vrcholné soutěže a pro maraton na evropském atletickém šampionátu chce dokonce postavit tým.
Odkaz na článek

avatar

Sloviensko

rudo muž 07.01.2014 07:33:31

Běžci potřebují sacharidy. Jaký druh vánočního cukroví máš nejradši?

„Vanilkové rohlíčky, perníčky a linecké pečivo (smích)."

no jo jedna zenska spoveda druhu zensku

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.